İçeriğe atla

Hal (din)

Hâl (Arapça manası "durum", çoğul ehval), özel maksatlı geçici bir bilinç durumu, çoğu zaman Sufi'nin Allah'a doğru yolculuğundaki mânevi uygulamaların mahsulü olarak anlaşılır.

Genel bakış

Bir hal doğal olarak geçicidir, kişi uzatmaya uğraşmamsı gerekir. İnsanın Allah'a doğru yolculuğunda tesir eden psikolojik veya ruhani etkilerin neticesidir. Benzer kavramlar arasında vecd ya da cezbe, murakaba, yakınlık, hiçlik, mutluluk, umutsuzluk, uyanıklık, sarhoşluk, vs. vardır. Ufukda ani bir ışık gibi ortaya çıkar, aniden köreltici şimşek çakar gibi yok olurlar. Ancak bu aşamalar insanın hürriyet tecrübesi için gereklidir. Kısmetinde devam edecek şeyler hariç, bunlarla olumsal şeyleri herhangi bir şuurdan ayırtabilir. İbni Arabi'ye göre hallerin zirvesi fena makamıdır.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ Doniger, Wendy, ed. (1999). Merriam-Webster’s Encyclopedia of World Religions. Springfied, Massachusettes: Merriam-Webster. ss. 406. ISBN 978-0-87779-044-0. 
  2. ^ Nasr, Seyyed Hossein (1972). Suffi Essays. Albany: State University of New York Press. s. 73. ISBN 978-1-871031-41-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Şiir, sözcüklerin düz anlamlarına ek olmak üzere ya da bunların yerine başka anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türüdür. Müellif İsmail Durmuş İslam ansiklopedisinde “mübalağa sanatı”nın şiirin temel karakteristiği olduğu üzerinde durmaktadır.

Melamîlik (ملامتيه) ya da Melamîler 8. yüzyılda Samanîler devrinde Horasan, İran’ında faaliyet gösteren bir sufi topluluktur. Melamet kelimesi, "kınanmışlık; itab ve serzenişlik; rezillik ve rüsvaylık" anlamlarına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İnsan biçimcilik</span> insanî niteliklerin başka bir varlığa atfedilmesi

Antropomorfizm ya da insan biçimcilik, insanî niteliklerin başka bir varlığa atfedilmesidir. Hayvanlar, cansız varlıklar, doğa güçleri, monoteist ve politeist dinlerdeki tanrılar, melekler, şeytanlar, cinler ve daha başka kavramlar da "Antropomorfizm" konusu olabilir. "Antropomorfizm", Yunancada insan anlamına gelen ανθρωπος (anthrōpos) ile şekil veya biçim anlamına gelen μορφη (morphē) kelimelerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Anksiyete</span> hoş olmayan bir iç karışıklık durumu ile karakterize edilen duygu

Kaygı, endişe ya da anksiyete, hoş olmayan bir iç çatışma durumu ile karakterize olan, sıklıkla ileri geri ilerleme gibi sinirsel davranışların eşlik ettiği bir duygudur. Bu durum, beklenen olaylar karşısında öznel olarak hoş olmayan dehşet duygularıdır.

<span class="mw-page-title-main">İyon</span> toplam elektron sayısının toplam proton sayısına eşit olmadığı, atoma net pozitif veya negatif elektrik yükü veren atom veya molekül

İyon ya da yerdeş, bir veya daha çok elektron kazanmış ya da yitirmiş bir atomdan oluşmuş elektrik yüklü parçacıktır. Atomlar kararsız yapılarından kurtulmak ve kararlı hale gelebilmek için elektron alırlar ya da kaybederler. Bunun için de başka bir atomla ya da kökle bağ kurarlar.

Çinliler ; çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Heteroseksüellik</span> Karşı cinsten insanlara cinsel olarak ilgi duyma

Heteroseksüellik veya karşıcinsellik, cinsel ve duygusal açıdan karşı cinse ilgi duymaya yönelik olan cinsel yönelime verilen isimdir. Cinsel açıdan kadınlara ilgi duyan erkeklere ve erkeklere ilgi duyan kadınlara heteroseksüel denir. Heteroseksüellik hayvan cinselliğini tanımlamada da sıkça kullanılır.

Ni'metullah'îyye, Ni'metallahîlik ya da Ni'metullahî Tarikâtı ; Emir Nûr'ed-Dîn Ni'metullah bin Mir Abdullah tarafından 14. yüzyılda kurumsallaştırılan Azerî kökenli bir sufi tarikâtı.

