İçeriğe atla

Halide Seferova

Halide Seferova
Seferova 1970'te.
Genel bilgiler
Doğum adıAzericeXalidə Ələkbər qızı Səfərova
Doğum25 Temmuz 1926(1926-07-25)
Gence, Azerbaycan SSC, Transkafkasya SFSC, Sovyetler Birliği
Ölüm25 Aralık 2005 (79 yaşında)
Bakü, Azerbaycan
UyrukAzeri
EbeveyniElekber Seferov
AlanıRessamlık
Etkin yıllar1956–2005
Sanat eğitimi
Ödüller
  • Azerbaycan SSC Onur Sanatçısı (1977)
  • Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı (1989)

Halide Elekber kızı Seferova (AzericeXalidə Ələkbər qızı Səfərova; 25 Ağustos 1926 – 23 Aralık 2005), Azeri kökenli Sovyet ressam. Seferova 1977'de Azerbaycan SSC Onur Sanatçısı, 1989'da ise Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

Hayatı

Halide Elekber kızı Seferova, 25 Ağustos 1926'da, o zamanlar Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden olan Transkafkasya SFSC'ye bağlı Azerbaycan SSC'nin Gence kentinde doğmuştur. Azim Azimzade adına Azerbaycan Devlet Sanat Okulu'na girmiş ve 1944'te oradan mezun olan Seferova, 1949'da Moskova'daki Sovyetler Birliği Devlet Sinematografi Enstitüsü'ne girmiş, 1955'te enstitünün sanat fakültesinden mezun olmuştur.[1]

Kariyeri

Halide Seferova'nın ilk diploma çalışması Cepheden Mektup idi.[2] İkinci diploma çalışması olan Nizâmî-i Gencevî'nin Hüsrev ü Şirin şiirinin illüstrasyonları, Sovyetler Birliği Sanat Akademisi'nin Devlet Sinematografi Enstitüsü'nün yıldönümü sergisinin yanı sıra 1956'da Prag ve Paris'teki film festivalinde sergilenmiştir.[3][4]

Seferova çalışmalarının çoğunu peyzaj ve natürmort türlerine adamıştır. Natürmort serileri arasında Sonbahar Gülü (1956), Zinye Çiçeği (1971), Bahar Çiçekleri (1971), Montmartre Çiçekleri (1985) var.[3] Seferova'nın ilk çalışmaları arasında Gülabdan, Gül, Kır çiçekleri, Balkonda, Krizantemler, Leylaklar, Zambaklar, Nergisler ve Nar çiçeği var.[2]

Seferova, Azerbaycan'ın bölgelerini gezdikten sonra 1947'de Bakü'de Mahmud Tağıyev ile ilk ortak rapor sergisini verdi. Seferova sergiye 70'e yakın resim ve grafik, 150'den fazla etüd, peyzaj ve natürmort ile katılmıştır.[2] Sunulan eserler arasında Üç meşe, Yağmurdan önce, Bahçede natürmort ve Bağda natürmort gibi çalışmalar yer alıyor.[3]

Seferova'nın eserleri portreler de içeriyor. Bunlar arasında Kaleci, Leyla Vekilova'nın Portresi, Maral Rehmanzade'nin Portresi, Mahmud Tağıyev'in Portresi ve diğerleri yer alıyor. Ayrıca, 1960'larda spor teması üzerinde çalışmıştır. Bu tema çerçevesinde futbol matçlarını, bisikletçileri, kürek sporunu betimleyen çok figürlü kompozisyonlar çizmiştir. Jimnastikçiler, Bayrak Yarışı, Bisikletçi (1969),[3] Futbolcular ve Çövken çalışmaları bu yönün örnekleridir.[2]

Halide Seferova, Azerbaycan'ın bölgelerinde ve köylerinden ilhamlanarak birçok natürmort ve peyzaj eseri yaratmıştır. Seferova'nın bir köyün yaşamını anlatan Gül Buketi, Güller ve Servi Ağacı, Yağmurdan Sonra, Çınar Ağaçları, Elma Toplayan Kız çalışmaları sanatçının çalışmaları arasından seçiliyor. Eserleri, Abşeron, Karabağ, Ağdam ve Azerbaycan'ın diğer bölgelerinin doğasını yansıtıyor. Bu serideki peyzaj resimleri arasında Sisli Sabah, Çayırda İlkbahar, Sonbahar Güneşi, Pamuk Çiçek Açtığında ve diğerleri sayılabilir. Uç, güvercinler adlı resmi Seferova'nın günlük hayatın temalı eserleri arasından seçiliyor.[2]

