İçeriğe atla

Hahoe

Koordinatlar: 36°32′17″K 128°31′14″D / 36.53806°K 128.52056°D / 36.53806; 128.52056
Kore'nin Tarihi Köyleri: Hahoe ve Yangdong
UNESCO Dünya Mirası
Hahoe
Konum Güney Kore
KriterKültürel: iii, iv
Referans1324
Tescil2010 (34. oturum)
BölgeAsya-Pasifik
Koordinatlar36°32′17″K 128°31′14″D / 36.53806°K 128.52056°D / 36.53806; 128.52056

Hahoe (Korece안동하회마을, 安東河回마을), Güney Kore'nin Joseon Hanedanı döneminden kalma geleneksel bir köydür. Köy, Kuzey Gyeongsang iline bağlı Andong şehri sınırları içerisinde yer almakta olup Joseon dönemi mimari tarzı, halk gelenekleri, değerli kitapları ve eski klan kökenli geleneklerini koruduğu için Kore kültürünün önemli bir parçası sayılmaktadır.

Köy, 2010 yılında Yangdong ile birlikte Güney Kore hükûmeti ile UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Historic Villages of Korea: Hahoe and Yangdong". UNESCO. 1 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seul</span> Güney Korenin başkenti

Seul veya resmî adıyla Özel Seul Şehri, Güney Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık 13. şehri Seul'un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi, İncheon ve Gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Kore kültürü</span>

Kore, Dünya'da devam eden en eski uygarlıklardan biri olup, 5.000 yılın üzerinde bir tarihe sahiptir. Arkeolojik kanıtlar Kore yarımadasına 500.000 yıl önce yerleşimin olduğunu ileri sürmektedir. Günümüzdeki Kuzey ve Güney Kore arasındaki politika ayrılığı Modern Kore kültürlerinde ayrılığa neden oldu. Buna rağmen “Kore kültür” geleneği tarihsel olarak iki devlette ortaktır. Kore ve Çin arasındaki tarihsel bağlar Çinden geniş bir şekilde etkilenirken, Kore kendine özgü kültürü geliştirdi ve diğer kültürleri etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Kore müziği</span>

Geleneksel Kore müziği Kore halkı'nın müzik tarzları olan folk ve saray müziğinin ikisini de içerir. Çağdaş Kore müziği için Güney Kore Müziği ve Kuzey Kore Müziği'ne bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Jeju Adası</span>

Jeju Adası, Güney Kore'nin Kore Yarımadası ve Jeju eyaletindeki en büyük adasıdır. Ada içinde doğal Dünya Mirası olan Jeju Volkanik Adası ve Lav Tüplerini bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Deoksugung</span>

Deoksugung, Güney Kore'nin başkenti Seul'de Joseon Hanedanı sırasında 20. yüzyılın başlarına kadar Kore'nin kraliyet ailesinin üyelerinin yaşadığı duvarlı bir saray kompleksidir. Saray Belediye Binası İstasyonu'nun yakınında yer almaktadır. Deoksugung, Joseon Hanedanı kralları tarafından yaptırılan "Beş Büyük Saray"'dan biridir. Binaların, doğal Japon çamı ahşap, boyalı ahşap ve stükko da dahil olmak üzere değişen stilleri bulunmaktadır. Bazı binalar batılı saraylardan esinlenilerek taştan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Changdeokgung</span>

Changdeokgung, Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan bir saraydır. Saray Joseon Hanedanı döneminde inşa edilen beş büyük saraydan biridir. Deoksugung, Joseon Hanedanı kralları tarafından yaptırılan "Beş Büyük Saray"'dan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Jongmyo</span>

Jongmyo, Güney Kore'nin başkenti Seul'de Joseon Hanedanı zamanında ölen kral ve kraliçelerin anmılmasına adanmış bir Konfüçyüs tapınağıdır. Tapınak 1995 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmiş olup UNESCO'ya göre, tapınak korunan en eski kraliyet konfüçyüs tapınağıdır ve ayin törenleri 14. yüzyılda kurulan bir geleneğe göre devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kore tarihi</span> Kore Yarımadasında Yaşanan Olaylar

Kore tarihi, Kore Yarımadası'nda var olan ve genellikle Kore olarak adlandırılan devletlerin tarihidir. Diğer Doğu Asya uygarlıkları gibi bir dizi dönemlere ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Saray</span> G.Kore devlet başkanının evi

Mavi Saray, Güney Kore'nin başkenti Seul'de Güney Kore Devlet Başkanı'nın resmî ikametgâhıdır. Mavi Saray asıl olarak bazı modern unsurlarla geleneksel Kore mimarisi tarzında inşa edilmiş binalar kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Yangdong</span>

Yangdong, Güney Kore'nin Joseon Hanedanı döneminden kalma geleneksel bir köydür. Köy, Kuzey Gyeongsang iline bağlı Gyeongju şehri sınırları içerisinde Hyeongsan Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Köyün büyüklüğü, koruma derecesi, sayısız kültür varlıkları, gelenekçilik, doğal ortamlar önemine önemli derecede katkıda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Hanedanı Kraliyet Mezarları</span> Güney Korede Joseon Hanedanı döneminden kalma 40 hanedan üyesinin bulunduğu mezarlar

Joseon Hanedanı Kraliyet Mezarları, Güney Kore'de Joseon Hanedanı döneminden kalma 40 hanedan üyesinin bulunduğu mezarlardır. Mezarlar, Güney Kore genelinde 18'den fazla yere dağılmış durumdadır. Mezarlar atalara ve onların başarılarına saygı göstermek ve kraliyet otoritesini savunmak için inşa edilmişlerdir. Mezarlar, 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Güney Kore'nin, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşmeyi 14 Eylül 1988'de onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andong</span>

