İçeriğe atla

Halife Hanedanı

Halife Hanedanı
آل خليفة
Bahreyn'in arması
Kuruluş1766 (257 yıl önce) (1766)
KurucuKhalifa bin Mohammed
TürKraliyet Ailesi
Konum
LiderHamed bin İsa Âl-i Halife

Halife Hanedanı (Arapça: آل خليفة, romanize: Āl Khalīfah) Bahreyn Krallığı'nın hüküm süren ailesidir. Al Halife Hanedanı Sünni İslam'ı benimsemiş olup, Aniza kabilesine mensuptur. Bu kabileden bazı üyeler, Necd'den (Orta Arabistan) Kuveyt'e göç eden Utub ittifakına katılmış, ardından tüm Katar'ı, özellikle de Al Zubarah'ı yönetmiş ve inşa ettikleri bu bölgeyi yönettikten sonra 17. yüzyılın başlarında Bahreyn'e yerleşmişlerdir. Ailenin şu anki lideri, 1999'da Bahreyn Emiri olan ve 2002'de kendisini Bahreyn Kralı ilan ederek anayasal bir monark olan Kral Hamed bin İsa Âl-i Halife'dir.

2010 itibarıyla, Bahreyn'deki görevdeki kabine bakanlarının yaklaşık yarısı Al Halife kraliyet ailesinin üyelerinden oluşuyordu. Ülkenin Başbakanı, Salman bin Hamad Al Halife de Al Halife Hanedanındendir ve mevcut Kral'ın oğludur.[1]

Tarihçe

Bahreyn, 1783'te adaları İran'ın bir bağımlılığı olarak yöneten Nasr Al-Madhkur'u mağlup eden Ahmed bin Muhammed bin Halife'nin kontrolü altına girdi (bkz. Bahreyn'in Bani Utbah tarafından işgali). Ahmed, 1796'ya kadar Bahreyn'i hakim olarak yönetti, ancak Zubarah'da (günümüz Katar'ında) bulunuyor ve yaz aylarını Bahreyn'de geçiriyordu. Ahmed, Bahreyn'in ilk hakimi ve Bahreyn'deki hüküm süren Al Halife Hanedanınin atasıdır. Bahreyn'in tüm Al Halife hükümdarları onun soyundandır.

Ahmed'in dört çocuğu vardı. 1796'daki ölümünden sonra, iki oğlu Salman ve Abdullah Bahreyn'e taşındı ve yerli Baharna nüfusuna vergi uygulayarak feodal mülkler olarak birlikte yönetti. Salman Bahreyn Adası'na, Abdullah ise El-Muharrek Adası'na yerleşti ve her biri bağımsız olarak yönetti. Al Halife kısa sürede iki kola ayrıldı: Al-Abdullah ve Al-Salman. Bu iki kol, 1842 ile 1846 yılları arasında açık çatışmalara girdi. Al-Salman kolu zafer kazandı ve Bahreyn'in tam kontrolünü elinde bulundurdu. 1869'a kadar Bahreyn, Vahhabiler, Ummanlılar, Osmanlılar, Mısırlılar ve İranlılar da dahil olmak üzere çeşitli dış güçlerin işgal tehdidi altındaydı, ancak Al Halife, Bahreyn'i kontrol altında tutmayı başardı.[2][3] Al-Abdullah kolu, 1895 yılına kadar tehdit unsuru olmaya devam etti. Bugün, Abdullah bin Ahmed Al Halife'nin torunları Katar'da, Salman bin Ahmed Al Halife'nin torunları ise Bahreyn'de yaşamaktadır.

Hükümdar Aile Konseyi

Al Halife Hanedanıne ilişkin kararlar ve aile üyeleri arasındaki anlaşmazlıklar, Hükümdar Aile Konseyi (Arapça: مجلس العائلة الحاكمة) tarafından karara bağlanır.[4] Konsey, özellikle arazi edinimi, gayrimenkul satışı ve diğer mülkiyetlerle ilgili iç aile anlaşmazlıklarıyla ilgilenir.[5] Hükümdar aile üyelerinin bu tür anlaşmazlıkları veya diğer anlaşmazlıkları olağan hukuk mahkemelerine götürmesine izin verilmez.[6]

