İçeriğe atla

Hadzalar

Hadzalar ya da Hadza halkı, dünyada bilinen son resmi kabile topluluğudur. Bugün Tanzanya'nın Eyasi Gölü'ne yakın bir ormanlık arazide yaşantılarını sürdürmektedirler. Halk halen 50.000 yıl önceki hayatlarını sürdürmekteler, ok ve yay ile ormanda veya savanalarda avlanmaktadırlar.

Hadzaların günümüzdeki şefi Şef Sakkoro'dur.

Yaşam

Hadzalar klasik bir kabile hayatını yaşamaktadırlar. Ok ve yay kullanarak avlarını avlarlar, onların etlerinden ve kürklerinden yararlanırlar. Hadzalarda doğan küçük bir bebek daha henüz erken yaşlarında vahşi yaşama alıştırılır. Örneğin bebek çok fazla ağlıyorsa göz altlarına küçük ama derin bıçak kesikleri atılır. Böylece bebek ağladığı zaman yoğun tuz miktarına sahip gözyaşı açık yarayı yakarak bebeğin ağlamamasını sağlar.

Hadzalarda avcılık tek ve en önemli geçim kaynaklarıdır. Göçebe bir toplum olduklarından tarımla pek uğraşmazlar. Hadzalarda herkesin kendine has bir ok ve yayı vardır ve herkes kendi ok ve yaylarına kendilerince renklendirir, bıçaklarla şekil verirler. Bu Hadzalarda önemli bir statü farkıdır. Aynı zamanda birinin oku kaybolduğunda eğer bir başkası tarafından bulunursa okun kime ait olduğu çabucak fark edilir. Ayrıca hayvanı öldüren kişi o hayvanın vücut kıllarını yayına sararak kaç hayvan öldürdüğünü gözler önüne serer.

Hadzalar düzenli olarak her gece şafak sökmeden yani ay daha uzaklaşmadan şefleri tarafından yataklarından kaldırılır ve avlarını avlamaya yanlarında köpek sürüleriyle giderler. Bu avlanmanın gece yapılmasının asıl amacı avları uykularındayken yakalamaktır. Ava gitmeden önce ateş etrafında toplanarak kutsal ayinlerini yerlerine getirirler. Hadzalar daha çok av toplamak ve kolayca saldırmak için küçük gruplar halinde saldırırlar. Bu gruplar 5-6 kişiliktir.

Kirli su kaynakları dışında temiz su kaynakları bulunmayan Hadzalar bu sayede verem gibi güçlü hastalıklara karşın oldukça güçlü bir bağışıklık sistemine sahiptirler.

Hadzalar yaşadıkları coğrafya şartları ve besin kaynakları olan canlıları yakalamak için yıllar içerisinde keskin gözlü ve hassas bir yapıya evrilmişlerdir.

Hadzalar gözlerine iyi geldiği gerekçesiyle uyuşturucu etkisine sahip bir tür afyon bitkisini sigara gibi yaprağa sarıp yakarak tüketirler. Bu geleneği 3 yaşından itibaren çocuklarına da alıştırmaktadırlar.

Hadzalar yakaladıkları hayvanları yemeye tırnaklarından başlarlar ve hiçbir bölgesini çöpe atmazlar. Boş zamanlarında kırılan veya kaybolan okları yerine yeni oklar yapmaklar uğraşırlar. Hadzalarda ortalama yaşam süresi 32 yıldır ve Hadzalar 30 kişilik çeşitli gruplara ayrılarak yaşarlar. Bu kadar az bir yaşam süresinin sebebi ise yüksek oranda bebek kaybıdır. (Her 100 bebek başına 50 ölüm)

Hadzaların en sevdiği ve tatlı niyetine yedikleri şey Baobab ağacında yetişen özel bir baldır. Fakat bu tür bal peteklerinde çok sayıda arı bulunduğundan balın alınması ve tüketilmesi oldukça zorludur. Hadzalarda bal bir para birim olarak kullanılır ve çoğu alışverişte ballar kullanılır.

