İçeriğe atla

Haleakala Gözlemevi

Koordinatlar: 20°42′30″N 156°15′26″W / 20.7083°K 156.2571°B / 20.7083; -156.2571
Haleakala Gözlemevi
Alternatif isimlerATLAS Haleakala Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Organizasyon
  • Hawaii Astronomi Enstitüsü Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Bulunduğu yerHaleakala, Hawaii, ABD
Koordinatlar20°42′30″N 156°15′26″W / 20.7083°K 156.2571°B / 20.7083; -156.2571
Yükseklik3.052 m (10.013 ft) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kuruluş tarihi1961 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Teleskoplar
  • Air Force Maui Optical and Supercomputing observatory
  • Daniel K. Inouye Solar Telescope
  • Faulkes Telescope North
  • Pan-STARRS Bunu Vikiveri'de düzenleyin
about.ifa.hawaii.edu/facility/haleakala-observatories/ Bunu Vikiveri'de düzenleyin
ABD Hawaii üzerinde Haleakala Gözlemevi
Haleakala Gözlemevi
Haleakala Gözlemevi konumu
  Wikimedia Commons'ta ilgili ortam

Haleakala Gözlemevi (ayrıca Haleakala Yüksek İrtifa Gözlemevi Alanı olarak da bilinir), Hawaii'nin ilk astronomik araştırma gözlemevidir.[1] Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü'ne ait olan tesis, Maui adasında bulunur. Enstitü, alandaki bazı tesisleri işletir ve bazı kısımları diğer kuruluşlara kiralar. Kiracılar arasında ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL) ve Las Cumbres Gözlemevi Küresel Teleskop Ağı (LCOGTN) bulunmaktadır. 3.050 metre (10.010 ft) üzerindeki yüksekliğiyle Haleakala zirvesi, Dünya troposferinin üçte birinin üzerindedir ve mükemmel astronomik gözlem koşullarına sahiptir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "IfA Maui History". University of Hawai‘i Institute for Astronomy. 25 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2012. 
  2. ^ Bradley, Eliza S.; Roberts, Jr.; Bradford, L. William; Skinner, Mark A.; Nahrstedt, David A.; Waterson, Mark F.; Kuhn, Jeff R. (Ocak 2006). "Characterization of Meteorological and Seeing Conditions at Haleakala". Publications of the Astronomical Society of the Pacific. 118 (839). s. 172. Bibcode:2006PASP..118..172B. doi:10.1086/497622. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hawaii</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Hawaii ya da Havai, Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletlerinden biridir. Büyük Okyanus'da bulunan ve tamamen adalardan oluşan tek eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Haleakala Ulusal Parkı</span>

Haleakala Ulusal Parkı, ABD'nin Hawai Eyaleti'nde Maui Adası'nda bulunan ulusal park. Parkın yüzölçümü 134,62 kilometre karedir; bunun 77.92 km²si "Vahşi Yaşam Bölgesi" olarak daha sıkı özel koruma altındadır. Bu ulusal park arazisinin 100km2 alanı çöldür. İsmini ulusal park içinde Maui Adası doğusunda bulunan Haleakala Dağı'dan alır. "Haleakala" sözcüğü Hawaii dilinde "Güneş'in Evi" anlamına gelir ve yerel Maui adası efsanesine göre yarı tanrı olan Maui günü dah uzun yapmak için güneşi bu dağ içinde tutuklamıştır. Haleakala Dağı bir uyuyan yanardağdır ve en son püskürmesini 1480 ila 1600 arasından yapmıştır. Bu ulusal park iki ayrık kısımdan oluşmaktadır: Haleakala Dağı zirvesi alanı ve Kipahulku sahili alanı.

<span class="mw-page-title-main">Haleakala Dağı</span>

Haleakala Dağı; ABD'de Büyük Okyanus içindeki adalardan oluşan Hawaii eyaletindeki Maui Adası'nda bulunan ve bu adanın arazisinin %75'ini kapsayan, uyuyan eski masif "kalkan (shield) tipinde" bir volkan dağı.

