İçeriğe atla

Hakan Öge

Hakan Öge (1964, Ordu, Türkiye),[1] diş hekimi, Türk doğa sporcusu, denizci ve fotoğrafçı.[2] Mardek adlı teknesiyle dünya turu yapan Hakan Öge, Macellan'ın geçtiği Horn Burnu'nu dolaşan ilk Türk denizcidir.[3] Sinop'tan Anamur'a kadar paramotorla uçarak, bu alanda Dünya'nın en uzun seyahatini gerçekleştirmiştir.[1]

Yaşamı

1964'te Ordu'da doğan Hakan Öge, ortaöğrenimini Saint-Joseph Fransız Lisesi'nde tamamladıktan sonra kaydolduğu İstanbul Üniversitesi'nde dişçilik okumuş ve 1988'de diş hekimi olarak mezun olmuştur.[2] İlk gençlik yıllarında sporla tanışması yerel bir bisiklet yarışmasıyla olmuştur.[3] Öge, yaşamının ileriki dönemlerinde de bisiklete olan ilgisini sürdürmüş; her gün Kadıköy'deki işyerine Bostancı'dan bisikletle gittiğini söylemiştir.[4]

Hakan Öge, uzun yıllar Atlas Dergisi'nde fotoğrafçılık yapmış,[3] 2007'de, Atlas Dergisi'nin 15. yılı onuruna düzenlediği ve otuz bin kişinin oyuyla belirlenen fotoğraf yarışmasında Türkiye birincisi olmuştur.[5] Fotoğrafçılığın yanında denize de ilgi duyan Öge, Atlas'ta çalışırken; arkadaşına ait tersanede "Mardek" adını verdiği teknesini yapmaya karar vermiştir.[3] Teknesini tamamlayan Öge, çalıştığı dergi için okyanus fotoğrafları çekmek amacıyla[3] teknesiyle dünya turu yapmaya karar vermiş, 2 Mayıs 2004'te İstanbul'dan hareket etmiştir.[6] Tur sırasında, İstanbul'dan Kanarya Adaları'na kadar ulaşan Öge, 10 Ekim 2004'te Atlas Okyanusu'na açılmıştır.[6] Dünyanın en tehlikeli suları olarak kabul edilen Antarktika'dan önceki son kara parçası olan ıssız Los Estados Adası'na ulaşan Öge,[7] böylece Horn Burnu'nu geçen ilk Türk denizci olmuştur.[3] Sporcunun yaklaşık üç yıl süren bu Dünya turu, 2007'nin temmuz ayında sona ermiştir.[8] Hakan Öge, tur esnasında yaşadıklarını çevrimiçi bir seyir defterinde takipçileriyle paylaşmış, tura devam ederken Zambezi Nehri'nde çektiği fotoğraf, Atlas Dergisi'nin Dünya fotoğrafları alanında birinci seçilmiştir.[9]

Hakan Öge ayrıca, 2007'de paramotorla Sinop'tan Anamur'a kadar uçarak 12 günlük yolculuk sonrasında Türkiye'yi kuzeyden güneye kat ederek, Dünya'da paramotorla uçulmuş en uzun mesafenin sahibi olmuştur.[10]

Başarıları

  • Dünya'da paramotorla en uzun mesafe uçan kişi (kuş uçuşu 910 km),[10]
  • Horn Burnu'nu geçen ilk Türk sporcu,[3]
  • Atlas Dergisi yarışmalarında Türkiye ve dünya fotoğrafları dallarında birincilik.[5][9]

Dış bağlantılar

Resmi İnternet sitesi 21 Ağustos 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ a b Noyan, Turgay. "Macellan'ın yolundaki ilk Türk denizcisi". Yeni Asır Gazetesi. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2016. 
  2. ^ a b "Hakan Öge ve Mardek". 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2016. 
  3. ^ a b c d e f g "Dünyayı gezen serseri diye ailem eşimi istemedi". Posta Gazetesi. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2016. 
  4. ^ Karayerli, Damla. "İstanbullu özgürlüğü bisiklette buldu". Sabah Gazetesi. 5 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2016. 
  5. ^ a b "İşte Türkiye'nin en güzel fotoğrafı". Hürriyet Gazetesi. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2016. 
  6. ^ a b "Hakan Öge, Atlas Okyanusu'na açıldı". Hürriyet Gazetesi. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2016. 
  7. ^ "Hakan Öge, dünyanın ucundaki fenere vardı". Hürriyet Gazetesi. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2016. 
  8. ^ Nogay, Pınar. "Hakan Öge'yle dünya turu ardından". Kariyer.net. 3 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2016. 
  9. ^ a b "Hakan Öge'den mesaj var!". Hürriyet Gazetesi. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2016. 
  10. ^ a b "Atlas'tan dünya rekoru". Hürriyet Gazetesi. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Büyük Okyanus</span> Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu

Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya, Antarktika ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir. Magellan, günler süren zorlu ve fırtınalı koşullar altında adını verdiği Macellan Boğazı'ndan geçip bu okyanusa açıldığında, fırtınaların dinmesinden ve kendisini sakin suların karşılamasından dolayı Portekizcede "sakin" anlamına gelen "Pasifico" sözcüğünden yola çıkarak bu adı vermiştir. 179,7 milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Neredeyse Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu'nun toplamı kadar yüzölçümü vardır. En derin yeri 11.034 metre ile Mariana Çukuru olup burası aynı zamanda Dünya'daki en derin noktadır. En kalabalık ada Tahiti'dir. Ayrıca Dünya'daki depremlerin %90'ı ve büyük depremlerin ise %80'i Pasifik bölgesinde oluşmaktadır. Bunun nedeni Büyük Okyanusun çok derin olmasıdır. 708.000.000 km³ hacmi vardır ve kapladığı alan Dünya'daki toplam karaların alanından biraz daha büyüktür. Okyanusun 3.000-3.500 metreden daha derin her yerinde sıcaklık 2 °C derecenin altındadır. Üzerinde irili ufaklı yaklaşık 20.000 ada bulunmaktadır. Buna karşın toplam yüz ölçümünün yalnızca %1 kadarı karadır. Japonya, Endonezya ve Yeni Gine vb. volkanik adalarla çevrilmiştir. Bu adalara "ateş çemberi" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Sadun Boro</span> Türk denizci ve gezgin

Sadun Boro Dünyanın çevresini 1965-1968 yılları arasında eşi Oda ve Kısmet adlı yelkenli teknesiyle dolaşan ilk Türk denizcidir.

Osman Atasoy, Türk denizci.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Şükür</span> Türk futbolcu

Hakan Şükür, Türk eski millî futbolcu, futbol yorumcusu ve siyasetçidir. 11 Nisan 2011 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisinden, İstanbul 3. bölge, 4. sıradan milletvekili adayı oldu ve 12 Haziran 2011'de yapılan seçimde milletvekili seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Zeplin</span>

Zeplin, bir tür hava aracı ve hava gemisi'dir. Ulaşım aracı olarak kullanılan itme kuvvetiyle yol almalarını sağlayan motorları ve havada yönlenmesini sağlayan dümenleri olan puro biçiminde ve altında yolcu kabini bulunan güdümlü balonların genel adıdır. Omurgalı güdümlü balonların en başarılı yapımcısı olan Kont Ferdinand von Zeppelin adlı Alman, güdümlü balonların isim babasıdır. İlk zamanlar hidrojen ile dolu olmasına karşın 1937'de Hindenburg faciası üzerine hidrojen yerine helyum kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Macellan</span> dünyanın çevresini ilk kez dolaşan Portekizli kaşif

Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşiftir. İspanyol İmparatorluğu'nun desteğiyle denize açıldı. Hikâyesi, bu seyahate eşlik eden Antonio Pigafetta'nın anılarını yazması sayesinde günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cebelitarık Boğazı</span> İspanya ve Fas arasında yer alan, Akdenizle Atlas Okyanusunu birleştiren boğaz

Cebelitarık Boğazı, Akdeniz ile Atlas Okyanusu'nu birleştiren, Avrupa ile Afrika kıtalarını ayıran boğazdır. Antik çağda Herkül'ün Sütunları olarak da bilinirdi. 60 km uzunluğunda ve 44 km genişliğinde olup en derin yeri ise -426 m olan boğaz, Adını Tarık bin Ziyad'dan almaktadır. Boğazın siyasal egemenlik bakımından kontrolü üç ülkenin elindedir; Birleşik Krallık, İspanya ve Fas.

Cumhur Gökova, Türk denizci ve seyyah. Sadun Boro'dan sonra Atlantik Okyanusu'nu geçen ikinci Türk olan Gökova, aynı zamanda Büyük Sahra'yı geçen ilk Türk ve Kuzey Kutbu'na giden ilk Türk olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Coğrafi keşifler</span> Dönem

Keşifler Çağı olarak da bilinen Coğrafi keşifler dönemi, 15. yüzyılın ilk yarısından 17. yüzyılın ortalarına kadar Portekizli ve İspanyol kaptanlar tarafından Asya'daki baharat ve değerli maden zenginliğine ulaşacak alternatif ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılıp bu yolda yeni kıtalar, okyanuslar ve denizaşırı toprakların Eski Dünya tarafından keşfedilmesine sebep olan tarihsel aralıktır.

