İçeriğe atla

Hadarî İslam

Hadari İslam (Arapça الإسلام الحضاري) veya "İslam Medeniyeti", Kuran'dan türetilen İslam ilkelerine dayanan bir yönetim teorisidir. Malezya'da ilk başbakanı Tunku Abdurrahman tarafından 1957'de kullanıldı (ancak farklı bir isimle).[]Malezya hükûmetleri, özellikle eski Başbakan Abdullah Ahmet Bedevi tarafından desteklenmiştir.

Genel bakış

İslam Medeniyeti, yüzyıllar önce İslam peygamberi Muhammed ve ashabı tarafından uygulanan eski Medeni İslam veya Hadari İslam kavramının yenilenmesi olarak görülmemelidir. Günümüz modern Müslüman ümmetinin problemlerini veya sorunlarını çözmeye yardımcı olmak için İslam öğretiminin İslami kurallarının uygunluğuna dair modern çağın ihtiyaçlarına paralel olarak eski kavramın yenilenmesi olarak görülmelidir (İbrahim JCH, 2007). 'İslam Hadari' kavramı veya sloganı, 2004 yılında dönemin Malezya Başbakanı Abdullah Ahmet Bedevi (2004-2009) tarafından resmen başlatıldı.

Allah'a inanma ve itaat etme (takva), adil ve adaletli yönetim sistemi, nefsin (halkın) bağımsızlığı, bilgi edinme, denge ve kapsamlı ekonomik kalkınma, yaşam kalitesi gibi temel ilkeleri, kadın haklarının ve azınlık grubunun korunması, ahlak ve ahlakı sürdürme vb. - Kuran ve Sünnet öğretisine uygundur.

Hadari İslam, bazı düşmanlıkların öne sürdüğü veya yansıttığı gibi yeni bir din veya yeni bir düşünce okulu değildir. Hadari İslam da yeni bir mezhep değil; Müslümanları Kuran ve Sünnette bulunan temel ilkelere yönlendirme çabasıdır. Hadari İslam, açıkça yorumlanır ve anlaşılırsa doğrudur ve hiçbir şekilde yönlendirilmemeli veya yanlış anlaşılmamalıdır (İbrahim JCH, 2007; Mohd Azizuddin, 2010).

İslam'ın ve Müslümanların kutsallığını kaymadan korumaktan sorumlu bir hükûmet olarak, inancın akıntının zorlukları ve gerçekleriyle yüzleşmesini sağlamak, içtihadın kapısını açarak, yorumlamanın zamana ve yerden yere göre gelişim biçimi ve örüntüsüyle ilişkilendirilebilmesini sağlamaktadır. Daha dengeli ve kapsamlı hale getirilmesi için çeşitli yaklaşımlar ve metodolojilerin gözden geçirilmesi, altyapı ve ekonomik kalkınmanın geliştirilmesi, kapsamlı bir eğitim programı ile insani gelişmenin güçlendirilmesi, İslam'ın manevi değerlerini aşılamak için kalkınma programı ile tamamlanması gerekmektedir. (Mohd Azizuddin, 2010).

Hadari İslam'ın Tanımı

Hadari İslam kavramı iki kelimeden oluşur: İslam ve Hadari. Hadari İslam kavramı derinlemesine düşünüldüğünde, İslam ve Hadari kelimelerini ikiye ayırmak gerekir.

İslam kelimesi (İbrahim JCH, 2007):

Hadari kelimesi (İbrahim JCH, 2007):

  • Hadari veya medeni kelimesi ilçe, şehir, kent anlamına gelir. Aynı zamanda modern, çağdaş demektir.
  • 'Hadari' veya 'Hadariyye' kelimesi, medeniyet, yani İslam medeniyeti anlamına gelir.