Hadza Dili

Hadza Dili veya Hadzane Hadzalıların resmi dilidir fakat ölü bir dil olma yolunda ilerlemektedir. Hadza dili oldukça farklı bir fonetiğe ve sese sahip olduğundan bu dili konuşan kişiler tıpkı kekelermişçesine konuşurlar ve pek çok sesli harf (e ve i gibi) bulunmadığından cümledeki eksik sesli harfleri tamamlamak adına bir gırtlak sesi çıkarırlar. Hadza dilinde yalnızca 1 ve 2 rakamları bulunmaktadır. Bu yönden matematiksel olarak oldukça zayıflardır. 45 gibi büyük sayıları söylemek için ayak parmaklarıyla sayıyı oluştururlar. Örneğin 45 sayısı için sol ayakta 4, sağ ayakta 5 parmağı sayarlar ve birleştirirler. Matematiksel işlem yapamazlar. Bu yüzden saat, tarih ve takvim gibi sayısal aletleri yoktur, sırf bu yüzden özel veya dinsel günleri bile yoktur.

Nüfus

Hadzalıların toplam nüfusu 1.200-1.300'dür.

Ev Yaşamı

Hadzalılar günlerinin çok büyük bir kısmını dışarıda geçirdikleri için sağlam bir ev yaşamları yoktur. Sadece cinsel ilişki ve dinlenmek amacıyla ev olarak kullandıkları çalılardan yapılma küçük çadırlarda kalırlar. Buna rağmen pek çok Hadzalı çadır yapmak gibi zahmetli bir işle uğraşmak yerine buldukları ağaçların geniş kovuklarında yaşarlar.

Besin Kaynakları

Hadzalılar salyangozdan sincapa, antiloptan kaplanlara kadar her türlü hayvanı besin olarak tüketirler. Tarım yapılmadığından meyve veya sebze gibi yiyecekleri yoktur. Bunun yerine kadınlar topladıkları yabani ağaç ve bitki köklerini gruplar ile paylaşarak tüketirler. Hadzalarda eskinden var olan bir geleneğe göre bir Hadzalı artık avlanamayacak kadar yaşlandıktan sonra onun adına son kez büyük bir antilop avlanır ve şenlik havasında ziyafet düzenlenirdi. Ardından yaşlı Hadzalı gruptan atılır ve açlığa terk edilirdi. Bu gelenek günümüzde görülmemektedir.

Hadzalılar avlarında Çöl Gülü isimli bir ağacın dallarını önce kaynatıp daha sonra oluşan sert maddeyi oklarına bulayarak oluşan zehirli okları kullanırlar.

Ticaret

Hadzalılar özellikle ok uçları ve diğer av malzemeleri için çevre kabilelerle ticaret yapmaktadırlar. Bu ticarette bal veya uyuşturucu bitki kullanırlar. En yakın ticaret kabileleleri Datoga kabilesidir.

İnançları

Hadzalarda tek tanrı inancı vardır ve tanrının adı ''Ishoko''dur. İnanışa göre Ishoko bir gün yeşil ve mavi renkte iki deri parçasını bir araya getirmiş ve bunların ortasına açmış olduğu delikten nurlu nefesini üfleyerek ikisini şişik bir küre haline getirmiş ve dünyayı bu şekilde yaratmıştır. Ishoko ardından önce köpeği ardından insanı ve diğer canlıları yaratmıştır. Fakat yanlışlıkla yaratmış olduğu kötü ruhlu insanlar evrenin düzenini yok etmeye başlayınca onların ruhlarını yukarıya almıştır.

Sen artık insan değilsin!

- Ishoko'nun kötü ruhların canını alırken söylediği cümle

Ishoko kelimesi güzel bir av yakalandığında veya selam vermek amacıyla sık sık telaffuz edilir.

Ishoko Afrika'daki kabileler arasında kadın tanrıça olan tek tanrıdır. Ishoko tanrıların tanrısı Haine'nin karısıdır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eski Dünya kunduzu</span> Kunduz türü

Eski Dünya kunduzu, Avrupa kunduzu olarak da bilinir, kunduzgiller (Castoridae) familyasından vücudu yüzmeye uyum sağlamış, su civarında yaşayan bir kemirici türü.

<span class="mw-page-title-main">Hinduizm</span> Hindistan merkezli bir din

Hinduizm, çok kapsamlı inanç ve yaşam felsefesinin toplamıdır. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar izleyeni ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının neredeyse tüm takipçileri Hindistan ve çevresinde bulunmaktadır. Budizm ve Zen Budizmi gibi çeşitli ekoller Hinduizm'den kaynaklanıp ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Katil balina</span>

Katil balina, Orka olarak da bilinir, okyanus yunusları ailesinin en iri üyesidir. Yayılım genişliği olarak dünyada en yaygın ikinci memelidir ve tüm okyanuslarda bulunur. Çok yönlü bir yırtıcıdır ve balık, deniz kaplumbağası, kuş, fok, köpek balıkları ve hatta diğer genç ve küçük yunusları yer. Bu şekilde deniz besin zincirinin en üst noktasındadır. Katil balina ayrıca diğer balinalara özellikle gri balinalara da saldırır.

