İçeriğe atla

Halasarna

Halasarna harabeleri

Halasarna (Yunanca: Ἁλασάρνα) ya da Halisarna (Ἁλισάρνα), İstanköy adasının güney kıyısında bir antik Yunanistan kasabasıydı.[1][2]

Keşif ve Arkeolojik Araştırmalar

Halasarna harabeleri

Günümüz Kardamaina yakınında bulunan arkeolojik sitte,[3] arkeolojik kazı çalışmaları 1985 yılında bir otelin temelinin inşası sırasında mimari kalıntı ve buluntuların tesadüfen günyüzüne çıkması ile başlamıştır. Atina Üniversitesi tarafından sürdürülen kazının amacı mimari kalıntıların ve küçük buluntuların keşfi, korunması ve incelenmesi ile kutsal alanın ve Erken Hristiyan yerleşiminin nihai yayınının yapılmasıdır. Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğrencilerine kazı teknikleri konusunda eğitim vermek, mimari kalıntıları ölçekli olarak çizmek, kazı günlüğü tutmak ve buluntuları kaydetmek, korumak ve yönetmek aynı derecede temel bir amaçtır.[4]

Tarih Öncesi - Helenistik ve Klasik Dönemler

Neolitik ve Tunç Çağı'na ait bazı kalıntılar bulunmasına rağmen, bölgede yerleşimin ne zaman başladığı bilinmemektedir. Burada geometrik ve oryantal döneme ait seramik buluntuları ele geçmiştir. Yine de Halasarna'nın klasik dönemde bağımsız bir polis (şehir devleti) olup olmadığı bilinmemektedir.[5] MÖ 366 yılındaki bir isyan nedeniyle Kos şehrinin sinokizm ile yeniden kurulmasından önce bağımsız bir polis olması olasıdır.[6][7] Burada MÖ 4. yüzyıla ait olduğu düşünülen Apollo tapınağı arkeolojik olarak kazılmış ve araştırılmıştır. Bu kutsal alan, muhtemelen Asklepios tapınağından sonra adadaki en önemli ikinci tapınaktı. Helenistik ve Roma dönemlerinde yerleşim devam etmiştir. Bu dönemlere ait çanak çömlek parçaları, mermer ve terrakotta heykelleri ve yazıtların yanı sıra antik bir tiyatro da bulunmuştur.

Halasarna harabeleri

Erken Hristiyanlık Dönemi

Kazı verilerine göre Erken Hristiyanlık döneminde (324 - 7.yy ortaları) Halasarna büyük bir refah yaşamış ve İstanköy'ün güney kıyısındaki en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur.[8] Hristiyanlık, bölgenin bizzat Pavlus tarafından seyahat edilmesinden ötürü burada erken yayılmış olmalıdır.[9] Antik şehir kalıntıları üzerine inşa edilmiş erken Hristiyan bazilikası bunun işareti gibidir. Keza MS 325'te bölgenin piskoposu Meliphron, 1. Ekümenik Konsili katılımcıları arasındadır. Ancak yine de bölgedeki kalıntılar MS 5. yüzyıl öncesine tarihlendirilememektedirler.

MS 7. yüzyılda deprem ve Arap istilası korkusu nedeniyle bölgenin terk edildiği düşünülmektedir.[5]

Kaynakça

  1. ^ Strabo. Geographica. Vol. 14.2.19. Page numbers refer to those of Isaac Casaubon's edition.
  2. ^  Smith, William, (Ed.) (1854–1857). "Halisarna". Yunan ve Roma Coğrafya Sözlüğü (İngilizce). Londra: John Murray. 
  3. ^ Richard Talbert, ed. (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton University Press. p. 61, and directory notes accompanying
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  5. ^ a b (Yunanca) Department of History and Archaeology of the National University of Athens: Halasarna 12 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Mª Paz de Hoz García-Bellido (2003) (2003). Estrabón, Geografía libros XI-XIV (İspanyolca). Madrid: Gredos. s. 519, n. 184. ISBN 84-249-2373-1. 
  7. ^ Diodorus Siculus. Bibliotheca historica (Historical Library). Vol. 15.76.2
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  9. ^ Elçilerin İşleri 21,1

İlgili Araştırma Makaleleri

Pidasa, Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan Roma dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Tlos</span>

Tlos bugün Muğla'nın Seydikemer ilçesi yakınlarında yer alan kadim bir Likya kentiydi. Likya'nın en önemli yerleşimlerinden biri olan Tlos Antik Kenti, Fethiye İlçesi’nin yaklaşık 42 km doğusundaki Yaka Köyü sınırları içerisinde kalmaktadır. Bölgenin en yüksek dağları olan Akdağlar'ın (Kragos) sarp batı yamaçlarında başlayan antik yerleşim, Eşen Nehri'nin getirdiği alüvyonlarla oluşmuş vadi düzlüğüne kadar ulaşır. Ayrıca güneydeki Saklıkent Kanyonu ile kuzey yönde bulunan Kemer Beldesi antik kentin egemenlik sınırlarını çizer.

<span class="mw-page-title-main">Halikarnas</span> Antik Karya kenti, Türkiyede günümüz Bodrum

Halikarnas, Günümüzde Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Fokaia</span>

Fokaia, İzmir'in Foça ilçesinin Antik Çağ'da ve Bizans Dönemi'ndeki adı. On iki İon kentinden biridir. Önceleri kentin kuruluşu MÖ 11. yüzyıl Aiol'ler tarafından gerçekleştiği, MÖ 9. yüzyılda ise kentin İon tarafına geçtiği düşünülüyordu. Fakat yapılan son araştırmalar kentin kuruluş tarihini MÖ 2000'e kadar geri götürüyor.

