İçeriğe atla

Haldun Simavi

Haldun Simavi
Doğum1 Temmuz 1925 (99 yaşında)
İstanbul, Türkiye
İkametSarıyer, İstanbul
EğitimKabataş Lisesi
Evlilik
Fehime Hikmet Koç
(e. 1950; b. 1959)

Çiğdem Meserretçioğlu (e. 1975)
Çocuk(lar)3
Ebeveyn(ler)Sedat Simavi
AileErol Simavi (kardeşi)

Haldun Simavi (d. 1 Temmuz 1925, İstanbul), Türk iş insanı ve medya patronudur. Günaydın gazetesinin kurucusudur.

Yaşamı

1 Temmuz 1925 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hürriyet gazetesinin kurucusu Sedat Simavi'nin büyük oğludur. Annesi babasının Melek Hanım diye seslendiği Fatma Simavi'dir. Kardeşi, Erol Simavi'dir.

Haldun Simavi, Boğaziçi Lisesinin orta kısmında okuduktan sonra Kabataş Lisesinden mezun oldu. Yenigün matbaasında gazeteciliğe başladı. ABD'de gazetecilik ve gazete işletmeciliği eğitimi aldı.

1950 yılında Fehime Hikmet Koç ile evlendi. 1959'da boşandı. Bu evlilikten Hamdi (d. 1951) Süleyman (d. 1953) ve Aliye (d. 1954) adlarında üç çocuğu oldu.

Haldun Simavi, 1953 yılında babasının ölmesi üzerine kardeşi Erol Simavi ile birlikte Hürriyet'i yönetmeye başladı. Aralarındaki anlaşmazlık sebebiyle Haldun Simavi gazeteden ayrılarak 26 Kasım 1968 tarihinde Günaydın gazetesini kurdu. Daha sonra Günaydın gazetesinin yönetimini Rahmi Turan'a devretti. Haldun Simavi, Günaydın gazetesini 1988 yılında iş insanı Asil Nadir'e sattı.

1963 yılında Hürriyet gazetesinin yan şirketi olarak kurulan Veb Ofset ile 1971 yılında Veb Ofset grubunu oluşturan Haldun Simavi, Hürriyet gazetesini tamamıyla kardeşi Erol Simavi'ye bıraktı.

Günaydın'ın yanı sıra Gün, Saklambaç, Okey, Ayrıntılı Haber adlı gazeteler de aynı grup tarafından yayınlanmıştır. Günaydın, kısa sürede Türkiye'nin en çok satan gazetesi haline geldi. Tirajı zaman zaman 1 milyonu aştı.

Simavi kardeşler önce 1993 yılında Hürriyet'in yüzde 25'lik hissesini Erol Aksoy'a sattı. Geri kalan hisseleri ise 1994 yılında Aydın Doğan'a satarak medya sektöründen çekildiler.

Haldun Simavi'nin ikinci eşi, Rahmi Koç'un eski eşi ve üç oğlunun annesi Çiğdem Meserretçioğlu'dur.[1]

Haldun Simavi, Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu üyesidir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haldun Taner</span> Türk öykü, oyun ve kabare yazarı, gazeteci

Haldun Taner, Türk öykü, tiyatro ve kabare yazarı, öğretim üyesi ve gazetecidir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. Türkiye'de epik tiyatro türü ve kabare tiyatrosunun öncüsüdür.

<i>Hürriyet</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete

Hürriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 1 Mayıs 1948 tarihinde Sedat Simavi tarafından kurulmuş olup, günümüzde Demirören Holding bünyesinde bulunmaktadır.

Asil Nadir, Kıbrıs Türkü iş insanıdır. Nadir, İngiltere'de cezaevinde zimmet Pollypeck suçundan dolayı aldığı 10 yıllık hapis cezasına çarptırılmıştır. Ayrıca Vestel Elektronik şirketinin kurucusudur. Bunların yanı sıra Nadir'in adı medyaya, eski eşi Ayşegül Tecimer'in tarihî eser kaçakçılığı yapması ile yansımıştır. 21 Nisan 2016 tarihinde İngiltere'deki cezaevinden tahliye edilerek Türkiye'ye iade edilmiştir. Bir gece Silivri Cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmiştir. 23 Nisan 2016 sabahı İstanbul'dan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sedat Simavi</span> Türk gazeteci, yazar ve yönetmen (1896–1953)

Süleyman Sedat Simavi, Türk gazeteci, yazar ve karikatürist. Hürriyet gazetesinin kurucusudur.

Fikret Otyam, Türk ressam, gazeteci ve yazar.

<i>Bursa Haber</i>

Bursa Haber, çeşitli adlarla 1946 yılından beri Bursa'da yayınlanan yerel gazete.

Koç ailesi, varlıklı bir Türk ailesidir. Kendi çalışmasıyla Türkiye'nin en varlıklı insanı olan Vehbi Koç ile başlar. Aile, Vehbi Koç'un kurduğu Türkiye'nin en büyük şirketi olan Koç Holding'in yönetimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Gökşin Sipahioğlu</span>

Gökşin Sipahioğlu, Sipa Press fotoğraf ajansının kurucusu Türk gazeteci ve foto muhabiridir.

Sedat Simavi Ödülleri, Türkiye'de basılı gazetecilik, radyo ve televizyon gazeteciliğinin yanı sıra bilim, sanat ve spor alanlarındaki başarılı kişi, kurum ve eserlere yönelik yılda bir kez verilen ödüllerdir.

Erol Aksoy, eski medya patronu ve banka sahibi Türk iş insanı.

Dinç Bilgin, MTM'in eski sahibi, iş insanı ve medya patronudur.

<i>Tan</i> (gazete, 1983)

Tan, 1980'li yıllarda Türkiye'de yayımlanmış asparagas haberlere ağırlık veren yüksek tirajlı erotik bulvar gazetesi.

Rahmi Turan, Türk gazeteci ve yazardır.

Günaydın, 1968-1999 yılları arasında yayın yapmış İstanbul merkezli bir Türk günlük ulusal gazetesidir.

Akgün Tekin, Türk gazeteci ve yazar.

Dünya gazetesi, siyasi günlük gazete olarak 1 Mart 1952'de yayın hayatına başladı. Kurucusu ve başyazarı Falih Rıfkı Atay'dı. Başlığı "Dünya-Ekonomi Politika"dır.

Aydın Öztürk, Türk gazeteci. 1955 yılından günümüze birçok büyük gazetenin üst düzey yöneticisi ve kurucusudur. Halen kurucusu olduğu Vatan Gazetesi'nin yöneticiliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erol Simavi</span> Türk gazeteci

Erol Simavi, Türk gazeteci, yayımcı, yönetici ve iş insanı.

Bulvar medyası, Medyadaki bulvar terimi, gazetecilerin sözde sokak satışından, sarı gazetecilik ve bulvar medyanın gazetecilik alanındaki kendi türüne göre durmasından kaynaklanmaktadır.

Emine Algan, Türk gazeteci ve senarist.