İçeriğe atla

Halil Karaduman

Halil Karaduman
Doğum1959
Birecik
Ölüm9 Ekim 2012
İstanbul
MeslekVirtüöz

Halil Karaduman (d. 1959, Birecik - ö. 9 Ekim 2012, İstanbul), Türk kanun sanatçısı.

Türkiye'de devrinin en popüler kanun sanatçılarından birisidir. Zülfü Livaneli ile birlikte yaptığı çalışmalarla Türkiye dışında da tanınmıştır.

Yaşamı

1959 yılında Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde doğdu. Kanuni babasından 5 yaşında itibaren kanun ve müzik dersleri aldı. Ortaokul ardından lise öğrenimini Gaziantep’te tamamlayıp 1977 yılında İstanbul’a geldi. O yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler bölümüne girdi ve bölümünü birincilikle bitirdi.

İstanbul’a geldiğinden itibaren plak ve kaset dünyasında yönetmen, bestekâr ve kanun eşlikçi olarak yer aldı. Zamanın en tanınmış solistleri ile gerek sahne gerekse stüdyoda yönetmen olarak çalıştı. Eşlik ettiği sanatçılar arasında Zeki Müren, İbrahim Tatlıses, Bülent Ersoy, Müzeyyen Senar, Orhan Gencabay, Zülfü Livaneli, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Sezen Aksu vardır.

Sanatçı, Zülfü Livaneli ile birlikte dünyanın çeşitli yerlerinde yabancı orkestra ve şarkıcılarla konserler verdi. Bu çalışmalarının sonucunda Amerika, Yunanistan, Ürdün, Tunus, Lübnan ve Suriye olmak üzere 100 den fazla kanun öğrencisi bulunuyordu. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Devlet Türk Müziği Topluluğu'nda kanun sanatçısı olarak görev yaptı.

"Devlerin aşkı", "Rüyalarda buluşuruz", "Leyla" gibi popüler şarkılar besteledi. Türkiye'de üç tane, Amerika'da bir tane, Yunanistan'da iki tane olmak üzere 6 tane enstrümantal albüm çıkardı.

Kanun icrasında çektirme (çekerek, sürüme, süpürme olarak da adlandırılır) denilen tekniğe dikkat çekme konusunda öncü rol oynadı.[1] 2007'de yayımlanan bir kanun metodu yazdı.[2]

Zülfü Livaneli'yle gittiği Almanya turnesinden dönerken havaalanında kalp krizi geçirdi. 9 Ekim 2012'de 53 yaşında öldü.[3]

Ulus Mezarlığı'ndaki kabri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Erdoğan, Emre. "Kanun İcracılığında "Çektrime Tekniği" ve Kullanımına Yönelik Bir Çalışma". Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi. 16 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2023. 
  2. ^ Tekin, Selen (2010). "Kanun sazının icrası öğretim teknikleri karşılaştırmalı kanun metodu analizleri ve kanun eğitimi etütleri". Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 25 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Karaduman uğurlandı". hurriyet.com.tr. 11 Ekim 2012. 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

4 Kasım, Miladi takvime göre yılın 308. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 57 gün vardır.

Vatan, Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A. Ş.'ne bağlı olarak çıkan günlük bir gazetedir. İmtiyaz sahibi, Demirören ailesidir. Demirören-Karacan ortaklığı tarafından 2011 yılında satın alındı. Gazete, bu tarihten önce 2008 yılında Doğan Grubu'na satılmıştı.

İzzet Ferhat Livanelioğlu, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Zülfü Livaneli</span> Türk yazar, müzisyen ve siyasetçi

Ömer Zülfü Livaneli, Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

Sadi Rifat Diren, Türk Seramik sanatçısı, sanat eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Birecik</span> Şanlıurfa iline bağlı bir ilçe

Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat bölümünde Şanlıurfa iline bağlı bir ilçedir. Fırat Irmağının eskiden sadece doğu kıyısındayken son yıllarda her iki kıyısı üzerinde, deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte kurulmuştur.

Cem Yıldız, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Akan</span>

Mehmet Akan,, Türk tiyatro ve sinema dizi oyuncusu, yönetmen, koreograf, folklorcu ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Sönmez</span> Türk şarkıcı ve oyuncu

Kâmil Sönmez, Gürcü kökenli Türk şarkıcı ve oyuncu. Çoğunlukla Karadeniz türküleri seslendirmekteydi.

Erol Parlak,, Türk halk müziği sanatçısı ve akademisyen.

Samime Sanay, Türk sanat müziği sanatçısı, öğretmen. 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına 1998'de layık görülmüştür.

Açelya Akkoyun, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Özkan</span> Türk müzisyen ve bağlama sanatçısı

Cengiz Özkan, Türk müzisyen ve bağlama sanatçısı.

Ahmet Koç, Türk bağlama sanatçısı, müzisyen. Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Devlet Modern folk müzik topluluğuna bağlı müzikolog, aranjör ve bağlama sanatçısıdır.

Tuğçe Pala, TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Anka Özkan</span> Türk heykeltıraş

Hüseyin Anka Özkan,, Türk heykeltıraş.

Göksun Çavdar, Türk klarnet virtüözü. 11 yaşında Türkiye'ye geldikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na girerek Tülay Örser’den klarnet, Kamil Özler'den kompozisyon eğitimi almıştır. İlerleyen yıllarda si bemol klarnetin yanı sıra alto saksofon ve soprano saksofon çalarak birçok sanatçıya eşlik etmiştir.

<i>Ahmet Abinin Vapuru</i>

Ahmet Abi'nin Vapuru, 21 Ocak - 13 Nisan 1995 tarihleri arasında Kanal D'de yayınlanan, Ahmet Kaya tarafından sunulan Türk televizyon programıdır. Her hafta farklı konukların katıldığı programda bazı bölümler özel gece konsepti ile ekrana geldi.

Ahmet Meter, kanun sanatçısı.