İçeriğe atla

Halina Levitska

Halyna Levytska
Doğum23 Ocak 1901(1901-01-23)
Prudnik, Polonya
Ölüm13 Temmuz 1949 (48 yaşında)
Lviv Oblastı, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Defin yeriLychakov mezarlığı
MilliyetUkraynalı
MeslekPiyano sanatçısı ve müzik öğretmeni

Halyna Lvivna Levytska (Ukraynaca:Галина Львiвна Левицька, 23 Ocak 1901 - 13 Temmuz 1949, Halyna Levytska-Krushelnytska ve Olena Piatyhorska olarak da bilinir) Ukraynalı bir piyano sanatçısı ve müzik öğretmenidir. Lviv Konservatuvarı profesörü ve konservatuvara bağlı müzik okulunun ilk müdürüydü.[1]

Levytska, Avusturya-Macaristan'ın Pruchnik şehrinde (şu anda Polonya) Ukraynalı bir ailede doğdu. Babası Lev Levytskyi bir avukattı. Piyanoyu ilk olarak amatör bir piyanist olan annesinden öğrendi, Przemyśl'de bir kız yatılı okuluna devam etti ve 1920'de Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Akademisi'nden mezun oldu. Ardından Doğu Avrupa başta olmak üzere Ukraynalı bestecilerin eserlerini seslendirerek konserler verdi.[1]

1927'de şair ve ressam Ivan Krushelnytskyi ile evlendi. Geleceğin tarihçisi Larysa Krushelnytska olan kızları 1928'de doğdu. Levytska, 1926'dan beri Mykola Lysenko Müzik Enstitüsü'nde ve 1926 ile 1932 arasında enstitünün Stryi şubesinde ders veriyordu. 1932'de kocası ve ailesi, kızları da dahil olmak üzere, ulusal kültürel canlanma için yeni fırsatların açıldığını düşündükleri Sovyetler Birliği'ne gittiler. Levytska hastaydı ve Lviv'de kaldı. 1934'te kocası tutuklandı ve ardından idam edildi. Kızıl Haç'ın yardımıyla kızını Lviv'e geri götürmeyi başardı.[1][2]

Ağustos 1939'da Levytska, Sidney Müzik Konservatuvarı'nı ziyaret etmeye davet edildi. Hastalık nedeniyle seyahatini ertelemek zorunda kaldı ve 2. Dünya Savaşı başladığından beri Sidney'e hiç gidemedi.[2]

Doğu Galiçya ve Volhynia'nın 1939'da Sovyet ilhakından sonra Levytska, Lysenko Enstitüsü de dahil olmak üzere birçok kurumun birleşmesiyle kurulan Lviv Ulusal Müzik Akademisi'ne profesör olarak atandı ve 1940'ta konservatuvara bağlı bir müzik okulunun kurulmasına yardım etti ve okulun müdürü olarak atandı. Savaştan sonra Levytska, Lviv'de solo ve kız kardeşleri Mariia (çello) ve Stefaniia (keman) ile birlikte konserler vermeye devam etti. 1949'da Lviv'de öldü.[1] Yaşadığı evde bir anma plaketi bulunmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Левицька (Левицька-Крушельницька) Галина Львiвна" (Ukraynaca). Encyclopaedia of History of Ukraine. 16 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c "Education and Culture: Who Was Lucky? Halyna Levytska". Інтерактивний Львів. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı</span> Devlet konservatuvarı

Ankara Devlet Konservatuvarı, günümüzde Hacettepe Üniversitesine bağlı olan müzik ve sahne sanatları okulu.

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Rahmaninov</span> Rus besteci, orkestra şefi ve piyanist

Sergey Rahmaninov, Rus besteci, orkestra şefi, piyanist.

Ali Mithat Fenmen, Türk besteci, piyanist.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Ruslana</span> Ukraynalı şarkıcı

Ruslana Stepanivna Lıjıçko, Ukraynalı şarkıcı, dansçı, yapımcı, besteci, senfonik orkestra şefi, piyanist, Ukrayna devlet başkanı danışmanı ve milletvekilidir. Wild Dances adlı şarkı ile 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanarak ünlü olmuştur.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Ferhunde (Remzi) Erkin, Türkiye'nin ilk kadın konser piyanisti ve piyano eğitimcisidir.

Muhiddin Dürrüğlu, Türk senfonik müzik bestecisi ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Tarcan</span>

Bülent Tarcan, Türk besteci, tıp doktorudur.

<span class="mw-page-title-main">Lviv Üniversitesi</span>

Lviv Üniversitesi ya da resmi adıyla Lviv İvan Franko Ulusal Üniversitesi Ukrayna'da, tarih boyunca eğitimini kesintisiz sürdüren en eski üniversite. Batı Ukrayna'nın Lviv Oblastı'ndaki tarihi Lviv kentinde bulunur. Ukrayna devlet sınavları puan alımları ile yüksek öğretim kurulu listesinde ülkenin en iyi dördüncü (2020) üniversitesi olarak yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Dallapiccola</span> İtalyan besteci

Luigi Dallapiccola, İtalyan müzisyen, piyanist, opera bestecisi, müzik eğitimcisi. "Oniki-ton" prensiplerine, yani serializme, uygun lirik müziksel kompozisyonları ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lūcija Garūta</span>

Lūcija Garūta bir Letonyalı piyanist, şair ve besteci idi.

<span class="mw-page-title-main">Stefania Turkewich</span> Ukraynalı piyanist, besteci ve müzikbilimci

Stefania Turkewich-Lukianovych Ukrayna'nın ilk kadın bestecisi olarak kabul edilen Ukraynalı besteci, piyanist ve müzikbilimci. Eserleri Ukrayna'da Sovyetler tarafından yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Kövkeb Seferaliyeva</span> Azeri piyanistti, piyano hocası ve konser ustası

Kövkeb Kamil kızı Seferaliyeva Azeri kökenli bir Sovyet klasik piyanisti, piyano hocası ve konser ustasıydı.

Hurşit Lutfali kızı Abdullayeva, Azeri piyanist. Bakü Müzik Akademisi'nin klavsen sınıfında profesörü olan Abdullayeva, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Korosu Şapeli'nin direktörüdür ve 2007'de Azerbaycan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vasil Barvinski</span>

Vasyl Oleksandrovych Barvinsky Ukraynalı besteci, piyanist, şef, öğretmen, müzikolog ve müzikle ilgili sosyal figürdü.

Olha Faustinivna Ilkiv, Ukraynalı bir partizan ve Ukrayna İsyan Ordusu'nun irtibat subayıydı.Ukrayna'da en çok Ukrayna İsyan Ordusu Başkomutanı Roman Shukhevych'in irtibat subayı olmasıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Natalya Zabila</span>

Natalia Lvivna Zabila – ö. 6 Şubat 1985) Ukraynalı şair, romancı ve oyun yazarıydı.