İçeriğe atla

Halil Söyler

Halil Söyler
DoğumHalil Çataltepe
1 Temmuz 1906(1906-07-01)
Zara, Sivas, Türkiye
Ölüm15 Ocak 1964 (57 yaşında)
Zara, Sivas
Ölüm sebebiKalp krizi
MilliyetTürk
Diğer ad(lar)ıZaralı Halil
İnce Halil
Meslek
  • Şarkıcı
  • söz yazarı
  • besteci
EvlilikKamer Hatun
Çocuk(lar)9
Müzikal kariyeri
Tarzlar
ÇalgılarVokal  · bağlama
Etkin yıllar1930-1962
Müzik şirketi

Halil Söyler veya bilinen adıyla Zaralı Halil (1 Temmuz 1906 - 15 Ocak 1964) Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı ve besteciydi. 1950'li ve 1960'lı yıllarda yaptığı kayıtlar, sonraki kuşak müzisyenleri etkileyen şarkıcılık ve söz yazarlığı ile halk müziğinin usta sanatçıları içinde yer aldı. Kayıt kariyeri sadece on yıla yakın sürmüş olmasına rağmen, Türk halk müziği'nin ve 20. yüzyılın en etkili müzisyenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Çoğunlukla sıra gecelerinde, düğünlerde ve eğlence mekanlarında çalarak Sivas, Zara ve çevresinde popüler olmaya başladı. Şükrü Efendi, Halil'i yeteneğinden dolayı elinden tutup İstanbul'a götürür. Bir plak şirketiyle anlaşırlar. Ancak plak şirketi plak doldurduktan sonra vadettiği parayı vermez, mahkemelik olurlar. Doldurulan plak büyük ilgi görür ve yok satmaya başlar. Şöhreti tüm ülkeye yayılır. Ardından birçok art arda birçok plak yayınlar ve turnelere çıkmaya başlar. Farklı stüdyolarda solo olarak kaydedilen bu şarkılar, sanatçının kayıtlarının tamamını oluşturuyordu. Çoğu 1952-1961 yılları arasında 45'lik single'lar olarak, birkaçı da ölümünden sonra yayımlandı. Bu kayıtlar dışında, hayatının büyük bölümünü geçirdiği Zara'da küçük müzik çevresi dışında hayatı boyunca hakkında fazla şey bilinmiyordu. Müziği, yaşamı boyunca ve ölümünden sonraki yıllar içinde küçük ama etkili bir takipçi kitlesine sahip olmuştur.

Sahibinin Sesi, Şençalar ve Odeon etiketiyle yayınladığı plakların hakları 1990'lı yılların sonunda Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık tarafından satın alındı. 2 Şubat 2002 tarihinde Zaralı Halil Söyler adıyla 22 parçadan oluşan arşiv albümü yayınlandı. Albümde yer alan parçaların sesleri düzeltmeler yapılarak iyileştirildi. Albümün yayınlanmasıyla birlikte Zaralı Halil yeni nesiller tarafından da tanınmaya başlandı. Zaralı Halil'in pek çok şarkısı yıllar içinde başka sanatçılar tarafından cover'lanarak hit oldu. "Bugünde Günlerden Cumadır Cuma", "Eridi Kalmadı Dağların Karı", "Kaşların İnce Mince", "Kaleden İniş M'olur", "Ezim Ezim Eziliyor" ve "Yandım Allah Yandım" gibi birçok eseri Türk halk müziğinin klasik eserleri arasına girdi. 2009-2011 yılları arasında yayınlanan Hanımın Çiftliği adlı dizinin müziklerinde de Zaralı Halil'in bazı Ender Balkır tarafından yeniden yorumlandı.[1] 15 Ocak 1964 tarihinde yakalandığı kalp hastalığı sebebiyle öldü.

