İçeriğe atla

Halbe Zijlstra

Halbe Zijlstra (2011)

Halbe Zijlstra (21 Ocak 1969, Oosterwolde), Hollandalı siyasetçi. Eski Hollanda Dışişleri Bakanı. Stellingwerf Koleji sonrasında Groningen'de bulunan Hanze Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde ticaret ekonomisi yönetimi, Groningen Üniversitesi'nde ise sosyoloji üzerine eğitim gördü (1996). Sonrasında özel şirketlere çalıştı. 1994'ten beri üyesi olduğu Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nde (VVD) 2006 yılında Temsilciler Meclisi üyesi oldu. Çeşitli kategorilerde sözcülük yaptı ve eğitim reformu üzerine görevlendirilen komitede yer aldı. Mark Rutte'nin ilk kabinesinde Devlet Eğitim, Kültür ve Bilim Sekreteri olarak yer aldı (2010-2012). Parlamentoda partinin liderliģini yaptı. 26 Ekim 2017'de üçüncü Rutte hükûmetinde Dışişleri Bakanı olarak atandı. Dünya Ekonomik Forumu'nun Genç Siyasi Liderler Komitesi üyeliğinde bulunmaktadır. Evli ve bir çocuk sahibidir.[1]

Dışişleri bakanlığı

Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Hollanda-Türkiye ilişkileri diplomatik olarak tamamen koptu (Şubat 2018).[2] Bu kopmada onun bakan olmadığı dönemde yaşanan 2017 Hollanda-Türkiye diplomatik krizinin etkisi büyük oldu. Zijlstra Zeytin Dalı Harekâtı'nın başlamasından kısa bir süre sonra YPG ile PKK'nın bağlantılı olduğunu ifade etti.[3][4]

Daha önce çalıştığı Shell'in eski CEO'su Jeroen van der Veer ile, 2016 yılında Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştüğünü açıklayarak Putin'in kendisine "Büyük Rusya" hedefinden bahsettiğini açıklamıştı. Fakat 12 Şubat 2018'de bu görüşmenin hayali olduğunu itiraf etti ve birtakım argümanlar sundu.[5] Bir gün sonra "Putin'le görüşme yalanı, siyasi hayatımda yaptığım en büyük yanlıştı. Hollanda, bütün şüphelerden uzak bir Dışişleri Bakanı'nı hak ediyor" ifadelerini kullanarak özur dileyip hem bakanlık görevinden istifa ettiğini hem de aktif siyaseti bıraktığını açıkladı.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Halbe Zijlstra". government.nl. 13 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2018. 
  2. ^ Özkan, Yusuf. "Türkiye özür bekledi, Hollanda büyükelçisini resmen geri çekti". BBC Türkçe. 18 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2018. 
  3. ^ "Hollanda: Türkiye'ye karşı açıkça saldırılar oldu, YPG masum değil". Sputnik Türkiye. 2 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2018. 
  4. ^ Özkan, Yusuf. "Türkiye ile Hollanda arasında yumuşama adımı". BBC Türkçe. 18 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2018. 
  5. ^ "Hollanda Dışişleri Bakanı'nın 'Putin'le görüştüm' yalanı". BBC Türkçe. 18 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2018. 
  6. ^ Özkan, Yusuf. "'Putin ile görüştüm' yalanını söyleyen bakan istifa etti". BBC Türkçe. 18 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Rusya ilişkileri temelleri 15. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusyası arasında başlayan ilişkilerine dayanan ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">David Cameron</span> Birleşik Krallık başbakanı (2010–2016)

