
Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.
Timisvat Köprüsü veya Köprüköy Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 35 metre uzunluğundadır. 2.7 metre genişliğinde olan köprü, 13 metre yüksekliğindedir. Ardeşen ilçesine 10 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprü 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Biri büyük diğer küçük olmak üzere iki gözlü kemer formunda inşa edilen köprünün kemeri taş döşeli olup, korkulukları ve gövdesi kesme taştan yapılmıştır.

Şenyuva Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 40 metre uzunluğunda olan köprü, 20 metre yüksekliğindedir. Çamlıhemşin ilçesine 7 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprü, 1696 yılında inşa ettirilmiştir. Tek gözlü olan köprü, kemeri orta noktasında sivrileşen bir formda inşa edilmiştir. Köprünün kitabesi 1946 yılındaki selde kaybolmuştur.

Çat Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 57 metre uzunluğunda olan köprü, 15 metre yüksekliğindedir. Genişliği 2.4 metredir. Çamlıhemşin ilçesine 28 kilometre uzaklıktadır. Çat ve Elevit Derelerinin birleştiği noktanın üzerine konumlanmıştır. 1901 yılında yapılan köprünün mimarı Kirkor Usta'dır. Eski ticaret yolu üzerine bulunan köprünün girişinde basamaklar, ayaklarında ise nişler vardır. Düzenli kesme taşlardan oluşan yuvarlak kemeri ve küçük boy dere taşlarından oluşan zemine sahiptir. Kenar kanatları ise düzensiz moloz taşlarla örülmüştür.
Seslikaya Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Seslikaya köyünde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. Tunca (Dutxe) vadisindeki ilk köprü unvanını elinde bulunduran köprü, ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıktadır. Köprü 30 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Yerden yüksekliği 15 metre olan köprünün, 1860 yılında Hasan Dede tarafından inşa edildiği söylenmektedir. Yuvarlak kemerli ve tek gözlü olan köprünün kemerinin yapımının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır.
Kavak Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. 36 metre uzunluğundaki köprü yerden 15 metre yüksekliktedir. İlçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır. Doğu-Batı doğrultusunda inşa edilmiş olan yapı, iki mesnetli kemer köprüdür. Köprünün ayakları bir kaidenin üzerine inşa edilmiştir. Korkulukları ve kemer kısmı kesme taştan, geriye kalan kısımları ise moloz taştan inşa edilmiş olan köprü, 19. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiştir.
Örenkit Köprüsü, resmi adıyla Kadıköy Köprüsü veya halk dilindeki adıyla Özenkit Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır. Doğu-Batı doğrultusunda inşa edilmiş olan yapı, yuvarlak kemerli ve iki gözlüdür. İki gözden biri diğerinden daha büyüktür ve buna bağlı olarak büyük gözün olduğu kısım daha yüksekte ve kavislidir. Köprü, 19. yüzyılda Kabaoğlu Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Korkulukları ve kemer kısmı kesme taştan, geriye kalan kısımları ise moloz taştan inşa edilmiş olan köprü, 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir. Köprünün iki ayağı da bir kemerin üzerine oturtulmuştur. Köprü ayaklarının iç tarafından nişler bulunmaktadır. Köprünün iki gözlü oluşu, köprüyü bölgedeki diğer köprülerden ayırmaktadır.
Kulaber Köprüsü veya Aşağıdurak Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Aşağıdurak köyünde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan yapı, iki mesnetli kemer köprüdür. Köprü 29 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprünün ortasında, kemerden aşağıya sarkan ve şakul görevi gören bir zincir bulunmaktadır. Köprünün girişinde ise basamak ve babalar bulunmaktadır. Köprünün girişindeki kitabede, yapım tarihinin hicri takvimi göre 1261 yılı olduğu yazmaktadır. Köprü ayaklarının üzerinde yer yer nişlere rastlamak mümkündür.
Çaneva Köprüsü veya resmi adıyla Ortaköy-Nurluca Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Nurluca köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Doğu-Batı yönünde uzanan köprünün, 1700'lü yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü 30.15 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluk bitimlerinin yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü yolu düzenli molozla döşenmiştir. 11 metre yüksekliğindeki köprü, Akyamaç-Ortaköy-Kito Yaylası-İlçe Merkezi bağlantılarının kesişim noktasında konumlanmıştır. Köprünün ayakları kaidenin üzerine oturtulmuştur. Tek gözlü ve basık yuvarlak kemerli olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzünde ikişer tane niş bulunmaktadır. Ayrıca köprünün kuzeyinde betonarme bir köprü bulunmaktadır.
Makrevis, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. 43 metre uzunluğundaki köprü 3 metre genişliğindedir. Köprü, Çamlıhemşin-Çat yoluna 700 metre mesafede konumlanmıştır. Köprüye ulaşım basamaklarla sağlanmaktadır. Korkulukları ve kemer kısmı kesme taştan, geriye kalan kısımları ise moloz taştan inşa edilmiş olan köprü, ana kaya üzerine oturtulmuştur. Korkulukların yüksekliği 45 santimetredir. Ayaklarında nişlerin bulunduğu köprü, tek gözlüdür. Köprü, iki mesnetli ve yuvarlak kemerlidir.
Güroluk Köprüsü veya Küçük Köprü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. Köprünün kemer kısmı kesme taştan, geriye kalan kısımları ise moloz taştan inşa edilmiştir. 15 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2 metredir. Köprünün batı yönünde konumlanan ve bitkilerle kaplanmış olan kitabe okunmayacak durumdadır. Yuvarlak kemerli olan köprü tek gözlüdür.
Uğrak Köprüsü veya Çingit Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesindeki Uğrak köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprü, 30 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğindedir. Köprünün kemeri kesme taş, duvar ve köprü yolu ise moloz taştan inşa edilmiştir. 15 metre yüksekliğindeki köprünün yapım tarihi bilinmemektedir.
Yanivat Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Bayırcık (Yanivat) köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Bayırcık ve Kirazlık (Zigam) köylerini birbirine bağlayan köprünün ilçe merkezine uzaklığı 19 kilometredir. Köprü, 30 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Tunca Deresinin üzerine inşa edilen köprünün yerden yüksekliği 9 metredir.

