İçeriğe atla

Hale Bacakoğlu

Hale Bacakoğlu
Doğum1964 (59-60 yaşında)
Kütahya, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekPsikolog, akademisyen
Akademik geçmişi
Eğitimİstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü

Hale Bacakoğlu (1964,[1] Kütahya), Türk psikolog, bürokrat ve akademisyendir.

1988 yılında, tek kanallı Türk televizyonunda yayımlanan Banko isimli bilgi yarışmasının üstün başarı gösteren görme engelli yarışmacısı olarak tüm ülkede tanındı.[2] Görme engellilerin eğitimi için dernek kurarak başarılı çalışmalar yürüttü.[2] Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nda özel eğitim alanında üst düzey bürokratik göreve görevlendirme ile atandı ve bakanlıktaki ilk engelli kadın daire başkanı oldu.

Yaşamı

Kütahya'da dünyaya geldi. Çocukluğunun ilk yıllarını Adapazarı'nda yaşayan anneannesinin yanında geçirdi.[3] Ailesi İstanbul'a taşınınca ilköğrenimini Bahariye İlkokulu'nda tamamladı, lise üçüncü sınıfa kadar Erenköy Kız Lisesi'nde okudu. 16 yaşında yaşadığı bir dizi rahatsızlık sonucu gözlerini kaybetti ve öğrenimine ara verdi. Emirgan'daki Altı Nokta Körler Okulu'nda 6 aylık yatılı kursa katılarak bağımsız hareket etme, el becerilerini kullanma eğitimleri aldı. Lise son sınıfı dışarıdan vererek 1984 yılında lise öğrenimini tamamladı. Üniversite imtihanı sonucu İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nü kazandı. Başta kaydı yapılmadıysa da verdiği mücadele sonucu görme engellilerin de psikoloji bölümüne alınmasını sağladı.[2]

Hale Bacakoğlu, 1987 yılında üniversite son sınıf öğrencisi iken TRT'de yayımlanan Banko adlı yarışma programına yarışmacı olarak katıldı. 6 kez programda birinci oldu ve "Süper Şampiyon" ilan edildi. Bu başarısıyla ülkede çok tanınan bir kişi oldu. Yarışmadaki başarısı dönemin başbakanı Turgut Özal'ın da dikkatini çekti ve başbakanın desteğiyle tedavi için yurtdışına gitti. 3 ay süren ABD ve İngiltere'de tedavi arayışı sonuçsuz kalınca yurda döndü. Üniversitede lisansüstü eğitime başladı ve görmeyen çocukların eğitimi üzerine doktora yaptı.

2003'te görme engelli çocukların eğitim imkânlarından yararlanması için bazı görmeyen çocukların aileleri ile birlikte 'Parıltı Görmeyen ve Az Gören Çocuklara Destek Derneği' adlı bir dernek kurdu.[4] Dernek çatısında gerçekleştirdiklerinin dikkat çekmesi sonucu 2006 yılında Millî Eğitim Bakanlığı'nda Görme Engelliler ile ilgili daire başkanlığı görevine getirildi. Bu göreve atanan ilk engelli kadın başkan oldu. Gören çocuklarla görmeyen çocukların bir arada eğitim aldığı 'Kaynaştırma eğitimi'nin yaygınlaştırılması ve Millî Eğitim Bakanlığı mevzuatındaki ayrımcı maddelerin ('Kel, kör, şaşılar öğretmen olamaz' gibi) kaldırılması için çaba harcadı.[3] Yaşamını Ankara'da sürdürmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "80'lerin efsanesi eğitimin hizmetinde". Türkiye Gazetesi. 9 Ocak 2011. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2012. []
  2. ^ a b c "Hale Bacakoğlu, MEB'in ilk engelli kadın daire başkanı". Hürriyet. 12 Aralık 2008. 5 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2009. 
  3. ^ a b "Yaşama 'Banko' diyen bürokrat". Aksiyon. 24 Nisan 2006. 5 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2009. 
  4. ^ Ayşe ARMAN (26 Nisan 2018). "Şahane Duygu Kayaman Bodrum koşusunda". Hürriyet. 19 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Psikoloji veya Ruh bilimi, içgüdüsel davranışları ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir. Psikologlar, beyinin ortaya çıkan özelliklerini ve ortaya çıkan özelliklerle bağlantılı tüm fenomenleri anlamaya çalışırlar ve bu şekilde daha geniş nöro-bilimsel araştırmacı grubuna katılırlar. Psikoloji bilimi, bir sosyal bilim olmasına rağmen aynı zamanda doğa bilimleri olarak da kategorize edilebilir. Özellikle beyin biyolojisi bilgisini oldukça kullanır ve geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş Erkek Lisesi</span> 1908 yılından bu yana eğitim veren orta öğretim kurumu

Kabataş Erkek Lisesi, 1908 yılından beri öğretim yapan, Türkiye'nin en eski liselerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Polis Koleji</span>

Polis Koleji, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olan yatılı ve resmî üniformalı eski okul.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