<span class="mw-page-title-main">Mauna Loa Dağı</span> Hawaiide bulunan aktif yanardağ

Mauna Loa Dağı, Amerika Birleşik Devletleri'de Büyük Okyanus adalarından oluşan Hawaii eyaleti'nin Big Island 'nın güneyinde yer alan Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı içerisinde yer alan 4.169 metre rakımlı bir aktif kalkan volkan. Hawaii dili ile bu dağın "Mauna Loa" olan ismi "Uzun Dağ" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hawaii (ada)</span> Büyük Okyanusta bulunan Hawaii Takımadalarının en büyük adası

'Hawaii veya Hawaii Büyük Adası (İngilizce: The Big Island, Hawai‘i; Hawaii dili: mokupuni o Hawai‘i Büyük Okyanus kuzeyinde bulunan volkanik Hawaii Takımadaları'nın en büyüğü ve en güneydoğuda bulunanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Milimetre-altı astronomi</span>

Milimetre-altı astronomi, elektromanyetik spektrumdaki milimetre-altı dalga boyunda çalışmaların yapıldığı gözlemsel astonominin bir dalıdır. Gök bilimciler kızılötesi ve mikrodalga bandı arasındaki milimetre-altı dalgaboyunda, genellikle birkaç yüz mikrometre ve mikrodalga arasında çalışırlar. Milimetre-altı astronomide halen yaygın olarak dalga boyuna mikron ya da eski ismiyle mikrometre denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">James Clerk Maxwell Teleskobu</span>

James Clerk Maxwell Teleskobu (JCMT), Hawaii'deki Mauna Kea Gözlemevinde bulunan bulunan bir milimetre-altı dalga boyu teleskobudur. Teleskop, 4.092 metre yüksekliğindeki Mauna Kea'nın zirvesinin hemen yanına inşa edilmiştir. 15 metre genişliğinde ana bir aynaya sahip olan bu teleskop elektromanyetik spektrumların milimetre-altı dalga boylarını gözlemlemeye yarayan en büyük astronomik teleskop olma özelliğine sahiptir. Bilim insanları bu teleskopu Güneş Sistemi çalışmalarında, yıldızlararası toz ve gaz ve uzak galaksi çalışmalarında kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mauna Kea Gözlemevleri</span>

Mauna Kea Gözlemevleri; ABD'ye bağlı Hawaii eyaletinin Büyük Hawaii Adasındaki Mauna Kea Dağının zirvesinde bulunan bir dizi astronomik araştırma tesisidir. Tesisler Mauna Kea Science Reserve'de bulunan "Astronomi Semti" olarak bilinen 500 dönümlük özel bir arazide yer almaktadır. Astronomi Semti 1967 yılında kurulmuş ve Tarihsel Koruma Yasası tarafından korunan bir arazi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Harvard Üniversitesi Gözlemevi</span>

Harvard Üniversitesi Gözlemevi, Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü'ne bağlı bir gözlemevidir. 1839 yılında kurulmuş olup uzay araştırmaları için kullanılan bir bina kompleksidir ve çoklu enstrümanları yönetmektedir. Smithsonian Astrofizik Gözlemevi ile birlikte Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nin bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Laura Ferrarese</span>

Laura Ferrarese, FRSC, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi'nde çalışan bir uzay bilimi araştırmacısıdır. Birincil çalışması, Hubble Uzay Teleskobu ve Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu verileri kullanılarak gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Helen Sawyer Hogg</span> Amerikalı gökbilimci (1905 – 1993)

Helen Battles Sawyer Hogg, Kanada Nişanı sahibi küresel kümeler ve değişken yıldızlarla ilgili araştırmalara öncülük eden bir gökbilimciydi. Pek çok üniversitenin kadınlara bilimsel derece vermediği bir dönemde, birkaç astronomik örgütün ilk kadın başkanı ve dikkate değer bir bilim kadınıydı. Bilimsel savunuculuğu ve gazeteciliği Toronto Star ve Kanada Kraliyet Astronomi Cemiyeti Dergisi'ndeki astronomi sütunlarını içeriyordu. Altmış yıllık kariyeri boyunca "büyük bir bilimci ve nazik insan" olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Subaru Teleskobu</span>

Subaru Telescope Hawaii'deki Mauna Kea Gözlemevi'nde bulunan Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi'nin 8,2 metrelik amiral gemisi teleskopudur. Adını İngilizcede Pleiades olarak bilinen açık yıldız kümesinden almıştır. Devreye alınmasından 2005 yılına kadar dünyanın en büyük monolitik birincil aynasına sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Ulusal Astronomik Gözlemevi</span>

Japonya Ulusal Astronomik Gözlemevi (NAOJ), Japonya'da bir astronomik araştırma enstitüsüdür. 1988 yılında kurulmuştur. Merkezi Tokyo'nun Mitaka kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mauna Kea</span> Hawaii yanardağı