1932'den bu yana Al Halife hüküm süren ailesinin siyasi liderlik ve geri kalan "sıradan" üyeleri arasındaki ilişkiler, konsey tarafından resmi olarak yönetilmiştir. Ancak 1973 parlamento seçimleri arifesinde, dönemin Emir'i İsa bin Salman Al Halife, Hükümdar Aile Konseyi'ni yeniden yapılandıran ve konseyin idari başkanına bakanlık rütbesi veren bir kararname çıkardı.[6]

Hükümdar Aile Konseyi'nin başkanlığını Kral Hamad yapmaktadır.[7] Başkan yardımcısı, Muhammed bin Halife bin Hamad Al Halife'dir[8] ve genel müdür, İbrahim bin Halid bin Muhammed Al Halife'dir.[9]

Kral, Hükümdar Aile Konseyi'nin yönetim kurulu üyelerini, Al Halife Hanedanı içindeki çeşitli krallık hatları ve hizip ittifaklarının tanınmış temsilcileri olarak atar.[6]

Transkripsiyon

Al Halife genellikle yanlışlıkla al-Khalifa olarak yanlış yazılır. "Al" (آل), uzun (madda) alif ile yazılır ve sonraki kelimeyle bağlantılı değildir, aile veya hanedan anlamına gelir ve belirli makale parçacığı "al-" ile ilişkili değildir. "Al" ayrıca "ait" anlamına da gelebilir.

Kabine Bakanları

2024 yılı itibarıyla, Bahreyn'deki görevdeki 25 kabine bakanından 4'ü Al Halife kraliyet ailesinin üyelerindendi.[10]

  • Prens Salman bin Hamad Al Halife, Başbakan, Veliaht Prens ve Yüksek Komutan Yardımcısı
  • Şeyh Halid bin Abdullah Al Halife, Başbakan Yardımcısı
  • Şeyh Raşid bin Abdullah Al Halife, İçişleri Bakanı
  • Şeyh Salman bin Halife Al Halife, Maliye ve Ulusal Ekonomi Bakanı

Önemli Kişiler

  • Şeyha Deya bint İbrahim Al Halife, kraliyet ailesi üyesi ve Riyada Şirketler Grubu Başkanı

Tartışmalar

Bahreyn polisi ve protestocular şiddetle çatışırken, 13 Mart

Bahreyn Kralı Kral Al Halife, Arap Baharı sırasında protestoculara yönelik saldırılardan sorumluydu. Hem yerel hem de yurt dışında Bahreyn hükûmetiyle birlikte kınandı. Daha sonra komşu Suudi Arabistan ve BAE'den yardım aldı.[11]

Kaynakça

  1. ^ "Breaking News, World News and Video from Al Jazeera". Al Jazeera (İngilizce). 14 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. 
  2. ^ Khuri 1980, ss. 24–31.
  3. ^ Littlefield 1964, ss. 6–7.
  4. ^ Dominic Moran (7 Şubat 2007). "Sectarian tensions simmer in Bahrain". International Relations and Security Network. 2 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. The trio's relationship to their primary political support base, the wider royal family, is managed by the Family Council. 
  5. ^ Hassan Ali Rahdi (2003). Judiciary and Arbitration in Bahrain: A Historical and Analytical Study. BRILL. s. 130. ISBN 978-90-411-2217-9. 
  6. ^ a b c Abdulhadi Khalaf. Contentious Politics in Bahrain, From Ethnic to National and Vice Versa. The Fourth Nordic Conference on Middle Eastern Studies: The Middle East in a Globalizing World, Oslo, 13–16 August 1998. 6 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2011. 
  7. ^ "HM King Hamad Chairs Ruling Family Council". Bahrain News Agency. 30 Mart 2011. 10 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2011. 
  8. ^ "Royal Order No. 23 of the Year 2004 on the Appointment of the Deputy Chairman of the Ruling Family Council". Official Gazette of the Kingdom of Bahrain. 22 Mayıs 2004. 3 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Amiri Order No. 69 of the Year 2000 on the Appointment of the Director General of the Ruling Family Council". Official Gazette of the Kingdom of Bahrain. 20 Aralık 2000. 4 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Cabinet". Government of Bahrain. 11 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  11. ^ "Bahrain mourners call for end to monarchy". 18 Şubat 2011. 19 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn</span> Batı Asyada, Basra Körfezinde yer alan bir ada ülkesi