<span class="mw-page-title-main">Drake Boğazı</span>

Drake Boğazı, Güney Amerika'da Horn Burnu ile Antarktika Kıta'sı arasında yer alan, dünya denizciliğinin en zorlu ve tehlikeli geçitlerinden biridir. Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan doğal bir sınır olarak kabul edilir. Genişliği 1.800 km olan Drake Boğazı, batıda Büyük Okyanus'a, doğuda Atlas Okyanusu'na açılır. 1578'de boğazı bulan İngiliz denizcisi Sir Francis Drake, Hindistan'a ulaşan geçidi bulduğunu sanmıştı. 1513'te Piri Reis'in çizdiği dünya haritasında Drake Boğazında bulunan yeraltı dağlarıda belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Los Glaciares Ulusal Parkı</span> Arjantinin Patagonya bölgesinde bulunan bir ulusal park.

Los Glaciares Ulusal Parkı Arjantin'in Patagonya bölgesinde Santa Cruz eyaletinde bulunan ulusal parktır. 726.927 hektar (7.27 km2) bir alanı kaplamaktadır. Arjantin'in en büyük ikinci ulusal parkıdır. 11 Mayıs 1937'de kurulan park, Macellan subpolar ormanlarına ve Patagonya bozkırlarının biyoçeşitliğine sahiptir. 1981 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

Atlas, Türkiye'de Nisan 1993'ten beri yayımlanan bir aylık coğrafya ve keşif dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Alim Sür</span>

Alim Sür, Türk denizci ve turizmcidir.

Özkan Gülkaynak, Türk Denizci.

Erden Eruç, Türk dağcı, denizci ve gezgin. KaslaGit sloganıyla yola çıkmıştır. "Kürekle okyanus geçen ilk Türk" unvanına sahiptir. 2007 yazında başladığı Kas Gücüyle Devrialem projesini 5 sene 11 gün sonra 2012 yazında tamamlamıştır. Tarihte kendi gücüyle devrialemi başarmış ilk ve tek kişidir. En hızlı kas gücüyle devrialem rekorunun sahibidir. Tarihte üç ayrı okyanusu küreklemiş ilk kişidir. 2007-2008 seazonunda Büyük Okyanus'ta kayığında tek başına geçirdiği 312 gün, şahsi rekorudur. Atlas Okyanusu üzerinde kas gücüyle durmadan katedilen en uzun mesafe Eruç'a aittir. 2022 yılı itibarıyla 1.084 günü tek başına olmak üzere, hayatının 1.168 gününü okyanuslarda kürek başında geçirmiş olup dünyada hayatta olan en tecrübeli okyanus kürekçisidir. 29.000 denizmili civarında bir mesafeyi küreklemiş olan Eruç 2013 Haziran ayı itibarıyla kariyer toplamında dünyada önde giden okyanus kürekçisidir.

Büyük Tur, yol bisikletinde Avrupa profesyonel bisiklet etap yarışlarındaki üç büyük yarıştan biridir: Fransa Bisiklet Turu, İtalya Bisiklet Turu, İspanya Bisiklet Turu. Toplu olarak Büyük Turlar terimi ile adlandırılırlar ve her üç yarış da günlük etaplarla üç haftalık yarışlar biçiminde birbirilerine benzemektedir. Uluslararası Bisiklet Birliği düzenlemelerinde özel statüye sahiptirler. UCI Dünya Turu'nda diğer yarışlara nazaran daha fazla puan kazandırmaktadırlar ve sadece bu yarışların 14 günden daha uzun sürmesine izin verilmektedir.

Sophie Hunter, eşi Hakan Öge ile birlikte Mardek adlı yelkenli teknesiyle dünya turu yapan denizci.

<span class="mw-page-title-main">Süslü Kadınlar Bisiklet Turu</span> Bisiklet turu

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, ilk olarak 2013'te İzmir'de gerçekleşen bir etkinliktir. Etkinliğin özgürlük ve kadın temalarına dikkat çektiği belirtilmektedir.

Başak Mireli Türk yelkenci.

<span class="mw-page-title-main">Macellan keşfi</span>

Macellan keşfi veya Macellan-Elcano keşfi, Portekizli kaşif Ferdinand Macellan tarafından planlanan ve yönetilen 16. yüzyıldan kalma bir İspanyol keşif gezisiydi. Keşif Çağı'ndaki ve keşif tarihindeki en önemli yolculuklardan birinin amacı Atlantik ve Pasifik okyanuslarını geçerek günümüz Endonezya'sındaki Maluku veya Baharat Adaları ile bir ticaret yolu açmaktı. Keşif gezisi 1519'da İspanya'dan ayrıldı ve Macellan'ın Filipinler'deki ölümünden sonra Hint Okyanusu'nu geçen İspanyol denizci Juan Sebastián Elcano liderliğinde 1522'de oraya geri döndü. Toplam 60.440 km'yi bulan yaklaşık üç yıllık yolculuk, tarihteki ilk devrialem başardı. Aynı zamanda Pasifik Okyanusu'nun büyüklüğünü de ortaya çıkardı ve gemilerin batı deniz yolu üzerinden dünyanın çevresini dolaşabileceğini kanıtladı.