Mauna Kea, Hawaii adasında sönmüş bir yanardağdır. Zirvesi deniz seviyesinden 4,207.3 m yüksekliktedir, bu da onu Hawaii eyaletindeki en yüksek nokta ve dünyadaki bir adanın ikinci en yüksek zirvesi yapar. Zirve, büyük komşusu Mauna Loa'dan yaklaşık 38 m daha yüksektir. Mauna Kea, yüksekliği nedeniyle alışılmadık şekilde topografik olarak öne çıkmaktadır. Islak zirvesi, 4.207,3 metre ile dünyada 15. sırada, kuru zirvesi ise, 9.330 metre ile Everest Dağı'ndan sonra dünyada ikinci sıradadır. Kuru zirvesi, Everest Dağı'nın deniz seviyesinden yüksekliği olan 8.848.86 metreden daha uzundur. Bu yüzden bazı yetkililer, Mauna Kea'yı su altı tabanından dünyanın en yüksek dağı olarak etiketlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Grote Reber</span> Amerikalı gökbilimci (1911 – 2002)

Grote Reber, amatör astronomi ve W9GFZ çağrı işareti ile amatör telsizcilik hobileriyle uğraşmış ve bunları tek bir alanda birleştirerek radyo astronomisi alanının öncülerinden olmuş ABD vatandaşıdır. Reber, Karl Jansky'nin öncü çalışmalarının araştırılmasında ve genişletilmesinde etkili oldu ve radyo frekanslarıyla ilk gökyüzü araştırmasını gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi</span>

Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi (CTIO), kuzey Şili'nin Coquimbo Bölgesi'ndeki Cerro Tololo'da bulunan bir astronomik gözlemevidir. Destek tesislerinin bulunduğu La Serena'nın yaklaşık 80 kilometre (50 mi) doğusundadır. Site, 1959'da Şili ve Amerika Birleşik Devletleri'nden bir bilim insanları ekibi tarafından belirlendi ve 1962'de seçildi. İnşaat 1963'te başladı, düzenli astronomik gözlemler 1965'te başladı. Cerro Tololo'daki büyük binaların inşaatı, 1974'te Víctor Blanco Teleskopu'nun tamamlanmasıyla sona erdi, ancak daha küçük tesisler sonradan inşa edildi. Cerro Pachón, 2000'den beri açılışı yapılan iki büyük teleskop ve biri inşaatın ilk aşamalarında olan ile hala geliştirilme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg-Königstuhl Devlet Gözlemevi</span> Almanyada bir gözlemevi

Heidelberg-Königstuhl Devlet Gözlemevi, Almanya'nın Heidelberg kentindeki Königstuhl tepesinin zirvesi yakınlarında bulunan tarihi bir astronomik gözlemevidir. Mevcut gözlemevinin öncülü ilk olarak 1774 yılında yakındaki Mannheim kentinde açılmış, ancak buradaki gözlem koşullarının bozulması 1898 yılında Königstuhl'a taşınmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Caltech Milimetre-altı Gözlemevi</span> hizmet dışı bırakılan Hawaii, ABDdeki radyo teleskop

Caltech Milimetre-altı Gözlemevi, Mauna Kea Gözlemevleri'ndeki 15 metrelik (49 ft) James Clerk Maxwell Teleskobu'nun (JCMT) yanında yer alan 10,4 metre (34 ft) çapındaki bir milimetre-altı dalga boyu teleskobuydu. CSO, terahertz radyasyon bandının milimetre-altı astronomisiyle ilgiliydi. 1985 yılında inşa edilen teleskop, 18 Eylül 2015 tarihinde kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Pan-STARRS</span> gökyüzünü sürekli olarak inceleyen bir dizi astronomi teleskobu, kamera ve bilgisayar ekipmanı

Panoramik Araştırma Teleskobu ve Hızlı Yanıt Sistemi, ABD'nin Hawaii eyaletindeki Haleakalā Gözlemevi'nde gökyüzünü sürekli olarak hareketli veya değişen gök cisimleri için tarayan ve aynı zamanda daha önce tespit edilen cisimlerin astrometri ve fotometrisini hassas şekilde ölçen astronomik kameralar, teleskoplar ve bir bilgi işlem tesisinden oluşmaktadır. Ocak 2019'da ikinci Pan-STARRS veri sürümü duyuruldu. 1,6 petabaytlık boyutu ile bugüne kadar yayımlanan en büyük astronomi veri hacmidir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu</span> gözlemevi

Kanada–Fransa–Hawaii Teleskobu, Mauna Kea Gözlemevi'nin bir parçası olan, Hawaii'nin Büyük Adası'nda bulunan Mauna Kea dağının zirvesine yakın bir konumda 4.204 metre yükseklikte konuşlanmış bir teleskoptur. Teleskop, 1979'dan beri faaliyette olup, Prime Focus/Cassegrain konfigürasyonuna sahip olarak 358 metre (1.175 ft) kullanılabilir açıklık çapına sahiptir.