Seferova, 1985'te Fransa'ya sefer etmiş, Sen Nehri'nin manzaralarını ve ovalarını restetmiştir. Sanatçı, Provence Eyaletindeki sonbaharı yansıtan Provence'da sonbahar, Arl kafesi, Marsilya Limanı, Marting Sahili ve daha pek çok eser yaratmıştır. Farklı varyantlarda Paris Notre Dame, Mor Gece ve Site resimleri üzerinde çalışmıştır. Fransa ziyareti sırasında bazı eserleri Azerbaycan'da Fransız Büyükelçiliği sergisinde sergilenmiştir.[2]

Seferova'nın kişisel sergileri 1947'de Bakü'de, günümüzdeki Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi'nde, 1980'de, 1984 ve 2002'de Fransız büyükelçiliğinde ve 1988'de Moskova'da düzenlenmiştir. Ayrıca 1945 ve 1946'da Bakü'de 5. ve 6. Cumhuriyetçi Kadın Sanatçılar Sergilerine katılmıştır. Kariyerinin farklı yıllarında sanatçının eserleri Rusya, Türkiye, Romanya, Macaristan, Polonya, Cezayir, İsrail ve diğer ülkelerde sergilenmiştir. Eserleri ABD, Almanya, Rusya, Türkiye ve Çekya'da çeşitli müzelerde ve özel koleksiyonlarda saklanmaktadır.[2]

Özel hayatı

Halide Seferova, 1946'da Azeri sanatçı Mahmud Tağıyev ile evlenmiştir. Çiftin Ekrem Tağıyev adında bir oğlu olmuştur.[1]

Ölümü

Halide Seferova, 23 Aralık 2005'te Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ölmüştür.[1]

Ödüller

Halide Seferova, 5 Aralık 1977'de Azerbaycan SSC Onur Sanatçısı, 17 Mayıs 1989'da ise Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c Esedova 2013, s. 103
  2. ^ a b c d e f g Orucova, V. (22 Kasım 2013). "Xalidə Səfərova yaradıcılığına yeni baxış". Palitra (Azerice). 10 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  3. ^ a b c d Azərbaycan rəssamları haqqında qısa məlumat kitabçası (Azerice). Bakw: Azerbaycan Devlet Sanat Galerisi. 2017. s. 39–40. 
  4. ^ "Xalidə Səfərova — (Biqrafiya Xronologiya)". Nar Gallery (Azerice). 26 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  5. ^ "Respublika təsviri sənət xadimlərinə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 5 dekabr 1977-ci il tarixli Fərmanı" (PDF). Azerbaycan Millî Kütüphanesi (Azerice). 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 

Edebiyat

  • Esedova, H. (2013). Xalidə Səfərova (Azerice). Bakü: Şərq-Qərb. s. 104. ISBN 978-9952-34-973-3. 
  • Melikova, Ş. (2011). Xalidə Səfərova və Mahmud Tağıyev (Azerice). Bakü: Xalq Bank. s. 33. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muhittin Sebati</span>

Muhittin Sebati Türk ressam ve heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Cafer Pişevari</span>

Seyid Cafer Pişeveri,, İranlı Azeri. İran'ın ilk Marksistlerinden, yenilikçi, gazeteci, yazar ve Azerbaycan Demokrat Fırkası'nin başkanı olarak 1945-46 arasında Tebriz başkentli Marksist Azerbaycan Millî Hükûmeti'ni kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Kadim İrevani</span>

Mirza Kadim İrevani - 19. yüzyılda yaşamış Azeri portreci ve bezeme sanatçısı. Azerbaycan pano resminin temelini attı, yaratıcılığı Azerbaycan'ın modern görsel sanatında önemli bir değişiklik olarak hafızalarda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afak Beşirkızı</span>

Afaq Beşir kızı Seferova, Azeri oyuncudur.