<span class="mw-page-title-main">Tengricilik</span> Türk ve Moğol halkları tarafından inanılan çok tanrılı ve daha sonra tek tanrılı din

Tengricilik veya Tengrizm, Avrasya stepleri'nde ortaya çıkan, şamanizm ve animizme dayanan dinî bir inançtır. Türk ve Moğol toplumlarının inandığı dinlerden biridir. Tengri'ye tapınmanın yanında Animizm ve Totemlik bu inancın ana kısımlarını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avcılık</span> Vahşi hayvanları aramak, takip etmek ve öldürmek

Avcılık, başlangıçta insanların karınlarını doyurmasına yönelik olan bir faaliyet. İlk insanlar ovalarda dolaşırken toplayabildikleri bitkiler ve kovalayıp yakalayabildikleri küçük hayvanlarla beslenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Artemis</span> Yunan mitolojisinde avcılık, okçuluk ve ay tanrıçası

Yunan mitolojisinde Artemis (Yunanca: Ἄρτεμις) av, vahşi doğa, vahşi hayvanlar, doğa, bitki örtüsü, doğum, çocuk bakımı ve iffet tanrıçasıdır. Ay tanrıçası Selene ve başka bir Ay tanrıçası olan Hekate ile yoğun bir şekilde özdeşleştirilmiştir bu nedenle yukarıda belirtilen ikisinin yanı sıra mitolojideki en önemli ay tanrılarından biri olarak kabul edilir. Çoğunlukla su perileri, bazı ölümlüler ve avcılardan oluşan geniş çevresiyle Yunanistan ormanlarında sık sık dolaşırken betimlenmiştir. Tanrıça Diana Roma mitolojisindeki eşdeğeridir.

<span class="mw-page-title-main">Burçlar</span> Zodyak üzerinde yer alan on iki takımyıldıza verilen ortak ad

Astrolojide burçlar, ekliptiğin iki yanında, aşağı yukarı 10 derece genişliğinde, içinde Güneş'in ve gezegenlerin döndüğü zodyak kuşağı ile belirlenir. Ekliptik, dünyadan bakan birinin gözüktüğü şekliyle Yeryüzünün Güneş çevresinde bir yılda çizdiği görünür yörüngesinden başka bir şey değildir; diğer bir deyişle yer-merkezli sistemin bir verisidir

<i>Buz Devri</i> (film) 2002 animasyon filmi

Buz Devri, yönetmenliğini Chris Wedge ve Carlos Saldanha'nın yaptığı, Blue Sky Studios, 2002 yapımlı bir 3D animasyon filmi.

<span class="mw-page-title-main">İskandinav mitolojisi</span> İskandinav kültürü, dinleri

Nors veya İskandinav mitolojisi, İskandinavya'da yaşamış Kuzey Cermen halklarının Hristiyanlık öncesi dinleri, inanışları ve efsaneleri. Cermen mitolojisinin bir parçası olan İskandinav mitolojisi, Anglosakson mitolojisi ve Kıtasal Cermen mitolojisi ile yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşam ağacı</span> mit

Yaşam ağacı kavramın kökeni tarih-öncesi denilen devirlere kadar uzanan, başta Asya şamanist gelenekleri olmak üzere, pek çok gelenekte rastlanılan bir semboldür.

<span class="mw-page-title-main">Nandi</span>

Nandi ya da Nandhi, Hint mitolojisinde Tanrı Şiva'nın üzerine bindiği ve Şiva'nın bekçiliğini yapan boğa biçimli bir Hindu tanrısıdır. Hemen hemen her Şiva tapınağında ana tapınma yerinin karşısında bir Nandi idolü görülebilir. Yalnızca Nandi'ye adanmış tapınaklar da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Balina</span> çeşitli türlerden oluşan büyük plasentalı deniz memelileri