Andong, Güney Kore'nin Kuzey Gyeongsang ilinde bulunan bir şehirdir. Şehir Nakdong Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 1,590.91 km² olan şehrin nüfusu 2012 yılı itibarı ile 167.942'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bongjeongsa</span>

Bongjeongsa, Güney Kore'deki Kuzey Gyeongsang ilinin Andong kentindeki Cheondeung Dağı eteklerinde bulunan bir Kore Budist tapınağıdır. Jogye Tarikatı'nın 16. dalının ana tapınağı olan Gounsa'nın bir yan tapınağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Ulusal Halk Müzesi</span> Ulusal müze

Kore Ulusal Halk Müzesi, Gyeongbokgung Sarayı'nda bulunan Jongno, Seul'deki Güney Kore'nin ulusal müzesidir ve Kore halkının geleneksel yaşamının tarihini göstermek için sergilerde tarihî eserlerin kopyalarını kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Seowon</span>

Seowon, orta ila geç Joseon Krallığı döneminde Kore'nin en yaygın eğitim kurumlarıydı. Özel kurumlardı ve Konfüçyüs tapınağı ile hazırlık okulu işlevlerini birleştirdiler. Eğitim açısından, seowon öncelikle öğrencileri ulusal kamu hizmeti sınavlarına hazırlamaya çalışmaktaydı. Çoğu zaman, seowon sadece aristokrat yangban sınıfının öğrencilerine hizmet etmekteydi. 6 Temmuz 2019'da UNESCO, dokuz seowon alanını Dünya Mirası Alanı olarak listeledi.

<span class="mw-page-title-main">Arirang</span> Bir Kore halk şarkısı

Arirang bir Kore halk müziğidir. 60 farklı versiyonunun yaklaşık 3.600 varyasyonu bulunan şarkının hepsinde "Arirang, arirang, arariyo " benzeri bir nakarat yer almaktadır. Şarkının 600 yıldan eski bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Naminara Cumhuriyeti</span>

Naminara Cumhuriyeti, 2006 yılında bir turizm şirketi olan Nami Island inc. tarafından Güney Kore'nin Chuncheon kentinde Han Nehri'nde bulunan özel mülkiyete ait Nami adasında gelir elde etmek için kurulmuş olan bir mikro ulustur. Naminara Cumhuriyeti, yalnızca kâr amacıyla kurulduğundan ve hiçbir şekilde bağımsızlık iddiasında bulunmadığından Kore'deki diğer mikro uluslar tarafından tanınmıyor. Nami, Cheongpyeong Barajı'nın yukarısındaki Han vadisinin sular altında kalması sonucu 1944'te oluşturulan insan yapımı bir adadır. İsmini Kore'nin Joseon Hanedanlığı'nın yedinci hükümdarı olan Kral Sejo'nun hükümdarlığı sırasında haksız yere ihanetle suçlandıktan sonra idam edilen bir askeri komutan olan General Nami'den almıştır. Ada, Nami'nin mezarının bulunduğu yerdir. Ada, 1965 yılında, Nami'yi bir tatil beldesi ve eğlence parkına dönüştürmek için Gyeongchun Turizm Geliştirme A.Ş.'yi kuran Min Byungdo tarafından 1965'te satın alındı. Şirketin adı 2000 yılında Namisum Inc olarak değiştirildi ve 2001 yılında Kang Woo Hyon yeni genel müdürü oldu. Göreve gelmeden önce Kang, bir tasarımcı, çocuk kitabı yazarı ve illüstratör olarak çalışıyordu. Kang, Nami'nin kontrolünü devraldığında, tatil köyünün geleneksel hedonistik yönlerini vurgulamaya başladı ve aynı zamanda bir çevre ve kültür turizmi destinasyonu olarak adaya daha fazla vurgu yaptı. 2001 yılında başlayan Namisum, çevresel, sanatsal ve kültürel etkinliklere büyük yatırımlar yapmaya başladı. Nami'yi geri dönüşüm kampanyaları, çevre izleme ve eko-turizmle ilgili faaliyetler için odak noktası olarak kullanmaya davet etti. Şirket ayrıca, genellikle UNICEF ve UNESCO gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde, güzel sanatlar, edebiyat ve benzeri kültürel odaklı etkinliklerden oluşan düzenli bir takvimi desteklemeye başladı. Bu etkinlikler, Kang Woo Hyon'un iyi huylu başkanlık yönetimi altında Nami Adası'nın Naminara Cumhuriyeti olarak 1 Mart 2006'da kültürel bağımsızlığını ilan etmesiyle sonuçlandı. Şimdi Nami'de her yıl bir dizi uluslararası festival düzenleniyor; Uluslararası (çocuk) Kitap Festivali ve dünyanın her yerinden gençler için geleneksel dans festivali YoPeFe de bunlara dahildir. 2011 yılı itibarıyla, Naminara Cumhuriyeti'ni her yıl tahmini olarak 1,5 milyon turist ziyaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Daemokjang</span>

Daemokjang ,geleneksel Kore ahşap mimarisinin bir tarzıdır ve onu yaratan ahşap ustaları için bir terimdir. Kelime, marangoz anlamına gelen mokjang veya moksu kelimelerinden türetilmiştir. Mokjang,Somokjang ve Daemokjang olarak ikiye ayrılır ve ahşapla uğraşan zanaatkârlardır. Somokjang küçük ahşap nesneler yapar; Daemokjang büyük ahşap binaların yapımını üstlenen kişilerdir.Daemokjang, tüm ahşap işleme işlerini ve tüm inşaat sürecini kapsar.