Elmira Hüseynova, Sovyet Azerbaycanlı heykeltıraş, ressam. Azerbaycan Seçkin Sanatçısı unvanına sahip (1967) sanatçının eserleri, dünyanın pek çok ülkesinde sergilenmiştir.

Vecihe Samedova, Azerbaycan'ın ilk profesyonel kadın sanatçısı. Vecihe Samadova'nın ölümünden kısa bir süre sonra adı ölümsüzleştirildi ve ismi Azerbaycan Sanatçılar Birliği'nin sergi salonuna verildi. Şu anda Vecihe Samedova'nın 4 eseri Azerbaycan Devlet Sanat Galerisi'nin fonlarında tutulmaktadır.

İvan Vasileviç Kliun Rus avangart ve süprematist ressam, heykeltıraş ve sanat teorisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Memmedova</span> Azərbaycanlı müzisyen ve  İlk Azerbaycanlı bayan profesyonel şarkıcı

Şevket Hasan kızı Memmedova, Azeri şarkıcı, oyuncu, kadın soprano ve opera sanatçısıdır. İlk Azeri profesyonel kadın şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Lavinia Bajbeuk-Melikyan</span>

Lavinia Bajbeuk-Melikyan, Rus Sanat Akademisi'nin üyesi olan bir Sovyet-Ermeni ressam ve Ermeni SSC Halk Sanatçısıdır.

Hamlet Ağadadaş oğlu Gurbanov, Azerbaycan kökenli bir Sovyet tiyatro ve sinema oyuncusuydu. 1982 yılında Azerbaycan SSC Onurlu Sanatçısı unvanına layik görüldü.

Yegane Asker kızı Ahundova, Azeri piyanist, besteci ve öğretmen. 2012'de Azerbaycan Halk Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

Münevver Mecit kızı Rzayeva, Azeri kökenli Sovyet heykeltıraş. İlk Azeri kadın heykeltıraş olarak bilinen Rzayeva, 1992'de Azerbaycan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Eldarov</span> Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı

Ömer Eldarov Azeri heykeltıraş, ressam, siyasetçi, halk sanatçısı ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi.

Tokay Memmedov Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı.

Oktay Seyid Hüseyin oğlu Sadıkzade - Azerbaycan güzel sanatlar temsilcisi, Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı (1992), Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Ödülü sahibi (2014), Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın kişisel emeklisi (2002).

Zemfira Yusuf kızı Seferova Azerbaycanlı ve Sovyet müzikolog, sanat tarihi doktoru. 1998'de profesör adı almış, 2017'de Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin tam üyesi olmuştur. Seferova 1989'da Azerbaycan SSC Onurlu Sanatçısı, sonradan Azerbaycan SSC Onurlu Bilim Çalışanı adlarına layik görülmüş ve Humay Ödülü sahibi olmuştur.

Salam Abdulkasım oğlu Salamzade - sanatçı, Azerbaycan SSR Halk Sanatçısı (1982). Salam Salamzade'nin eserlerinin kişisel sergileri Bakü (1959), (1962), (1974), Moskova (1969), (1974) ve Kiev'de (1974) düzenlenmiştir. Eserleri Azerbaycan'ın yanı sıra yabancı ülkelerin müzelerinde, galerilerinde ve özel koleksiyonlarında saklanmaktadır. Sanatçı aynı zamanda kamusal faaliyetlerde bulunmuş, Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi ve Nizami Gencevi'nin adını taşıyan Azerbaycan Edebiyat Müzesi'nin müdürlüğünü yapmıştır. Halen Azerbaycan Devlet Sanat Galerisi'nin fonunda Salam Salamzade'nin 72 eseri muhafaza edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Toğrul Nerimanbeyov</span> Azeri ressam (1930-2013)

Toğrul Ferman oğlu Nerimanbeyov Azerbaycanlı ressam, SSCB ve Azerbaycan SSCB Devlet Ödüllerinin sahibi, SSCB ve Azerbaycan halk ressamı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da güzel sanatlar</span>

Azerbaycan güzel sanatlar — Azerbaycan halkının temsilcileri tarafından yaratılmış güzel sanatlar örnekleridir.