David William Donald Cameron, Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı, eski Birleşik Krallık başbakanı ve Muhafazakâr Parti'nin eski genel başkanı. Cameron, 2005 yılında Muhafazakâr Parti liderlik seçimini kazanarak partinin Genel Başkanı olmuştur. 2010 Birleşik Krallık genel seçimleri'nin ardından Muhafazakâr Parti - Liberal Demokratlarlar arasında kurulan Koalisyon hükûmetinde başbakan olarak yer almıştır. 2015 Birleşik Krallık genel seçimleri'nde tekrar başbakan seçilmiştir. 2016 Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği üyeliği referandumu sonrası 13 Temmuz 2016 tarihinde parti başkanlığından ve başbakanlıktan istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mark Rutte</span> 50. Hollanda başbakanı (2010-2024); 14. NATO Genel Sekreteri (2024-günümüz)

Mark Rutte, Hollandalı siyasetçi. 14 Ekim 2010 - 2 Temmuz 2024 tarihleri arasında Hollanda başbakanlığı görevinde bulundu. En uzun süre görev yapan Hollanda başbakanıdır. 1 Ekim 2024 tarihinde NATO Genel Sekreteri olarak göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">PYD</span> Suriye Kürtleri tarafından kurulmuş  Siyasi parti

PYD tam adı ile Demokratik Birlik Partisi, 2003 yılında Kürtler tarafından Suriye'nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi partidir. Günümüzde hâlâ faaliyet göstermektedir. Partinin eş başkanlık görevini Haziran 2022'den beri Salih Müslim ve Asya Abdullah yürütmektedir. Askerî kolu yaklaşık 85 binden fazla militana sahip YPG'dir.

<span class="mw-page-title-main">YPG</span> Suriyede aktif Kürt milliyetçisi örgüt

YPG tam adı ile Halk Koruma Birlikleri veya Halk Savunma Birlikleri, Suriye'de faaliyet gösteren, fiilen özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlı çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu silahlı örgüt. Suriye Demokratik Güçleri bileşendir ve silahlı gücünün çoğunu oluşturur. Kadın Koruma Birlikleri (YPJ), YPG'nin kadın kolu, YPG Enternasyonal ise yabancı gönüllülerden oluşan koludur.

<span class="mw-page-title-main">Afrin</span> Suriyenin kuzey batısında, Halep iline bağlı ilçe

Afrin, Suriye'nin kuzey batısında, Halep iline bağlı ilçe. İlçenin toplam nüfusu 500.000'dir. İlçenin merkezi olan Afrîn kentinin nüfusu 2004 sayımına göre 36.562 nahiyesinin toplam nüfusu ise 172.095 kişi idi.

<span class="mw-page-title-main">Sebastian Kurz</span> 26. Avusturya şansölyesi

Sebastian Kurz, Avusturyalı diplomat ve eski siyasetçi. 18 Aralık 2017'de Avusturya Şansölyesi görevine başlamıştır. Hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Kurz, 9 Ekim 2021 tarihinde başbakanlık görevinden istifa etmiştir. Bundan önce 2013-2017 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Ayrıca, 14 Mayıs 2017'den, siyaseti bıraktığı 3 Aralık 2021 tarihine kadar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı olarak Avusturya Ulusal Konseyi'nde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Güler</span> Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanı

Yaşar Güler Türk asker. Mevcut Türkiye Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 30. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Betül Sayan Kaya</span> Türk siyasetçi

Fatma Betül Sayan Kaya, Türk mühendis, doktor ve siyasetçi. 2016-2018 yılları arasında 65. Türkiye Hükûmeti'nde Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev yapmış ve 2015 - 2023 Yılları Arasında Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul II. Bölge milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapmıştır Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından mesleği doktor değil, mühendis olarak belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jelle Zijlstra</span> Hollandalı siyasetçi (1918-2001)

Jelle Zijlstra, Hollandalı ekonomist ve siyasetçi. 1977'de Hristiyan Demokratik Canlanış (CDA)'a dönüşen Anti-Devrimci Parti'nin (ARP) üyesiydi. 22 Kasım 1966 - 5 Nisan 1967 tarihleri arasında Hollanda Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda-Türkiye ilişkileri</span>

