Reykjavik, İzlanda'nın başkenti. Yeryüzünde kutup bölgesine en yakın başkenttir. Önemli bir balıkçılık bölgesidir. İzlanda nüfusunun yarısı bu şehirde yaşar.
İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. 356.991 nüfus ve 103.000 km² yüzölçümüyle Avrupa'nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík'tir, nüfusun üçte ikisinden fazlası ülkenin güneybatısında yer alan bu şehir ve çevresinde yaşar. İzlanda volkanik ve jeolojik olarak aktif bir adadır. Adanın iç kısmında kumluklar, lav sahaları, dağlar ve buzullar içeren bir plato bulunur ve birçok buzul nehri kaynağını buradan alarak denize akar. İzlanda Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer almasına rağmen Körfez Akıntısı nedeniyle aynı enlemdeki diğer bölgelere göre daha ılık bir iklime sahiptir. Yüksek enlem ve denizellik yazların serin geçmesine yol açar. İzlanda'ya bağlı birçok ada kutup iklimine sahiptir.
İzlandalılar, İzlanda'nın çoğunluğunu oluşturan İskandinav kökenli bir etnik gruptur.
Kópavogur, İzlanda'nın en büyük ikinci şehridir. Nüfusu 2023 itibarıyla 39,810'dur. Ülke'nin güney-batısında kalan şehir başkent Reykjavík ve Garðabær şehri arasındadır. İzlanda'nın en büyük binası Kópavogur şehrin merkezindedir ve adı da Smáratorg-Tower'dır.
Trondheim, Norveç'in ortasında yer alan Viking Krallığının Şehri olarak anılan bir liman şehri olup M.S. 997'de kurulmuştur. 200 yıl Norveç'e başkentlik yapmıştır. Kutsallığına inandıkları kralları olan 2. Haraldsson adına her yıl 29 Temmuz'u içine alan hafta st.Olav festivali düzenlenir. Festivalde Viking kültürü anılır, sembolik olarak mızrak dövüşü turnuvaları yapılır.Eski adı Trondhjem olan kentin adının anlamı gerçekten Trond'un Evidir. Ayrıca Rosenborg takımının da ev sahibidir. Trondheim'da 2019 nüfus istatistiklerine göre 198,219 (2019) kişi yaşamaktadır.
İzlanda, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1986 yılında katılmıştır. Ríkisútvarpið (RÚV) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ülke, 1998 ve 2002 yıllarında yarışmadan çekilmiştir.
Akureyri, İzlanda'nın kuzeyinde yer alan bir kenttir. Nüfus itibarıyla dördüncü büyük belediyedir. Akureyri 19,893'lük (2023) nüfusuyla önemli bir liman ve balıkçılık merkezidir.
Garðabær, İzlanda'da bir belediyedir. 2023 yılı itibarıyla 18,891'lik bir nüfusa sahiptir.
İzlanda Silahlı Kuvvetleri, İzlanda'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli birimdir. Silahlı kuvvetler sadece Sahil Güvenlik birimlerinden oluşmaktadır. NATO üyesi olmasına rağmen askeri gücü yok denecek kadar azdır. İzlanda Sahil Güvenliği, küçük silah, donanma topçu ve hava savunma silahları ile donanmış üç gemi ve dört uçaktan oluşmaktadır. Acil bir durumda Ulusal Komisyon'un tabi birimleri de İzlanda savunmasını katılabilir. Bunların arasında, istihbarat operasyonları ve özel birimden sorumlu Víkingasveitin, Ulusal Polis gücünün bir parçası olan bir yüksek eğitimli ve donanımlı terörle mücadele birimi kolları Ulusal Güvenlik Birimi vardır. Ayrıca uluslararası konuşlanmış olan küçük bir silahlı barış gücü olan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir Kriz Müdahale Birimi (ICRU) vardır.