Dolayısıyla, özünde Hadari İslam kelimesi 'İslam Medeniyeti' anlamına da gelir. Dolayısıyla İslam Medeniyeti, takipçilerinden insanlığa, diğer Müslümanlara ve ayrıca gayrimüslimlere en iyi örnek olmalarını talep eder. Kuran'da söylendiği gibi:

<< Siz, insanlar için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emredersiniz, kötülükten alıkoyarsınız ve Allah’a inanırsınız. Ehl-i kitap da inanmış olsalardı elbette onlar için hayırlı olurdu; içlerinden inananlar da var, fakat çoğu yoldan çıkmıştır. >>

- Kuran, Al-İmran Suresi 3: 110 21 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ek olarak, Arapça kelime olan حضارة (Hadarinin türetildiği ḥaḍāra) hem medeniyete hem de yerleşik hayata atıfta bulunur, böylece Hadari İslam terimi "bedevileri İslam'ı" ile örtülü olarak çelişmektedir.

Hadari İslam'ın Esasları

10 temel ilkeden oluşur.

  • Allah'a iman ve takva
  • Adil ve güvenilir hükûmet
  • Halka özgürlük ve bağımsızlık
  • Bilgi egemenliği
  • Dengeli ve kapsamlı ekonomik kalkınma
  • Herkes için iyi yaşam kalitesi
  • Azınlık ve kadın haklarının korunması
  • Kültürel ve ahlaki bütünlük
  • Çevrenin korunması
  • Güçlü bir savunma politikası

Hadari İslam, Müslüman'ı ilerici, modern ve dinamik (düşünme ve pratikte) olmaya çağırır; bu, esas olarak ekonomi, politika, sosyal, kültürel, eğitim, savunma, astronomi vb. alanları kapsar. Müslümanlara, insanlık için en iyi örnek olma gayretlerinde aşırılığa boyun eğmemeleri için davranışlarında ve tutumlarında ılımlı olmaları öğretilir - 'Davranış ve tutumda ılımlı, ancak düşüncede dinamik, ilerici ve pratik.' (İbrahim JCH, 2007). Kuran'da söylendiği gibi:

<< İşte böylece, siz insanlara şahit olasınız, peygamber de size şahit olsun diye sizi vasat (örnek) bir ümmet yaptık. >> -(Kuran, Bakara Suresi 2: 143 18 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)

Kaynakça

Edebiyat

Hadari İslam, İslam Şeriatı ile tamamen aynı ilkelere dayanmaktadır. İzlenecek en iyi uygulama, Şeriatın öngördüğü gibi Kuran ve Sünnettir.

Dış bağlantılar

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakara Suresi</span> Kuranın 2. suresi

Bakara Suresi, Kur'an'ın ikinci suresidir. Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur.

Cihat, İslami bir terim. Arapça "mücadele" kökünden gelir ve güncel Türkçede çoğunlukla "İslam uğruna savaşma" anlamında kullanılır.

Şirk İslam'da, Allah'a ortak koşma anlamına gelen bir kavramdır. Kur'an'a göre en önemli iman sorunu olan şirk, Allah'a ortak koşmak, Allah'tan başka ilah olduğuna inanmak ve ona tapmak anlamlarına gelir. Şirk eyleminde bulunanlar müşrik olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Fatiha Suresi</span> Kuranın ilk suresi

Fatiha Suresi, Kur'an'ın ilk suresidir. Sure, 7 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İhlas Suresi</span> Kuranın 112. suresi

İhlas Suresi, Kur'an'ın 112. suresidir. Sure, 4 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Hac (İslam)</span>

Hac, Müslümanlar için kutsal olan Mekke çevresinde Kâbe ve diğer kutsal yerlerin ziyaret edilmesi ve ilgili dinî gerekliliklerin yerine getirildiği ibadettir.

Haram, din kurallarına aykırı olan, dinî bakımdan kesinlikle yasak olan eylemleri tanımlayan bir din terimidir.

Helal, Dini terim. Meşru, yasal veya uygun anlamındadır. Haram teriminin zıt anlamındadır. Çoğu zaman Mübah ile eş anlamlı olarak da kullanılır.

Rasul, İslam dininde insanları müjdelemek ve uyarmak için Allah tarafından gönderilen kişilere verilen isimdir. Kelime anlamı olarak: "tasarrufa hakkı olmaksızın, birinin sözünü olduğu gibi bir başkasına bildiren kimse" anlamına gelir. Rasuller konusunda günümüzde verilen bilgilerin çoğu, Kur'an dışındaki kaynaklardan alındığından İslam dininin asıl kaynağı olan Kur'an'ın esas alınması gerekmektedir.