İzmir Atatürk Lisesi 1888 yılında, bugün İl Vilayet Konağı'nın yanında, Konak Kaymakamlığı'nın bulunduğu yerdeki İzmir Adliyesi'nin bulunduğu binada (bu bina 1977'de kaymakamlık binasının yapılması için Mehmet Dağdelenli tarafından yıktırılmıştır) 5 senelik idadi mektebi olarak 120 öğrenci ile eğitime başlamıştır. İlk müdür aynı zamanda tarih ve coğrafya öğretmeni olan Abdurrahman Bey'dir. 1890'da 7 senelik idadi olmuştur. Emrullah Efendi'nin Millî Eğitim Bakanlığı zamanında 29 Ekim 1910 tarihinden Cumhuriyet dönemine kadar sultani (lise) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TED Ankara Koleji</span> Ankarada kurulu vakıf okulu

Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu</span> Ülkedeki bütün eğitim kurumlarının Maarif Vekaleti’ne bağlanmasını öngören yasa

Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu , Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 3 Mart 1924 tarih ve 430 Kanun Numarası ile kabul edilmiş olan ve ülkedeki bütün eğitim kurumlarının Maarif Vekâleti'ne bağlanmasını öngören yasadır.

<span class="mw-page-title-main">Körlük</span>

Körlük, tamamen veya neredeyse tamamen görme yetersizliği yaşama durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Helen Keller</span>

Helen Keller, Amerikalı pedagog ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bandura</span>

Albert Bandura, sosyal öğrenme kuramı ve öz yarar teorisi üzerindeki çalışmalarıyla tanınan Kanadalı ünlü psikolog.

Lokman Ayva, Türk siyasetçidir.

Halil Işık,, Türk bürokrat.

Mithat Enç, Türk Doçent Doktor ve pedagogdur

<span class="mw-page-title-main">Engellilik</span> bozukluklar, aktivite kısıtlamaları ve katılım kısıtlamaları

Engelli, yaralanma ya da fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişidir. Engeller doğuştan gelebilir veya sonradan geçirilen hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması'na göre engelli olma hâli için yeti yitimi terimi kullanılır. Engelliler; vücudun duyusal, işlevsel, zihinsel ve ruhsal farklılıkları öne sürülerek; toplumsal veya yönetimsel tutum ve tercihler sonucu, yaşamın birçok alanında kısıtlama ve engellerle karşılaşabilirler. Birçok toplumlarda en yaygın ayrımcılık türlerinden biridir.

Ayşegül Ataman, Türk akademisyendir.

Lightner Witmer, klinik psikoloji hareketinin öncüsü Amerikalı psikologdur.

<span class="mw-page-title-main">Duygu Kayaman</span> Türk psikolog

Duygu Kayaman, Türk psikolog ve sosyal girişimci.

<span class="mw-page-title-main">Hamza Aydoğdu</span> Türk bürokrat

Hamza Aydoğdu, Türk bürokrat, Erzincan Valisi

Özel eğitim, öğrencilerin bireysel farklılıklarına; akademik, sosyal, günlük yaşam ve benzeri yetersizliklerine hitap eden geliştirilmiş ve bireyselleştirilmiş eğitim anlayışıdır. Özel eğitim, öğrenme güçlüğü, gelişimsel yetersizlikler, iletişim bozuklukları, duygusal ve davranışsal bozukluklar, fiziksel engelli ve diğer yetersizlik sınıfında olan veya yetersizliği olmayıp özel yeteneği yani yüksek yeterliliği olan öğrencilere uygun eğitim sağlamayı amaçlar. Yetersiz veya yüksek yeterliliğe sahip öğrencilerin farklı öğretim yaklaşımları, teknoloji kullanımı, özel olarak uyarlanmış bir öğretim sınıfı, ek ders, BİLSEM, destek eğitim odası veya ayrı bir özel eğitim okulu vb gibi eğitim hizmetlerinden yararlanmaları sağlanır.

Gültekin Yazgan, Aydın doğumlu, avukat ve öğretmendir. Altı Nokta Vakfı’nın kurucuları arasında yer alan Gültekin Yazgan, 11 yaşında ilkokul son sınıftayken geçirdiği bir kaza sonucu retina yırtılması sebebiyle görme yetisini tümüyle kaybetmiştir. Bu kaza sonrasında okuldan ayrılan Yazgan, eğitim öğretime olan bağını kaybetmemiş ve özel öğretmenlerin desteğiyle Braille alfabesini öğrenmiştir. Dışardan hazırlanarak Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanmış ve birincilikle bitirmiştir. Kendi motivasyonu doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı’na başvurmuş ve sonrasında düzenlenen bir kararname ile Körler Okulu’nda 28 yıl öğretmenlik yapmıştır. Öğretmenlik kariyerinde görme engelli olmayan öğrencilere de eğitim veren Yazgan, 6 adet, psikiyatri, felsefe ve Psikoloji alanlarını kapsayan çeviri yapmıştır. Bu çeviriler üniversitelerde ders kitabı olarak okutulmuştur. Bunlara ek olarak ticaret liselerinde okutulan ticaret hukuku kitaplarını da hazırlamıştır. 1981’de öğretmenlikten, 1992’de avukatlıktan emekli olmuştur. Görme engelli insanların eğitim hayatına doğrudan katkısı olacak Görme Özürlüler Kitaplığı’nı 2004’te kurmuştur ve vefatına kadar kitaplığın yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürmüştür. Anılarını Kör Uçuş (2002) adlı kitapta yayınlanmıştır.