İçeriğe atla

Halil Fikret Kanad

Halil Fikret Kanad (1892-1974), Türk pedagog ve yazar.

Hayatı

1892 de Serfice'de (Yunanistan) doğdu. İlk ve orta eğitimini orada tamamladıktan sonra 1910'da Maarif Nezareti tarafından Almanya'ya gönderilerek; Berlin ve Leipzig Üniversitelerinde felsefe öğrenimi gördü. 1917'de Leipzig Üniversitesi'nde J.H. Pestalozzi konulu doktora tezini vererek, pedagoji doktoru olarak Türkiye'ye döndü. Türkiye'nin Pedagoji dalında doktora yapan ilk eğitimcisidir. Türkiye'nin çeşitli şehirlerinin yanında, Bakü ve Almanya'da da psikoloji ve pedagoji dersleri vermiştir.

Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Şubesi

Gazi Eğitim Enstitüsü (bugünkü ismiyle Gazi Üniversitesi) Pedagoji Şubesi (Eğitim Bilimleri Bölümü) Kurucusu olan Halil Fikret Kanad, 1926 yılından itibaren pedagoji tarihi üzerine dersler vermiş ve kitaplar yayınlamıştır.

Kanad, 26 Mayıs 1936 tarihinde Talim ve Terbiye kurulu üyeliğine getirilmiş, Haziran 1939'da Gazi Eğitim Enstitüsü'ndeki görevine dönmüş ve 17 yıl daha çalışarak 1956 yılında emekliye ayrılmıştır.

Köy Enstitüleri

Türk eğitim sisteminin geliştirilmesi konusunda Cumhuriyet Döneminin öncü eğitimcilerinden olan Kanad, okullarda temel eğitimin yanında meslek eğitiminin de verilmesi gerektiğini savunmuş ve Köy Enstitüleri'nin kurulmasında öncülük etmiştir. Türkiye tarihinde ilk kez iki ciltlik Pedagoji Tarihi'ni yazmış ve topyekûn milli terbiye kavramını ortaya atmıştır. Eğitimin aile-okul-toplum-devlet dörtlemesi ile başarılı olacağını savunmuş, "köye göre öğretmen" fikrini benimsemiştir.

Çocuk terbiyesi, pedagoji, suçlu çocukların terbiyesi, Goethe, Köy Enstitüleri ve çok amaçlı okul kavramı ile ilgili birçok eseri ve Almancadan çevirileri bulunmaktadır.

Özel hayatı

Çok yönlü bir kişilik sahibi olan Kanad, dönemin önde gelen yazar ve politikacıları ile yakın ilişkiler kurmuş ve devrin entelektüellerinin bir araya geleceği Anadolu Kulübü'nün kurucularından olmuştur. Kendisi gibi eğitimci olan Fazıla Kanad ile evli idi.

1974'te hayatını geçirdiği Ankara'da ölmüştür.

27 Kasım 2006 tarihinde Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi'nde Prof. Dr. M. Çağatay Özdemir, Cavit Binbaşıoğlu, Ömer Özcan, Yrd.Doç.Dr. Oktay Akbaş ve Yrd.Doç.Dr. Bahri Ata'nin katılımlarıyla bir anma paneli düzenlenmiştir.

Başlıca eserleri

Pedagoji ve terbiye

  • Pedagoji Tarihi, C. I-II, İstanbul, 1930.
  • Terbiye ve Tedris Tarihi, 1930.
  • Muassır Terbiye Ülküleri ve Terbiyede Yenilikler, İstanbul, 1934.
  • Pestalozzi, Ankara, 1936.
  • Pedagoji, C. I. Ankara, 1938.
  • Pedagoji, C. II. Ankara, 1938.
  • Milliyet İdeali ve Topyekûn Terbiye, Ankara, 1942.
  • Ailede Çocuk Terbiyesi, Ankara, 1947.
  • Deneysel Pedagoji, C. I-II, Ankara, 1951.
  • Pedagojinin Tekâmülü ve Pedagoji İlmi, Ankara, 1955.
  • Terbiye Sosyolojisi, Ankara, 1958.
  • Pedagoji Tarihi, Millî Eğitim Basımevi, İstanbul, 1963.
  • Kısaltılmış Pedagoji, Ankara, 1966.

