İçeriğe atla

Halil İnalcık Tarih ve Toplum Bilimleri Araştırma Uygulama Merkezi

Halil İnalcık Tarih ve Toplum Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (HİTAM), İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi bünyesinde Türkiye'de tarih ve toplum bilimlerinin önemli bir merkezi olarak faaliyet göstermektedir. Merkez, Türk tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. Halil İnalcık'ın anısını yaşatmak amacıyla 25 Ekim 2016 tarihinde kurulmuştur. Merkezin kuruluşu, 29868 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Resmî Gazetesi'nde duyurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. Halil İnalcık'ın 100. doğum yılını anma vesilesiyle kurulan merkez, onun bilimsel mirasını sürdürmek, tarih ve toplum bilimleri alanında araştırmalar yapmak ve bu alanda katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini yürütmektedir.

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

29868 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlanana göre merkez, aşağıdaki amaçları doğrultusunda faaliyetlerde bulunmaktadır

  • a) Tarih ve hukuk, iktisat, edebiyat ve sosyolojik araştırmalar gibi toplum bilimleriyle ilgili panel, konferans, sempozyum, kongre ve benzeri faaliyetleri düzenlemek.
  • b) Tarih ve hukuk, iktisat, edebiyat ve sosyolojik araştırmalar gibi toplum bilimleriyle ilgili eğitim çalışmaları ve akademik yayınlar yapmak.
  • c) Tarih ve hukuk, iktisat, edebiyat ve sosyolojik araştırmalar gibi toplum bilimleriyle ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde çalışan kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.
  • ç) Merkezin amaçları çerçevesindeki diğer çalışmalara katılmak.

Merkezin Yönetim ve İdari Kadrosu

  • Prof. Dr. Beytullah KAYA

Halil İnalcık Tarih ve Toplum Bilimleri Araştırma Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı

  • Dr. Öğr. Üyesi Abdullah TOK

Halil İnalcık Tarih ve Toplum Bilimleri Araştırma Uygulama Merkezi Proje Koordinatörü

  • Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR, Prof. Dr. Mehmet Emin KÖKTAŞ, Prof. Dr. Kadir CANATAN, Dr. Öğr. Üyesi Nuray OCAKLI

Halil İnalcık Tarih ve Toplum Bilimleri Araştırma Uygulama Merkezi (HİTAM)'ın Yönetim Kurulu Üyeleri

  • Ar. Gör. Ali DEMİREL, Adnan Şükrü ÖZTÜRK, Burcu ÖZTÜRK GENÇ, Yasin UĞURLU

Halil İnalcık Tarih ve Toplum Bilimleri Araştırma Uygulama Merkezi (HİTAM)'ın Araştırma Görevlisi ve Proje Yürütücüleri

  • Beyza YÜKSEL, Büşra ZIVALI, Elif AYDIN, Fadime DEMİRKOL, İsmail ONGÜL, Mecra ÖZTÜRK, Hacer KARABUL, Raziye ÇAÇA, Sümeyye SOYLU, Yahya Bera MERT, Yaşar DOĞAN, Zehra YILDIZ

Halil İnalcık Tarih ve Toplum Bilimleri Araştırma Uygulama Merkezi (HİTAM)'da Görev Alan Öğrenciler

Akademik Organizasyonlar, Projeler ve Makale Koleksiyonu

Dış Bağlantılar

  • Halil İnalcık Tarih ve Toplum Bilimleri Araştırma Uygulama Merkezi (HİTAM) 9 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştirdiği duyuru ile çevrimiçi neşriyat faaliyetlerine başlamış bulunmaktadır. HİTAM önümüzdeki süreçte Instagram, Twitter ve Youtube üzerinde faaliyetlerini kamuoyuna sunacaktır. Ayrıca faaliyetlerin duyuruları ve geçmiş faaliyetleri HİTAM ile işbirliği içerisinde olan Genç Tarihçiler Kulübü Instagram ve Twitter hesaplarında da yer almaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Harran Üniversitesi</span> Şanlıurfada kurulu devlet üniversitesi

Harran Üniversitesi, Şanlıurfa'da bulunan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi</span> Malatyada kurulu devlet üniversitesi

