İçeriğe atla

Halime Sadaf Karimi

Halima Sadaf Karimi
DoğumAfganistan
MilliyetAfgan
MeslekSiyasetçi - Eski Milletvekili - Aktivist

Halima Sadaf Karimi, Afgan politikacı ve eski milletvekili.[1]

2021 yılının en etkili ve ilham veren kadınlarından biri olarak BBC 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Yaşamı

Üniversitede Siyaset Bilimi ve Ekonomi alanında eğitim aldı. Afganistan Meclisinde ülkenin 70 kadın milletvekilinden biri olarak yer aldı.[] Ülkedeki Özbek azınlığın hak mücadelesinde onları mecliste temsil eden tek parlamenterdi.[]

Taliban dönemi

2020 yılında küçük kardeşi Taliban tarafından öldürüldü. 2021 yılında ülkede Taliban iktidara döndüğünde Karimi, bir kadın insan hakları aktivisti olarak türlü zorluklarla karşılaştı. Afgan hükûmetinin ve uluslararası toplumun, 2021'deki Taliban saldırıları karşısında pasif kalmalarını eleştirdi.[2][3]

BBC 100 Kadın Listesi

Her yıl BBC tarafından açıklanan "100 Kadın" listesinde 2021 yılında kendisine yılın en etkili ve ilham veren kadınlarından biri olarak yer verilmiştir[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Quiénes son las 100 Mujeres elegidas por la BBC para 2021"Arşivlenmiş kopya". BBC News Mundo (İspanyolca). 16 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Lawmakers slam Afghan govt for fall of cities to Taliban - Times of India". 9 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2022. 
  3. ^ "Afghans fear return to the past after Taliban victory | Taiwan News | 2021-08-16 15:33:00". 16 Ağustos 2021. 26 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afganistan</span> Batı, Orta ve Güney Asyanın birleştiği yerde bulunan devlet

Afganistan ya da resmî adıyla Afganistan İslam Emirliği, Orta Asya'nın güneyinde denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu ve güneyde Pakistan; batıda İran; kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan; kuzeydoğuda ise Çin ile komşudur. 652.000 km² yüz ölçümlü, kuzey ve güneydoğusunu düzlüklerin oluşturduğu dağlık bir ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Kâbil'dir. Yaklaşık 40 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Peştunlar, Tacikler, Hazaralar ve Özbekler oluşturur. Ülke, uluslararası alanda Afganistan İslam Cumhuriyeti olarak tanınmaktadır. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine akabinde gerçekleşen Taliban saldırıları ile 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın başkent Kâbil'i ele geçirmesi sonucunda kurulmuş olup, yönetimin devri konusundaki tartışmalar ve görüşmeler devam etmektedir.

Lima Aafshid Afganistan kökenli bir şairdir ve yazardır. 2021 yılında BBC tarafından her yıl tekrarlanan 100 Kadın listesinde ismi yer almıştır. Lima Aafshid Afganistan'ın başkentinde bulunan Kabil Üniversitesinden mezundur ve bu üniversiteye ait olan "Sher-e-daneshgah" adlı derneğin üyesidir.

Rada Akbar, Afganistan'da doğup büyüyen, sanatı kadın düşmanlığına ve baskıya karşı sesini yükseltmek için bir araç olarak kullanan bir aktivist, küratör ve sanatçıdır.2015 yılında UNICEF Yılın Fotoğraf Ödülü'nde Mansiyon ödülü, 2021 yılında Prens Claus ödülü, MujerHoy ödülleri ve BBC 100 Kadın ödülünü sahip olmuştur.