<span class="mw-page-title-main">Hekate</span> Yunan mitolojisinde ay tanrıçası

Hekate, ay, gece, ölüler, anahtarlar, sınırlar, kapılar, yeraltı, büyücülük, yol ayrımları ve eşikler ile ilişkilendirilmiş bir bakire tanrıçadır. Hekate, sıklıkla üç farklı yöne bakan üç yüzü olan bir kadın olarak tasvir edilir. Üç yöne bakan Hekate figürinleri büyük ihtimalle koruma amaçlı yol ayrımlarına ve eşiklere yerleştirilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Diktatör</span> Devlet üzerinde tek gücü üstlenen mutlakiyetçi veya otokratik yönetici

Diktatör, mutlak güce sahip olan bir siyasi liderdir. Bir diktatörlük ise bir diktatör veya küçük bir zümrenin yönettiği bir devlettir. Kelime, Roma Senatosu tarafından cumhuriyetin acil durumlarda yönetimi için seçilen bir Roma diktatörü unvanının kökeninden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Spor otomobil</span> otomobil türü

Spor otomobil ya da spor araba, küçük hacimli, genellikle iki koltuklu ve iki kapılı olarak dizayn edilmiş çevik kullanım sağlayan ve yüksek performanslı otomobillere verilen isimdir. Spor otomobiller sade tasarımlı ya da lüks araç sınıfı olabilirler, ancak yüksek manevra kabiliyetinde ve minimum ağırlıkta olmaları gereklidir. Gran Turismo, Grand Tourer, fastback, Hot Hatch, muscle car, pony car, spor kompakt, spor coupe, süperspor otomobil, cabriolet, roadster türleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Meryem'in ebedi bekâreti</span>

Meryem'in ebedî bekareti bakire Meryem'in İsa'yı doğurmuş olmasına karşın gerçekten ve ebedî olarak bakire olduğu şeklindeki Hristiyanlık dogmasıdır. Dogmaya göre Meryem, tüm hayatı boyunca hep bakire kalmış, İsa'yı sadece biyolojik oğlu olarak doğurmuş ve mucizevî şekilde bakire doğum gerçekleşmiştir.

Efes metropoliti, Batı Küçük Asya bölgesinden sorumlu Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağlı metropolitlik. Efes şehrine Hristiyanlık MS 1 yüzyılda Pavlus tarafından getirilmiştir. Yerel Hristiyan grup, Yuhanna tarafından yazılan Apokalips kitabında geçen Yedi Kiliseden birini kapsar. Metropolitlik 1922-1923 yıllarına kadar aktifti.

Kademecilik veya gradualizm; yavaşça, kademe kademe gerçekleşen değişimi savunan hipotez ya da politika.

<span class="mw-page-title-main">Monokok</span>

Yapısal kabuk olarak da adlandırılan Monokok, yumurta kabuğuna benzer şekilde, yüklerin bir nesnenin dış kabuğu tarafından desteklendiği yapısal bir sistemdir. Monokok kelimesi, "tek kabuk" anlamında Fransızca bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Oromolar</span>

Oromolar, Etiyopya, Kenya ve Somali bölgelerinde yaşayan bir etnik grup. Etiyopya ve daha geniş tabirle Afrika Boynuzu'nun en büyük etnik grubudur. 2007 nüfus sayımına göre, Etiyopya nüfusunun yaklaşık %34.5'ini temsil ederken diğer tahminlere göre nüfusun yaklaşık %40'ını oluşturdukları söyleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Gazi</span> olağanüstü yararlıklar göstererek düşmanı yenen komutanlara devlet tarafından verilen onur ünvanı

Gazi ya da kıdemli, askeri alanda önemli deneyime sahip ve artık orduda hizmet etmeyen kişidir. Bir savaşta doğrudan görev yapanlar, savaş gazisi olarak da tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Bali Denizi</span> deniz

Bali Denizi, Bali adasının kuzeyinde, Endonezya'daki Kangean Adası'nın ise güneyinde bulunan bir su kütlesidir. Bali Denizi, Flores Denizi'nin güneybatı bölümünü oluşturur ve Madura Boğazı batıdan Bali Denizi'ne açılır.

<span class="mw-page-title-main">Nörokranyum</span>

İnsan anatomisinde nörokranyum, kafatasının üst ve arka kısmı olup, beyin etrafında adeta koruyucu bir kap oluşturur. İnsan kafatasında, nörokranyum kalvaryayı içerir. Kafatasının geri kalanı ise yüz kemiklerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Cluny Manastırı</span>

Cluny Manastırı, Fransa'nın Saône-et-Loire ilindeki Cluny kentinde bulunan Benedikten manastırı. Roma'daki Aziz Petrus Bazilikası yapılana kadar dünyanın en büyük Hristiyan kilisesi olan Cluny, 910 yılında Akitanya Dükü I. "Dindar" William'ın Benedikten keşişlere bağışıyla kuruldu.