İçeriğe atla

Haiti bayrağı

Haiti bayrağı
Haiti bayrağı
Sivil bayrak
Sivil bayrak
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Haiti
Kabul tarihi26 Şubat 1986
Oran3:5
TasarlayanCatherine Flon

Haiti bayrağı, günümüzde kullanılan hâli ile 25 Şubat 1986 tarihinde göndere çekilmiştir.

Ülkede sivil ve resmî bayrak olmak üzere iki adet bayrak kullanımda olup, bayrak ülke tarihinde birçok kez değişime uğramıştır. Her iki bayrak da bayrağı ikiye bölen kırmızı ve mavi yatay eşit iki şeritten oluşmaktadır. Sivil bayrak bu hali ile kullanımda iken, resmî bayrakta ülkenin arması iki yatay çizginin tam ortasında yer alır.

Tasarım

Washington DC'deki Haiti Büyükelçiliği tarafından kabul edilen metinde bayrağın tasarımı şöyledir:[1]

Haiti Ulusunun amblemi, aşağıdaki tanıma sahip bir bayrak olacaktır:

  • İki (2) eşit boyutlu yatay bant: üstte mavi ve altta kırmızı;
  • Cumhuriyet arması beyaz bir karenin ortasına yerleştirilecektir;
  • Cumhuriyetin arması: üzerinde özgürlük başlığı bulunan bir kraliyet hurması (palmette) ve en altta şu yazı: Birlikte Güç vardır.
MaviKırmızıBeyaz SarıYeşil
RGB0/32/159210/16/52255/255/255241/181/231/106/22
Hexadecimal#00209f#d21034#ffffff#f1b517#016a16
CMYK100/80/0/380/92/75/180/0/0/00/25/90/599/0/79/58

Tarihi bayraklar

İlk Haiti bayrağı, Port-au-Prince'in yaklaşık 80 kilometre kuzeyinde, Arcahaie Kongresi'nin son gününde, 18 Mayıs 1803'te kabul edildi. Devrimci lider Jean-Jacques Dessalines'in bayrağı bir Fransız üç rengini alıp beyaz merkezi yırtıp atarak yarattığı ve sonra vaftiz kızı Catherine Flon'dan [2] kalan şeritleri birbirine dikmesini istediği iddia edilir.[3][4] Dessalines, İmparator I. Jacques olarak ilan edilmesinin ardından 20 Mayıs 1805'te yeni bir anayasa yayınladı. Bu anayasada bayrağın renkleri siyah ve kırmızı olarak değiştirildi.[5] Bu bayrak daha sonra Henri Christophe tarafından kabul edildi, Alexandre Pétion yönetimindeki cumhuriyetçiler mavi ve kırmızı renklere geri döndüler, ardından renkleri yataya çevirdiler ve yeni kabul edilen Haiti armasını eklediler. 1964 ile 1986 arasında, François Duvalier ve Jean-Claude Duvalier'in aile diktatörlükleri, Dessalines'in siyah ve kırmızı tasarımına geri döndü.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Flag and Coat of Arms". Embassy of the Republic of Haiti, Washington, DC. 6 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2017. 
  2. ^ Various sources 10 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Op. cit. L'histoire d'Haiti. "18 Mai 23 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Accessed 12 February 2011.
  3. ^ Clinton, Hillary. Remarks on Republic of Haiti Flag Day. 18 May 2010. Accessed 12 February 2011.
  4. ^ Juste, Jonel (19 Mayıs 2005). "Quel drapeau et de quelle université". Le Nouvelliste (Fransızca). 28 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  5. ^ New York Evening Post: "Constitution of Hayti." General Dispositions: Article 20. 15 July 1805. Op. cit. Corbett, Bob. The 1805 Constitution of Haiti 28 Aralık 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 4 April 1999. Accessed 12 February 2011.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Kore'nin bayrağı 8 Eylül 1948 tarihinde çıkarılan yasa ile ülkenin resmî bayrak ve simgesi ilân edilmiştir. Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık,barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ermenistan bayrağı, takma adıyla üç renkli, Ermenistan'ın resmî bayrağıdır. Kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşan bayrak 24 Ağustos 1990'da Ermenistan Yüksek Sovyet'i tarafından kabul edilmiş ve 15 Haziran 2006'da Ermenistan Ulusal Bayrağı Kanunu ile Ermenistan Millî Meclisi tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail bayrağı</span> İsral Devletinin ulusal bayrağı

İsrail bayrağı, İsrail Devleti'nin kurulmasından beş ay sonra; 28 Ekim 1948'de kabul edilen bayrak. İki yatay mavi şerit arasındaki beyaz zemin üzerine mavi bir Davut Yıldızı tasvir ediyor. İsrail bayrağının mevzuatı, resmî ölçümlerin 160 × 220 cm olduğunu belirtiyor. Bu nedenle resmî oran 8:11'dir. Varyantları ise genellikle 2:3 olmak üzere, birçok çok farklı orandır.