Hayatı ve kariyeri

1 Temmuz 1906 yılında Sivas'ın Zara ilçesinde bünyesi zayıf ve kambur bir çocuk doğar. Toprak damlı köy evinde doğan çocuğa Halil adını koyarlar. İki abladan sonra erkek çocuğu sahibi olmak ailesini sevindirir. Halil, ailesinin soyadı Çataltepe olmasına karşın, zamanın kaymakamının ısrarına dayanamaz ve soyadını Söyler'e çevirir. Annesi, Halil zayıf ve çelimsiz olduğu için o zamanın zor koşullarında gözü gibi bakar. İlerleyen yıllarda Halil annesi Gülsüm hanımı kaybeder. Halil'in babası, Halil İbrahim beden işçisidir. Ailesinin nafakasını çıkarmak için en ağır işlerde çalışır. Bir gün elinde balyoz kayalardan taş kırmaya çalışırken parçalanan taşların altında kalır ve sakatlanır. İki yıl tedavi görür ancak tedavisi sonuç vermez ve hayatını kaybeder. Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden Halil, akrabalarının yardımı ile on dört yaşında Sivas Yetiştirme Yurdunda korunma ve bakım altına alınır. Burada yurt arkadaşları ile birlikte hayatına yeni şeyler katmaya başlar. Dört yıl boyunca yurtta kalır. Burada kaldığı dönemde saz çalmayı öğrenir. Sanatçı kişiliğinin tohumları yurtta kaldığı dönemlerde atılır. Dört yılın ardından yurttan ayrıldıktan sonra Zara'ya döner.[2]

İlerleyen dönemde saz çalmayı ilerletmiş olan Halil, yanık ve gür sesi ile sıra gecelerinin, düğünlerin ve eğlence merkezlerinin aranılan ismi olur. Zara'lılar, hemşerileri Halil'e kucak açarlar ve Halil'e annesinden kalan İncik lakabı İnce'ye döner. Doğduğu yer ile anılan sanatçılar kervanına Halil'de katılır ve sanatçı kişiliği ülkeyi dolaşır. Artık gittiği yerlerde Zaralı Halil olarak tanınmaya başlar. Halil, yavaş yavaş tanınmaya başlamışken vatanı görevini yerine getirmek için askere gider. Sanatçı kişiliği ile askerde de kendisini gösterir. Komutanları onun sesinin güzelliğini keşfettikten sonra eğlencelere sanatçı olarak çıkarırlar. İçkiye de düşkün olan Halil'in vücudu gittikçe yıpranır. Uygulanan tedaviler onu iyileştirmez. Asker ocağından hastalık raporu alarak memleketi Zara'ya döner. Kalan askerlik vazifesini de raporlar ve izinlerle tamamlar.[3]

Askerlik sonrasında Suşehri, Sivas ve Erzurum gibi yerlerde kendisini göstermeye başlar. Halil'in şöhreti doğduğu yerler ve yakın çevresine sığmaz olunca büyük şehirlere açılmayı amaçlar. Kendisini çok seven ve beğenen manifaturacı Şükrü Efendi vesilesiyle İstanbul'a gider. Bir plak şirketiyle anlaşırlar. Ancak plak şirketi plak doldurduktan sonra vadettiği parayı vermez, mahkemelik olurlar. Doldurulan plak büyük ilgi görür ve yok satmaya başlar. Şöhreti tüm ülkeye yayılır. Artık plakçılar Halil'in peşinde koşturmaya başlar. Zamanın büyük sanatçıları ile yurt turnelerine çıkarlar. Müzik formasyonunda Sivaslı Hafız Halid, Feryadi Hakkı ve Divrikli Nuri (Üstünses) önemli rol oynamışlardır. Ustalık zamanında devrinin ünlü isimleri Malatyalı Fahri, Erzincanlı Şerif ve Diyarbakırlı Celal ile birlikte sanat icra etmiştir. Zaralı Halil'in eserlerini radyoda Neriman Altındağ, Nermin Yapar, Zehra Bilir gibi sanatçılar icra etmişlerdir. 1950'li yılların başında yayınladığı 45'lik plaklar ve eserleriyle birlikte geniş kitlelerce tanınmaya başlayan Halil, 1956 yılından 1963 yılına kadar memleketi Zara'ya hiç uğramaz. Bu dönemde plakların, turnelerin yanı sıra gece hayatında çok sık vakit geçirir ve bu dönemde de hastalanır.[4]

