Halil Karaduman
Halil Karaduman | |
---|---|
Doğum | 1959 Birecik |
Ölüm | 9 Ekim 2012 İstanbul |
Meslek | Virtüöz |
Halil Karaduman (d. 1959, Birecik - ö. 9 Ekim 2012, İstanbul), Türk kanun sanatçısı.
Türkiye'de devrinin en popüler kanun sanatçılarından birisidir. Zülfü Livaneli ile birlikte yaptığı çalışmalarla Türkiye dışında da tanınmıştır.
Yaşamı
1959 yılında Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde doğdu. Kanuni babasından 5 yaşında itibaren kanun ve müzik dersleri aldı. Ortaokul ardından lise öğrenimini Gaziantep’te tamamlayıp 1977 yılında İstanbul’a geldi. O yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler bölümüne girdi ve bölümünü birincilikle bitirdi.
İstanbul’a geldiğinden itibaren plak ve kaset dünyasında yönetmen, bestekâr ve kanun eşlikçi olarak yer aldı. Zamanın en tanınmış solistleri ile gerek sahne gerekse stüdyoda yönetmen olarak çalıştı. Eşlik ettiği sanatçılar arasında Zeki Müren, İbrahim Tatlıses, Bülent Ersoy, Müzeyyen Senar, Orhan Gencabay, Zülfü Livaneli, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Sezen Aksu vardır.
Sanatçı, Zülfü Livaneli ile birlikte dünyanın çeşitli yerlerinde yabancı orkestra ve şarkıcılarla konserler verdi. Bu çalışmalarının sonucunda Amerika, Yunanistan, Ürdün, Tunus, Lübnan ve Suriye olmak üzere 100 den fazla kanun öğrencisi bulunuyordu. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Devlet Türk Müziği Topluluğu'nda kanun sanatçısı olarak görev yaptı.
"Devlerin aşkı", "Rüyalarda buluşuruz", "Leyla" gibi popüler şarkılar besteledi. Türkiye'de üç tane, Amerika'da bir tane, Yunanistan'da iki tane olmak üzere 6 tane enstrümantal albüm çıkardı.
Kanun icrasında çektirme (çekerek, sürüme, süpürme olarak da adlandırılır) denilen tekniğe dikkat çekme konusunda öncü rol oynadı.[1] 2007'de yayımlanan bir kanun metodu yazdı.[2]
Zülfü Livaneli'yle gittiği Almanya turnesinden dönerken havaalanında kalp krizi geçirdi. 9 Ekim 2012'de 53 yaşında öldü.[3]
Ayrıca bakınız
Kaynakça
- ^ Erdoğan, Emre. "Kanun İcracılığında "Çektrime Tekniği" ve Kullanımına Yönelik Bir Çalışma". Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi. 16 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2023.
- ^ Tekin, Selen (2010). "Kanun sazının icrası öğretim teknikleri karşılaştırmalı kanun metodu analizleri ve kanun eğitimi etütleri". Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 25 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Karaduman uğurlandı". hurriyet.com.tr. 11 Ekim 2012. 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2012.