Hollanda-Türkiye ilişkilerinin tarihi XVII. yüzyıla uzanmaktadır. İkili ilişkiler ilk kez 1612 yılında başlamış ve Hollanda, elçisi Cornelis Haga'yı İstanbul'a atanmıştır. Aynı yıl Padişah I. Ahmet tarafından Hollandalılara Ahidnâme verilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk daimi temsilcisi ise 1859 yılında Lahey Elçisi olarak atanan Yahya Karaca Paşa olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Sınır Güvenlik Gücü</span>

Suriye Sınır Güvenlik Gücü, Suriye Sınır Muhafız Gücü veya Kuzey Ordusu, Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutası altında kuzeyde Suriye-Türkiye sınırına, güneydoğuda Irak-Suriye sınırına ve Fırat Nehri Vadisi'ne konuşlandırılacağı açıklanan silahlı birlik.

<span class="mw-page-title-main">Zeytin Dalı Harekâtı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 Ocak 2018de Suriyenin kuzeyindeki Afrin Bölgesinde bulunan PKK/YPGye karşı başlattığı Askeri Harekat

Zeytin Dalı Harekâtı, Afrin Operasyonu veya Afrin Harekâtı, 20 Ocak 2018'de Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ve Suriye Millî Ordusunun (SMO) Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesi ile Azez ilçesine bağlı Tel Rıf'at kentine yönelik başlattığı askerî harekâttır. Türkiye, harekâtın amacının ülkenin varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı PKK, KCK, PYD-YPG ve Irak ve Şam İslam Devletini (IŞİD) bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliğini sağlamak ve kontrol altına almak olduğunu bildirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin'e yönelik harekât sonrasındaki hedefin Menbiç olduğunu açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Selçuk</span> Türk eğitimci ve siyasetçi

Ziya Selçuk, Türk eğitimci, bürokrat ve eski millî eğitim bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Akdeniz doğalgaz anlaşmazlığı</span> Kıbrıs çevresinde doğalgaz anlaşmazlığı

Doğu Akdeniz Doğal Gaz Anlaşmazlığı, 6 Şubat 2018'de başlayan ve Doğu Akdeniz'de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Yunanistan ve Mısır ile ortaklaşa yürüttüğü münhasır ekonomik bölgesini (MEB) kapsayan diplomatik bir anlaşmazlıktır. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şubat 2018'de 2003 Kıbrıs-Mısır MEB anlaşmasının uluslararası geçerliliğinin olmadığını ve antlaşmanın reddi için BM'ye başvurduklarını ve Türkiye'nin bölgede gaz araştırmaları yapma niyetinin olduğunu açıklamasıyla başlamıştır. 9 Şubat'ta, Türk Donanması'nın Kıbrıs tarafından arama ruhsatı verilen İtalyan petrol şirketi ENI'ye ait bir sondaj gemisini, 3 numaralı parselde doğal gaz aramasını engellediğinde bölgedeki gerginlik daha da artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edith Schippers</span> Hollandalı siyasetçi

Edith Ingeborg Schippers, Hollandalı emekli bir politikacı ve DSM Şirketi'nde 1 Şubat 2019'dan beri Başkan olarak görev yapan bir iş kadınıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda-Türkiye ilişkileri</span>

İzlanda ile Türkiye arasında ikili ilişkiler NATO üyeliği çerçevesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Grenada-Türkiye ilişkileri</span>

Grenada ve Türkiye ikili ilişkileri coğrafi uzaklık ve uzun yıllar kendi bölgeleri üzerinde yoğunlaşması nedeniyle sınırlıdır. Ancak son yıllarda Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılım politikasıyla ilgi göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yeşil Burun Adaları ilişkileri</span> Karşılıklı ilişkiler

Türkiye Cumhuriyeti ile Yeşil Burun Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkiler 1979 yılında tesis edilmiştir. Öte yandan, Yeşil Burun ile Türkiye arasında bugüne dek yüksek düzeyde resmi ziyaret gerçekleşmemiştir.

Bu liste maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatları isim, soyad, pozisyon ve diğer ilgili bilgilere göre alfabetik olarak sıralanmıştır.