Ölümü

Zaralı Halil, gençlik yıllarından itibaren çok içki tüketirdi. İçkiye de düşkün olan Halil'in vücudu gittikçe yıpranır. Plaklarının yayınlandığı 1950'li yıllar boyunca çeşitli şehirlerde turnelere çıkmıştır. Bu dönemde de şöhreti artıkça kendisini daha çok içkiye verir. 1956 yılından 1963 yılına kadar memleketi Zara'ya yedi yıl boyunca uğramaz. Evini, ailesini, çocuklarını ihmal etmeye başlar. Sağlığı iyice bozulduktan sonra yalnızlığa dayanamaz ve memleketine döner. İlerleyen hastalık onu iyice inceltir ve güçten düşürür. 15 Ocak 1964 tarihinde 57 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Zara Demir Sırık mevkiindeki Küçük Köprü Başındaki kabristana defnedildi.

Ölümünün ardından

Zaralı Halil kendine has tarzı ve eserleriyle birçok müzisyeni etkiledi. Yaşadığı dönemde birçok kişi tarafından sesi çok beğenildi ve o dönem eserleri farklı sanatçılar tarafından radyoda da seslendirildi. Eserleri 1980'li yıllardan itibaren birçok sanatçı tarafından seslendirilir. Yazdığı yüzlerce eser Muzaffer Sarısözen tarafından düzenlenerek TRT repertuvarında yer aldı. 1952-1961 yılları arasında Sahibinin Sesi, Şençalar ve Odeon etiketiyle yayınladığı 45'lik plakların haklarını 1990'lı yılların sonunda Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık satın alır. Eserler yeniden düzenlenerek sesleri kaliteli hale getirilir. 2 Şubat 2002 tarihinde ise Zaralı Halil Söyler adıyla 22 parçadan oluşan arşiv albümü olarak yayınlanır.

"Bugünde Günlerden Cumadır Cuma", "Eridi Kalmadı Dağların Karı", "Kaşların İnce Mince", "Kaleden İniş M'olur", "Ezim Ezim Eziliyor" ve "Yandım Allah Yandım" gibi eserlerinin yer aldığı albüm büyük ilgi görür. Zaralı Halil yeni nesiller tarafından da tanınmaya başlar. 2007 yılında Ender Balkır, Ezim Ezim adlı albümünde "Ezim Ezim" adlı parçayı yeniden seslendirir.[5] İlerleyen dönemde ise Orhan Kemal'in eserinden televizyona uyarlanan ve Kanal D'de yayınlanan Hanımın Çiftliği (2009-2011) adlı dizide Ender Balkır, Zaralı Halil eserlerini seslendirilir.[6] Neriman Altındağ-Tüfekçi,[7] Erkan Oğur,[8] Oğuz Aksaç ve Cengiz Özkan birçok sanatçı tarafından seslendirildi. 2010'lu yıllarda Sivas'ta adına anma konserleri düzenlenmeye başlandı.

Özel hayatı

Halil Söyler eşi Kamer Hatun ile birlikte

Zaralı Halil askerden geldikten sonra kendi memleketinde Kamer Hatun ile evlenir. Altı kız, üç erkek toplamda dokuz çocuğu vardır. Söyler ailesinin erkek çocuklarının büyüğü olan Savaş Söyler 1979 yılında Türküola'nın İstanbul'daki Unkapanı kayıt stüdyosunda albüm kaydedip Zaralı Savaş Söyler adıyla Almanya'da Türküola baskılı albüm çıkarmıştır.[9]

Diskografi

Zaralı Halil, 1952-1961 yılları arasında Odeon, Şençalar ve Sahibinin Sesi gibi dönemin plak şirketlerinde 35 adet 78 devirli taş plak çıkardı. İlk 45'liği 1952 yılında Odeon etiketiyle yayınlanan "Kara Gözler" adlı plağıdır.[10] 1990'lı yılların sonunda bazı eserleri Hasan Saltık tarafından alınarak düzenlenmiş ve restore edilmiştir.[11] Eserlerinin birçoğu 1960'lı yılların başında Muzaffer Sarısözen tarafından düzenlenerek TRT repertuvarına kazandırıldı.[12] 2002 yılında, 22 eserinin bulunduğu Zaralı Halil Söyler adlı arşiv albümü Kalan Müzik etiketiyle kaset ve CD olarak yayınlandı.[13] Arşiv albümü de dahil olmak üzere eserlerinin 2010'lu yıllarda dijital ortamlarda yeniden yayınlanmaya başlandı.

