İçeriğe atla

Hakan Oruçkaptan

Hakan Oruçkaptan
DoğumHakan Oruçkaptan
16 Şubat 1959(1959-02-16)
Kocaeli, Türkiye
Ölüm2 Nisan 2017 (58 yaşında)
Ankara, Türkiye
Ölüm sebebiAkciğer kanseri
Defin yeriAnkara Gölbaşı Mezarlığı
EğitimHacettepe Üniversitesi
MeslekBeyin ve sinir cerrahisi uzmanı
Etkin yıllar1995-2017

Hakan Oruçkaptan, (d. 16. Şubat 1959, Kocaeli - ö. 2. Nisan 2017, Ankara) Türk beyin ve sinir cerrahisi uzmanı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. 1995 yılında aynı üniversitenin nöroşirürji anabilim dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. Ardından 1997-2002 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü'nde mikronöroşirürji alanında doktora çalışmasını gerçekleştirdi. Süreç içerisinde akademik kademeleri atlayarak profesörlüğe yükseldi.[1]

Hakan Oruçkaptan, uzun süre lösemi hastalığıyla mücadele etti ve kazandı. 2001 yılında Amerika'da kalması için teklif aldı fakat bu teklifi kendi ifadesiyle "Türkiye'ye hizmet vermek" amacıyla reddetti.[2]

2009'da İsveç'te yaşayan ve tik hastalığı olarak bilinen Tourette sendromundan muzdarip bir Türk'ü sağlığına kavuşturdu ve bu başarısı ile İsveç'te kendisi hakkında bir belgesel çekildi.[3][4]

Kariyeri boyunca 300'den fazla ameliyat gerçekleştirdi. Ameliyatları zorluklarından ötürü "muharebe" olarak nitelendirdi. İlk eşinden ayrıldıktan sonra diplomat olan başka biriyle evlendi.

Hacettepe Ünivertesi'ndeki görevinden kendi isteğiyle ayrıldıktan sonra ise İstanbul'da özel bir hastanede çalışmaya başladı. Türkiye'nin en başarılı ve en meşhûr cerrahlarından biri olarak gösteriliyordu.[2][5] Akciğer kanseri nedeniyle 2017 yılında 58 yaşındayken tedavi gördüğü Ankara Memorial Hastanesi'nde öldü.[6] Naaşı, Ankara Gölbaşı Mezarlığı'na defnedildi.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Prof. Dr. Hakan Oruçkaptan'ı kaybetttik". businesschannelturk.com. 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  2. ^ a b Arman, Ayşe (Temmuz 2013). "Yakında bu ülkede iyi doktor bulamazlar!". Hürriyet. 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  3. ^ "İsveç'te Türk doktorun başarısı belgesel oldu". Cumhuriyet. Şubat 2009. 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  4. ^ "Türk doktorun İsveç'teki başarısı". Cumhuriyet. Şubat 2009. 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  5. ^ Arman, Ayşe (Temmuz 2013). "Her ameliyat meydan muharebesi gibi". Hürriyet. 29 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2017. 
  6. ^ "Tıp dünyasının efsane cerrahı kansere yenildi". Milliyet. Nisan 2017. 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  7. ^ "Oruçkaptan'ın evlat acısı". ereglionder.com.tr. Nisan 2017. 9 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nusret Fişek</span>

Hasan Nusret Fişek, Türk hekimdir.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi</span> medikal uzmanlık

Cerrahi, ilaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır. Tıbbın en eski dallarından biridir. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatı alan kişi tipik olarak bir kişidir, ancak aynı zamanda insan olmayan bir hayvan da olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Haberal</span> Türk cerrah, akademisyen, Başkent Üniversitesinin kurucusu

Mehmet Haberal, Türk cerrah, akademisyen.

Beyin ve sinir cerrahisi, nörocerrahi ya da nöroşirürji merkezi ve periferik sinir sistemi bozukluklarının mekanik müdahale yoluyla tedavisini yapan bir cerrahi uzmanlık dalıdır. Bu dalda uzmanlık alan tıp doktorlarına nörocerrah ya da nöroşirürjiyen denmektedir. Bu uzmanlık eğitiminin sonrasında daha üst ihtisas dalları olarak spinal, fonksiyonel, tümör, vasküler, pediatrik nöroşirürji gibi dalları da vardır.