Bahreyn, resmi adıyla Bahreyn Krallığı, Asya'da, Basra Körfezi'nde yer alan bir ada ülkesidir. Bahreyn'in güneydoğusunda Katar, batısında Suudi Arabistan yer alır. Takım adalardan oluşan ülke toplam 50 doğal ada ve 33 yapay adadan meydana gelir. Kuzeybatıdan, 25 Kasım 1986 kullanıma açılan ve 25 km. uzunluğundaki Kral Fahd Geçidi ile deniz üzerinden kara yolu ile Suudi Arabistan'a bağlanmıştır Maldivler ve Singapur'dan sonra Asya'nın üçüncü en küçük ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Manama'dır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 6. Suudi Arabistan kralı

Abdullah bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistan eski kralı.

<span class="mw-page-title-main">Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi</span> Basra Körfezine kıyısı bulunan altı Arap ülkesinin oluşturduğu ülkeler topluluğu

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi, kısaca Körfez İşbirliği Konseyi resmi adı ile Arapça: مجلس التعاون لدول الخليج العربیه, Basra Körfezi'ne kıyısı bulunan altı Arap ülkesinin ekonomik, siyasal ve sosyal hedefler ile bir araya gelmesiyle oluşturduğu bir ülkeler topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn'deki Yahudilerin tarihi</span>

Bahreyn Yahudileri dünyanın en küçük Yahudi cemaatlerinden biridir. Bir zamanlar nüfusu 1500'e kadar ulaşan cemaatte bugün geriye elliden az üye, bir sinagog ve bir de küçük mezarlık kalmıştır.

Halife bin Hamed es-Sani 1972-1995 yılları arasında tahtta kalan Katar Emiri.

<span class="mw-page-title-main">2011 Bahreyn Grand Prix</span>

2011 Bahreyn Grand Prix, 2011 Formula 1 sezonunun açılış yarışı olması planlanmış Grand Prix'dir. 13 Mart 2011'de Bahreyn'in Sakhir bölgesindeki Bahreyn Uluslararası Pisti'nde düzenlenmesi beklenen yarış, 21 Şubat'ta ülkedeki karışıklıklar sebebiyle iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn Uluslararası Pisti</span>

Bahreyn Uluslararası Pisti kalkış yarışları, GP2 ve Bahreyn Grand Prix gibi organizasyonlara ev sahipliği yapan 2004 yılında açılmış motor sporları pisti. 2004'te Bahreyn'de düzenlenen Grand Prix Orta Doğu'da düzenlenen ilk yarış olmuştur. 2006 yılından beri, Avustralya kökenli V8 Supercar yarışları, Desert 400 adı altında, bu pistte düzenlenmektedir. 24 Saat yarışları da Bahreyn pistindeki bir başka etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">Hamed bin İsa Âl-i Halife</span> Bahreyn kralı

Hamed bin İsa Âl-i Halife, 14 Şubat 2002'den beri Bahreyn Kralı olarak görev yapmaktadır. 6 Mart 1999'dan 14 Şubat 2002'ye kadar Bahreyn Emiri olarak hüküm sürmüştür. Kendisi, önceki ve ilk emir olan İsa bin Selman el-Halife'nın oğludur. Ülke, 1783 yılından beri Halife Hanedanı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Halife bin Selman Âl-i Halife</span> Bahreynin 1. Başbakanı

Halife bin Selman Âl-i Halife, 1970-2020 yılları arasında Bahreyn Başbakanı olarak görev yapan Bahreyn kraliyet ailesi üyesi ve siyasetçi. El-Halife 50 yıllık başbakanlık süresi ile dünyanın en uzun süre görev yapan başbakanı unvanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn Ayaklanması</span>