Tunca Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Tunca beldesinde bulunan bir kemer köprüdür. Taş döşeli gövdesiyle dikkat çeken köprünün ilçe merkezine uzaklığı 22 kilometredir. Köprü, 28 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Tunca Deresinin üzerine inşa edilen köprünün yerden yüksekliği 11 metredir. Yerleşimin güneyindeki taş döşeli merdivenli patika ile köprüye ulaşılabilmektedir.
Demirciler Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesinin Levent köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 8, Çayeli ilçe merkezine uzaklığı 16 kilometredir. Yerden 6 metre yükselikte olan köprü, Melyat Deresi'nin bir kolu olan Balık Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprü, 12 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Eskiden bölgede tütün yetiştirildiği için köprüye Tutinoğ adı verilmiştir. Çoço Dağı'nın batı yakasında bulunan köprünün kemer merkezinde iki baba bulunmaktadır. Köprünün yakınlarındaki gözetleme kulesi, eskiden kaleler arasındaki iletişimi sağlamaktaydı.
Yanıkdağ Köprüsü, Usta Ömer Köprüsü veya Ayı Ömer Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Yanıkdağ köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprü, 20 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Çataklıhoca Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprünün 1940'lı yıllarda yöre halkı tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. İki taraftan da merdivenlerle çıkılan köprünün kemerinin üstü taş döşeli düz zemindir. Köprünün bir yakasında eski bir merdiven bulunmaktadır. Köprünün diğer yakası ise sarmaşıklarla kaplıdır. Köprüyü günümüzde yayalar aktif olarak kullanmaktadır. Şubat 2020'de bakımsızlıktan dolayı yıkılan köprünün aslına uygun olarak inşa edilmesi planlanmaktadır.
İncesırt Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin İncesırt köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Merdivenli köprünün ilçe merkezine uzaklığı 6 kilometredir. Yerden 6.5 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 15 metre, genişliği 2.1 metredir. Sabuncular Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprü, 1900'lü yılların ilk yarısında köy halk tarafından Pazar, Sucatılı (Apsolu) ustalara yaptırılmıştır. İncesırt ve Sarısu mahallelerini birbirine bağlayan köprünün üstü sarmaşıklarla kaplıdır.
Tolikço Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. Çamlıhemşin'e 10 kilometre uzaklıkta olan Tolikço Köprüsü, yuvarlak kemerlidir. Tar ve Hala derelerinin kesiştiği noktada konumlanmıştır. 11 metre uzunluğundaki köprü, 5 metre yüksekliğinde ve 2.1 metre genişliğindedir. Günümüzde kullanılmayan köprüye daha sonra kesme taş örgülü duvarlar ve payandalar eklenmiştir.

Çamlıhemşin Ham Köprüsü veya halk arasında bilinen adıyla Ham Köprü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. Çamlıhemşin'in hemen çıkışında olan köprü, Hala Deresi ve Çat Derelerinin kesiştiği noktada konumlanmıştır. Dikdörtgen planlı olan köprünün kemeri kesme taştan, köprü yolu ve duvarları ise düzenli moloz taştan yapılmıştır. Kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda köprü 1999'da restore edilmiştir. 35 metre uzunluğundaki köprünün yüksekliği 8.5, genişliği 2.5 metredir. Köprü günümüzde de yaya geçişi için kullanılmaktadır.
Kaleköy Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. Yapımında kesme taş ve moloz taş kullanılmış olan yapının ayakları ana kayaya oturtulmuştur. 17 metre uzunluğundaki köprünün bulunduğu yerin rakımı 1800 metredir. Fırtına Deresi'ndeki en dar yerlerden bir yer inşa edilen köprü, doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Kale-i Bala'ya giden yolun üzerinde bulunduğu için stratejik öneme sahiptir. Köprünün yanına betonarme köprü inşa edilmiştir.