İçeriğe atla

Halil Tekin Bucaklı

Halil Tekin Bucaklı
Doğum1903
Selanik
Ölüm19 Eylül 1980
İstanbul
MilliyetTürk
Meslekbürokrat

Halil Tekin Bucaklı (1903, Selanik - 19 Eylül 1980, İstanbul), Türk bürokrat.

Bir Osmanlı bürokratı olan Selanikli Hayrullah Efendi'nin oğludur.

Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) mezunudur. 1926'da Mekteb-i Mülkiye'yi dönem birincisi olarak bitirmiştir. Bürokrasinin çeşitli kademelerindeki hizmetlerinden sonra, 50'li yıllarda gözlerini kaybetmiş ve akabinde emekliye ayrılmıştır.

Dönemin bürokratik çevresinde son derece prensipli bir kişi olarak tanınan Bucaklı, devlet hizmetinde prensiplerine uymayan uygulamalar karşısında birkaç defa istifa etmiş ancak sonradan görevine geri dönmüştür. Fransız dili ve edebiyatına hakim olmasından ötürü, Ankara'nın 30'lu ve 40'lı yıllardaki yüksek bürokrasi çevresinde "Fransız" Halil olarak anılmıştır.

1953 yılında, Atatürk'ün naaşının taşınması esnasındaki duygularını anlatan, Attilâ İlhan tarafından da bir televizyon kanalında okunmuş Çakırım Destanı adlı eserin sahibidir. Bu destan, Prof. Dr. Nevit Kodallı tarafından opera olarak bestelenmek istenmiş, lakin bu tasarı hayata geçirilememiştir. Şiirlerinde "Selanikli Dertli Osman" mahlasını kullanmıştır.

Üç kız çocuğu babasıydı: Hüsniye (1946 Üsküdar Amerikan Kız Koleji mezunu), Melek (1951 Üsküdar Amerikan Kız Koleji mezunu) ve Tülin.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Üsküdar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan ilçedir. Kocaeli Yarımadası'nın batı kesiminde yer alan Üsküdar, kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan İstanbul Boğazıyla çevrilidir. İlçe 33 tane mahalleden oluşmaktadır. 2015 yılında gerçekleştirilen İstanbul'da Yaşam Kalitesi Araştırması'nda tüm ilçeler arasında 7. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halil Rifat Paşa</span> 206. Osmanlı sadrazamı

Halil Rifat Paşa II. Abdülhamid saltanatında, 7 Kasım 1895-9 Kasım 1901 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış, bunun öncesinde de Sivas ve İzmir valilikleri hizmetlerinde bulunmuş bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar yüksek okulu

Sanayi-i Nefise Mektebi, güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da 1882’de kurulmuş bir yüksekokuldur.

<span class="mw-page-title-main">Darüşşafaka</span> İstanbulda okul

Darüşşafaka, İstanbul'da kuruluşu 1863 yılına dayanan parasız, yatılı, karma öğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Amerikan Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Üsküdar Amerikan Lisesi, İstanbul'da 1876 yılından beri eğitim veren bir özel okuldur. Üsküdar Amerikan Kız Lisesi, 1876 yılında Bahçecik’te kuruldu. Okul bugün İzmir, Tarsus’taki Amerikan okulları ve Gaziantep’teki Amerikan Hastanesi gibi Sağlık ve Eğitim Vakfı yönetimi altındadır. Bunun yanında okulun kurucu oluşumu American Board ile de bağları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Halide Edib Adıvar</span> Türk yazar, öğretmen ve politikacı (1884–1964)

Halide Adıvar, Türk yazar, siyasetçi, akademisyen ve öğretmen. Halide Onbaşı olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Behice Boran</span> Türk siyasetçi ve sosyolog

Behice Sadık Boran, Türkiye İşçi Partisinin son Genel Başkanı, siyasetçi, akademisyen ve sosyolog.

Bürokrat, bürokrasinin bir üyesidir. Herhangi bir boyuttaki herhangi bir kuruluşun yönetimini oluşturan kişi veya kişilerdir, ancak terim genellikle bir hükümet veya şirket kurumunda birini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Özel İzmir Amerikan Koleji</span> İzmirde bulunan özel bir lise

İzmir Amerikan Koleji, İzmir'de bulunan en eski özel eğitim kurumu ve en eski lisedir. İzmir'de bulunan misyonerler tarafından kurulmuştur. İlk kurulduğu zamanlar sadece kızların öğrenim gördüğü bir okulken bugün karma eğitim vermektedir. İzmir Amerikan Koleji, özel bir okul olup, eğitim dili İngilizcedir. İzmir Amerikan Koleji, ECIS ve CIS tarafından akredite edilmesiyle beraber öğrencilerine IB diploma programı vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Topuzlu</span> Türk cerrah ve siyasetçi

Cemil Topuzlu, Türkiye'de modern cerrahinin kurucusu hekim, yönetici ve İstanbul eski Belediye Başkanı.

İzzettin Çağpar Türk vali ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Krikor Ağaton</span> Ermeni asıllı Osmanlı bürokrat ve siyasetçi (1823-1868)

Krikor Ağaton Efendi, Osmanlı Ermenisi eğitimci, ziraatçi, bürokrat, yazar ve siyasetçi. Yurtdışında aldığı eğitim, ailesinin çiftçilik faaliyetleri ve yaptığı ilmi çalışmalarla Osmanlı İmparatorluğunda tarımın gelişmesinde önemli bir rol oynadı. Ağaton Efendi görev yaptığı kurumlarda önemli hizmetlerde bulunarak bazı ilkleri de gerçekleştirdi. İmparatorluğun ilk ziraat mektebinde tercümanlık ve hocalık yaptı. İlk milli serginin tertip komisyonunda yer aldı ve bugünkü Sayıştay'ın temelini teşkil eden Divan-ı Muhasebat kurumunun ilk memurlarından birisi oldu. Sultan Abdülaziz döneminde Umûr-ı Nâfia Nazırlığı 'na getirilen ilk Hristiyan ve Ermeni kökenli kişi oldu.

Fahrettin Kiper -, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Hadi Baysal</span> Türk bürokrat

Tevfik Hadi Baysal, -, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Göktan</span> Türk bürokrat

Cemal Göktan, Türk bürokrattır.

Ahmet Kemal Sunel, Türk bürokrat ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kemali Aksüt</span> Türk bürokrat

Ali Kemali Aksüt, Türk bürokrattır.

<span class="mw-page-title-main">Rüşdiye</span>

Rüşdiye, Mekteb-i Rüşdî, 1839'da ilân edilen Tanzimat Fermanı sonrasında Osmanlı Devleti'nde açılan ortaöğretim kurumudur.

Ahmed Selahaddin Bey,, Türk siyasetçi ve akademisyen.

Hüseyin Haşim Sanver, Türk bürokrat.