İçeriğe atla

Halis Özgü

Halis Özgü (1909, Pazar, Rize - 1982), Türk eğimci ve yazar.

Hayatı

Rize'nin Pazar ilçesinde doğdu. Balıkesir Öğretmen Okulu'ndan 1930'da mezun oldu. Lisans ve doktorasını Sorbonne Üniversitesi'nde tamamladı. Öğretmenlik kariyerine Bursa ve İstanbul'daki eğitim enstitülerinde başladı. Bursa Kız Öğretmen Okulu'nda müdür olarak görev yaptı. Bursa Eğitim Enstitüsü'nün 1958'de kurulmasına katkı sağlayanlardan oldu.[1]

Yazıları Cumhuriyet ve Haber gazetesi ve Yeni Adam dergisinde yayımlandı. 1964'te Özgü Yayınevi'ni kurdu.[2]

Eserleri

İnceleme

  • Çocuklarda Ruhi Buhranlar (1941)
  • Genç Kız Psikolojisi (1963)
  • Nasıl Mutlu Olabiliriz? (1968)
  • Şahsiyet (1969)
  • Kompleksler ve İnsanlar (1969)

Araştırma

  • Aşkın Psikolojisi (1945)
  • Eğitim ve Öğretim Meseleleri (1947)

Deneme

  • İnsanın İç Yüzü (1960)
  • Alın Yazısı (1961)

Diğer

  • Aşağılık Duygusu ve Karakterler (1946)
  • Kendimize Nasıl Güvenebiliriz? (1963)

Kaynakça

  1. ^ "Halis Özgü". biyografya.com. 20 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2022. 
  2. ^ Fatma Yeşil (1 Kasım 2020). "Halis Özgü". teis.yesevi.edu.tr. 2 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

Bursa Amerikan Kız Mektebi, 1876-1928 yılları arasında Bursa’da hizmet vermiş lise düzeyinde bir okuldur.

Dârü'l-Muallimât; 1870 yılında Osmanlı Devleti’nde, ilk ve orta öğretim kız okullarına öğretmen yetiştirmek için açılan eğitim kurumu. Kız öğretmen okulu.

<span class="mw-page-title-main">Nubar Terziyan</span> Türkiye Ermenisi oyuncu (1909–1994)

Nubar Terziyan, asıl adıyla Nubar Alyanakziya,, Türkiye Ermenisi sinema oyuncusu ve tiyatro sanatçısı. Yeşilçam'da canlandırdığı "sevecen baba", "sütçü dede", "iyi yürekli bakkal" ve "tonton baba" gibi rolleri ustalıkla canlandırdı. Oyunculuk eğitimi almamasına rağmen çoğu zaman rol aldığı film ve tiyatro oyunlarında doğaçlama tekniğini kullanan Terziyan, kendine özgü karakter oyunculuğu ile 450'den fazla filmde rol aldı.

Özdemir Erdoğan, Türk müzisyen, şarkıcı-şarkı yazarıdır.

Eğitim psikolojisi Eğitim süreci içinde insanların nasıl gelişimsel süreçler geçirdiğini ve nasıl öğrendiğini, eğitsel müdahalelerin etkinliğini, öğretimin psikolojisini ve sosyal psikolojiyi araştıran ve konu edinen psikoloji içindeki bir alandır. Eğitim psikolojisi, öğretim tasarımı, eğitim teknolojisi, müfredat geliştirme, organizasyonel öğrenme, özel eğitim, sınıf yönetimi ve öğrenci motivasyonu dahil olmak üzere eğitim çalışmaları içindeki çok çeşitli uzmanlıkları bilgilendirir. Eğitim psikolojisi, bilişsel bilimden ve öğrenme bilimlerinden hem yararlanır hem de onlara katkıda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi</span> Rizede kurulu devlet üniversitesi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden ayrılarak Rize ilinde açılan üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Eşref Kolçak</span> Türk oyuncu

Eşref Kolçak, Rus-Türk televizyon ve sinema oyuncusu ve tiyatrocudur.

Ankara Lisesi veya eski adıyla Ankara Kız Lisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir lisedir. 1923 yılında, Atatürk'ün emriyle faaliyete geçirilen okul; ülkenin en eski ve köklü eğitim kurumlarından biridir. Okulun marşını Osman Zeki Üngör bestelemiş ve sözleri Faruk Nafiz Çamlıbel tarafından yazılmıştır.

Ertuğrul Ünlüer, Türk bürokrat.

Hüseyin Gülerce, köşe yazarı, öğretmen, kitap yazarı.

Mustafa Şükrü Koç -, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Regent's College</span> 1984te kurulan, Londrada bir vakıf üniversitesi

Regent's College Londra İngiltere'nin Londra kentinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. Regent's College Londra'nın kökleri 1908'e dek uzanır. 1984 yılında Rockford College, İllinois (ABD) tarafından yurt dışında eğitim kampüsü olarak kurulan Regent's College, 1987'de Londra Avrupa İşletme Okulu'nun kampüse taşınması ile genişlemiştir. Üniversite, programları ve uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi profili ile özgün bir yükseköğretim kurumu olarak Londra şehir merkezinin en büyük iki parkından biri olan Regent's Park kampüsünde hizmet vermektedir.

Diyarbakır Anadolu Lisesi, Diyarbakır'da bulunan, üç dil eğitim yapan bir Anadolu Lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Halis Özkahya</span>

Halis Özkahya, Türk hakem. Süper Lig'de ilk defa Konyaspor - Antalyaspor maçında görev yaptı.

Ayşen Gürcan, Türk siyasetçi, bürokrat ve eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı. Görevini Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan seçim hükûmetinde 28 Ağustos 2015–17 Kasım 2015 tarihleri arasında sürdürmüştür. Ayrıca Cumhuriyet tarihinin ve seçim hükûmetinin ilk başörtülü kadın bakanı olmuştur. TBMM 28. Dönem Eskişehir milletvekili olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rize Fen Lisesi</span>

Rize Fen Lisesi (RFL) 2001 yılından beri eğitim veren Rize'nin ilk Fen lisesi statüsüne sahip okuludur. Okulun kampüsü Rize'nin Dörtyol mevkiinde yer almaktadır. Okul Millî Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarına göre öğrenci kabul etmektedir.

Adnan Ardağı veya doğum adıyla A. Adnan Çakmakçıoğlu, Türk yazar ve eğitimci.

Osman Nuri Ergün Türk yönetmen ve oyuncu.

Vedide Baha Pars, Türk eğitimci, yazar.