Medine'ye Hicret, İslam peygamberi Muhammed ve beraberindeki Müslümanların, 622'de Mekke'den Medine'ye göç etmelerine verilen isimdir. Bu göçün sonucunda Medine'de, Medine Sözleşmesi ile günümüzde İslam devleti olarak sınıflandırılan devletlerden ilki kabul edilen Medine Şehir Devleti kurulmuştur.

İslâm'da iman, İslam dininin esaslarına inanmaktır. İslam'a göre kişinin kurtuluşa erebilmesi için iman etmesi şarttır. İnanç konusunda ise, farklı mezheplerin farklı görüşleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Âl-i İmrân Suresi</span> Kuranın 3. suresi

Âl-i İmrân Suresi, Kur'an'ın 3. suresidir. Sure, 200 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Zariyat Suresi</span> Kuranın 51. suresi

Zariyat Suresi Kur'an'ın 51. suresidir. Sure 60 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kurban Bayramı</span> Ay takvimine göre Zilhicce ayının onunda başlayıp dört gün süren ve kurban kesilen dinî bayram

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci ve on üçüncü günlerine 'Eyyâm-ı nahr' ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arefe denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

<span class="mw-page-title-main">Mesih</span> kurtarıcı olarak beklenen figür

İbrahimî dinlerde mesih, bir grup insanın kurtarıcısı veya özgürlüğe kavuşturucusudur. Geleneksel Yahudilikte maşiah, mesihçilik veya Mesih Çağı gibi kavramlar, kutsal mesh yağıyla meshedilmiş bir seçkine atıfta bulunan Tanah'la ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şura</span> "Danışma" kelimesinin Arapçası

Şura "danışma" için kullanılan Arapça bir kelimedir. Kuran, Müslümanları işlerini birbirleriyle istişare ederek karar vermeye teşvik eder. Şura ilkesi örneğin bir konsey veya referandum şeklini alabilir.

Kurban, İslami bir terim olarak Arapçadan Farsçaya, oradan da Türkçeye geçmiş bir sözcük olup her türlü adağa kurban dense de İslamda özellikle Kurban Bayramı'nda Allah adına kurban kesme ibadetini tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Hukukun üstünlüğü</span> Her vatandaşın yasalara tabi olduğu siyasi durum

Hukukun üstünlüğü, temel olarak hukukun bir topluluktaki veya ülkedeki yayılmışlığını ve yetkisinin yüksekliğini ifade eder. Özellikle de devlet ve hükûmet yetkisini elinde tutanlara karşı üstünlüğünün altı çizilir.

Tarihte Yahudilik ile İslam arasındaki etkileşimin tarihi, İslamın Arap Yarımadası'nda doğup buradan yayılmaya başladığı 7. yüzyıla kadar uzanır. Gerek Yahudiliğin gerekse İslamın kökenleri Ortadoğu'da, İbrahim'e dayandığından, her ikisi de İbrahimi olarak kabul edilir. Yahudilik ile İslam'ın paylaştığı birçok ortak yön bulunmaktadır: temel dini görünümü, yapısı, hukuk felsefesi ve uygulaması ile İslam ile Yahudilik birbirine benzer. Gerek bu benzerliklerden ötürü, gerekse Müslüman kültürü ve felsefesinin İslam dünyası içinde yaşayan Yahudi cemaatleri üzerindeki etkisi yoluyla, geride kalan 1.400 yıl boyunca bu iki din arasında kesintisiz ve hatrı sayılır bir fiziki, teolojik ve siyasi örtüşme ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gadîr-i Hum</span> Muhammedin 632 yılında damadı Ali lehine bir beyan içeren vaazı.

Gadîr-i Hum İslam peygamberi Muhammed'in 16 Mart 632 tarihinde vereceği vaaz için Müslümanların toplanmış olduğu tarihsel etkinliktir. Şiilerin ve Arap Alevilerinin inancına göre İslam peygamberi bu vaazinde, Ali bin Ebu Talib'i kendisinden sonra gelecek halef tayin etmiştir. Bu günün hicri yıldönümü Şiiler ve Arap Alevileri tarafından her yıl Gadir-i Hum Bayramı olarak kutlanır.