
Sultan Ahmet Camii veya Sultânahmed Camiî, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami; mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ile büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleriyle süslendiği için Avrupalılar tarafından "Mavi Camii " olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.

Nusretiye Camii, İstanbul'un Tophane semtinde bulunan 19. yüzyılda inşa edilmiş selatin camidir. Halk arasında daha çok “Tophane Camii” olarak anılır.

Söğütlüçeşme Camii, Kadıköy'de bir cami. Kuşdili Camii de denir. İki minareli caminin temeli 27 Temmuz 1963’te atılmıştır.

Bayezid Camii İstanbul'un Beyazıt semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir cami.

Nuruosmaniye Camii, İstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli camidir. Çemberlitaş semtinde, Kapalıçarşı girişinde yer alır. 1748-1755 yıllarında inşa edilmiştir.

Humus veya Hıms, eski adıyla Emesa, Batı Suriye'de bulunan, aynı zamanda, Humus ilinin ve Humus ilçesinin merkezi olan şehirdir. 509 metrelik (1673 ft.) bir rakıma sahiptir ve ülkenin başkenti Şam'ın 162 kilometre (101 mi.) kuzeyinde yer alır. Asi Nehri üzerine kurulmuştur. Ayrıca Humus, ülkenin iç yerleşkeleri ile Akdeniz kıyısı yerleşkelerini birbirine bağlayan merkezi bir bağlantı şehri olarak da görev yapar.

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

Gazze Ulu Camii aynı zamanda Büyük Ömer Camii olarak da bilinmekte olan, Gazze'nin eski şehir kısmında yer alan, Gazze Şeridi'ndeki en büyük ve en eski camidir.

Emevi Camii, Şam Ulu Cami olarak da bilinen yapı, Şam'ın eski şehir kısmında yer alır ve dünyanın en büyük ve en eski camilerinden birdir.

Konak Camii, bilinen diğer adıyla Yalı Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir camidir. Konak ilçesinde, kent merkezindeki Konak Meydanı'nda konumlanır.

Aziz Elian Kilisesi, Humus, Suriye'de, Tarafa bin el-Abd Caddesi üzerinde, Palmira Kapısı yakınlarında bulunan, 432 yılında yapılmış bir kilisedir. Her yıl 6 Şubat'ta kilisede, Aziz Elian'ın Ziyafeti düzenlenir ve şehre birçok hacı gelmesini sağlar.

En-Nuri Ulu Camii ya da en-Nuri Camii, Humus, Suriye'de, eş-Şüheyda Meydanı'nda, şehrin tarihi çatılı geleneksel pazarlarına (souk) yakın konumda bulunan bir camidir. Önceleri tapınak olup, daha sonra kilise olan ve en son olarak Halid bin Velid önderliğinde, Suriye'nin Müslümanlar tarafından fethiyle birlikte camiye çevrilen, İslâm, Arap ve Selçuklu mimarisi örneğidir. Caminin bugünkü halinin çoğu 1146 ila 1174 arası hükmeden Nureddin Zengi saltanatı sırasında imar edildiğinden "en-Nuri" adı verilmiştir. Ulu cami o günden bu yana birçok restorasyon görmüştür.

Cisr eş Şuğur Suriye'nin kuzeybatısında yer alan, Türkiye sınırının 20 km güneyinde, İdlib'e bağlı bir ilçedir. Zengin alüvyonlu Ğab Vadisi'nde yer alan şehir, El Nuseyriye Dağları'nın doğusunda yer alır. Halep'in 104 km doğusunda yer alır. Önemli Türkmen yerleşim birimleri arasında Vericine, Kesir İde, Heyte, Selhap ile Mended gelir.

Üniter Çağrı, İlâhî Dâvet ya da Dâ‘vet et-Tevḥīd; Dürzîlik ile alâkalı olan bir zaman dilimine verilen addır. Fâtımîler Hâlifesi EbûʿAlî el-Mansûr el-Hâkim bi-EmrʿAllâh, Ed-Derezî gibi kendisinin soteriyolojik ilâhiyatına inanarak Dîn-i İslâm'ın resmî hudutları dışına çıkan tâkipçilerini de iknâ etmeği başararak, 30 Mayıs 1017 Perşembe günü gün batımından itibaren tüm dini serbestlikleri arttırdığını ilân eden bir kararnâme ile İlâhî Çağrı'yı resmen başlatmıştı.

Bab Şarki, ayrıca Güneş Kapısı olarak da bilinir, Modern adı şehrin doğu tarafındaki konumundan gelir. Kapı aynı zamanda kendisini çevreleyen Hristiyan mahallesine de adını verir. Kapının büyük cephesi 1960'larda yeniden inşa edildi.

Macaristan'ın uzun bir turizm tarihi vardır ve Macaristan 2002 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen on üçüncü turizm ülkesi olmuştur. Turizm 2004-2005 yılları arasında yaklaşık yüzde 7 artmıştır. Avrupalı ziyaretçiler Macaristan'daki turistlerinin yüzde 98'inden fazlasını oluşturur. ülkeye en fazla ziyaretçi çeken Avusturya, Almanya ve Slovakya'lı turistleridir. Çoğu turist araba ile gelir ve kısa bir süre kalır. Macaristan'ın turizm sezonu nisandan ekime kadardır ve Temmuz ve Ağustos en iyi turistik aylardır. Budapeşte, ülkenin en popüler turistik yeridir.

Bursa kemeri, mimari bir yapıda üst kısmında yatay bir doğru ile bağlanan iki dörtte bir daireden meydana gelen ve fazla bir taşıma gücü olmadığı için daha çok süsleme işlerinde kullanılmış olan kemere Türk mimarisinde verilen ad.

Azm Sarayı, Suriye'nin Hama kentinde bulunan bir saraydır. Saray, şehir merkezinde Hama Kalesi'nin 400 metre güneyinde Asi Nehri'nin kıyısında yer almakta olup 18. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.
Fatıma Hatun Camii, kuzey Batı Şeria'da bulunan Filistin şehri Cenin'in ana camisidir. Caminin bitişiğinde halen faal olan Fatıma Hatun Kız Okulu bulunmaktadır.

Çarşı Camii, Pazar Camii, Taş Cami, I. Murad Camii, Küçük Fatih Camii veya Cami-i Sagir, Kosova'nın Priştine kentinde bulunan bir Osmanlı camisidir ve şehirdeki en eski yapıdır. Yapının temeli Sultan I. Bayezid döneminde 1389 yılında atılmış ve inşası 15. yüzyılda Sultan II. Murad döneminde devam etmiştir.