İçeriğe atla

Halid Hoca

Halid Hoca
5. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı
Görev süresi
4 Ocak 2015 - 5 Mart 2016
Başbakan Ahmed Tumeh
Yardımcı Hişam İbrahim Merve
Yerine geldiğiHadi el-Bahra
Yerine gelenEnes el-Ebda
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Türkiye Temsilcisi
Görevde
Makama geliş
2012
Kişisel bilgiler
Doğum 30 Kasım 1964 (59 yaşında)
Şam, Suriye
Vatandaşlığı Suriye ve Türkiye[1]
Partisi Gelecek Partisi (2019-)
Bitirdiği okul Dokuz Eylül Üniversitesi
Mesleği Hekim, Siyasetçi
Dini İslam

Halid Hoca (d. 30 Kasım 1964, Şam, Suriye), Suriyeli ve Türk siyasetçi ve tıp doktorudur. 4 Ocak 2015 - 5 Mart 2016 tarihleri arası Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu başkanlığı yapmıştır.

Suriye Türkmeni kökenlidir.[2] İlkokul eğitimi Şam'da tamamladı. 1985 tarihinde Libya'ya gitti ve orada lise eğitimini gerçekleştirdi.[3] Türkiye'de İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne yerleşti ama iki yıl bu bölümde okuduktan sonra eğitimini yarıda bıraktı. 1994 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Suriye Cumhurbaşkanı Hafız Esad'ın iktidarı sırasında 1980 ile 1981 yıllarında iki kez tutuklandı.

2011 yılında Suriye ayaklanması başladıktan sonra Ekim 2011'de Suriye Ulusal Konseyi de dahil olmak üzere çeşitli muhalif grupların kuruluşuna katıldı. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonunun kurulmasında rol oynadı ve aynı zamanda Türkiye temsilciliğini üstlendi. 4 Ocak 2015 tarihinde Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu 18. Genel Kurulu sırasında Nasr el-Hariri'den altı fazla oy alarak elli altı oy ile başkanlık görevine getirildi.[4]

Halid Hoca, Türkiye vatandaşı olduktan sonra ismini Alptekin Hocaoğlu olarak değiştirdi.[5] Ahmet Davutoğlu'nun Gelecek Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı.[3][5]

Kaynakça

  1. ^ "Halid Hoca Al Jazeera Türk'e konuştu". Al Jazeera Türk. 5 Şubat 2015. 2 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2015. 
  2. ^ "Profile: Khaled Khoja, Syria opposition chief" (İngilizce). BBC. 6 Ocak 2015. 14 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2015. 
  3. ^ a b "Alptekin Hocaoğlu". Gelecek Partisi. 30 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2023. 
  4. ^ "Halid Hoca SMDK'nın Başkanı seçildi". Habertürk. 5 Ocak 2015. 27 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2015. 
  5. ^ a b "Eski ÖSO lideri, Gelecek Partisi kurucusu". Gazete Duvar. 15 Aralık 2019. 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2023. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Hadi el-Bahra
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı
2015–2016
Sonra gelen:
Enes el-Ebda

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beşşar Esad</span> Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Beşşaru Hafızı'l-Esed veya kısaca Beşşaru'l-Esed, Suriye devlet başkanı ve Suriye Baas Partisi'nin lideridir. İsminin Beşar Esad, Beşşar Esed gibi formları Türk basın-yayın araçlarıyla meşhur hâle getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahrar uş-Şam</span> İslamcı Silahlı Sünni-Köktenci Militan örgüt

Ahrar uş-Şam ya da tam adıyla Şam'ın Hürleri İslami Hareketi, Suriye'de 2011 yılında Halep'te kurulan ve Beşşar Esad yönetimine karşı savaşan muhalif gruptur. Merkezleri İdlib'dedir. 2011 yılından bu yana aktif faaliyet göstermektedir. Sünni ve Selefi mücahidlerden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">George Sabra</span>

George Sabra Suriyeli muhalif aktivist ve Suriye Ulusal Konseyi eski Başkanı. 9 Kasım 2012 tarihinde Suriye'deki ana muhalefet grubu olan Suriye Ulusal Konseyi Başkanlığına seçildi. Muaz el-Hatib'in istifası üzerine 6 Temmuz 2013 tarihine kadar geçici olarak Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanlığı görevini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu</span>

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu ya da diğer ve kısa adıyla SMDK 11 Kasım 2012 tarihinde, Katar'ın başkenti Doha'da yapılan Suriye için adlı toplantı sonucu ortaya çıkan, Suriyeli muhalif çatı örgüt. Suriye İç Savaşı sırasında, Suriye Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ve Suriye Arap Cumhuriyeti karşıtı muhaliflerin oluşturduğu bir örgüttür. Örgütün ilk başkanı eski Emevi Camii lideri, din adamı ve muhalif aktivist Muaz el-Hatib'dir. Şimdiki başkanı ise Salim el-Muslat'tır. Örgütü başta Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail devleti olmak üzere çoğu devlet ve birçok batı kuruluşları ve Suudi Arabistan Krallığı Rejimi "Suriye halkının temsilcisi" olarak tanımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Şam Cephesi</span> Vikimedya şablonu