Ayrıca bakınız

Özel

Kaynakça

  1. ^ ""Hanımın Çiftliği" Albümü Raflarda!". Haberler.com. 10 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2023. 
  2. ^ "ZARALI HALİL, Halil İnce". yesevi.edu.tr. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2023. 
  3. ^ "Zaralı Halil Söyler Kimdir?". ihsanozturk.com. Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 
  4. ^ "Zaralı Halil Söyler". okuryazar.com. Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2023. 
  5. ^ "Ezim Ezim, Album by Ender Balkır". Spotify. Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2023. 
  6. ^ "Hanımın Çiftliği (Orijinal Dizi Müzikleri)". Apple Music. Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2023. 
  7. ^ "Zaralı Halil, Writing & Arrangement". Discogs. Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2023. 
  8. ^ "Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demircioğlu - Kaleden İnişm'olurr". Youtube. 28 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2023. 
  9. ^ "Türk halk müziği ses sanatçısı Zaralı Halil Söyler". okuryazar.com. 28 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2023. 
  10. ^ "Zaralı Halil Söyler Hayat Hikayesi". Youtube. 16 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2023. 
  11. ^ "Zaralı Halil Söyler – Zaralı Halil Söyler". Kalan Müzik. 2 Şubat 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  12. ^ "Zaralı Halil". biyografya.com. Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  13. ^ "Zaralı Halil Söyler, Album". Apple Music. Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Arif Sağ, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtiözü, söz yazarı, besteci, yapımcı, aranjör, sunucu, akademisyen ve eski milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Bulut</span> Türk halk müziği sanatçısı

Hakkı Bulut, Türk arabesk şarkıcısı-şarkı yazarı, müzik yapımcısı, öğretmen ve oyuncudur.

Gönül Akkor, Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Müzeyyen Senar</span> Türk sanat müziği sanatçısı (1918–2015)

Müzeyyen Senar Türk Sanat Müziği sanatçısı. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Muhlis Akarsu</span> Türk halk müziği sanatçısı

Muhlis Akarsu, Türk halk ozanı. 1965 yılında İdareli Kullan / Çıkarım Dağlara Ederim Seyran adını verdiği ilk 45'liğini yayınladı. 1970'li yılların başında İstanbul'a yerleşti. İstanbul'a yerleşene kadar on beşe yakın 45'lik çıkardı. 1974 yılında Muhlis Akarsu adını verdiği ilk albümünü yayınladı. Daha sonra aynı yıl içinde Muhlis Akarsu 1, Muhlis Akarsu 2 ve Muhlis Akarsu 3 adındaki albümleri yayınladı. Bir seri haline getirdiği bu albümlerin sonuncusu Muhlis Akarsu 8 (1978) adlı albümdü. Bu seri albümleri yayınlarken bir yandan 45'lik ve farklı albümler yayınlamaya devam ediyordu. 1974-1978 yılları arasında yirmi beşe yakın 45'lik yayınladı. 1970'li yıllarda yayınladığı albümlerin yanı sıra katıldığı radyo ve televizyon programlarıyla tanınmaya başlandı. Dönemin hızlı siyasi gündeminde protest yanı şekillenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Hamiyet Yüceses</span> Türk şarkıcı

Hamiyet Yüceses, Türk Sanat Müziği sanatçısı.

Gönül Yazar, Türk sanat müziği şarkıcısı ve sinema oyuncusu. Türk müzik tarihinde yer alan en uzun soluklu isimlerden biridir.

Behiye Aksoy doğum adı ile Behiye Tetiker, Türk sanat müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Tanju Okan</span> Türk şarkıcı

Tanju Okan, Türk şarkıcı, müzisyen ve sinema oyuncusu.