Alema,genellikle Dr.Alema olak tanınır, filozof, feminist aktivist, çatışma analisti, kadın hakları savunucusu ve Afgan politikacıdır. Afganistan'da insan hakları ve sivil toplumdan sorumlu bakan yardımcısıydı. Aynı zamanda 2021 yılında BBC’nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Wahida Amiri, kütüphaneci, hukuk mezunu ve protestocudur. Taliban hükûmetinin kadınlara karşı uyguladığı zorlu politikaları protesto etmek için Amira ve arkadaşları tarafından "Afganistan'ın Mücadeleci Kadınları Hareketi"'ni kurmuşlardır. 2017 yılından beri kadınları okumaya motive etmek için içinde 5.000'den fazla kitaptan oluşan kütüphanesi Kabil'de bulunmaktadır.2021 yılında BBC'nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Zuhal Atmar, Afgan girişimci ve çevre aktivistidir. Afganistan'ın ilk kağıt geri dönüşüm fabrikası Gul-e-Mursal'ı(Şam Gülü) 2016 yılında kurdu. BBC'nin 2021 için etkili ve ilham veren 100 kadın listesine dahil edildi.

Angela Ghayour, Herat Online School'un kurucusu olan Afgan bir öğretmendir.

<span class="mw-page-title-main">Hoda Khamosh</span> Afgan muhabir

1996 doğumlu olan Hoda Khamosh, Afgan gazeteci, şair ve kadın hakları aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Crystal Bayat</span>

Crystal Bayat, Afgan kökenli kadın hakları savunucusu,Afganistan'ın içinde de dışında da siyasi aktivizmle uğraşmaktadır. Taliban'ın tekrar iktidara gelmesiyle birlikte değişen olaylara karşı protestolar yapmıştır. Hayatının büyük bir bölümünü demokrasi ve toplumsal değişimler için uğraşmıştır. 2021 yılında BBC'nin yayınladığı en ilham veren 100 Kadın'dan biri olmuştur.

Razma, Afgan müzisyen.

Razia Barakzai, Afgan üniversite profesörü, aktivist ve protestocudur. Taliban'ın tekrar iktidara gelmesiyle kadınların çalışma ve eğitim hakkı için birçok yürüyüş organize etmiştir. Hayatları riskte olan Afgan kadınlarının verdikleri mücadeleleri anlatan "We Are Still Here" isimli romanda yer almıştır. 2021 yılında BBC'nin yayınlandığı en ilham veren 100 kadından biri olmuştur.

Amena Karimyan, 1996 yılında doğmuş, Afgan bir astronom, kadın hakları aktivisti ve ülkesinde astronominin öncüsüdür. Aynı zamanda bir inşaat mühendisi ve gençleri ve kadınları astronomiye teşvik eden bir kuruluş olan Kayhana Astronomi Grubu' nun kurucusudur.

Masouma, Afganistan doğumlu bir Afgan bir hukukçu. Masouma aslında bir takma ad olarak kullanılmaktadır, çünkü gerçek adı güvenlik nedeniyle gizli tutulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rehana Popal</span>

Rehana Popal, göçmenlik ve medeni hukuk konusunda uzmanlaşmış bir Afgan avukat.

Anisa Shaheed, Afganistan'daki insan hakları, vahşet ve yolsuzluğa dair haberleriyle tanınan kıdemli bir televizyon muhabiridir. 2022 yılında Uluslararası Gazeteciler Merkezi'nin Şövalye Uluslararası Gazetecilik Ödülü'nü almıştır.

2002 Kabil- Afganistan doğumlu Fatima Sultani, Noshaq zirvesine tırmanan en genç dağcı kadın olarak kabul edilir.

Faiza Darkhani Afgan çevreci, kadın hakları savunucusu ve akademisyen.

Pashtana Durrani, öğretmen ve LEARN Afganistan'ın kurucusudur. LEARN Kandahar'da okullar kurmuş öğretmenlere eğitim vermiş, öğrencilere de danışmanlık yapmıştır. Durrani Birleşmiş Milletler'de Afgan Gençlik Temsilcisi ve Afgan kızlarının eğitime ulaşması için gösterdiği çabalardan dolayı Malala Fonu Eğitim Savunucusu Ödülü'nü aldı. Ayrıca 2021 yılında BBC'nin yayınladığı 100 ilham veren kadınlardan biri oldu.

Roshanak Wardak Afgan bir jinekolog olmasının yanında Maidan Vardak Eyaletinden eski bir politikacıdır. 2021 yılında diğer elli Afgan kadınla birlikte BBC'nin 100 Kadınından biri seçildi.

Mahbouba Seraj Afgan bir gazeteci ve kadın hakları aktivistidir.