Ahmet Oktar Babuna, Adnancı beyin cerrahı, doktor. Adına yapılan ilik bulma kampanyasıyla tanınır. TGRT'de yaratılışçı belgesel ve programlar sunduğu zamanlardan ve Harun Yahya belgesellerinden tanınan Oktar Babuna, Jinekolog Prof. Dr. Cevat Babuna'nın oğludur. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan Babuna jinekoloji konusunda eğitimini devam ettirdi. Daha sonra beyin cerrahisi alanına yönelerek Amerika'ya gitti. 1994'te Türkiye'ye döndü. 1997 yılında eksik rotasyonlarını tamamlamak üzere Şişli Etfal Hastanesine atandı. Daha sonra buradaki görevinden de istifa etti. 2021 yılında Adnan Oktar grubuna yönelik operasyon kapsamında tutuklanan Babuna 186 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

Mahmut Gazi Yaşargil, Türk bilim insanı ve tıp hekimi.

<span class="mw-page-title-main">Melahat Okuyan</span> Türk hekim ve öğretim üyesi

Prof. Dr. Melahat Okuyan, Türk veteriner hekimdir. AIDS ile Mücadele Derneği'nin kurucu başkanı, bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halit Ziya Konuralp</span>

Halit Ziya Konuralp, Türk hekim ve emekli öğretim üyesidir. Türkiye'de plastik cerrahinin kurucusu ve hocaların hocası olarak bilinir. 1958'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'nin ilk plastik cerrahi kürsüsünü kurmuş, 1975 yılına kadar öğretim üyesi, profesör ve kürsü başkanı olarak çalışmıştır. Emekli olduktan sonra Esnaf Hastanesi'nde çalışmaya devam etmiştir. 1961'de Türk Plastik Cerrahi Derneği'ni kurmuştur. Türkiye'deki ilk estetik ameliyat 1931 yılında Diyarbakır'da Prof. Dr. Halit Ziya Konuralp tarafından yapılmıştır.

Münci Kalayoğlu, Türk genel cerrah, karaciğer nakli yapan ilk Türk doktor. Organ nakli, özellikle de karaciğer nakli konusunda uzmanlaşmış ve tanınmış Dr. Kalayoğlu dünyanın en iyi cerrahlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Akaydın</span> Türk genel cerrah ve politikacı

Mustafa Akaydın, Türk tıp doktoru, genel cerrahi profesörü ve siyasetçi. Eski Akdeniz Üniversitesi rektörü, eski Antalya Büyükşehir Belediyesi başkanı ve 25. ve 26. dönem Antalya milletvekili.

Hakan Recep Altun,, Türk şarkıcıdır.

Öztekin Oto, Türk doktor, akademisyen. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olup, yaptığı kalp ameliyatları ile tanınmaktadır. Prof. Dr. Öztekin Oto, halen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda öğretim üyeliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Rogozov</span> Oto apandisit ameliyatı yapan Sovyet doktor

Leonid İvanoviç Rogozov 1960-1961 yıllarında düzenlenen altıncı Sovyet Antarktika Seferi'nde pratisyen hekim olarak görev alan Sovyet doktor. Görev sırasında kendinden başka bir doktorun olmaması sebebiyle, kendi kendini apandisit ameliyatı yapmasıyla ünlenmiştir.

Ömer Özkan, Türk tıp doktoru, akademisyen, plastik cerrah.

Baki Komsuoğlu, Türk kardiyoloji uzmanı, profesör ve Kocaeli Üniversitesi eski rektörü.

Onur Erol,, Türk estetik cerrahı.

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Akdeniz Üniversitesi'nin eski rektörü. Türk genel cerrah ve transplantasyon uzmanı

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Nissen</span>

Rudolf Nissen, Alman cerrah. Berlin’de dünyada ilk kez pnömonektomi ameliyatını yapan, fundoplikasyon işlemini dünyada ilk kez İstanbul'da gerçekleştiren cerrah.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ayhan Kuzu</span>

Mehmet Ayhan Kuzu, Türk Profesör Doktor, Genel Cerrahi Uzmanı ve öğretim üyesi.

Ali Rıza Kural, Türk tıp doktoru, bilim insanı