İçeriğe atla

Haemopis sanguisuga

Haemopis sanguisuga
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Annelida
Sınıf:Clitellata
Takım:Hirudinida
Familya:Haemopidae
Cins:Haemopis
Savigny 1822
Tür: H. sanguisuga
İkili adlandırma
Haemopis sanguisuga
Linnaeus 1758
Sinonimler
  • Hirudo sanguisuga Linnaeus, 1758
  • Hirudo gulo Braun, 1805
  • Hirudo vorax Johnson, 1816
  • Aulastomum gulo (Frič & Vávra, 1892)[1]

Haemopis sanguisuga, Haemopidae familyasına bağlı Haemopis cinsine ait bir tatlı su sülüğü türüdür.[2][3][4] Bazen çiftlik hayvanlarının burun boşluklarına giren sülük limnatis nilotica ile benzer görünüme sahip olsa da Haemopis sanguisuga aynı şekilde davranmamaktadır.[5]

Özellikleri

Haemopis sanguisuga 10 cm (4 in) uzunluğa ulaşabilir. Tıbbi işlemlerde kullanılan Hirudo medicalis ile yaklaşık aynı boyutlardadır, ancak daha da uzayabilecek esnekliğe sahiptir. Bedeni bölümlere ayrılmıştır; üst yüzeyi kahverengimsi-siyah ve genellikle tek renkli olsa da bazen çizgi ve benekleri de olabilir. Alt yüzeyi sarımsı-gri veya zeytuni renktedir. Ön uçta küçük ve arka uçta daha büyük olmak üzere iki emici vardır. Başında hilal şeklinde beş çift gözü bulunur.[5]

Dağılım ve habitat

Haemopis sanguisuga bir tatlı su sülüğüdür ve Asya'da olduğu kadar Avrupa'nın çoğunluğunda da[2][5] bulunur. Tipik habitatları göllerin, göletlerin, hendeklerin ve yavaş akan nehirlerin sığ kısımlarındadır. Taşların altına saklanarak karaya çıkabilir ve hafif acı sulara tolerans gösterir.[5] Sudan 30 metre kadar uzakta bulunabilirler.

Ekoloji

Haemopis sanguisuga, bir döngü yaparak, ön emicisini alt tabakaya bağlayarak, arka emicisini öne doğru çekerek ve ön emicisine yakından konumlandırarak ve ardından ön emiciyi ayırarak ve ön ucunu öne doğru uzatarak hareket eder. Ayrıca yüzerek de hareket edebilirler. İki sıra halinde birkaç küt dişe sahiptirler ve kan emiciden ziyade yırtıcılardandırlar. Böcek larvaları, balık yumurtaları ve yavruları, iribaşlar, solucanlar, diğer sülükler[5] ve karındanbacaklılarla[6] beslenir, avı emilir ve bütün olarak yutulur. Sülük bazen, solucanları avlamak için sudan çıkar.[5][6]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Bishop, Ann (1933). "The morphology and division of Hexamita gigas n.sp. (Flagellata)1". Parasitology. 25 (2): 163-170. doi:10.1017/S0031182000019351. 
  2. ^ a b "Haemopis sanguisuga (Linnaeus, 1758)". Fauna Europaea. Fauna Europaea Secretariat, Museum für Naturkunde, Berlin. 25 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 
  3. ^ WoRMS (2021). "Haemopis sanguisuga (Linnaeus, 1758)". World Register of Marine Species. 
  4. ^ "Horse Leech - Haemopis sanguisuga". NatureSpot. 19 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2012. 
  5. ^ a b c d e f Corolla, Jean-Pierre; Lecaplain, Benoît; Noël, Pierre; Sohier, Sandra; Kupfer, Michel (12 Eylül 2019). "Haemopis sanguisuga (Linnaeus, 1758)" (Fransızca). DORIS. 12 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2021. 
  6. ^ a b Shikov, Evgenii V. (2011). "Haemopis sanguisuga (Linnaeus, 1758)(Hirudinea) – the first observation of a leech predation on terrestrial gastropods" (PDF). Folia Malacologica. 19 (2): 103-106. doi:10.2478/v10125-011-0016-5. 28 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızılırmak</span> Türkiye topraklarından doğup Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsu

Kızılırmak, eskiden Halis veya Alis, Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğan ve Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülen bir nehir. 1.355 km. uzunluğu ile Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde doğup kendi sınırları içinde denize dökülen en uzun akarsuyu olma özelliğini taşır. Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum, Sinop ve Samsun illerinden geçen Kızılırmak, aralarında Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak gibi çok sayıda akarsu ve çayın sularını da toplayarak büyük bir kavis çizerek Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e ulaşır.

İkili adlandırma ya da binomial nomenklatür, tür adlarının iki kelimeden oluşacak biçimde gösterilmesi sistemidir. Carl Linnaeus (1707-1778) bitki ve hayvanların isimlendirilmesi için ikili adlandırma yani, 2 sözcükten oluşan bir sistem geliştirmiştir. Bu sistem bugün bazı değişikliklere uğramış ise de, prensipler hâlâ binomial nomenklatür kuralları çerçevesinde hâlen geçerliliğini korumaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ak balık</span>

Ak balık, Tatlısu kefali, Ak kefal, Kepenez ya da Kasna olarak da bilinir, sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Şistozomiyaz</span>