İnönü Üniversitesi 3 Nisan 1975 tarihinde Malatya'da kurulan bir devlet üniversitesidir. İlk olarak Temel Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi olarak kuruldu. 28 Şubat 1977 tarihinde Temel Bilimler Fakültesi'nin Fizik, Kimya ve Matematik bölümlerine öğrenci alınmasıyla fiilen eğitim ve öğretime başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Trakya Üniversitesi</span> Edirnede kurulu devlet üniversitesi

Trakya Üniversitesi, Edirne merkezli bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi</span> Samsunda kurulu devlet üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 1 Nisan 1975 tarihinde 1873 sayılı kanunla kurulmuştur. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Samsun Tıp Fakültesi, OMÜ'ye bağlanarak üniversitenin temelleri atılmıştır. Daha sonraları ise OMÜ'ye bağlı bazı enstitüler ayrılarak Sinop Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi olmak üzere toplam 4 üniversite kurulmuştur.

Selçuk Üniversitesi, 11 Nisan 1975 tarihinde Konya'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Halil İnalcık</span> Türk tarih profesörü (1916–2016)

Halil İbrahim İnalcık, Türk tarihçidir.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (B.İ.İ.B.F.) kısaltması. B.İ.İ.B.F. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı fakültelerden. Çanakkale - Biga karayolu üzerinde Prof. Dr.Ramazan Aydın Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında kayıtlı öğrenci sayısı dörtbindir.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Giresun Üniversitesi</span> Giresunda kurulu devlet üniversitesi

Giresun Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu KTÜ'den ayrılarak Giresun ilinde açılan üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Hitit Üniversitesi</span> Çorumda kurulu devlet üniversitesi

Hitit Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Çorum'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Kurucu rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç olan üniversitenin şu andaki rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Bayburt Üniversitesi</span> Bayburtta kurulu devlet üniversitesi

Bayburt Üniversitesi, TBMM'nin çıkardığı kanunla 31 Mayıs 2008 tarih ve 26892 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış kanuna göre Bayburt'ta kurulan Türk devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Munzur Üniversitesi</span> Tunceli"de kurulu devlet üniversitesi

Munzur Üniversitesi veya eski adıyla Tunceli Üniversitesi, 22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile Bakanlar Kurulunda Tunceli ilinde kurulması kararlaştırılmış olan üniversitedir. İlk kez Tunceli Meslek Yüksekokulu adıyla 1983-1984 Öğretim Yılında Fırat Üniversitesi bünyesinde Elazığ'da öğretime başlamış, ilk mezunlarını 1985 yılında Elazığ'da vermiştir. 1987-1988 Öğretim Yılında Tunceli'ye nakil edilmiştir. 6 Fakülte, 2 Meslek yüksekokulu, 1 Yüksek Okul, 2 Enstitüden ve 5 Araştırma Merkezinden oluşmaktadır. Türkiye'nin ilk ve tek Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi 8 Temmuz 2009 tarihinde bu üniversitede kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan Genel Seçimlerde Milletvekili Aday Adayı olmak için rektörlük görevinden istifa etti. 3 Nisan 2015 tarihinde Prof. Dr. Ubeyde İpek atanmıştır. 6 Haziran 2023 tarihinde rektörlük görevine Prof. Dr. Kenan Peker atanmıştır. 20 Ağustos 2016'da torba kanun ile adı Munzur Üniversitesi olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Bartın Üniversitesi</span> Bartında kurulu devlet üniversitesi

Bartın Üniversitesi, Türkiye'nin Bartın ilinde bulunan bir üniversite.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi Derneği (ADAM) 2006' da kurulan, merkezi Hamamönü Ankara' da bulunan, değişik üniversitelerde çalışmalarına devam eden akademisyenlerin kurduğu, nitelikli insan sayısını arttırmaya yönelik, özellikle sosyal bilimler alanında özgün düşünce ve araştırmalara öncelik vermek üzere çalışmalar yapan düşünce kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Bakırçay Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Bakırçay Üniversitesi, İzmir'in Menemen ilçesinde kurulan devlet üniversitesidir. Türkiye'de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 667 KHK ile kapatılan Gediz Üniversitesi sonrasında TBMM'nin aldığı karar ile kurulan bir üniversitedir. İsmini İzmir'de bulunan Bakırçay vadisinden almaktadır.