İçeriğe atla

Halil İbrahim Bahar

Halil İbrahim Bahar
Doğum25 Ocak 1928
Trabzon
Ölüm16 Kasım 2010
İstanbul
MeslekYazar
DilTürkçe
VatandaşlıkTürkiye

Halil İbrahim Bahar (25 Ocak 1928, Trabzon - 16 Kasım 2010, İstanbul) Türk şair, yazar, editör

Hayatı

1928'de Trabzon'un Vakfıkebir ilçesine bağlı Kavaklı (Zara) köyünde doğdu. Annesinin adı Zeliha, babasının adı Ali'dir. İlkokulun üç sınıfını Kavaklı'da, iki sınıfını Çarşıbaşı'nda (İskefiye) okudu. Orta öğrenimini Trabzon Lisesi'nde (1940-46) tamamladı. 1946'da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi, 1952'de bitirdi. 1954-57 yılları arasında psikiyatri dalında uzmanlık öğrenimi gördü. 1957-58 döneminde askerliğini yedeksubay olarak İzmir ve İstanbul'da yaptı. 1960'ta Sosyal Sigortalar Kurumu İstanbul (Samatya) Hastanesi Nöroloji Kliniği'nde Sinir Hasatlıkları Uzmanı olarak çalışmaya başladı. 1974'te, çalıştığı kliniğin şefliğine atandı. Bu görevden 1989'da emekli oldu. Halil İbrahim Bahar'ın ilk şiirleri Beş Sanat (1950-52) dergisinde yayımlandı. Bunları, daha sonra şu dergilerde basılan şiirleri izledi: Doğu-Batı, Esi, Yelken, Evrim, Yeni İnsan, Ataç, Dönem, Soyut, Sanat Olayı, Papirüs, Somut, Gösteri, Yazko Edebiyat, Karşı, Düşün, Varlık, Edebiyat ve Eleştiri, Adam Sanat, Kıyı, Şiir Oku, Mecaz, Kitap-lık, Üç Nokta.

Soyut dergisini çıkardı (İki ayrı döneminde toplam 144 sayı; Mayıs 1965 - Eylül 1977), pek çok genç şairin yetişmesine katkıda bulundu. Bir süre Yazko Edebiyat dergisinin yönetimini üstlendi (1985).

Şiirleri çeşitli antolojilerde, yıllıklarda yer almıştır. Yaşarken hiç kitap yayımlamadı. Ardında, daktilo edilmiş, adlandırılmış ve ciltlenmiş çok sayıda kitap dosyası bıraktı. Kenan Yücel tarafından yayına hazırlanan seçilmiş şiirler kitabı "Çok İncelikler Vardı Dünyada" Ve Yayınevi tarafından yayımlandı (2016).

Mezarı Ümraniye'de, Hekimbaşı Mezarlığı'ndadır.

Kitapları

Çok İncelikler Vardı Dünyada (Seçilmiş Şiirler), Ve Yayınevi, 201629 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Püsküllüoğlu</span> Türk yazar, şair ve sözbilimci

Ali Püsküllüoğlu, Türk yazar, şair ve sözbilimcidir.

Seyyit Nezir Türk şair, yayıncı ve öğretmen.

Soyut, Mayıs 1965'ten Eylül 1977'ye kadar iki ayrı döneminde toplam 144 sayı yayımlanan edebiyat dergisi. Şair Halil İbrahim Bahar'ın sahibi olduğu dergi önce gazete boyutunda çıktı, sonra küçük boyda yayınlandı. Sorumlu yönetmenliğini Bülent Dalyancı, teknik yönetmenliğini Yalçın Aslan yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Âsaf Hâlet Çelebi</span> Şâir

Âsaf Hâlet Çelebi, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Günbaş</span>

Ahmet Günbaş

Sina Akyol, Türk şair.

A. Kadir ya da tam adıyla İbrahim Abdülkadir Meriçboyu, 1940 kuşağı toplumcu şairleri arasında yer alan Türk şair. Çeviri çalışmalarıyla dünya şiirinin tanınmasına katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Osman Konuk</span>

Osman Konuk, Türk şair ve akademisyen.

Ersan Kaan Erçelik, Türk şair, yazar.

Kenan Yücel, şair, editör ve yayımcı.

Bejan Matur, Kürt asıllı Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Alaettin Gövsa</span> Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi (1889 - 1949) Hayatı boyunca hemen her türlü edebiyat dalında yapıt vermiş değerli bir eğitim insanıdır

İbrahim Alaettin Gövsa , Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Oya Uysal</span>

Oya Uysal Türk şair.

Necmettin Halil Onan, Türk şair, öğretmen, akademisyen ve edebiyat tarihçisidir. Türk edebiyatının artık klasikleşmiş eseri olan ve Türk ordusunun Çanakkale Savaşı'ndaki savunmasını anan "Bir Yolcuya" şiirini kaleme alan şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Sait Maden</span>

Sait Maden Türk şair, çevirmen, yayıncı, ressam, fotoğrafçı ve grafik tasarımcısı. Bazı kaynaklarda doğum tarihi 1932 olarak belirtilmiştir.

Çocuk Şiirleri, İbrahim Alaettin Gövsa'in çocuklar için yazdığı şiirlerden oluşan 1911 yılında İstanbul’da yayımlanmış olan kitabı.

Süreyya Aylin Antmen, Türk şair, yazar, deneme yazarı ve editör.

Elif Su Alkan, Türk şair, gazeteci ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Özdem</span>

Yavuz Özdem Türk şair, yazar.