Şistozomiyaz; şistozomiazis veya bilharyaz olarak adlandırılan, insanlarda görülen, Schistosoma (Şistozoma) cinsinden parazitlerin enfestasyonudur (istilasıdır). Bilharyaz ismi 1851'de ilk (üriner) şistozomiyazı tanımlayan Theodor Bilharz'dan gelir. Bu hastalık; salyangoz ateşi, salyangoz humması, Katayama ateşi ve Katayama humması olarak da bilinir. Schistosoma (Şistozoma) türündeki asalak solucanların neden olduğu bir hastalıktır. İdrar yolu veya bağırsakları etkileyebilir. Belirtiler arasında karın ağrısı, ishal, kanlı dışkı veya kanlı idrar bulunur. Hastalığa uzun bir süre önce yakalanmış kişilerde karaciğer hasarı, böbrek yetmezliği, kısırlık veya mesane kanseri görülebilir. Çocuklarda yavaş büyümeye ve öğrenme güçlüğüne neden olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çipura</span> Balık türü

Çipura ya da çupra, Sparidae familyasına ait, Akdeniz'de yayılım gösteren balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Yassı solucanlar</span> çoğunlukla yassı solucan topluluğu

Yassısolucanlar ya da Platyhelminthes, üç embriyonik tabakadan oluşmuş, bilateral simetrili, çoğunlukla yassı yapılı hayvanlar şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Halkalı solucanlar</span>

Halkalı solucanlar (Annelida), segmentleri halkalar şeklinde olan ve dıştan belirgin olarak görülen bir omurgasız hayvanlar şubesidir.

<i>Viverra</i> etçil memeli cinsi

Viverra, Viverrinae altfamilyasına bağlı Asya misk kedilerini içeren memeli cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt</span> Avrasya ve Kuzey Amerikaya özgü memeli

Kurt veya bozkurt, Avrasya ve Kuzey Amerika'ya özgü ve Canis cinsinden iri bir memelidir. Otuzdan fazla Canis lupus alt türü tanınmakta ve bozkurt denildiğinde günlük konuşma dilinde evcilleştirilmemiş ve yabani alt türler anlaşılmaktadır. Ortalama ağırlığı erkeklerde 40 kg, dişilerde de 37 kg olan kurtlar, köpekgiller (Canidae) familyasının yaşayan en iri üyeleridir. Boyları 105 ila 160 cm arasında değişirken omuz yükseklikleri de 80 ila 85 cm arasındadır. Kurtlar diğer Canis türlerinden daha az sivri kulakları ve ağız ile burunlarıyla olduğu kadar daha uzun kuyrukları ve daha kısa gövdeleri ile de ayırt edilir. Yine de kır kurdu ile altın çakal gibi daha küçük Canis türleri ile yakın akraba oldukları için birlikte üreyerek doğurgan melezler ortaya çıkarabilir. Kurdun çizgili kürkleri genellikle beyaz, kahverengi, gri ve siyah alacalıdır ancak Arktik bölgelerde yaşayan alt türleri hemen hemen tamamen beyaz kürklü olabilmektedir.

<i>Oryctolagus cuniculus</i>

Oryctolagus cuniculus Oryctolagus cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Evcilleştirilmiş tavşanların atası olan Oryctolagus cuniculus, Avrupa ada tavşanı veya Eski Dünya ada tavşanı olarak da bilinir. Türkiye'de ve dünyada en sık görülen tavşan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sülük</span>

Sülükler ya da, halkalı solucanlar şubesine ait bir alt sınıftır.

<span class="mw-page-title-main">Akifer</span>

Ekonomik olarak önemli miktarda suyu depolayabilen ve yeterince hızlı taşıyabilen (iletken) geçirimli jeolojik birimlerdir. Akiferler, yer altı sularını tutması ve çekilebilmesi için, yüksek porozite (gözeneklilik) ve permeabiliteye (geçirgenlik) sahip olmalıdır. Pekişmemiş kumlar ve çakıllar, kum taşları, konglomeralar, kireç taşları, dolomitler, bazalt akıntıları, çatlaklı plütonik ve metamorfik kayaçlar akifer olarak nitelendirilen kayaçlardır.

<span class="mw-page-title-main">Karabatakgiller</span>

Karabatakgiller (Phalacrocoracidae), Suliformes takımına ait bir kuş familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaşıkçı (kuş)</span>

Kaşıkçı, Threskiornithidae familyasının Platalea cinsinden 6 türü oluşturan kuşların ortak adıdır.

<i>Galeorhinus galeus</i>

Galeorhinus galeus, Triakidae ailesinden bir köpekbalığı türü.

<i>Hirudo</i>

Hirudo Hirudinidae familyasında sınıflandırılan bir sülük cinsidir. Carl Linnaeus tarafından 1758 yılında tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Telkurtları</span> böcek türü

Agriotes sputator, Tel kurdu, Agriotes cinsine bağlı bir hayvandır. Agriotes, birçoğu Amerika, Asya ve Avrupa'nın çoğunda bulunan çok sayıda türü içeren Elateridae familyasından bir böcek cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz yassı solucanları</span>

Deniz yassı solucanları (Polycladida) parazit olmayan, yer değiştirebilen ve denizlerde yaşayan yassı solucanları içeren, tür çeşitliliği yüksek bir takımdır. Denizlerin kıyısal bölgelerinde, özellikle kıta sahanlıklarında yaygındırlar ancak hidrotermal bacalarda bile gözlemlenmişlerdir. Birçok türü mercan resiflerinde yaşar. Çok az sayıda türü tatlı su habitatlarında bulunur.

<i>Paragonimus</i>

Paragonimus, Paragonimidae familyasına bağlı bir parazit cinsidir. İnsanlarda bazı türler zoonoz olarak ortaya çıkar. Paragonimus'un ilk ara konakları, Cerithioidea ve Rissooidea üst familyalarındaki türlerden en az 54 tanesini içerir.

<i>Haemopis</i> Genus of leeches

Haemopis Haemopidae familyasına bağlı bir sülük cinsidir. Cinsin türleri Avrasya ve Kuzey Amerika'da bulunur.