<span class="mw-page-title-main">Laos bayrağı</span> Ulusal bayrak

Laos bayrağı, Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin resmi devlet bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Makedonya bayrağı, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hollanda bayrağı, Hollanda Krallığı'nın resmi bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

İzlanda Bayrağı İzlandaca: (Íslenski fáninn) İzlanda devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Tayland bayrağı</span> Ulusal bayrak

Tayland bayrağı, Tayland Krallığı'nın resmi devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Moldova bayrağı</span> Ulusal bayrak

Moldova Cumhuriyeti'nin devlet bayrağı mavi, sarı ve kırmızı üç dikey şeritten ve ortadaki şeritte yer alan bir devlet armasından oluşmaktadır. Bayrağın boyunun enine oranı 1:2'dir. Aksi durumlar dışında Moldova Devlet Bayrağı, ulusal bayrak olarak, sivil veya savaş bayrağı ve sancak olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn bayrağı</span> Ulusal bayrak

Lihtenştayn Bayrağı, Lihtenştayn Prensliği'nin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Dominik Cumhuriyeti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Dominik Cumhuriyeti bayrağı, günümüzdeki hâli ile 1863 yılından bu yana kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ekvador bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ekvador bayrağı, 26 Eylül 1860 tarihinden bu yana kullanımda olan, resmî olarak da 7 Kasım 1900 tarihinde göndere çekilen Ekvador'un ulusal bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya bayrağı</span> Ulusal Bayrak

Kolombiya bayrağı, Kolombiya tarafından 26 Kasım 1861 tarihinde kabul edilen resmi devlet bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Kosta Rika bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kosta Rika bayrağı, Kosta Rika'nın resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Küba bayrağı</span> Ulusal bayrak

Küba bayrağı, Küba Cumhuriyeti'nin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Malavi bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malavi bayrağı ilk olarak 6 Temmuz 1964 yılında ülkenin Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanması neticesinde kullanılmaya başlanmış, 2010 ile 2012 yılları arasında yapılan anayasa değişikliği ile kısa süreliğine başka bir bayrak kullanımda olmuş, ancak 2012 tarihinde göreve gelen yeni hükûmet Malavi toplumu tarafından da hoş karşılanmayan yeni bayrak ile ilgili yasa değişikliğini geri çekerek eski bayrağın yine ülkenin resmî bayrağı olmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Orta Afrika Cumhuriyeti bayrağı ülkenin bağımsızlığını kazanmadan önce, 1 Aralık 1958 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay bayrağı</span> Ulusal bayrak

Paraguay bayrağı ilk olarak 1842 yılında göndere çekilmiş, yıllar içerisinde bayrağın ortasında bulunan devlet armasında ve en-boy oranında yapılan değişiklikler ile günümüzdeki hâlini 1990 yılında alarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haiti arması</span> Ulusal arma

Haiti arması, Karayipler'de yer alan Kuzey Amerika ülkesi Haiti'nin resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Haiti İmparatorluğu</span>

Birinci Haiti İmparatorluğu, Kuzey Amerika'da 1804'te Haiti Devrimi sonucunda kurulan seçimli monarşidir. Haiti, 1 Ocak 1804'te bağımsızlığını ilan etmeden önce Fransa tarafından kontrol ediliyordu. Haiti Genel Valisi Jean-Jacques Dessalines, imparatorluğu 22 Eylül 1804'te kurdu. Kendini İmparator I. Jacques'i ilan ederek 6 Ekim'de kendi taç giyme törenini düzenledi. 20 Mayıs 1805 anayasası, imparatorluğun nasıl yönetileceğini belirledi ve ülke altı askeri bölüme ayrıldı. Her bölümün generali doğrudan imparatorla veya imparator tarafından atanan genelkurmay başkanı ile haberleşiyordu. Anayasa ayrıca hükümdarın seçilebilir olması ve hüküm süren imparatorun halefini atayabilmesi gücüne sahip olmasıyla tahtın ardıllığını da belirlemiş oldu. Anayasa, vatandaşlığa kabul edilmiş Almanlar ve Polonyalılar hariç, beyaz insanların imparatorluk içinde mülk sahibisi olmasını yasakladı.