İçeriğe atla

Halil Hopur

Halil Hopur
Doğum09 Nisan 1984 (40 yaşında)
Dulkadiroğlu, Türkiye
Yaşadığı yerKahramanmaraş, Türkiye
Profesyonel güreş kariyeri
Takma ad(lar)ıBaşpehlivan, Milli Güreşçi
Boyu1,90 m (6 ft 3 in)
Kilosu110 kg (240 lb)
Eğitildiği yerKahramanmaraş Güreş Eğitim Merkezi

Halil Hopur, (9 Nisan 1984) Türk güreşçi.

Eğitim Hayatı

Halil Hopur, Kahramanmaraş'ta 1991 yılında başlayan eğitim hayatına 2001 yılında liseden muzun olarak orta öğretim hayatını tamamlamıştır. Aksaray Üniversitesi Beden Eğitimi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Antrenörlük Bölümü'ne 2008 yılında öğrenimine başlamış, bölümden 2012 yılında başarı ile mezun olmuştur.

Kariyeri ve Başarıları

Karakucak, Minder ve Şalvar Güreşi

  • 2001 - Yıldızlar Türkiye Üçüncüsü
  • 2002 - Yıldızlar Zafer Turnuvası Üçüncüsü
  • 2003 - Gençler Türkiye Üçüncüsü
  • 2004 - Yıldızlar Karakucak Türkiye Şampiyonu
  • 2005 - Gençler Türkiye Karakucak Üçüncüsü
  • 2007 - Büyükler Karakucak Türkiye Üçüncüsü
  • 2009, 2010, 2011 - Kahramanmaraş Karakucak Güreşleri Başpehlivanı
  • 2015 - Aksaray Etnospor Festivali Başpehlivanı ve Altın Kemer Sahibi
  • 2015, 2016, 2017, 2018 - İstanbul Etnospor Şalvar Güreşi Başpehlivanı
  • Çeşitli yıllarda ve Türkiye'nin çeşitli illerinde, ilçelerinde defalarca başpehlivanlık dereceleri.

Özel Hayatı

Milli Basketbolcu Leyla Beğer ile 2014 yılında hayatlarını birleştirmiş, 2016 yılında Çağan Alp isminde bir erkek evlatları olmuştur.

Şu anki Kariyer Durumu

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Altyapı Teknik Sorumlusu olarak birikim ve tecrübelerini genç sporculara aktarmakla meşguldür.

İlgili Araştırma Makaleleri

Şeref Eroğlu grekoromen stilde güreşmiş olan Türk güreşçi. Başarıları arasında 6 kez Avrupa Şampiyonluğu (1994-1996-1998-2001-2002-2003), bir kez Dünya Şampiyonluğu (1997) bulunmaktadır. 2004 Atina Olimpiyatları'nda 66 kiloda mücadele etti ve gümüş madalya kazandı. Türkiye Güreş Federasyonu'nun mevcut başkanıdır.

Karakucak güreşi, Oğuz kökenli Türklere özgü yağsız güreşlerdir. Bu güreşler Başta Kahramanmaraş ve ilçeleri olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde Festival Organizasyonu olarak düzenli olarak müsabakalar yapılmaktadır.

Şalvar güreşi Kahramanmaraş'ın ilçe ve köylerinde yaygın bir güreş türüdür. Adını, yağlı güreşteki “kıspet” ya da karakucaktaki “pırtpıt” yerine ayağa giyilen şalvardan alan bu güreşte oyunlar ayakta yapılır. Göbek ya da dizler yere değince güreş ayakta başlar. Yenilgi yağlı ve Karakucak güreşinde olduğu gibi göbeğin gökyüzünü görmesidir. Güreşçiler, şalvar giyer ve ayakları çıplaktır. Kısa şalvar güreşinde tüm teknikler ayakta yapılır. Rakip alta düştüğü anda bir tek hamle şansı verilir. Bu hamlede sonuç olmaz ise genelde ayağa kaldırılır. İlk olarak Tıva Türklerinde rastlanılan, geleneksel güreşler arasında geçmişi en eskilere dayanan güreş olduğu tahmin edilen güreş şalvar güreşidir. Bu açıdan şalvar güreşinin oldukça eski ve köklü geleneklere ve tarihe dayanan bir güreş olduğunu söylemek mümkündür. Şalvar güreşinin Türkmenler tarafından Anadolu’ya getirildiği düşünülmektedir. Bu güreş Kırgızistan, Türkmenistan ve Türkiye’de Kahramanmaraş’ta organizasyonları yürütülen bir güreştir. Bunun yanı sıra Moğolistan ve Kazakistan’da da şalvar güreşine benzer öğeler olduğu dikkat çekmektedir

Avni Tarhan, Türk milli güreşçi, güreş antrenörü ve spor yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şaban Yılmaz</span>

Şaban Yılmaz, Türk başpehlivan. 2005 yılı 644. Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı.

