İçeriğe atla

Haimon

Sofokles'in Antigone oyununa göre, Haemon veya Haimon (Eski Yunanca : Αἵμων, Haimon "kanlı"; gen:. Αἵμωνος) Kreon ve Eurydice'in oğluydu ve Menoeceus (Megareus ), Lycomedes, Megara, Pyrrha ve Henioche'nin kardeşiydi

Antigone Oyunu

Polyniekes, Thebai'ye Karşı Yediler savaşında destekçileriyle Thebes'e saldırdı. Her iki kardeş - Polyniekes ve Eteokles- savaşta öldü. Oidipus'un kayınbiraderi ve oğullarının amcası olan Kreon tahta geçti ve Polyneikes'in hiçbir şekilde gömülmemesine veya onun için yas tutulmamasına karar verdi.

Antigone, kardeşi Polyneikes'in cesedini kral Kreon'a karşı gelerek gömmeye kalkıştıve yakalandı. Antigone, Kreon'un oğlu Haimon ile nişanlıydı. Kreon, Antigone kendisine karşı gelince, Haimon'la nişanlanmasına rağmen, bir günlük yiyecekle birlikte bir mağaraya atılmasına ve diri diri gömülmesine karar verdi.

Tanrılar, kör kahin Tiresias aracılığıyla, Kreon'u bu kararından vazgeçirdi. Ancak Antigone hapsedildiği mağarada kendini çoktan astı. Kreon, kızın mezara geldiğinde, oğlu Haimon babasını tehdit etti ve öldürmeye çalıştı ama sonunda kendi canına kıydı. Kreon'un karısı Eurydice, Haimon'un ölümünden haberdar oldu ve keder içinde kendi canına kıydı.

İntihar

Haimon, Antigone ile nişanlıdır. Her zaman takip ettiği babası ve sevgilisi Antigone arasında bir seçim yapmak zorundadır. Antigone'yi seçer ama güçlü aile ve aşk bağları nedeniyle ikisinden de ayrılamaz. Çaresiz durumu nedeniyle intihar eder ve bu da annesini intihara sürükler. Bu eylemler, oyunun sonunda Kreon'un delirmesine neden olur.

Haimon'un Antigone'ye ilk girişi, Kreon'un Antigone'yi ölüme mahkûm ettiğini duyduktan hemen sonradır. Antigone'nin hayatı için kendi savunmasında ustaca çalışırken, Thebai halkının bu kızın vahşice öldürülmesinden rahatsız olacağını söyler. Kreon buna çok kızar ve genç birine devlet idaresine dair danışmayacağını belirtir. Konuşma hızla ikisi arasında bir kavgaya dönüşür ve sonunda Haimon kendi canını alacağını söyler.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oedipus</span>

Oedipus veya Œdipus. Thebai'nin mitolojik kralı, Laios ve İokaste'nın oğlu. Babasını öldürüp, annesiyle evlenmiştir. Antigone, İsmene, Eteokles ve Polyneikes'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Artemis</span> Yunan mitolojisinde avcılık, okçuluk ve ay tanrıçası

Yunan mitolojisinde Artemis (Yunanca: Ἄρτεμις) av, vahşi doğa, vahşi hayvanlar, doğa, bitki örtüsü, doğum, çocuk bakımı ve iffet tanrıçasıdır. Ay tanrıçası Selene ve başka bir Ay tanrıçası olan Hekate ile yoğun bir şekilde özdeşleştirilmiştir bu nedenle yukarıda belirtilen ikisinin yanı sıra mitolojideki en önemli ay tanrılarından biri olarak kabul edilir. Çoğunlukla su perileri, bazı ölümlüler ve avcılardan oluşan geniş çevresiyle Yunanistan ormanlarında sık sık dolaşırken betimlenmiştir. Tanrıça Diana Roma mitolojisindeki eşdeğeridir.

<span class="mw-page-title-main">Antigone</span> Oidipusun kızı ve Sophoklesin en büyük trajedilerinden birinin kahramanı

Antigone, eski Yunan mitolojisinde Thebai kralı Oidipus'un ve İokaste'nin kızıdır ve Sofokles'in en ünlü trajedilerinden Antigone'un kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İason</span> Mitolojik karakter

İason, Yunan mitolojisinde Altın Post’u ele geçirmek için Argo isimli, elli kürekli bir gemiyle Yunan anakarasından denize açılarak Karadeniz’in doğu ucundaki Kolkhis ülkesine doğru zorlu bir yolculuğa çıkan elli kahramanın (Argonaut’lar) önderidir. Altın Post’un öyküsü ile Argonaut’ların serüvenlerini muhtelif mit yazarları anlatır. Bunların önde gelenleri Bibliotheka isimli kitabıyla Apollodoros, Argonautika isimli kitabıyla da Rodoslu Apollonius’tur.

<span class="mw-page-title-main">Medea</span>

Medea ya da Medeia, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in kızı, Kirke'nin yeğeni ve Güneş tanrısı Helios'un torunu olan Kolhis prensesidir. Medea, Antik dünyanın en büyük büyücülerinden biri, ilaç ve zehir yapım ustasıdır. Yer ve Ay Tanrıçası olarak da tapınım görmüştür. En bilinen fiziksel özelliği, gözlerinin açık renkli ve parlak olmasıdır. Karakteristik özelliği ise öfkelendiğinde korkutucu bir kişiliğe bürünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Filip</span> Makendonyalı hükümdar

II. Filip, antik Yunan Makedonya Kralı. Rahip Isokrates tarafından Helen birliğini sağlayacak kişi olarak görülüyordu. MÖ 359-336 arasında Makedon krallığını üstlendi. Tahta geçer geçmez ilk iş olarak ülkesini askeri, siyasi ve ekonomik anlamda güçlü bir konuma getirdi, profesyonel ordu kurdu, mancınıklar geliştirdi. Sonraları Bisalt topraklarının madenlerini ele geçirdi. Pydina ve Potidai'yi ele geçirdi. Olympias ile evlenerek nüfuzunu güçlendirdi.

