Halikarnas (anlam ayrımı)
Halikarnas şu anlamlara gelebilir:
- Bodrum, Muğla'nın tarihi adı.
- Halikarnassos (Antik Kent)
- Halikarnas Balıkçısı, Yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı
Halikarnas şu anlamlara gelebilir:
Cevat Şakir Kabaağaçlı veya tanınan adıyla Halikarnas Balıkçısı, Bodrum'a olan aşkı ile tanınan ünlü roman ve hikâye yazarıdır.
Joseph Rudyard Kipling, İngiliz şair, roman ve hikâye yazarı.
Halikarnas, Günümüzde Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.
Fahrünnisa Zeyd Türk ressam.
Türk Rivierası, Türkiye'de Ege ve Akdeniz kıyısındaki iki ayrı coğrafi bölge arasında kalan bir kısmı belirtmek için kullanılan terimdir. Türk Rivierası doğuda Antalya ilinden başlayan ve batıda Muğla ilini de içine alarak İzmir ilinin orta kesimine uzanan bir bölgedir.
Azra Erhat, Türk deneme ve inceleme yazarı, Eski Yunan ve Roma dilleri uzmanı, filolog, arkeolog, çevirmen ve düşünce insanı. Özellikle Eski Yunan klasiklerinden yaptığı çevirilerle tanınmıştır. A. Kadir ile birlikte gerçekleştirdiği İlyada ve Odissea çevirileri referans kabul edilir.
Pervin Özdemir, Türk seramik sanatçısı.
Hanna Schygulla Alman oyuncu ve şarkıcı. O zaman Almanya sınırları içinde olan şu anda Polonya'ya bağlı Kattowitz, Königshütte, Upper Silesia'da alman Antonie ve Joseph Schygulla'nın çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.
Jale Yasan, Türk ressam ve kadın hakları aktivisti.
"Mavi Sürgün", Türk yazar Halikarnas Balıkçısı'nın 1961 yılında yayımlanan anı türündeki eseridir. Kitap, yazarın "Hapishanede idama mahkum olanlar bile bile asılmaya nasıl giderler" başlıklı yazısı yüzünden İstiklâl Mahkemesi'nce Bodrum'a sürgün edilişini ve orada geçirdiği yılları anlatır.
Sampi (Ͳ,Ϡ) Yunan alfabesi'nin eski bir harfidir. M.Ö. 5. yüzyılda, Efes ve Halikarnas gibi birkaç Anadolu'daki Yunan kentinin yöresel alfabesinde, olarak yazılan ve /ts/ veya /ss/ sezini temsil eden bir harf olarak kullanılmıştır. Bu harfin eski adı ve kökeni şimdi bilinmemektedir. Fenike alfabesi'ndeki "Tsade" harfinden gelmiş olduğunu düşünülmektedir.
Belevi Mozolesi veya Belevi Anıt Mezarı, İzmir Selçuk'a bağlı bir belde olan Belevi'de bulunan Helenistik döneme ait bir mezar. Anıt mezar Efes'ten 14 kilometre uzaklıktadır. Günümüzde Belevi beldesi sınırları içinde kaldığı için Belevi Anıt Mezarı adıyla anılır. MÖ 301'de Efes kralı Lysimachus tarafından inşa edilmiştir.
Mavi Sürgün, 1993 tarihli Erden Kıral filmi. Film, Halikarnas Balıkçısı'nın, Mavi Sürgün adlı otobiyografik eserinden esinlenerek yapılmıştır. Filmin senaryosu bu kitabın yanı sıra yazarın Unuttuğu Türkü ve Gündüzü Kaybeden Kuş adlı öykülerine göndermeler barındırır. 66. Akademi Ödülleri'ne, Yabancı Dilde En İyi Film dalında, Türkiye'nin Oscar aday adayı olarak seçilmiştir.
Yüzbaşı Tahsin, Hıfzı Tan'ın öyküsünden Orhon Murat Arıburnu'nun senaryosunu yazıp yönettiği 1950 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Duru Film adına Naci Duru'dur. Filmde Halikarnas Balıkçısı da rol almıştır.
Film festivalleri listesi, dünyanın en büyük festivallerinin kıtalara göre sınıflandırılmış bir listesidir.
Füsun Nalan Açın ya da halk arasında bilinen sahne adıyla Akrep Nalân, Türk pop müziği şarkıcısı ve oyuncu.
Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa Osmanlı tarihçisi ve devlet adamı. 1891-1895 yılları arasında Sadrazamlık görevi yapan Ahmed Cevad Paşa'nın kardeşi, Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan roman ve hikâye yazarı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın babasıdır.
Cevat Şakir, Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı bir mahalledir. Halikarnas Balıkçısı Müzesi bu mahallede konumlanmıştır.
Murat Reis, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir.
Halikarnas Kuşatması, MÖ 334'te Büyük İskender ile Ahameniş İmparatorluğu arasındaki çatışmadır. Donanması olmayan İskender, Pers donanması tarafından sürekli tehdit ediliyordu. Sürekli olarak, İskender'i bir çatışmaya girmesi için kışkırtıyorlar ama İskender buna yanaşmıyordu. Sonunda, Pers filosu yeni bir savunma kurmak için Halikarnas'a gitti. Halikarnas'ın eski kraliçesi olan Karyalı Ada, küçük kardeşi Karyalı Pixodarus tarafından tahtından sürülmüştü. Pixodarus ölünce, Pers Kralı Darius, Halikarnas'u da içine alan Karya satrapı olarak Orontobates'u atamıştı. MÖ 334'te İskender'in gelişinde Alinda kalesinin sahibi olan Ada, kaleyi ona teslim etti.