Sâdi Yâver Ataman, Türk müzikolog, folklor uzmanı, eğitimci ve sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Yüce</span> Türk şarkıcı ve besteci

Abdullah Yüce, Türk müziği sanatçısı, şair, oyuncu.

Nur Belda Türk pop müzik ve Anadolu Rock sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Kızı Eftelya</span> Osmanlı Rumu şarkıcı

Denizkızı Eftelya Işılay, Osmanlı Rumu ses sanatçısı ve kantocu.

<i>Gurbet Yollarında</i>

Gurbet Yollarında, Erdal Erzincan'ın 1999 yılında çıkardığı üçüncü solo albümüdür.

<i>Mevlayı Seversen</i>

Mevlayı Seversen, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 6 Kasım 1985 tarihinde çıkardığı dördüncü stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtlarına Mayıs 1985 tarihinde başladı. Üç buçuk ay kadar süren kayıtlar Eylül 1985 tarihinde tamamlandı. 1985 yazında albümün kayıtlarını tamamlayan Güler Duman'ın Özlem Plak'tan yayınladığı dördüncü albüm olmuştur. Albümde Sabahattin Ali, Muzaffer Sarısözen, Seyfi Doğanay, Yılmaz Tatlıses, Muzaffer Akgün ve Yüksel Yıldız gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<span class="mw-page-title-main">Muhlis Akarsu diskografisi</span>

Türk halk ozanı Muhlis Akarsu 25 stüdyo albümü, 5 derleme, 40 adet 45'lik plak, 1 LP ve 8 düet albüm yayınladı. Ölümünden sonra daha önce kaydettiği fakat yayınlamadığı Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır (1993) albümü yayınlandı. Ölümünün ardından Ya Dost Ya Dost (1994), Aşık Olan Durmaz Ağlar (1998) ve Vururlar Seni (2003) gibi birçok albüm yayınlanmıştır. Muhlis Akarsu ilk olarak on yedi yaşındayken yayınladığı İdareli Kullan / Çıkarım Dağlara Ederim Seyran (1965) adlı 45'lik plağıyla çıkış yaptı. Ardından 1978 yılına kadar birçok 45'lik plak yayınladı.

<i>Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır</i>

Sivas Ellerinde Ömrün Çalınır Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 5 Eylül 1993 tarihinde yayınlanan yirmi beşinci ve son albümüdür. Albüm Güneş Plak etiketiyle yayınlanmıştır. Muhlis Akarsu, 1991 yılında Karlı Dağlar albümünü yayınladı. Ardından aynı yıl bir sonraki albümünün kayıtları için stüdyoya girdi. Katıldığı festivaller ve etkinliklerden dolayı bu dönemde ara ara albümünün kayıtları için stüdyoya girdi. 1-4 Temmuz 1993 tarihleri arasında kendi memleketi olan Sivas'ta düzenlenecek Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katıldı. Festivalin ikinci günü çıkan olaylarda kaldığı Madımak Oteli'nin yakılması sonucu hayatını kaybetti. Hayatını kaybetmesinden sonra albümün eksik olan kısımları tamamlanmıştır ve öyle yayınlanmıştır. Albüme adını veren "Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır" adlı parçayı Arif Sağ ve Sebahat Aslan okumuştur. Geri vokalinde Erdal Erzincan yer almıştır.

Odeon Grubu veya Grünberg Grubu, Türkiye'de müzik kayıt ve yayımlama, plak üretimi, beyaz eşya, mağazacılık ve dış ticaret alanları ile ilgilenmiş, 1911-12 yıllarında Alman müzik şirketi Odeon'un Türk temsilciliği olarak kurulmuş ve 2012 itibarıyla müzik dahil tüm sektörlerden çekilmiş olan bir eski şirketler topluluğudur. Odeon Plak şirketinin kurucuları olan Blumenthal Biraderler'in mümessilliklerini kapatıp devretmelerinden grubun kapatılışına dek şirketlerin yönetimini Aşkenaz Musevisi kökenli Grünberg ailesi yapmıştır. Şirket, sırasıyla Topalyan Han, Büyük Milas Han ve Profilo Plaza'da merkezlenmiştir.