Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar'ın savaş sırasında yaşanan bir aşk öyküsünü konu edinen ve 1922 yılında Kurtuluş Savaşı devam ederken tefrika edilmiş olan romanı.
Halide Adıvar, Türk yazar, siyasetçi, akademisyen ve öğretmen. Halide Onbaşı olarak da tanınır.
Ateşten Gömlek, Halide Edib Adıvar'ın bir romanıdır. Şu anlamlara da gelebilir:
- Ateşten Gömlek, Halide Edib Adıvar'ın romanından uyarlanan 1923 yapımı film.
- Ateşten Gömlek, Halide Edib Adıvar'ın romanından uyarlanan 1950 yapımı film.
- "Ateşten Gömlek", Sagopa Kajmer'in Pesimist EP 5 - Kör Cerrah ve Şarkı Koleksiyoncusu albümlerinde yer alan bir şarkısı.
Türkiye P.E.N. Yazarlar Derneği, Uluslararası P.E.N. Kulüpleri Federasyonu Türkiye Merkezi olup 1950'de Halide Edip Adıvar'ın girişimiyle kuruldu. Türk P.E.N'i 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi üzerine kendi kendini dağıttı.
Kaptanpaşa, İstanbul, Şişli'de mahalle.
Türkün Ateşle İmtihanı, Halide Edib Adıvar'ın Milli Mücadele yıllarında eşi Adnan Adıvar ile Anadolu' da geçirdikleri günlerden, Zafer'in kazanılıp İstanbul'a dönmelerine kadar olan döneme ait anılarını içeren kitaptır.
Kalp Ağrısı, Halide Edib Adıvar'ın dokuzuncu romanı.
Mor Salkımlı Ev, Halide Edib Adıvar'ın çocukluk günlerinden 1918 yılına kadar anılarını anlattığı kitabıdır. 1955 yılında Yeni İstanbul gazetesinde tefrika edilmiş; 1963 yılında, yazarın ölümünden hemen önce kitap olarak yayımlanmıştır.
Halide Edip Adıvar, İstanbul ilinin Şişli ilçesinde Şişli semti ile Piyalepaşa Bulvarı arasında mahalle. Adını yazar ve siyasetçi Halide Edib Adıvar'dan alır.
Paşa, İstanbul ilinin Şişli ilçesinde, Feriköy Mezarlığı'nın kuzeyinde, Piyalepaşa Bulvarı'nın Yayla, Duatepe, Cumhuriyet, Halide Edip Adıvar, Halil Rıfat Paşa ve Mahmut Şevket Paşa doğusunda mahalle. Beyoğlu ilçesinde, İstiklal, Hacıahmet, Piyalepaşa ve Kaptanpaşa doğusunda mahalle.
Tatarcık, Halide Edib Adıvar’ın 1939 yılında yayımlanan bir romanıdır. Sinekli Bakkal ve Zeyno'nun Oğlu romanlarının bir devamı niteliğindedir.
Yeni Turan, Halide Edib Adıvar’ın 1912 yılında yayımlanan bir romanıdır.
Çiftecevizler, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Şişli ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Halide Edip Adıvar ve Şişli Merkez mahalleleri arasına yayıldığı söylenebilir. Semtin ana aksını Çiftecevizler Dereyolu Caddesi oluşturmaktadır.
Heyulâ, Halide Edip Adıvar tarafından kaleme alınan, 1909 yılında basılan roman. 1983'te Kerim Usta'nın Oğlu ile birlikte basılmıştır.
Raik'in Annesi, Halide Edib Adıvar tarafından kaleme alınan, 1909 yılında basılan roman. Yazarın ilk romanlarındandır. 1909 yılında ilk kez Resimli Roman Mecmuası'nda yayımlanmıştır. İkinci baskısı 1924'te, üçüncü baskısı 1967'de, dördüncü baskısı 1973'te yapılmıştır. Üçüncü baskıda Baha Dürder tarafından sadeleştirilmiştir. İç resimleri, kitabın ikinci baskısında Cevat Şakir Kabaağaç tarafından yapılmış desenlerdir.
Yolpalas Cinayeti, Halide Edip Adıvar tarafından kaleme alınan, 1936 yılında basılan roman. 1955 yılında aynı adla sinemaya da uyarlanmıştır.
Beyoğlu Yeni Çarşı SF veya eski adıyla Halide Edip Adıvar Spor Kulübü, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde faaliyet gösteren spor kulübüdür. Beyoğlu 1979 Yeniçarşı Gençlik ve Spor Kulübü Derneğine bağlı olarak kurulan şirketin idaresindeki futbol takımı 2. Lig'de mücadele etmektedir.
14 Mayıs 1950 genel seçimleri İzmir ili sonuçları;
Maske ve Ruh, daha çok romanlarıyla tanınan Halide Edib Adıvar'ın 1930'lu yıllarda yazdığı oyun. Oyunda dünyaya ve dünyada karşılaşılan sorun ve tehditlere Türk mizah ve felsefesinin önemli isimlerinden Nasreddin Hoca'nın bakış açısıyla yaklaşılır. Halide Edib eseri yazma fikrinin Milli Mücadele yıllarında Akşehir'e yaptığı gezi sırasında geldiğini belirtti fakat ziyaretinden 10 yıl sonra kaleme alabildi. Bu tarzda bir eser yazmasında Akşehir'de Nasreddin Hoca felsefesinden etkilenmesi ilham kaynağı olmuştur. İlk olarak Yedigün dergisinde tefrika edilmiştir. Aynı zamanda ikinci versiyonu "Masks or Souls" adıyla yazar tarafından güncellenerek İngilizce yayımlandı. Güncelliğini yitirmiş olabilecek bazı kaynaklara göre oyun hiçbir tiyatroda sergilenmemiştir.
Piyalepaşa Bulvarı, İstanbul Çağlayan Kavşağı'ndan başlayıp, Dolapdere'de sonlanan bulvar. Adını, bulvara sınırı olan Beyoğlu mahallelerinden biri olan Piyalepaşa'dan almaktadır.