<span class="mw-page-title-main">Katrancı Mehmet Pehlivan</span>

Katrancı Mehmet Pehlivan, 1859 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda -bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan- Deliorman bölgesinin Şumnu şehrinin bir köyünde doğmuş efsanevi Türk güreşçidir. Diğer Osmanlı İmparatorluğu başpehlivanları gibi onun da Deliorman bölgesinde doğup büyümesi, pehlivan olmasının önünü açmıştır. Tıpkı Koca Yusuf gibi Evlad-ı Fatihan mensubu bir Şumnulu olup, 1453 sonrası Fatih Sultan Mehmet tarafından Balkanlar'a yerleştirilen bir Türk aileden gelmektedir ve 93 Harbi olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı öncesi, Anadolu topraklarına göç ederek, Balkanlar'daki memleketine benzettiği Karacabey Ovası'nda bulunan Susurluk'un Göbel beldesine yerleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Recep Kara</span> Türk güreşçi

Recep Kara, Türk milli güreşçi, Kırkpınar Yağlı Güreş başpehlivanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Güreş Federasyonu</span> güreş federasyonu

Türkiye Güreş Federasyonu (TGF), güreş sporunun Türkiye'deki yönetim teşkilatı olan spor federasyonu. 1923'te kurulan TGF, aynı yıl Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) üyeliğine kabul edildi. İlk başkanı Ahmet Fetgeri Aşeni olan kurumun mevcut başkanı Şeref Eroğlu'dur. Karakucak güreşi ve Yağlı güreş spor dallarındaki tüm yetkileri 2022 yılında kurulmuş olan Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonuna devredilmiştir.

İsmail Balaban, Türk pehlivandır. 652 ve 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde birinci gelerek iki kez başpehlivan unvanını kazandı. 2013 yılında Ali Gürbüz'ün doping testi pozitif çıktığı için kaybettiği başpehlivanlık finalinin birincisi ilan edildi. 2020 yılında ağır sıklette Dünya Şalvar Güreşi şampiyonu oldu. 2021 yılında Acun Ilıcalı tarafından düzenlenen Survivor 2021 yarışmasında şampiyon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Etnospor Konfederasyonu</span>

Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK), milletlere mâl olmuş geleneksel sporların ve oyunların yeniden canlanması, bilinirliklerinin artması ve yaygınlaşması için çalışan bir kurumdur. Konfederasyon, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmamaktadır.

Kurtdereli Yağlı Güreşleri, her yıl Balıkesir'de düzenlenen geleneksel bir Türk yağlı güreş turnuvasıdır.

Mehmet Esenceli, Türk güreşçi. 1968 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler serbest 52 kg'da yarıştı.

Mehmet Yeşil Yeşil, Türk pehlivan. 648. ve 649. Kırkpınar Yağlı Güreşleri birincisi. Antalya ilinin Aksu ilçesinin Karaöz beldesinde doğmuştur.

2022 Türkiye Karakucak Şampiyonası, Kahramanmaraş kentinin Dereköy Şeref Eroğlu Er Meydanı'nda 24-25 Haziran 2022 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Müsabaka Süreleri:Büyükler : 10 Dakika, Gençler : 8 Dakika, Yıldızlar : 6 Dakika.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu</span>

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, 5841 sayılı Cumhurbaşkanı kararının 3 Haziran 2022 tarihli ve 31855 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanması ile özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip ve bağımsız statüde kurulmuştur. Aşırtmalı Aba Güreşi, Kapışmalı Aba Güreşi, Karakucak Güreşi, Kuşak Güreşi, Şalvar Güreşi ve Yağlı Güreş spor dallarında faaliyet göstermektedir.

Abdullah Güngör, Türk başpehlivandır ve milli güreşçi.

Hamza Özkaradeniz, Türk başpehlivan.

Mecit Yıldırım, Türk başpehlivan.

Faik Sezgin, yağlı güreşte 2013-2022 yılları arası baş boyda güreşen başpehlivan, karakucak güreşçisi ve güreş hocası.

Onur Balcı, Türk başpehlivan.