İçeriğe atla

Hale Tenger

Hale Tenger, (d.1960) sanatçı.

Hayatı

1960, İzmir doğlumlu sanatçı Hale Tenger, farklı midiumlarla toplumsal bellek üzerine yerleştirmeler gerçekleştirmektedir. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve İngiltere'de South Glamorgan Yükseköğretim Enstitüsü'nde seramik eğitimi görmüştür. Sanatçı, yaşamını ve çalışmalarını İstanbul'da sürdürmektedir.

Çalışmaları

İlk dönem yapıtlarından başlayarak atık malzemeden ve hazır nesnelerden yararlanmıştır. Heykel, ses ve videoya eserlerinde sıkça yer veren sanatçı, tarihi, kültürel, toplumsal, politik ve psikolojik referansları ile de dikkat çekmektedir. Dilek Ağacı (1990), Sikkimden Aşşa Kasımpaşa (1990) Aşağı Tükürsen Sakal Yukarı tükürsen Bıyık (1992) gibi döneme özgü yapıtlarında sözel temeli olan kültürel verilerden yararlanmış, Doğu ve Batı toplum ve birey, geçmiş ve gelecek arasındaki sınırların irdelenmesine yönelik bir ilgiyi de ortaya koymuştur. Tenger'in üç maymun ve Priapos heykelciklerinden oluşan ve Türk bayrağına hakaret ettiği için soruşturmaya uğrayan Böyle İnsanlar Tanıyorum 2 (1992) başlıklı yerleştirmesi, belirgin bir ideolojik sorgulamayı da yansıtır. Tenger'in İstanbul'da Atatürk Kitaplığı'nın demirbaş kitaplarıyla gerçekleştirdiği Havanın Lüzumu(1992) adlı yerleştirmesinde kullandığı mekanların tarihsel boyutunu ve toplumsal bellek inşasında kültürel verilerin teşhir biçimlerinin irdelemiştir. Nezih Ölüm Gardiyanları (1993) ile Bosna-Hersek Savaşı mağdurlarıyla gerçekleştirdiği söyleşiler ve medyaya yansıyan görüntüler üzerinden resmî tarihe alternatif bir tarihsel bellek kurgusunu konu edinmiştir. 4.Uluslararası İstanbul Bienali'nin tarihsel özelliklerinden yararlanarak, Türkiye'ye özgü eğretilemelerle ördüğü, “Dışarı Çıkamadık, Çünkü Hep Dışarıdaydık, İçeri Giremedik, Çünkü Hep içerideydik” (1995)başlıklı yerleştirmesiyle dikkat çekmiştir. 1986′da British Council ödülünün sahibi olan Tenger'in eserleri Vehbi Koç Vakfı, İstanbul Modern ve Museum voor Moderne Kunst Arnhem gibi sanat koleksiyonlarında yer almaktadır. 2008 yılında Ermenilerden özür diliyorum kampanyasına katılan isimlerdendir.

Kaynakça

http://www.galerinevistanbul.com/artist/hale-tenger/ 24 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Edebiyat</span> sözlü ya da yazılı anlatıma dayanan sanat

Edebiyat, yazın veya literatür, dil aracılığıyla; duygu, düşünce, hayal, olay, durum veya herhangi bir olgunun edebî bir tarzda ve etkili bir şekilde yazılı veya sözlü anlatımını gerçekleştiren; malzemesi söz ve ses; muhatabı insan olan bir sanat dalıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür. Bunun nedeni, günlük kullanımdan farklı olarak edebiyatın, dil ürünü olmasıdır.

Sanat tarihi, en yalın haliyle görsel sanatların tarihsel evrimini inceleyen bilim dalıdır. Bir başka tanım vermek gerekirse tarih koşullarından doğan maddi kültür eşyasını inceleyen bilimdir denebilir.

