İçeriğe atla

Hakan Kara

Hakan Kara, Türk ekonomist ve akademisyen. Türkiye Merkez Bankası'nda çalıştı ve başekonomist olarak görev yaptı. 2003-19 yılları arasında bankanın ekonomi politikalarında etkin rol oynadı.[1]

Merkez Bankası'nda çalıştığı dönemde özellikle enflasyon hedeflemeleri alanında çalışmalar yaptı. Ayrıca banka çalışmalarını uluslararası yatırımcı ve kamuoyuna duyurmakla da görevliydi. 3 yıl boyunca banka adına internet yayınları ile Türkiye'nin ekonomik görünümü ve politikaları üzerine yazılar yazdı. Banka yönetiminden ayrılmasının ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde dersler verdi. Çeşitli akademik yayınlar yaptı ve uluslararası ekonomi dergilerinde yazılar yazdı.[2]

Eğitimi

1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden elektrik-elektronik mühendisliği diplomasıyla mezun oldu. Lisansın ardından ekonomiye yöneldi ve Bilkent Üniversitesi'nde iktisat yüksek lisans programını tamamladı. Daha sonra New York Üniversitesi'nde yine ekonomi üzerine doktora yaptı. Makroekonomi, Merkez Bankacılığı ve Türkiye ekonomisi üzerine makale ve kitaplar yazdı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b A. Hakan Kara 6 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Bilkent Üniversitesi
  2. ^ "Hakan Kara kimdir, nereli, kaç yaşında?". Cumhuriyet. 6 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Banka</span> finansal etkinlikte bulunan kurum

Banka, faizle para alınıp verilebilen, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ticari, finansal ve ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlara denir. En yaygın üçüncül sektörlerden biridir. Banka sözcüğü İtalyanca banca sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Kredilendirme faaliyetleri doğrudan banka tarafından veya sermaye piyasaları aracılığıyla dolaylı olarak da yapılabilir. Bankalar genellikle uluslararası bir dizi sermaye standardı olan Basel Anlaşmalarına dayanan asgari sermaye gereksinimine tabidir. Bankalar bir ülkenin finansal sistem ve ekonomisinde önemli bir rol oynadıklarından, yargı alanlarının çoğu bankalar üzerinde yüksek derecede düzenleme uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Banknot</span>

Banknot ya da kâğıt para; taşıyana üzerinde yazan miktarın ödenmesi basan kurum tarafından garanti edilen, faiz taşımayan, yasal bir ödeme aracı. İngilizcedeki bank ve note yani banka ve not kavramlarının birleşiminden gelir. Banknotun, altın, gümüş, döviz gibi menkul kıymetlerden teşekkül eden bir karşılığı bulunmayabilir. Eskiyen para tedavülden çekilerek imha edilir.

<span class="mw-page-title-main">Halil İnalcık</span> Türk tarih profesörü (1916–2016)

Halil İbrahim İnalcık, Türk tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Derviş</span> Türk ekonomist ve politikacı (1949–2023)

Kemal Derviş, Türk ekonomist, siyasetçi ve akademisyen. 2001 Türkiye ekonomik krizi sonrası dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Hazine Müsteşarı olarak görevlendirildi ve "Süper Bakan" lakabıyla anıldı. 2002-2005 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

Süreyya Serdengeçti Türk bürokrat ve akademisyen.

Merkez bankası, bir ülkenin ya da ülkeler grubunun para politikasından sorumlu kurumdur. Merkez bankasının temel amacı para biriminin ve para arzının istikrarının sürdürülmesidir. Fakat merkez bankalarının bunun dışında bankacılık sektörünün son kredi mercii olmak, faiz haddinin kontrolü gibi görevleri de vardır. Bunun yanında merkez bankasının, bankalar ve diğer finansal kurumları, tedbirsizlik ve dolandırıcılığa karşı denetlemek gibi yetkileri de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Merkez Bankası</span> euro bölgesi içindeki 19 ülkenin para politikasını yöneten merkez bankası

Avrupa Merkez Bankası, Euro bölgesi içinde bulunan 20 ülkenin para politikasını yönetmekle yükümlü olan dünyanın en önemli merkez bankalarından biridir. 1 Haziran 1998 tarihinde Almanya, Frankfurt genel merkez olmak üzere kurulmuştur. Banka'nın temel görevi, avronun alım gücünü korumak ve avro bölgesinde fiyat istikrarını sağlamaktır. 1 Kasım 2019 tarihinden itibaren başkanlığını Fransız politikacı Christine Lagarde yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Durmuş Yılmaz</span> Türk ekonomist ve politikacı

Durmuş Yılmaz Türk ekonomist, bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Fidan</span> Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı

Hakan Fidan, Türk asker, akademisyen, bürokrat, diplomat ve mevcut Türkiye Cumhuriyeti dışişleri bakanı. Göreve gelmeden önce, 2010-2023 yılları arasında Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) başkanlığı görevinde bulundu. Fidan, İsmet İnönü'nün ardından 101 yıl sonra Dışişleri Bakanlığı koltuğuna geçen ikinci asker kökenli kişi oldu.

Mensur Akgün siyâset bilimi, uluslararası ilişkiler uzmanı akademisyen.

Fatih Özatay, Türk ekonomist, akademisyen, köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Yayi Boni</span>

Thomas Yayi Boni, Beninli siyasetçi. Boni, Afrika kıtası ülkesi Benin'in 2006-2016 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Mehmet Günal, Türk akademisyen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Selin Sayek Böke</span> Türk politikacı

Selin Sayek Böke, Türk akademisyen, ekonomist ve siyasetçi.

Hakkı Zafer Toprak, Türk tarihçi, yazar ve akademisyen.

Ümit Cizre, Türk akademisyen, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü.

Deniz Kandiyoti, Türk yazar ve akademisyen. Türkiye ve Ortadoğu ağırlıklı olmak üzere toplumsal cinsiyet ve kalkınma politikaları çalışmalarıyla tanınmaktadır. Doktorasını Londra Ekonomi Okulu'nda tamamladı. Women and Rural Production Systems, Women, Islam and the State ve Gendering the Modern adlı eserleri bulunmaktadır. Türkçede Metis Yayınları'ndan çıkan Cariyeler, Bacılar, Yurttaşlar ve Kültürün Kırılımları: Modern Türkiye’nin Her Günü adlı kitapları yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Şahinkaya</span>

Serdar Şahinkaya, iktisatçı, yazar, akademisyen, gazeteci.