Mosfellsbær, ülkenin başkenti Reykjavik'in 12 kilometre doğusunda yer alan güney-batı İzlanda'da bir kasabadır. Nüfusu 2023 yılı itibarıyla 13,430'dur.
İzlanda'da turizm son 15 yılda ekonomik açıdan önemli ölçüde büyüdü. 2016 itibarıyla, turizm endüstrisinin İzlanda GSYİH'sine yaklaşık yüzde 10 katkı sağladığı tahmin edilmektedir. Yabancı ziyaretçi sayısının 2017 yılında ilk kez 2.000.000'i aşmıştır. Ülkenin ihracat gelirinin yaklaşık yüzde 30'luk payından turizm sorumludur.
İzlanda'nın belediyeleri, İzlanda'nın en üst düzey idari bölümleridir. Belediyeler, anaokulları, ilkokullar, atık yönetimi, sosyal hizmetler, toplu konut, toplu taşıma, yaşlılara ve engellilere yönelik hizmetlerden sorumludur. Ayrıca bölgelemeyi yönetirler ve bütçeleri varsa gönüllü olarak ek işlevler üstlenebilirler. Belediyelerin kendi meseleleri üzerindeki özerkliği İzlanda Anayasası tarafından güvence altına alınmıştır.
İzlanda'da İslam bir azınlık dinidir. Pew Araştırma Merkezi, İzlanda'daki Müslümanların sayısının 10.000 asgari eşiğinin altında olduğunu tahmin etmiştir ve resmi istatistikler rakamı 1.300'ün altında veya toplam nüfusun yaklaşık %0.4'ü olarak göstermektedir.
Yüzyıllar boyunca İzlanda'nın ana endüstrileri balıkçılık, balık işleme ve tarım olmuştur. 19. yüzyılda İzlandalıların yaklaşık %75'i çiftçilik yapıyordu, ancak yıllar içinde bu oranda yaşanan düşüş ile çiftçilik yapanlar nüfusun %5'inden azını oluşturur hale geldi. Bu sayının gelecekte de düşmeye devam etmesi beklenmektedir. Günümüzde toplam arazi alanının(100.000 km2) sadece %1'i ekim yapılabilir durumdadır.
Viking alkışı ya da balina tezahüratı, kademeli olarak artacak şekilde eşzamanlı alkışlama ve haykırmaya dayanan futbol tezahüratı. İzlanda futbol takımı ve taraftarlarıyla özdeşleşmiş olup buna mukabil olarak hem Türkçede hem de dünya dillerinde İzlandalılardan ilhamla Viking alkışı, balina tezahüratı vb. şekillerde adlandırılmaktadır.
Árneshreppur, İzlanda'nın belediyelerinden biridir. Belediye, Batı Fiyortlar'da yer almaktadır. Yüzölçümü 707 km² olan belediyenin nüfusu 2021 yılı itibarıyla 37'dir.
Kjósarhreppur, İzlanda'nın belediyelerinden biridir. Belediye, Başkent Bölgesi'nde yer almaktadır. Yüzölçümü 287,7 km² olan belediyenin nüfusu 2021 yılı itibarıyla 245'tir.
Dalabyggð, İzlanda'nın belediyelerinden biridir. Belediye, Batı Bölgesi'nde yer almaktadır. Yüzölçümü 2.421 km² olan belediyenin nüfusu 2021 yılı itibarıyla 673'tür.
Grundarfjörður, İzlanda'nın belediyelerinden biridir. Belediye, Batı Bölgesi'nde Kirkjufell Dağı'nın yanında yer almaktadır. Yüzölçümü 148 km² olan belediyenin nüfusu 2021 yılı itibarıyla 872'dir.
Kaldrananeshreppur, İzlanda'nın belediyelerinden biridir. Belediye, Batı Fiyortlar'da yer almaktadır. Yüzölçümü 458,4 km² olan belediyenin nüfusu 2021 yılı itibarıyla 109'dur.