İçeriğe atla

Halil Gür

Halil Gür
Doğum14 Şubat 1951 (73 yaşında)
Hatay, Türkiye
Milliyet Türkiye
 Hollanda
MeslekYazar
Etkin yıllar1984-günümüz

Halil Gür (d. 14 Şubat 1951), Türk asıllı Hollandalı yazar.

Hayatı

Halil Gür Amerika'da

1974'te gezi amacıyla Amsterdam'a giden Halil Gür, pasaportunun geçerlilik süresi dolunca, bir süre kaçak işçi olarak çalıştı. 1981'de hükûmetin ülke çapında çıkardığı genel afla oturumu yasal olarak resmîleştirildi. Amsterdam Marriott Otelinde şef garson ve daha sonra da ABD-AMRO'da banka memuru olarak çalıştı.

Halil Gür, siyasi çalışmalara katılmayarak sanat çevrelerinde kendini yetiştirdi. Ülkenin en önde gelen Avenue, De Groene Amsterdammer ve de Volkskrant gibi günlük, haftalık ve aylık dergilerde yayımladığı öyküleri Deli Mustafa ve Diğer Öyküler adlı kitapta derleyen yazarın ilk kitabı (1984) piyasaya çıktı. Daha piyasaya ilk sürüldüğü günde, kendine has cazibesi olan bu yapıt geniş bir okuyucu kitlesinin beğenisini kazandı; bir yılda dört baskı yaparak satış rekoru kırdı. Bunu çocuk kitaplarının yayımlanması izledi. Benim Cesur Anam (Myn Dappere Moeder), 1987'de Jenny Smelik-Kiggen Prys Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. (Van de Nederlandse Sectie van de International Board on Books for young People) Diğer genç öykü kitabı, Gece Yalnız Uçan Çocuk (Een kind vliegt door de nacht) kitabına da 1991'de de Halewynprys Ödülü verildi. Yazarın, çocuklar ve gençler için yazdığı diğer eserlerinden (Myn grote oma) Benim Koca Ninem (1993) ve (Ik danste met engelen), Meleklerle Dansım (2001), şimdiki (De Fontein) yayım evinin çatısı altında faaliyetlerini sürdüren (Piramide) yayım evi tarafından yayımlandı. (De hemel bleek grauw) Gökyüzü Griye Çalıyor (De Geus, 1988) adlı kitabı da yazarın şimdiki yetişkinler için yazmış olduğu son eseridir.

Sonra şiire merak saran yazar, 1994'te ilk şiirini (wakker het vuur niet aan), Rüzgarlarla Tutuşturma Yangını adlı şiir kitabıyla yaptı. Overyssel Eyaleti Kültür ve Sanat Merkezinin işbirliğiyle bir grup ressamın bu şiir kitabının düş gücünü ve ruhunu oluşturan ilham kaynağından esinlenerek resimledikleri tablolar, ayrıca yazarın kendisini ateşleyen çok sevdiği ressam Burhan Uygur'un pastel çalışmaları, fotoğraflar, afişlerle ve kendi kullandığı özel objelerden, el yazmalarından oluşan ve dört yıl süren bir gezici sergi oluşturuldu.

Halil Gür, ülkenin birçok köşesinde edebiyat etkinliklerinde sahne almakta, şiir sever gençler için kütüphaneler ve okullarda şiir atölyeleri düzenlemektedir. Bir şairler gecesinde (Nacht Van de Poezie) 1995'te, gece yarısı aldığı sahnede şair, kendine özgü coşkulu çıkışıyla ve salonda estirdiği taze bir hava ile devlet televizyonlarının ana haber konusu oldu.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Uyar</span> Türk şair

Ahmet Turgut Uyar, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Ataol Behramoğlu</span> Türk şair, yazar ve çevirmen

Ataol Behramoğlu, Türk şair, yazar, çevirmen, akademisyen ve edebiyatçı.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Boris Pasternak</span> Rus yazar (1890-1960)

Boris Leonidoviç Pasternak, Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.

Beşir Ayvazoğlu, edebiyatçı, şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Ortaç</span> Türk yazar

Yusuf Ziyaettin Ortaç, Türk şair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

Hüseyin Avni Cinozoğlu Türk şair, yazar ve avukat

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kutsi Tecer</span> Türk şair ve oyun yazarı

Ahmet Kutsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. Halk şairi Âşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.

Melisa Gürpınar, Türk şair, yazardır. Şiir, oyun, roman, çocuk kitabı türlerinde eserler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tekin Gönenç</span>

Tekin Gönenç, Türk şair ve yazardır.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde eğitim amacıyla Avrupa'ya, özellikle Fransa'ya giden gençler oradaki edebiyatta gördükleri yenilikleri ülkeye dönüşlerinde Türk edebiyatında uygulamaya başlamışlardır. Bu şekilde belli dönemler halinde günümüze kadar süren yeni bir edebiyat başlamıştır. Bu dönemlerden biri de Cumhuriyet dönemi edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Alaettin Gövsa</span> Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi (1889 - 1949) Hayatı boyunca hemen her türlü edebiyat dalında yapıt vermiş değerli bir eğitim insanıdır

İbrahim Alaettin Gövsa , Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi.

Murat Devrim Dirlikyapan, Türk şair, yazar, akademisyen.

Kadir Aydemir, Türk şair, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Yivli</span> Türk şair

Oktay Yivli Türk şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Atilla</span>

Mehmet Atilla, edebiyatın değişik alanlarında yapıtlar yayımlayan şair ve yazardır.