Théoden, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter, Rohan ülkesinin 17. kralı.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Verus</span> Roma İmparatoru

Lucius Ceionius Commodus Verus Armeniacus, Lucius Verus olarak bilinen, 161 yılından ölümüne kadar Marcus Aurelius'la birlikte (161-180) müşterek imparatorluk yapan Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

<span class="mw-page-title-main">Germanicus</span> imparator Tiberiusun yeğeni ve evlatlık oğlu, Roma Imparatorluğunun varisi

Germanicus Julius Caesar Claudianus, Roma İmparatorluğu'nun başlangıcında etkin bir hanedan olan Julio-Claudian Hanedanı mensubu Romalı general. Ayrıca Nero Claudius Drusus ya da Tiberius Claudius Nero olarak da bilinir ve genellikle çağrıldığı adı olan agnomen'i (lâkabı)"Germanicus", MÖ 9 yılında babasının Cermanya'da kazandığı zaferlerin onuruna verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Polinikis</span>

Polyneikes, Yunan mitolojisinde Oidipus'un oğlu, Eteokles'in kardeşidir. Kardeşi ile Thebai tahtı için kavga eder. Her ikisi de teke tek mücadelede ölürler. Polyneikes, "Thebai'ye karşı Yediler Seferi"ne önderlik ettiği için, cesedi gömülmeden bırakılacaktır, ancak kız kardeşi Antigone onun cesedini hiç olmazsa sembolik olarak defnetmeye çalışmıştır.

<i>Antigone</i> (Sofokles) Sofokles trajedisi

Antigone, Antik çağ oyun yazarı Sofokles tarafından M.Ö. 440'larda yazılmış tek perdelik tragedyadır. Sofokles’in günümüze ulaşan yedi tragedyasından en eskisidir. İlk defa M.Ö. 442 senesinde oynanmıştır. Olayların gelişim sırası açısında Oidipus ve Oidipus Kolonos’ta oyunlarından sonraki zamanda geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Angela Hitler</span>

Angela Franziska Johanna Hammitzsch, Adolf Hitler'in büyük kız kardeşiydi. İlk kocası Leo Raubal, Sr.'dan olan Geli Raubal'ın annesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Thebais (Publius Papinius Statius)</span>

Thebais, Publius Papinius Statius'un on iki kitaptan oluşan epik şiiri. Statius'un kendisinin anlatımına göre tamamlanması on iki yılını almıştır.

<i>Kral Oidipus</i> (Sofokles) Sofokles trajedisi

Kral Oidipus veya Oedipus Rex, Yunanca "Oedipus Tyrannus" olarak da bilinen Sofokles tarafından yazılan ve MÖ 429'da sahnelenmiş bir Atina trajedisidir. Eski Yunanlılar oyunun ismini Aristo'nun Poetika eserinde de yer aldığı şekliyle yalnız "Oedipus" olarak bilmektedir. Ancak yine Sofokles tarafından yazılan Oedipus Kolonos'ta adlı oyun ile karıştırılmaması amacıyla "Oedipus Tyrannus" yani Tiran Oedipus olarak yeniden adlandırıldığı düşünülmektedir. Antik dönemlerde "tiran" herhangi bir yasaya dayanmaksızın gücü eline alan hükümdarları tanımlamak için kullanılmakla birlikte o dönem toplumlarında olumsuz bir anlam ifade etmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Herakles (oyun)</span> Evripides trajedisi

Herakles, Euripides tarafından yazılmış Atina trajedisidir ve yaklaşık M.Ö.416 sahnelendiği düşünülmektedir. İlk kez Dionysia festivalleri esnasında gösterilmiştir. Oyun bir prologos, bir parados, beş epeisodion, beş stasimon ve bir eksodostan oluşur. Oyun sonunda, kurguyu sonuca bağlayan bir tanrı değildir. Oyun boyunca intiharın ahlaki ölçüsü tartışılır. Ölümsüzler bile yüz kızartıcı suçlar işlemesine rağmen bununla yaşayabiliyorlarsa, insanların da yaşayabileceği belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Autonoe (Thebai)</span>

Yunan mitolojisinde, Autone ya da Autonoë ) Boeotia'daki Thebai şehrinin kurucususu Kadmos ve tanrıça Harmonia'nın en büyük kızıdır. Aristaeus'un eşi ve Akteon ile muhtemelen Macris'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">İokaste</span>

Yunan mitolojisinde, İokaste veya Jocasta ve aynı zamanda Epikaste olarak da bilinir, Spartoi Ekhion soyundan gelen Menoekeus'un kızıdır, ve Thebai'nin kraliçesidir. Laios ile evlenerek Oidipus'u doğurmuştur. Sonra öz oğlu Oidipus ile evlenerek, Antigone, Eteokles, Polyneikes ve İsmene'nin hem annesi hem de büyükannesi olmuştur. Kreon'un kız kardeşidir ve Haimon'un hem teyzesi hem de kayınvalidesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kreon</span>

Kreon ya da Creon, Yunan mitolojisinde Thebai hükümdarı olarak bilinen bir figürdür.

Yunan Mitolojisinde Megara, Thebai prensesidir ve Yunan kahraman Herakles'in ilk karısıdır.