İçeriğe atla

Hala Camii

Koordinatlar: 41°42′22″K 41°47′50″D / 41.70611°K 41.79722°D / 41.70611; 41.79722
Hala Camii
Harita
Genel bilgiler
TürCami
ŞehirKobuleti
ÜlkeGürcistan
Koordinatlar41°42′22″K 41°47′50″D / 41.70611°K 41.79722°D / 41.70611; 41.79722
Açılış1750

Hala Camii (Gürcüce: ხალა ჯამე) Güneybatı Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Kobuleti kentinde konumlanmış, taştan yapılmış bir camidir. Günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır. Çakvistskali Nehri'nin yanında konumlanmıştır.[1]

Tarihçe

Osmanlı belgelerine göre, cami 1750'li yıllarda köylüler tarafından yaptırılmıştır. Buna karşın caminin girişindeki levhada, yapının 1870-1871 yıllarında Laz Muhammedzade Süleyman tarafından inşa ettirildiği yazmaktadır. Camide geleneksel Laz camilerinden görülen gemi, güneş ve çiçek sembollerine rastlanmaktadır.

İmamları

  • Şahinbaşoğlu/Lordkipanidze İsmail Efendi (175? - 1762)
  • Şahinbaşoğlu/Lordkipanidze Süleyman (1762 - 1819)
  • Şahinbaşoğlu/Lordkipanidze Hüseyin (1819 - 1865)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Laz Aziz Ahmet Paşa II. Mahmud saltanatında 10 Nisan 1811 - 5 Eylül 1812 tarihleri arasında bir yıl dört ay yirmi beş gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Ulu Camii</span>

Çankırı Büyük Camii veya Sultan Süleyman Camii, Mimar Sinan dönemi yapılarından olup, Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile Sadık Kalfa tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eşrefoğlu Camii</span> Konyada tarihî yapı

Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya'nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi'nde yer alır. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. 2023'te UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sokullu Mehmet Paşa Camii (Büyükçekmece)</span> İstanbulda bulunan 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi

Sokullu Mehmet Paşa Cami ya da bilinen diğer ismiyle Köprübaşı Camii, İstanbul'da bulunan 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisinin kalıntısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahıska Sancağı</span>

Ahıska Sancağı, Liva-i Ahısha veya Ahıska Livası (Osmanlıca:, Osmanlı Devleti’nin 16. yüzyılda Gürcülerden ele geçirdiği topraklarda kurduğu Çıldır Eyaleti’nin livalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ahıska</span> Gürcistan şehri

Ahıska, Gürcistan’ın Samtshe-Cavaheti bölgesinin ve Ahıska Belediyesi’in idari merkezi bir kenttir. Tarihsel bir bölge olan Samtshe’nin de merkeziydi.

<span class="mw-page-title-main">Rum Mehmet Paşa Camii</span>

Rum Mehmet Paşa Camii ya da Rumi Mehmet Paşa Camii, İstanbulun Üsküdar ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihî bir ibadethanedir. Rum asıllı Osmanlı veziri Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul'un Anadolu Yakası'na yaptırılan ilk cami olma özelliğini taşımaktadır. Ters T planlı, zaviyeli bir camidir. İki yanında ikişerden toplam dört oda bulunmaktadır. Sağdaki odalar geçişlidir. Soldaki büyük oda mutfak olarak düzenlenmiştir. Yapımına 1469 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinin ardından 1471 yılında tamamlanarak ibadete açıldı. Cami, mimari olarak Bizans ve Osmanlı esintilerini bir arada taşımaktadır. Cami son kapsamlı onarımını 1953 yılında geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boyahane Camii</span> Yakutiye, Türkiyede bir cami

Boyahane Camii, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan tarihî bir camidir.

Mekkizade Mustafa Asım Efendi, Osmanlı Devleti şeyhülislamı, kazasker, müderris. 1818-1819, 1823-1825 ve 1833-1846 dönemlerinde 3 kez şeyhulislamlık görevi yapmıştır. II. Mahmud ve Abdülmecid dönemlerindeki şeyhülislâmlığı toplam olarak yaklaşık 17 yıl 6 aydır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Mahmud Hüdayi Camii</span> Osmanlı Döneminden kalma tarihî bir cami

Aziz Mahmud Hüdayi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu olan Asiye Hümaşah Sultan tarafından, üçüncü eşi Aziz Mahmud Hüdayi adına yaptırılmıştır. Yapımına 1589 yılında başlanan cami, 6 yıllık inşaat sürecinden sonra 1595 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

Kurbanzade Camii, Muğla'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami.

Fatih Camii, adını bânîsi olan Fatih Sultan Mehmed'den alan, İzmir'in Foça ilçesinde bulunan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Sungurlu Ulu Camii</span>

Sungurlu Ulu Camii, Çorum ilinin Sungurlu ilçesinde yer alan cami. Mehmet Sungur Bey tarafından 1762 yılında yaptırılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1984 ve 1994 ve 2015 yıllarında onarılmıştır. Kare bir plana sahip kubbeli bir yapıya sahip olan Caminin kuzey tarafında üç gözlü olan son cemaat yerinin üstü üç kubbe ile örtülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Laz Camii</span>

Laz Camii Tunus'un Tunus şehrinde bulunan küçük bir camidir. Cami, UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer alan Medina of Tunis medinasının batısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Pazar Camii (İlkadım)</span>

Pazar Camii, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan tarihî cami. Miladi 1380 yılına tarihlenen İlhanlı dönemi yapısı olan cami dikdörtgen planlı olup, moloz taş duvarlar üzerinde tek katlı bir yapıdır. Üzeri ahşap çatı ile örtülüdür. 1819'da ve cumhuriyetin ilk yıllarında iki kez onarımdan geçtiği bilinen yapı yenileme çalışmaları sonrasında orijinalliğini kısmen kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vani Sit Alanı</span>

Vani Sit Alanı, Batı Gürcistan'ın İmereti bölgesindeki Vani kentinde, bir tepenin üzerinde konumlanmış çok katmanlı arkeolojik sittir. Klasik dünyada "Kolhis" olarak bilinen antik bölgenin iç kesimlerinde konumlanmıştır. Antik Kolhis'teki yerler içerisinde en fazla araştırmanın yapıldığı alandır. Ayrıca Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şaban Ağa Camii</span>

Şaban Ağa Camii Muğla ili Yatağan ilçesinde Stratonikeia antik yerleşim yerinde ve 37°18′48″K 28°03′48″D koordinatlarında bulunan ibadete açık tarihi bir camidir.

Fahrettin Kırzıoğlu, tam adı Mehmet Fahrettin Kırzıoğlu, Türk tarihçi ve yazar. En çok Kafkasya, Kars ve Doğu Anadolu üzerine çalışmalar yapan Kırzıoğlu, Kürtler, Lazlar, Hemşinliler ve Gürcülerin Türk kökenli olduğunu iddia etmiştir. Türkiye'de ırkçı-milliyetçi tarih öğretisinin kurucularından biri olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Ahtopol</span> Bulgaristanın Burgaz ili, Kestiriç ilçesine bağlı kent

Ahtabolu veya Ahtenbolu, Güney Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında konumlanmış bir sahil kasabasıdır. Burgaz ilinin güneydoğusundaki bir burunda yer alan Ahtapol, Bulgaristan-Türkiye sınırına yakındır. Bulgaristan'ın en güneyindeki kasabalardan biridir. Istranca Doğa Parkı burada konumlanmıştır.

Beğleti Camii, Acara'nın Hulo Belediyesine bağlı Beğleti köyünde konumlanmış bir camidir.