Suriye İç Savaşı Şam Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Şam ili ve çevresinde gerçekleşen çatışmaları kapsamaktadır:

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Güney Cephesi</span> Güney Suriyedeki çatışma alanları

Suriye İç Savaşı Güney Cephesi, Suriye'nin güney sınırında Lübnan, Golan Tepeleri ve Ürdün'e komşu olan Kuneytire, Süveyda ve Dera illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

Suriye İç Savaşı Kuzeybatı Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hama, İdlib ve Halep illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslami Cephe</span> Silahlı Suriye muhalefetinden oluşan bir koalisyon

İslami Cephe, Suriye'de 22 Ekim 2013 tarihinde yedi grubun birleşmesiyle oluşan muhalif bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Fetih Ordusu</span> İslamcı gerilla ittifakı

Fetih Ordusu, Suriye'nin İdlib ilinde bulunan muhalif grupların bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir operasyon gücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Lazkiye Cephesi</span> Suriye, Lazkiye de bir cephe

Suriye İç Savaşı Lazkiye Cephesi, Suriye'nin Lazkiye ilinde devam eden çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'nın kronolojisi</span>

Suriye İç Savaşı'nın kronolojisi, Suriye İç Savaşı'nın önemli olaylarının verildiği tarihsel süreci kapsamaktadır.

Suriye Türkmen Meclisi Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonunda ve Suriye Ulusal Konseyinde çeşitli Suriye Türkmen partilerini ve gruplarını temsil eden kuruluş. Suriyeli Türkmenler, Mv. Mehmet Şandır öncülüğü ve Dr. Esat Arber başkanlığında, eğitimini Türkiye'de tamamlamış Suriyeli Türkmen gençlerin gayretleri ile Aralık 2012 tarihinde Suriye Türkmenleri Platformu adı altında, 1500'den Türkmen ilk kez bir araya geldi. 30 Mart 2013 tarihinde Suriye Türkmen Platformu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da düzenlediği toplantıda Suriye Türkmen Meclisinin kurulduğunu ilan etti.

Suriye Demokratik Türkmen Hareketi, Suriye Türkmenleri tarafından 21 Mart 2012 tarihinde İstanbul'da oluşturulan muhalefet partilerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Taarruzu (2015-16)</span> Suriye Ordusu ve müttefiklerinin Kasım 2015te, Suriyeli muhaliflere karşı başlattığı saldırı

2015-16 Lazkiye taarruzu ya da Bayır-Bucak saldırısı, Suriye Ordusu ve müttefiklerinin Kasım 2015'te, Suriyeli muhaliflere karşı başlattığı saldırıdır.

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi, Suriye Demokratik Türkmen Hareketi tarafından 2 Mart 2014 tarihinde kurulan siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">2016 Cenevre Suriye barış görüşmeleri</span>

2016 Cenevre Suriye barış görüşmeleri ya da Cenevre III, Suriye İç Savaşı'na çözüm bulabilmek için Birleşmiş Milletler nezdinde gerçekleşen Suriye hükûmeti ve Suriyeli muhalif gruplar arasındaki dolaylı müzakerelerdir. 2012 ile 2014 yıllarında İsviçre'nin Cenevre şehrinde gerçekleşen görüşmelerin üçüncüsüdür. Resmî olarak 1 Şubat 2016 tarihinde başlayacağı söylenen müzakerelerin 25 Şubat 2016 tarihine kadar geçici olarak durdurulduğu açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Geçici Hükûmeti</span> Sürgündeki Suriye hükûmeti

Suriye Geçici Hükûmeti,, Suriye'deki muhalif hükûmettir. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından kurulmuştur. Geçici Hükûmet, Suriye muhalefeti adına ülkenin bazı alanlarını kontrol etmekte olup Baasçı Suriye Bakanlar Kurulunu tanımayarak ülkedeki tek meşru hükûmet olduğunu iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

Enes el-Ebda, Mart 2016-Mayıs 2017 tarihleri arası Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu'nun başkanı olan Suriyeli bir politikacı. 6 Mayıs 2017'de görevinden istifa etti ve yerine Riad Seif getirildi. 29 Haziran 2019'da, ertesi gün Başbakan olarak atadığı Abdurrahman Mustafa'nın yerine Suriye Geçici Hükûmeti Başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Devrimciler Ordusu</span>

Devrimciler Ordusu veya Ceyş'ül-Süvar, Suriye Demokratik Güçleri içerisinde yer alan ve Suriye İç Savaşı'nda YPG ile ittifak içinde pek çok çatışmaya giren askeri koalisyon.