<span class="mw-page-title-main">Kanlıdivane</span> Mersinin Erdemli ilçesinde yer alan antik kent

Kanlıdivane, günümüzde Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan antik kent. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve MS 4. yüzyılda adı Neapolis olarak değişen kentin Elaiussa Sebaste'nin sur dışında yer alan uzantısı olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tapınak</span> dinî ve manevi faaliyetlerin gerçekleştirildiği yapı

Tapınak, ibadethane ya da mabet; yüce bir varlığa tapınılan ve bazı diğer dinî ritüellerin gerçekleştirildiği kutsal yapı. Türkçe tapınak sözcüğü tapmak kökünden gelir. İbadethane sözcüğü Farsça ve mabet sözcüğü Arapça kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Sardis</span> Türkiyede bir antik kent

Sardis, Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında bulunan ve Lidya (Lydia) devletine başkentlik yapmış antik kent. MÖ 1300'de kurulup MS 1200'de yıkılmıştır. Salihli merkezine 9 km, İzmir'e 82 km uzaklıkta olup, İzmir-Ankara karayolunun iki yanına yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Milet</span> Anadoluda bir antik kent

Milet Anadolu'nun batısında, Ege bölgesinde Büyük Menderes Nehrinin hemen ağzına yakın deniz kıyısında bir antik liman şehridir. Şimdi Aydın'ın Didim ilçesinde Akkoy'un 5 km kuzeyinde ve Balat köyü yakınında bir harabe halinde olup limanı Büyük Menderes tarafından doldurulduğu için yaklaşık 10 km denizden içeride bir mevkidedir.

<span class="mw-page-title-main">Assos</span> Ayvacıkda bir antik kent

Assos, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin yaklaşık 17 km güneyindeki Behramkale Köyü'nde yer alan bir antik kent.

<span class="mw-page-title-main">Laodikya</span> Türkiyede bir antik kent

Laodikeia, veya Lykos'un kıyısındaki Laodikeia, Lycus nehri kenarında (Çürüksu) kurulmuş bir antik kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Agrigento</span> Agrigento iline bağlı komün (Sicilya, İtalya)

Agrigento, İtalya'nın güneybatısındaki Sicilya Özerk Bölgesi'nde, Agrigento iline bağlı ve Napoli şehrinin merkezinin 20 km kuzeybatısından bulunan bir kent ve bir komün.

<span class="mw-page-title-main">Labranda</span>

Labranda - Labraunda - Lambraunda - Labraynda,, Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Teos</span> Antik kent

Teos veya Teo, Eski İyonya'da batısından yer alan bir antik şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Histria</span> şehir

Histria ya da Istria, Istros yahut Istropolis, günümüz Romanyasının Karadeniz sahillerindeki İstria şehrinde bulunan antik bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Miletopolis</span>

Miletopolis veya Miletoupolis (Μιλητούπολις) Antik Mysia bölgesinin kuzeyinde, Macestus ve Rhyndacus nehirlerinin birleştiği noktada kurulmuş bir şehir. Adını şehrin batısından geçen günümüzde Simav Çayı olarak bilinen Macestus Nehri'nden alır.

<span class="mw-page-title-main">Magnesia (Aydın)</span>

Magnesia veya Menderes Magnesia'sı, tarihi İyonya bölgesinde yer almış bir Antik Yunan kenti. Kent kalıntıları günümüzde Aydın ilinin Germencik ilçesinde yer alan Ortaklar-Söke kara yolu üzerinde, Ortaklar'a 4 km mesafede bulunmaktadır.

Apollonia Ad Rhyndacum, antik dönemde Yunan mitolojisi tanrısı Apollon'a adanmış ve Apollonia adı verilmiş Yunan kentlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan mimarisi</span>

İtalya, 1861 yılına kadar çeşitli küçük devletlere bölünmesi nedeniyle, döneme veya bölgeye göre basitçe sınıflandırılamayacak kadar geniş ve çeşitli bir mimari tarza sahiptir. Bu, mimari tasarımlarda oldukça çeşitli ve eklektik bir yelpaze yaratmıştır. İtalya, antik Roma döneminde su kemerleri, tapınaklar ve benzeri yapıların inşası, 14. yüzyılın sonlarından 16. yüzyıla kadar Rönesans mimari hareketinin kurulması; Neoklasik mimari gibi hareketlere ilham veren 17. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında başta Birleşik Krallık, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tüm dünyada soyluların kır evlerini inşa ettikleri tasarımları etkileyen bir inşaat tarzı olan Palladyanizm'in anavatanı olması gibi önemli mimari başarıları ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Aptera</span> Girit adasında yer alan antik kent

Aptera bazen Apteron batı Girit'te Suda Körfezi'nin güneyinden bir kilometre içeride yer alan antik bir şehir, arkeolojik bir sit.

<span class="mw-page-title-main">Kurion</span>

Kurion, Kıbrıs'ın güneybatı kıyısında yer alan önemli bir Antik Yunan şehir devletiydi. MÖ. on ikinci yüzyılda, Miken saraylarının çöküşünden sonra Argos'tan Yunan yerleşimciler bu bölgeye geldi.