İçeriğe atla

Hagop Vahram Çerçiyan

Hagop Vahram Çerçiyan
Doğum?
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm?
İstanbul, Türkiye
MeslekMatematikçi, coğrafyacı, kaligraf, öğretmen

Hagop Vahram Çerçiyan, Türk-Ermeni matematikçi, coğrafyacı, kaligraf ve öğretmen.

Hayatı

Türkiye Ermenisi olan Hagop Vahram Çerçiyan Robert Lisesi'nde öğretmenlik yapıyordu.[1] Kaligrafi öğrenmek için ABD'ye gitti.[2] ABD'den geri dönünce Robert Koleji'nde öğretmenlik yaptı. 25.000 öğrencisinden Bülent Ecevit, Selim Sarper, Turgut Menemencioğlu ve Kasım Gülek gibi ünlü isimler çıkmıştır.[1][2][3]

Atatürk'ün imzası

Hagop Çerçiyan'ın tasarladığını ve Atatürk tarafından seçildiğini iddia ettiği imza

Kaligrafideki uzmanlığı bulunan Çerçiyan, Atatürk'ün kendisinden 5 adet imza örneği istediğini ve Atatürk'ün bunlardan "K. Atatürk" olanını seçtiğini iddia etmiştir.[4] Tarihçi Cengiz Özakıncı bu iddiayı yalanlayıp Atatürk'ün Soyadı Kanunu'ndan önceki el yazılarındaki kelimeleri belirterek, Atatürk'ün imzasının kendi yazısıyla adını soyadını yazmasıyla oluştuğunu, Vahram Çerçiyan'ın sadece 1934 yılında basımı yapılan Nutuk kitabının üzerine, matbaada çini mürekkebi ile klişe çıkarmak için Atatürk'ün imzasını işlediğini ve yıllar sonra imzayı ben tasarladım iddiası ile ortaya çıktığını belirtmiştir.[5]

Hagop Çerçiyan'ın oğlu Dikran Çerçiyan, Türkiye'de uzun yıllar bu konunun üzerine sünger çekildiğini, bundan dolayı Çerçiyan'ın büyük bir üzüntü yaşadığını söyledi.[2] Dikran Çerçiyan "Bazıları babamı unutmak için çabalıyorlardı. İmza yaratıcısı olarak başkaları kendilerini tanıtmak için çalıştı, ama gerçek her zaman kazanır." demiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c ZİFLİOĞLU, VERCİHAN (29 Ekim 2010). "Atatürk's signature came from hand of Armenian-Turkish master". Hurriyet. 30 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013. 
  2. ^ a b c ZİFLİOĞLU, VERCİHAN (10 Kasım 2010). "Atatürk'ün imzasının öyküsü". Radikal. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013. 
  3. ^ Demir, Ramazan (2009). Ermeni isyanı ve Harput Ermenileri : Ararat-Gakgoş diyaloğu. Ankara: Palme Yayıncılık. ISBN 9786055829223. 
  4. ^ Ulu, Cafer (2009). Türkiye Cumhuriyeti'nde Ermeniler. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi. s. 122. ISBN 9789751621436. Çerçiyan'dan bizzat duyduğunu ve Ankara'dan istenen 5 adet imza örneğinden birini Atatürk'ün seçtiğini söylemiştir. 
  5. ^ "Tarihin Bilinmeyen Yüzü | Cengiz Özakıncı | Levent Yıldız | 21.01.2017 | Kanal B". Kanal B. 21 Ocak 2017. 24 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Metin Oktay</span> Türk futbolcu

Metin Oktay, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Golcülüğü ve yaşadığı gol krallıkları sayesinde "Taçsız Kral" lakabıyla da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Külebi</span> Türk şair

Mahmut Cahit Külebi, Türk şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Turgay Şeren</span> Türk futbolcu

Turkay Sabit Şeren, Türk millî futbolcu, teknik direktör, futbol yorumcusu ve spor yöneticisidir. Kaleci pozisyonunda görev alan oyuncu, futbolculuk kariyerinin tamamını Galatasaray'da geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Nur</span> Türk siyasetçi