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Çağdaş sanat</span> pop art ve kavramsal sanat ile başlayan çağın sanatı

Çağdaş sanat, 20. yüzyılın ikinci yarısında veya 21. yüzyılda üretilen sanattır. Modern sanatın aksine üretim yöntemlerine ve akımlara göre incelenmesi güç; çevre ve toplum bilincinin ağır bastığı; ağırlıklı olarak küreselleşme, çevre, biyomühendislik, teknoloji, beden, göç, çok kültürlülük, kimlik siyaseti, kültürel bellek, kurumsal eleştiri gibi konularla ilgilenen; 1960'lı veya 1970'li yıllardan günümüze kadar süregelen ve bir akım veya üslup benzeri birleştirici özellikleri olmadığından genel bir deyişle çağdaş olarak adlandırılan sanat biçimleridir.

Osman Nedim Günsür “Tüm nesnelere sevgiyle yaklaşan ressam” olarak nitelenen ve naif özellikler de taşıyan figüratif bir anlayışla gerçekleştirdiği toplumsal içerikli yapıtlarıyla tanınan Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Robert Musil</span> Avusturyalı romancı, hikâyeci ve deneme yazarı (1880 - 1942)

Robert Musil, Avusturyalı romancı, hikâyeci ve deneme yazarı. 20. yüzyılın en önemli romancılarından ve roman türüne özgün katkıları kuşku götürmez yazarlarındandır. Başyapıtı Niteliksiz Adam yarım kalmasına rağmen James Joyce'un Ulysses ve Marcel Proust'un Kayıp Zamanın İzinde adlı dev eserleriyle birlikte modern romanın zirvesini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Nuri İyem</span> Türk ressam

Nuri İyem,, Türk ressam ve toplumsal-gerçekçi sanat akımının önde gelen isimlerindendir.

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde eğitim amacıyla Avrupa'ya, özellikle Fransa'ya giden gençler oradaki edebiyatta gördükleri yenilikleri ülkeye dönüşlerinde Türk edebiyatında uygulamaya başlamışlardır. Bu şekilde belli dönemler halinde günümüze kadar süren yeni bir edebiyat başlamıştır. Bu dönemlerden biri de Cumhuriyet dönemi edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Soylulaştırma</span>

Soylulaştırma, İngilizce "gentrification" kelimesinin karşılığı olan ve Türkçede mutenalaştırma, seçkinleştirme, burjuvalaştırma, nezihleştirme, kibarlaştırma, centrifikasyon, jantileşme vb. kullanımları da olan "soylulaştırma", kısaca orta ve üst sınıfların dar gelirlilerin yaşadığı, kent merkezlerindeki semtlere yerleşme süreci olarak tanımlanmaktadır.

Selim Turan, Azerbaycan kökenli Türk ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı minyatürü</span> Genellikle Osmanlıda saray kültürünü yansıtan eski Osmanlı resim sanatı

Osmanlı minyatür sanatı Osmanlı saray kültürünü yansıtarak el yazmaları gibi lüks öğeleri süsleyen genelde Padişah ve diğer yüksek mertebelilere sunulmuş bir sanat şeklidir. Minyatür sanatı İslam dünyasında özellikle yer bulmuş bir saray sanatıdır. Yüksek gelişmişliğe ve kapsamlılığa, geç Orta Çağ'da İran, Irak, Orta Asya ve Anadolu'da bulunan Türk ve Pers hanedanlıkları dönemlerinde erişmiştir. Osmanlı miniyatür sanatı, hep birlikte kitap sanatı olarak anılan Hat, Nakş, Tezhip, Ebru ve Cilt gibi birbiriyle ilişkili geleneksel sanatlardan biridir.

Füsun Onur, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İnci Eviner</span>

İnci Eviner resim, heykel, yerleştirme sanatı ve video sanatı dallarında ürün veren Türk ressam ve çağdaş sanatçı.

Seyhun Topuz, gometrik soyut anlatımla çalışan Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Önürmen</span> Türk ressam

İrfan Önürmen Türk çağdaş sanatçı ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Erol Akyavaş</span> Türk ressam

Erol Hakkı Akyavaş, Türk ressam.

Bubi (David Hoyan) (1956, İstanbul), Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Sarkis Zabunyan</span> Türkiye Ermenisi sanatçı

Sarkis Zabunyan, kavramsal sanatçı, ressam.

İpek Aksüğür Duben , Türk çağdaş sanatçı.