Balina yaşamını tamamen suda sürdüren ve yaygın olarak dünya okyanuslarında bulunan farklı çok sayıda türden oluşan plasentalı deniz memelileridir. Cetacea infra takımı içinde genellikle yunusları ve musurları hariç tutarak oluşturulmuş formel olmayan bir gruplamada yer alırlar. Balinalar, yunuslar ve musurlar çift toynaklılarla birlikte Cetartiodactyla takımında yer alırlar. En yakın akrabaları olan su aygırlarından 55 milyon yıl kadar önce ayrılmışlardır. Balinaların iki parvo takımı dişsiz balinalar (Mysticeti) ve dişli balinalar (Odontoceti) birbirlerinden yaklaşık 34 milyon yıl kadar önce ayrılmışlardır. Yaşayan ve balina olarak kabul edilen familyalar şunlardır: Balaenopteridae, Balaenidae, Cetotheriidae, Eschrichtiidae, Monodontidae, Physeteridae, Kogiidae ve Ziphiidae.

<span class="mw-page-title-main">Karıncayiyengiller</span> Memeli ailesi ve alt takımı

Karıncayiyengiller (Myrmecophagidae), dişsiz memeliler takımına ait 4 türden oluşan bir memeli familyası ve alt takımı. Orta ve Güney Amerika'da yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">İnyupikler</span> Alaskanın kuzey ve kuzeybatısında yaşayan, İnuit kolundan olan bir Eskimo halkı

İnyupikler, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin kuzey ve kuzeybatısında yaşayan İnuit kolundan bir Eskimo halkıdır. Alaska'daki tek İnuit halkı olduğu için Alaska İnuitleri adı da verilmektedir. Kendilerini iñuk («insan») kelimesi ile -piaq («gerçek») ekinden türettikleri Iñupiaq adıyla ifade ederler. Dillerini ise Iñupiatun olarak adlandırırlar. Alaska Yerli Dil Merkezine göre Alaska yerlileri içinde 25.000 nüfuslu Yupiklerden sonra 15.700 kişilik nüfuslarıyla ikinci en büyük halktır ve ancak 2.144 kadarı dilini konuşabilmektedir. İngilizce bilmeyen Alaska yerlileri içinde 1993 yılında ilk sırayı %42'lik oranla Yupikler, ikinci sırayı da %20'lik oranla İnyupikler çeker. Şamanist inançlı avcı ve toplayıcıdırlar. Kültürel açıdan deniz sahiline yakın yaşayıp balina, fok, mors gibi deniz memelilerini avlayan Taġiuġmiut ile denizden uzak içbölgede rengeyiği avlayan Nunamiut olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar. Bazen, iki ayrı dil ve halk olarak ele alındığı da olur ve Seward Yarımadasındakiler Qawiaraq adıyla, North Slope ile Northwest Arctic ilçelerindekiler ise Inupiaq adı altında toplanır. İnyupiklerin Kanada'da yaşayan ırkdaşları (Uummarmiut) siyasi ve idari kaygılarla Batı Kanada İnuitleri ile birlikte Inuvialuit adı altında toplanırlar. Eskimolar içinde en uzun boylular Kuzey Alaska'daki İnyupiklerdir ve Kanada İnuitlerinden 10 cm daha uzundurlar. Kobuk İnyupikleri doğu komşuları ve ticari ortakları olan Atabasklardan Koyukon Kızılderilileriyle sınır bölgelerinde evlilik de yapmışlardır. Beyaz Avrupalıların kültürleriyle en geç tanışan Eskimolar 1890 yılından sonra Hristiyanlıkla tanışan Kuzey Alaska İnyupikleridir.

Eren, Anadolu halk geleneğinde üstad veya üstadın üstadı anlamında kullanılırken dini çevrede ise Evliya anlamında kullanılmaktadır. İren veya Yiren de denir. Ermiş olarak da adlandırılır. Kendini doğanın ve evrenin işleyişine ve yoluna bırakmış, doğrudan yalnızca bunlardan öğrenmeyi yol edinmiş kişilerdir. Öte yandan dini olarak da Tanrıya ve onun yoluna adamış kişi olarak görülür.