Rıza Nur, Türk siyasetçi, hekim ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Soyadı Kanunu</span> Türk vatandaşlarına soyadı taşıma yükümlülüğü getiren kanun

Soyadı Kanunu, her Türk vatandaşına bir soyadı taşıma yükümlülüğü getiren 2525 sayılı kanundur. Kanun, 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilmiş, 2 Temmuz 1934 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanmış ve 2 Ocak 1935′te yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun kabulünden sonra soyadı, Türkiye’de kişilerin kimliğinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Soyadı Kanunu'nun kabulü, toplumsal alanda yapılan Atatürk devrimlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Agop Dilâçar</span> Türk dilbilimci

Agop Dilâçar, Türk dilleri üzerine uzmanlaşmış Ermeni asıllı Türk dilbilimcidir.

Ermenistan Eyaleti,, MS 114 yılında Roma İmparatoru Trajan tarafından, MÖ 66 yılından beri Roma korumasında olan Ermeni milletinin göç ettiği toprakların imparatorluğa bağlanmasıyla oluşturulan Roma eyaleti. Yerleştiği bölge Azerbaycan'ın tarihi Revan şehrinin etrafındadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Arjantin Caddesi, Ankara'nın Çankaya ilçesi, Kavaklıdere semtinde bulunan bir cadde. Ankara'da bulunan en lüks ve ünlü caddelerdendir. Caddenin adı iki ülkenin dostluk ilişkileri içinde olduğunu vurgulamak adıyla verilmiştir. Özellikle cumartesi akşamları kalabalıklaşan cadde Filistin Sokak ile Meksika Meydanı arasında bulunur. Buenos Aires Atatürk büstü krizinden sonra Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Arjantin gezisini iptal etmiş ve Arjantin Caddesinin adının değiştirilmesi gündeme gelmiştir.

Cengiz Özyalçın, eski Türk futbolcu, spor adamı, siyasetçi. Diş hekimi olduğu için futbol oynadığı dönemlerde "Dişçi Cengiz" takma adıyla da tanınmaktaydı.

Atatürk Kupası, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 40. yılı dolayısıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde düzenlenen özel bir futbol turnuvası. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın katıldığı ve lig usulüyle düzenlenen turnuvada her takım diğer ikisiyle birer maç yaptı. 9 Eylül 1963, 2 Ekim 1963 ve 2 Temmuz 1964 tarihlerinde, Mithatpaşa Stadyumu'nda oynanan maçlar sonunda her iki rakibini de yenen Fenerbahçe turnuvayı şampiyon olarak tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">İstiklal, Altındağ</span>

İstiklal, Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı bir mahalleydi.

Ankara Yahudileri, tarihi Roma İmparatorluğu öncesine kadar giden tarihi bir topluluk.

Bu maddede, Galatasaray futbol takımının 1955-56 sezonunda mücadele ettiği İstanbul Profesyonel Ligi'ndeki maçları, kadro bilgileri ve istatistikleri yer almaktadır. Takım, 1952 sezonunda ilk kez düzenlenen İstanbul Profesyonel Ligi'ne beşinci kez katılmıştır.

Mari Gerekmezyan, Ermeni asıllı Türk heykeltıraş ve öğretmen. Türkiye'nin ilk kadın heykeltıraşlarından biri olarak kabul edilir.

Bedros Keresteciyan Osmanlı dil bilimci, gazeteci, çevirmen, yazar ve Türk dilinin ilk etimolojik sözlük yazarıdır.

Arda Vural, Türk eski futbolcu, futbol antrenörü ve teknik direktör.

Mehmet Şadi Çalık, Türk çağdaş heykel sanatının öncülerinden.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı İzmirli</span> Türk felsefeci, dinler tarihi araştırmacısı

İsmail Hakkı İzmirli, Ord. Prof. Dr.,, Türk felsefeci ve dinler tarihi araştırmacısıdır.

Sezai Özdemir, Türk ressam.

Osmanlı Ermenileri listesi, kayda değer Osmanlı Ermenilerinin bir kısmını listelemektedir.