İçeriğe atla

Halep Ulu Cami

Koordinatlar: 36°11′58″K 37°09′25″D / 36.19944°K 37.15694°D / 36.19944; 37.15694
Halep Ulu Cami
Halep Ulu Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumHalep, Suriye
Koordinatlar36°11′58″K 37°09′25″D / 36.19944°K 37.15694°D / 36.19944; 37.15694
İnançİslam
Mimari
Mimar(lar)Hasan ibn Mufarraj al-Sarmini
Mimari türCami
Mimari biçimSelçuklu Memlük
İnşaat başlangıcı715 (ilk inşa)
Tamamlanma13.yy (yenileme)
2011'de Halep Ulu Cami Minaresi ayakta iken

Halep Ulu Cami (Arapça: جامع حلب الكبير‎ Jāmi‘ Halab al-Kabīr) ya da Halep Emevi Camii, Kuzey Suriye'nin Halep şehrindeki en büyük ve en eski camilerinden biridir. El-Medine Sûk (çarşısı) girişine yakın, Dünya Mirası listesinde olan Halep Antik Şehri'n el-Callum mıntıkasındadır. Caminin içinde Yahya'nın babası olan Zekeriya'nın türbesi mevcuttur.[1][2] Cami 8. yy.'ın başında inşa edilmiş; ancak şimdiki bina 11. ila 14. yy.'a dayanmaktadır. Minare 1090 yılında inşa edilmiş,[3] Nisan 2013'te Suriye İç Savaşı çatışmaları esnasında içine yerleştirilen mühimmattan veya bir tank topundan dolayı patlayıp yıkılmıştır.[4] 2017 yılından bu yana restorasyon çalışmaları devam etmektedir.[5]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ The Great Mosque of Aleppo 9 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Muslim Heritage.
  2. ^ The Great Mosque (The Umayyad Mosque) 13 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Syria Gate.
  3. ^ ed. Mitchell, 1978, s. 231.
  4. ^ "Syria clashes destroy ancient Aleppo minaret". bbc.co.uk. 24 Nisan 2013. 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2013. 
  5. ^ Türkiye, Sputnik (20181 Temmuz 1125+0300). "Fotoğraflar ve verilerle Halep Ulu Camii'nin restorasyonu". Sputnik Türkiye. 15 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2024.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halep</span> Suriyede bir şehir

Halep, Suriye'de bir şehirdir. Halep merkezinin 2007 nüfusu 1,7 milyon civarında olup, Halep'e bağlı olan yerleşim yerleri ile toplam nüfusu 4.393.000 'dir. Halep Arapçada ve diğer bazı Sami dillerinde süt veren demektir. Halep ilinin de merkezidir.

Aşağıda camiye dönüştürülmüş kiliselerin bir bölümü bulunmaktadır. Eğik olarak yazılan isimler günümüzde artık cami olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kocamustafapaşa Sümbül Efendi Camii</span> İstanbulda cami

Kocamustafapaşa Camii, eskiden Ayios Andreas en te Krisei Manastırı ya da kısaca Aziz Andrea Manastırı, halk arasında Sümbül Efendi Camii ya da Sümbül Efendi Türbesi olarak bilinir. Resmî adı Pîr Yusuf Sümbül Sinan Âsitânesi'dir. İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde Doğu Roma döneminden kalma dinî bir yapıdır. Manastırın ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte içinde bulunan 6. yüzyıla ait parçalar ve sütun başlıkları burada 6. yüzyılın bir ibadet yerinin olduğunu ispatlamaktadır. Manastır adını Bizans halkına Hristiyanlığı kabul ettirdiğine inanılan Hagios Andreas en te Krisei adındaki havariden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yivli Minare</span> Antalyadaki Anadolu Selçuklu devri camisi

Yivli Minare, Antalya'daki ilk İslamî yapılarındandır. 13. yüzyıla ait bir Selçuklu eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Burmalı Minare Camii</span>

Burmalı Minare Camii ya da diğer adlarıyla Ulu Camii ve Mahkeme Camii, Amasya ilinde yer alan tarihî mahiyette dinî yapı. Adını burmalı minaresinden alan cami bitişiğindeki Selçuklu kümbeti ve Osmanlı dönemi minaresi ile dikkat çekmektedir. 1237 yılında Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı II. Gıyâseddin Keyhüsrev zamanında Ferruh b. Selçuk tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Emevî Camii</span> Şamda bir cami, İslamda en kutsal dördüncü yer

Emevi Camii, Şam Ulu Cami olarak da bilinen yapı, Şam'ın eski şehir kısmında yer alır ve dünyanın en büyük ve en eski camilerinden birdir.