Slav mitolojisi, Slavların Hristiyanlığı kabul etmelerinden önce inandıkları çok tanrılı dinin mitolojisidir. Din, Ön Hint-Avrupa dinleriyle bağlantısı olan pek çok dinle ortak özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Alaska yerli sanatı</span>

Alaska yerli sanatı, Amerika Birleşik Devletlerinin Alaska eyaletinde beş ana kültür grubuna ayrılan ve Amerika yerlilerinden ayrı değerlendirilen avcı ve toplayıcı Alaska yerlilerinin sanatıdır. Türkiye'nin iki katı büyüklüğündeki Alaska'nın dünyanın geri kalanından uzak olması bu sanatların yeterince tanınmamasının ana sebebidir. Günümüzde Alaska Native Arts Foundation adlı kâr amacı gütmeyen kurum tarafından tanıtım ve dağıtımı yapılan bu sanatın ürünleri zengin ve çeşitlidir. Bu sanatta Kızılderili halklarından Tlingitler ve Haydalar totem direği gibi tahta oymacılık ürünleriyle tanınırken, Atabask dillerini konuşan Kızılderililer boncuk işi ve sepet yapımıyla, Eskimo halklarından İnyupikler fildişi oymacılığıyla, Yupikler ise daha çok maskelerle öne çıkarlar. Alaska yerli sanatı örnekleri dünyanın değişik müzelerinde sergilenmektedir ve Alaska'daki örnekleri Alaska Yerli Dil Merkezinde de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alaska Atabaskları</span>

Alaska Atabaskları ya da Alaska Deneleri, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin daha çok içbölgesinde Alaska Interior adı verilen İç Alaska'da birazı da güneyde Pasifik kıyılarında yaşayan ve Na-Dene dillerinin Atabask dilleri grubunun Kuzey Atabask dilleri alt grubundan dilleri konuşan Kuzey Atabasklarından, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, animist ya da şamanist Subarktik yerlisi Kızılderili halkları. Alaska yerlilerinin beş ana kültür grubundan birini oluştururlar. Dil temelinde 11 ayrı halk olarak, Ahtnalar, Denağinalar, Guçinler, Hanlar, Değinaklar, Holikaçuklar, Koyukonlar, Yukarı Kuskokvimler, Aşağı Tananalar, Tanakroslar ve Yukarı Tananalar biçiminde sınıflandırılır. Toplam nüfusları yaklaşık 6.400 kişidir ve ancak çok ufak bir kısmı anadillerini konuşabilmektedir. En çok nüfusa sahip olanlar Koyukonlar ile Guçinlerdir. Siyasi, idari ve kültürel açıdan ABD'deki diğer Atabasklardan ayrılırlar. Kanada'daki aynı alt grupta yer alan Kanada Atabasklarına dilce ve kültürce daha yakındırlar ve Guçinler ile Hanların büyük bir kısmı ile Yukarı Tananaların ufacık bir kısmı Kanada'nın Alaska'ya yakın yörelerinde de yaşarlar. Kuzey, batı ve güneyden Eskimo halklarına, doğudan ise ırkdaşı olan Kanada Atabasklarıyla komşudurlar. Eskimolara komşu olanlar Eskimo kültüründen kısmen etkilenmişlerdir. Rus Alaskası döneminde Ruslarla karşılaşan Alaska Atabaskları içinde en çok Ruslaşanlar Pasifik kıyısındaki Denağinalardır. Ekonomik rahatlamaya 1971 yılında kabul edilen Alaska Yerli Talepleri Çözümleme Yasası (ANCSA) ile kavuşmuşlar ve aynı dönemde dil ve kültürlerini serbest kullanma ve eyaletçe korunma haklarını da elde etmişlerdir. Günümüzde Ahtna ve Denağina haricindeki Alaska Atabasklarının siyasi, ekonomik, yasal ve sosyal savunucusu 1962 yılından beri Tanana Chiefs Conference adlı kâr amacı gütmeyen kabile birliğidir. ABD'deki bütün Amerika yerlileri gibi Alaska Atabasklarının da eğitim, sağlık ve idaresinden ABD İçişleri Bakanlığı bünyesinde Amerika Birleşik Devletleri'nin yönetimine ait Bureau of Indian Affairs dairesi sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Heiron</span>

Kheiron, Yunan Mitolojisinde sentor olarak da bilinen yarı at, yarı insanların en bilgili ve yeteneklisidir. Ebeveynleri Kronos ve Philyra'dır.

<span class="mw-page-title-main">Maya mitolojisi</span>

Maya mitolojisi, Mezoamerikan mitolojisinin bir parçasıdır ve doğanın kişileştirilmiş güçlerinin, tanrıların ve bunlarla etkileşime giren kahramanların ana rolleri oynadığı tüm Maya masallarını kapsar. Maya sözlü geleneğinin diğer kısımları burada dikkate alınmaz.