2011-2014 Bahreyn Ayaklanması, Bahreyn'de 2011'den 2014'e kadar Şii ağırlıklı ve bazı Sünni azınlık Bahreyn muhalefeti tarafından yürütülen bir dizi hükûmet karşıtı protestodur. Protestolar, 2011 Arap Baharı ile Tunus ve Mısır'daki protestolardan etkilendi ve Bahreyn hükûmetinin Körfez İşbirliği Konseyi ve Yarımada Kalkanı Gücü'nün desteğiyle isyanı bastırmasının ardından günlük çatışmalara dönüştü. Bahreyn protestoları, Basra Körfezi ülkesi Bahreyn'de sürekli bir şiddet içermeyen sivil itaatsizlik ve bazı şiddet içeren direnişleri kapsayan bir dizi gösteriydi. Tunus'ta Muhammed Buazizi'nin kendini yakmasının ardından Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan devrimci protesto dalgasının bir parçası olan Bahreyn protestoları, başlangıçta %70'i Şii olan nüfus için daha fazla siyasi özgürlük ve eşitlik sağlamayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Suud Hanedanı</span> Suudi Arabistanı yöneten aile

Suud Ailesi, Suudiler veya Suud Hanedanı, Suudi Arabistan'ın kraliyet ailesi. Hanedan ilk Suudi Devleti olarak bilinen Diriye Emirliği'nin (1744-1818) kurucusu Muhammed bin Suud'un torunları ve kardeşlerinden oluşur, ancak ailenin egemen grubunu öncelikle Suudi Arabistan'ın modern kurucusu İbn Suud'un torunları oluşturur.

Şeyh Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al Thani(Arapça: الشيخ عبد الله بن ناصر بن عبد الله الأحمد آل ثاني), Katarlı iş insanı ve milyarder. 2010 itibarıyla Doha Bankası yönetim kurulu üyesidir. Aynı zamanda Katar Binicilik Federasyonu yönetim kurulu üyesi olan Al Thani, 2010 yılında İspanyol La Liga futbol kulübü Málaga'yı 36 milyon €'ya satın alarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 7. Suudi Arabistan kralı

Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud, 7. Suudi Arabistan kralı, Suud Hanedanı'nın başı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı. Kral Selman aynı zamanda Başkomutan unvanlarına da sahiptir. Selman, 23 Ocak 2015'te üstlendiği başbakanlık görevini de 27 Eylül 2022'de veliaht prens Muhammed bin Selman'a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sudan cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Sudan'ın 1956'daki bağımsızlığından bu yana devlet başkanlarını listeler.

Ulusal Güvenlik Ajansı veya Ulusal Güvenlik Örgütleri ile ilişkili, ancak İçişleri Bakanlığı'na bağlı olmayan, Bahreyn'de resmen bir parçası olan bir soruşturma otoritesidir. Kral Hamad'ın Devlet Güvenlik Soruşturma Genel Müdürlüğünün yedeği olarak ilan edilen, 14'e 2002 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yayınlamasından sonra UGA kuruldu. UGA'ya 2008 Kraliyet Kararnamesi ile tutuklama yapma yetkisi verildi ve Kraliyet Kararnamesi ile yine 2011 yılında bu gücünü kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsa bin Selman Âl-i Halife</span>

İsa bin Selman Âl-i Halife, 1961'den ölümüne kadar hüküm sürmüş Bahreyn'in ilk emiridir.

<span class="mw-page-title-main">Sani Hanedanı</span>

Sani Hanedanı, Katar'ı yöneten hanedandır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri-Katar ilişkileri</span>

Birleşik Arap Emirlikleri-Katar ilişkileri, Katar ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki tüm münasebetlerdir. Katar'daki diplomatik krizin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler kesildi. 2021 yılında ise iki tarafın isteğiyle ilişkiler restore edildi.

<span class="mw-page-title-main">Selman bin Hamed Âl-i Halife</span>

Salman bin Hamed bin İsa Âl-i Halife, d. 21 Ekim 1969) Bahreyn Krallığı Başbakanıdır. Aynı zamanda Bahreyn Savunma Kuvvetleri Komutan yardımcısıdır.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, 1971 yılında bir Emiri Kararnamesi ile kurulmuş ve görev ve sorumlulukları belirlenmiştir. Aynı yıl çıkarılan 1971 Yılına Ait No. (4) Emiri Kararnamesi ile Diplomatik ve Konsolosluk Teşkilatı Düzenlenmiştir. Bu kararnameye göre, Dışişleri Bakanlığı, devletin dış politikasıyla ilgili tüm konuların koordine edilmesi ve uygulanması, diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesi, ayrıca Bahreyn vatandaşlarının yurtdışındaki çıkarlarının korunması sorumluluğunu üstlenmiştir.