<span class="mw-page-title-main">Halep Kalesi</span>

Halep Kalesi, kuzey Suriye'nin Halep şehrinde, kuvvetlendirilmiş büyük Orta Çağ sarayı. Dünyanın en eski ve en büyük kalelerinden biri sayılır. Kale tepesinin kullanımı MÖ 3.000 yıllarına dayanır. Sonradan Grek, Bizans, Eyyubi, Memluk ve Osmanlı medeniyetleri tarafından fethedilmiştir. Yapının çoğu Eyyubi dönemine dayandığı düşünülmektedir. 2000'li yıllarda Aga Khan Trust for Culture ile Aleppo Archeological Society tarafından kapsamlı bir restore çalışması yapılmıştır. Şehre hakim olan Kale, 1986'dan beri UNESCO Dünya Mirası listesindeki Antik Halep Şehri'nin parçasıdır. Suriye İç Savaşı sırasında çatışmalardan etkilendi. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde kalenin bazı bölümleri hasar gördü.

Nureddin Zengi Hareketi, Suriye'nin Halep bölgesinde faaliyet gösteren bir muhalif gruptur. 2014 itibarıyla Halep'teki en büyük muhalif gruplardan biri olduğu belirtilmiştir. Grup, ismini Halep'te Haçlılara karşı savaşmış Oğuz Türkmenlerinden Zengilerin lideri Nureddin Mahmud Zengi'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüsreviye Camii</span>

Hüsreviye Camii ya da kısaca Halep Hüsrev Paşa Camii, Suriye Cumhuriyeti'nin Halep kenti içinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı Türk dinî yapımı. Kompleks 1546 M. senesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın Halep Valisi Hüsrev Paşa tarafından inşa edildi. Hüsreviye Kompleksi'nin içinde bir camii, bir medrese ve bir türbe bulunmaktaydı. Suriye'nin Esad hükûmeti zamanında komplekse hiç bakmamış ve külliyeyi kendi haline bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Selimiye Camii</span> Üsküdar Mahallesinde bir cami

Büyük Selimiye Camii, Osmanlı Padişahı III. Selim tarafından Barok ve Osmanlı mimarisi tarzlarında yaptırılmış, İstanbul'un Üsküdar semtinde bulunan tarihi cami.

<span class="mw-page-title-main">Sivrihisar Ulu Camii</span>

Sivrihisar Ulu Camii, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yer alan bir cami. 1232'de inşa edien cami, 1274'te yapılan restorasyonla bugünkü hâlini aldı. 1440'ta camiye minare eklendi. Dört girişi bulunan caminin çatısını altmış yedi ahşap sütun taşımaktadır. UNESCO, 2016'da camiyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil etti.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Ulu Camii</span>

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de turizm</span>

Şam ve Halep gibi Batı Asya'daki en eski şehirlerden bazılarına sahip olmasına rağmen, Suriye'deki turizm Suriye iç savaşı ve bununla ilişkili mülteci kriziyle büyük ölçüde azalmıştır. Birçok eski turistik çekim merkezi, yapılan bombardımanlar nedeni ile yok edildi; tüm büyük havayollarının uçuşları askıya alındı ve birçok büyük otel kapandı. Ülkenin turizm endüstrisini canlandırmak için önemli miktarda yatırım yapılması gerektiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Ulu Camii</span>

Bakü Ulu Camii ya da Cuma Camii, Bakü, Azerbaycan'da yer alan bir camidir. Katedral Camii, 12. yüzyılda bir Zerdüşt tapınağının yerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halep Antik Şehri</span>

Halep Antik Kenti, Halep, Suriye'nin tarihi şehir merkezidir. Suriye İç Savaşı'ndan önce, antik kentin büyük bir bölümü, 12. ve 16. yüzyıllarda inşa edilmesinden bu yana neredeyse hiç değişmeden kalmıştır. Sürekli istilalara ve siyasi istikrarsızlığa maruz kalan şehrin sakinleri, sosyal ve ekonomik açıdan bağımsız hücre benzeri mahalleler ve semtler inşa etmek zorunda kaldı. Her bölge, sakinlerinin dini ve etnik özellikleri ile karakterize edildi.

İslam Mirası Parkı, Malezya'nın Terengganu eyaletindeki Kuala Terengganu kentinde bulunan ünlü bir turizm merkezidir. Park şehir suları içinde bulunan Wan Man adasının üstünde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kayrevan Ulu Camii</span>

Kayrevan Ulu Camii veya Ukbe Camii, Tunus'un Kayrevan kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 670 yılında Ukbe bin Nafi tarafından inşa edilmiş olup şehir merkezinde yer almaktadır. Cami özellikle Kuzey Afrika'daki en etkileyici ve en büyük İslami yapılardan biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kasbah Camii</span>

Kasbah Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1233 yılında Hafsîler döneminde Ebu Zekeriya Yahya tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Ulu Camii</span>

Konstantin Ulu Camii, Cezayir'in Konstantin kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1163 yılında Hammûdiler döneminde inşa edilmiştir.