İçeriğe atla

Hakkı Kurmel

Hakkı Kurmel
Doğum10 Temmuz 1923(1923-07-10)
Develi, Kayseri, Türkiye
Ölüm24 Eylül 2021 (98 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriNakkaş Baba Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
EğitimAnkara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Meslekİş insanı, siyasetçi

Hakkı Kurmel (10 Temmuz 1923, Develi - 24 Eylül 2021, İstanbul), Türk siyasetçidir.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Sarız Hâkimliği, Serbest Avukatlık, Türkiye Büyük Millet Mecliside Demokrat Parti'den X. ve XI. Dönem Kayseri Milletvekilliği, X. ve XI. Dönem TBMM Başkanlık Divânı Kâtip Üyeliği yapmıştır. Evlidir.[1] Abisi Necati Kurmel ile beraber Saray Halı'nın kurucusudur. 27 Mayıs Darbesi'nde gözaltına alınıp 7 Demokrat Partili vekille birlikte Davutpaşa Hapishanesi'ne konuldu. 2,5 yıl tutuklu kaldı. Yargılamalar için Yassıada'ya sevk edildi. İdamla yargılandı ve 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkûmluk süresi boyunca fiziki ve psikolojik şiddete maruz kaldığını iddia etti.[2] Yassıada Yargılamaları'nın son sanığıydı.

Hakkı Kurmel, 24 Eylül 2021'de 98 yaşında İstanbul'da öldü. Cenazesi bir gün sonra Nakkaştepe Mezarlığı'na defnedildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 31 Ekim 2012. 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2015. 
  2. ^ "Hakkı Kurmel hayatını kaybetti". Hürriyet. 11 Nisan 2022. 30 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2021. 
  3. ^ "Yassıada'nın son sanığına veda". TRT Haber. 30 Eylül 2021. 11 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatin Rüştü Zorlu</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Ahmet Fatin Zorlu, Türk siyasetçi ve diplomattır. 1957-1960 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Bundan önce ise 1954-55 yılları arasında Başbakan Yardımcılığı yaptı. 27 Mayıs Darbesi sonrası başlatılan Yassıada Yargılamaları sonrası Başbakan Adnan Menderes ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan ile birlikte İmralı adasında idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Demokrasi ve Özgürlükler Adası</span> Marmara Denizinde İstanbula yakın küçük bir ada

Demokrasi ve Özgürlükler Adası ya da önceki adıyla Yassıada veya Plati, Marmara Denizi'nde İstanbul'a yakın küçük bir adadır. Biri sivri, diğeri yassı görünümlü olan, birbirine yakın iki metruk adadan yassı olanıdır. Eni 185, boyu 740 metre, yüzölçümü 18.3 hektar olan adanın arazisi düzdür, ancak sahilleri genellikle denize dik olarak iner. Sivriada'ya 0,9 deniz mili (1,66 km), Burgazada'ya 2,67 deniz mili (4,94 km) ve Kadıköy kıyısındaki Fenerbahçe Adası'na 6,27 deniz mili (11,6 km) uzaklıktadır. 27 Mayıs Darbesi döneminde burada gerçekleştirilen ve Demokrat Partililerin (DP) yargılandığı Yassıada Yargılamaları ile de tanınır. Darbenin izlerini silmek için adanın adı; 2013 yılında Kadir Topbaş'ın ikinci döneminde İBB Meclisi kararıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Refik Koraltan</span> 8. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Bekir Refik Koraltan, Türk bürokrat ve siyasetçi. Demokrat Parti döneminde, 1950 ile 1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Samet Ağaoğlu</span> Türk yazar ve siyasetçi

Abdüssamet Ağaoğlu, Türk yazar, siyasetçi.

Zakar Tarver, Ermeni asıllı Türk siyasetçi ve radyolog hekimdir.

İshak Altabev, Yahudi kökenli Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Polatkan</span> Türk siyasetçi ve maliyeci

Hasan Polatkan, Kırım Tatarı kökenli Türk siyasetçi ve maliyeci. Mayıs ile Aralık 1950 arasında kısa bir dönem Çalışma Bakanlığı görevine getirildi. 1950-60 yılları arasında ise Maliye Bakanlığı görevinde bulundu. 27 Mayıs Darbesi sonrası başlatılan Yassıada Yargılamaları sonrası Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile birlikte İmralı adasında idam edildi.

Muammer Çavuşoğlu, Türk mimar ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yassıada Yargılamaları</span> 1960 darbesinden sonraki mahkeme süreci

Yassıada Yargılamaları, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetiminin, darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından kurulan özel bir mahkemede yargılandığı davalar dizisi. Yargılamalar Demokrasi ve Özgürlük Adası 'nda yapıldığı için bu isimle anılırlar. İki eski bakan ve bir başbakanın idam edilmesiyle sonuçlanan yargılamalar, Türk siyasi hayatında çok önemli bir yere sahiptir ve bu konudaki tartışmalar günümüzde de sürmektedir.

Nafiz Körez, Türk siyasetçi ve doktor.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Tevfik İleri</span> Türk siyasetçi

Ahmet Tevfik İleri, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Ökmen</span> Türk siyasetçi

Nedim Ökmen, Türk siyasetçidir.

Fahrettin Ulaş, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Esat Budakoğlu</span>

Süleyman Esat Budakoğlu, Türk siyasetçidir.

Agah Erozan, Türk siyasetçidir.

Yusuf Salman, Yahudi kökenli Türk siyasetçidir.

Selim Ragıp Emeç ya da Mehmet Selim Emeç, Türk gazeteci ve siyasetçi.

Ahmet Hamdi Sancar, Türk siyasetçidir.

Mustafa Çürük, Türk siyasetçidir. TBMM XI.Dönem Eskişehir milletvekilidir.

Orhan Ocakoğlu,, Türk tüccar, siyasetçi.