İçeriğe atla

Halifet Gazi Türbesi

Halifet Gazi Türbesi, Türkiye'nin Amasya ilinde bulunan bir türbedir. 1210 yılı civarlarında yaptırılmıştır. Danişment emiri olarak bilinen Halifet gazi tarafından inşa ettirilen bu yapı günümüze gelmeyi başarabilmiştir. 1232 yılları esnasında çıktığı bir seferde ölen Halifet gazi Amasya sınırları içerisindeki bu bölgeye yani valilik yaptığı topraklara bu türbeye gömülmüştür. Türbenin iki kattan oluştuğu bilinmektedir. yapımında düzgün simetrik taşlarla desteklenmiştir. Süsleme olarak kemer planlı bir kapının var olduğu göze çarpmaktadır. Pencereye sahiptir. Alt kısımda tabut içerisinde lahit benzeri yapı vardır. Dış kısmının süslemesi ise Selçuklu dönemine ait motifleri içermektedir.[1][2][3][4][5][6]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2023. 
  2. ^ https://islamansiklopedisi.org.tr/hilfet-gazi-medresesi-ve-turbesi []
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2023. 
  5. ^ Metin Sözen, Anadolu Medreseleri, İstanbul 1972, s. 108-110
  6. ^ Refet Yinanç, “Selçuklu Medreselerinden Amasya Halifet Gazi Medresesi ve Vakıfları”, VD, XV (1982), s.

İlgili Araştırma Makaleleri

Medrese, Müslüman ülkelerde orta ve yükseköğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adıdır. Medrese kelimesi Arapça ders (درس) kökünden gelir. Medreselerde ders verenlere "müderris", onların yardımcılarına "muid", okuyanlara "danışmend", "softa" veya "talebe" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Karatay Medresesi</span> Selçuklu dönemine ait yapı

Karatay Medresesi, Konya'da bulunan Selçuklu dönemine ait yapı. Medrese Karatay ilçesi, Ferhuniye Mahallesi, Adliye Bulvarı'nda bulunmaktadır.

Müderris, Osmanlı Devleti ve Selçuklular'da devlet ve toplum yapısında günümüz üniversite öğretim üyesine karşılık olarak kullanılan bir kavramdır. Medreselerde eğitim veren öğretim üyeliğinin bugünkü tam karşılığı profesörlük ünvanıdır.

Nizamiye Medreseleri, Büyük Selçuklular zamanında kurulan ve vezir Nizamülmülk'ün adıyla anılan medreselerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dânişmendliler Beyliği</span> bir Türk beyliği

Danişmendli Beyliği, 1080–1178 yılları arasında Sivas merkez olmak üzere Çorum, Tokat, Niksar, Amasya, Malatya, Elazığ, Kayseri şehirleri civarında kurulmuş bir Anadolu beyliğidir. II. Kılıçarslan tarafından yıkılmıştır. İlk başkenti Niksar olup sonraki başkenti Sivas'tır. Anadolu Selçuklu Devleti'ne katılan ilk Türk beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Zengîler</span>

Zengîler, 12. ve 13. yüzyıllarda Mezopotamya ve Suriye'de hüküm sürmüş Türk devletidir. İlk hükümdarı İmâdüddin Zengî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yivli Minare</span> Antalyadaki Anadolu Selçuklu devri camisi

Yivli Minare, Antalya'daki ilk İslamî yapılarındandır. 13. yüzyıla ait bir Selçuklu eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Şifaiye Medresesi</span>

Şifaiye Medresesi, 1217 yılında Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından Sivas'ta darüşşifa olarak yaptırılan; Osmanlı devrinde medrese olarak kullanılan yapı.

<span class="mw-page-title-main">Pervane Medresesi</span>

Pervane Medresesi, Sinop'taki tarihi bir medresedir. Medreselerin kapatılmasından beri medrese olarak kullanılmamaktadır. Şu an içindeki açık mekanda kafe, restoranlar ve hediyelik eşya satan mağazalar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Hasan Camii ve Medresesi</span>

Sultan Hasan Camii ve Medresesi, Kahire'de bir cami, medrese ve türbeden oluşan bir külliyedir. Yapıda dört eyvanlı plan uygulanmıştır. Ana eyvanın mescit olarak kullanıldığı yapıya Sultan Hasan'ın Türbesi birleştirilmiş, önünden geçen yola uyum sağlaması için portalin bulunduğu cephe eğimli yapılmıştır. Planı ve portali Selçuklu etkisindedir. Portalin yanında bulunan çifte minareler Erzurum ve Sivas'ta yer alan çifte minareli Anadolu Selçuklu medreselerine benzerliği ile dikkat çeker.

Yağıbasan ya da Nizameddin Yağıbasan Danişmendliler'in Sivas kolunun hükümdarı.

Danişmend Gazi ya da Danişmend Ahmed Gazi ya da Danişmend Taylu ya da Melik-i Muazzam Dânişmend Ahmed Gāzî (Taylû) b. Ali et-Türkmânî; Anadolu'da kurulan ilk Türkmen beyliklerinden biri olan Danişmendliler’in kurucusu kabul edilen bir alim ve savaşçıdır. Kimi kaynaklarda oğlu Gümüştegin Ahmet Gazi beyliğin kurucusu kabul edilir

<span class="mw-page-title-main">Çelebi Mehmet Medresesi</span> Merzifonda bulunan bir medrese

Merzifon Çelebi Mehmet Medresesi ya da Sultaniye Medresesi, 1414-1415 tarihleri arasında Osmanlı padişahı I. Mehmed'in emri ile Ebu Bekr b. Muhammed el-Müşeymeş tarafından inşâ edilen medresedir. Medrese, Amasya'nın Merzifon ilçesinin merkezinde yer almaktadır. Medrese'nin ilk müderrisi ise Ferîdüddîn-i Dîvânî'dir. Yapı, Çelebi Mehmet Medresesi Camii'nin hemen yan tarafında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İznik Medresesi</span>

İznik Medresesi ya da İznik Orhaniyesi, Osmanlı Beyliği'nin 1331'de kurulan ilk medresesidir.

Cacabey Medresesi, Kırşehir il merkezinde yer almaktadır. Medrese, H. 671 / M. 1272 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan'ın oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, Kırşehir Valisi Nureddin Cibril bin Cacabey tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sahabiye Medresesi</span>

Sahabiye Medresesi, Kayseri ilinde yer almaktadır. Taç kapısı üzerinde yer alan kitabeye göre H. 666 / M. 1276 yılında Selçuklu Veziri Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çifte Medrese</span>

Çifte Medrese, Kayseri ilinin Kocasinan ilçesinde yer almaktadır. 1205-1206 yıllarında Selçuklu hükümdarı II. Kılıçarslan'ın kızı Gevher Nesibe Sultan adına kardeşi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gök Medrese (Tokat)</span> Tokat, Türkiyede bir medrese

Gök Medrese, Türkiye'nin Tokat ilinde yer alan bir Anadolu Selçuklu medresesidir. 1277'de iki katlı bir yapı olarak inşa edildi. 1926'dan 2012'ye kadar arkeoloji ve etnografya müzesi olan Tokat Müzesi'ne ev sahipliği yaptı. 2021-2023 yılları arasında medresede restorasyon çalışmaları yürütüldü.

Zinciriye Medresesi, Türkiye'nin Aksaray şehrinde bulunan bir medresedir.

Kapı Ağa medresesi ya da Büyük Ağa medresesi, Amasya Merkez'de bulunmaktadır.