Çevirileri ve diğer eserleri

  • İlkmektep Müfettişlerine Rehber, İstanbul, 1929.
  • Coğrafyanın Tedris Usulü, Ankara, 1927.
  • Şiller, İstanbul, 1929.
  • Goethe, İstanbul, 1929.
  • Satranç Kılavuzu, Ankara, 1936.
  • Goethe ve Faust, İstanbul, 1940.
  • Lise, Öğretmen Okulu ve Ortaokulların 1947 Bütçesinde Yapı Esaslı Onarım İhtiyaçları, Ankara, 1947.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Tonguç</span> Türk eğitimci

İsmail Hakkı Tonguç, Türk eğitim bilimci, köy enstitülerinin mimarı ve dönemin İlköğretim Genel Müdürü.

Halil Bediî Yönetken, müzikolog, folklor araştırmacısı ve eğitimci.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (B.İ.İ.B.F.) kısaltması. B.İ.İ.B.F. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı fakültelerden. Çanakkale - Biga karayolu üzerinde Prof. Dr.Ramazan Aydın Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında kayıtlı öğrenci sayısı dörtbindir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Âli Yücel</span> Türk politikacı ve eğitimci (1897–1961)

Hasan Âli Yücel, Türk felsefe öğretmeni, eski millî eğitim bakanı, Köy Enstitüleri'nin kurucusudur.

Güzin Tural, Türk dili araştırmacısı, öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından düzenlenen, tüm dünyadaki Türkçe öğrencilerinin katıldığı dil olimpiyatlarının beşincisidir. Bu yılki teması "Türkçenin 100 Akları" ve "100 ülke sevgi diliyle buluşuyor, yarışıyor." olan olimpiyatlara 105 ülke katılmıştır.

Prof. Dr. Bahri ATA, (d. 10 Haziran 1969, İzmit)

Mithat Enç, Türk Doçent Doktor ve pedagogdur

Sadrettin Celal Antel (1890-1954). Eğitimci, bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Nafi Atuf Kansu</span>

Nafi Atuf Kansu, Türk siyasetçi ve eğitimci.

Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü 1982 yılında 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'na göre kurulmuştur. Enstitünün köklü bir geçmişi vardır. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlı İşletme Yönetimi Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün çekirdeğini oluşturmuş ve Enstitü'nün tarihsel gelişim sürecindeki ilk basamağı oluşturmuştur. Enstitüde 19 anabilim dalı bünyesinde 51 yüksek lisans, 3 tezsiz yüksek lisans ve 26 doktora olmak üzere toplam 80 programda eğitim verilmektedir. Doktora programlarının süresi en fazla 12 yarıyıl, yüksek lisans programlarının ise en fazla 6 yarıyıldır. Enstitü Gazi Üniversitesi Beşevler Kampüsünde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Arnold Egli</span> Avusturyalı mimar (1893–1974)

Ernst Arnold Egli Avusturya ve İsviçre kökenli mimar ve şehir plancısı.

Prof. Cevad Memduh Altar, Türk müzik tarihçisi, eğitimci ve yönetici olarak cumhuriyet döneminin önde gelen aydınlarındandır.

Ali Haydar Taner, Türk öğretmen, çevirmen, yazar.

Mehmet Kazım Nami Duru, Türk asker, eğitimci ve siyasetçidir.

Hıfsur Rahman Öymen, Türk siyasetçidir.

Emin Soysal,, Türk siyasetçidir.

Halil Vedat Fıratlı, Türk eğitimcidir. İstanbul Erkek Lisesinde eğitim gördü (1912-21). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (1925) Berlin Üniversitesi Felsefe Fakültesini bitirdi (1929). Kabataş Lisesinde felsefe öğretmenliği ile Edirne Lisesinde edebiyat öğretmenliği yaptı. Sonrasında Ankara Gazi Lisesinde müdürlük ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat öğretmenliği yaptı. Eğitim idareciliğinde önemli görevlere geldi. Milli Eğitim Bakanlığı baş müfettişliği, İstanbul Maarif müdürlüğü ve Güzel Sanatlar Um. müdürlüğü gibi görevlerde bulundu. İstanbul Öğretmenler Birliği, Ankara Öğretmenler Derneği, Anıtları Koruma Derneği ve Çocuk Hakları Koruma Derneği gibi oluşumların kurucuları arasında yer aldı. Türk-İran Dostluk Cemiyeti üyeliği yaptı. Telif olarak Türk Halk Şiiri Antolojisi, Sanatın Menşeine Dair adlı eserler vererek Johann Wolfgang von Goethenin İfigenia adlı eserini tercüme etti.

Faik Reşit Unat, Türk öğretmen, tarihçi, coğrafyacı, yazar ve bürokrattır.