İçeriğe atla

Hadım Camii

Koordinatlar: 42°22′31″K 20°25′15″D / 42.37528°K 20.42083°D / 42.37528; 20.42083
Hadım Camisi
Minare'den Hadım Cami ve önü
Harita
Temel bilgiler
KonumYakova, Kosova
Koordinatlar42°22′31″K 20°25′15″D / 42.37528°K 20.42083°D / 42.37528; 20.42083
İnançİslam
DurumFaal
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı
Tamamlanma1595
Özellikler
Minare sayısı1

Hadım Camisi, Kosova'nın Yakova şehrinde, Eski Çarşı bölgesinde bulunan Osmanlı camisi.

Duvar resmi ve boyalı nakışlar açısından Osmanlı Devleti'nden günümüze ulaşmış en önemli eserlerden biridir.[1] Kare planlı, tek kubbeli ve tek minareli yapı, Hadım Süleyman Ağa Külliyesinin önemli bir bölümünü oluşturur.

Yapının banisi Hadım Süleyman Ağa Bizeban'nın camiyi 1594-1595 yıllarında yaptırdığı bilinmektedir.[1] Yakova Anıtlar Kurumu tarafından 1968 yılında tescillenen yapı, Kosova Savaşı'nda büyük hasar görmüştür. 1935, 1947, 1972, 1977, 1981 ve son olarak 2003-2005 tarihlerinde tamir görmüştür.[1]

Yapının banisi Hadım Süleyman Ağa, Yakova civarındaki Guski köyünde dünyaya gelmiş; İstanbul'a götürülerek sarayda önemli görevlere gelmiş bir devşirmeydi. Süleyman Ağa, doğduğu topraklara cami yaptırmak için saraydan izin almış ve caminin arazisini Jak Vula adında bir Hirstiyan'dan satın almıştı. Rivayete göre arazi için teklif edilen parayı az bulan Jak Vula, cami ile bereber kurulacak şehre kendi adının verilmesini önerisini kabul etmiştir. Bu nedenle Yakova adını arazi sahibinin adından geldiği düşünülür.[1][2]

Cami düzgün kesme taşla inşa edilmiştir. Örtü sistemi kubbe ve aynalı tonozlardan oluşmaktadır. Kadınlar harimi, minberi ve vaaz kürsüsü ahşaptan yapılmıştır. Son cemaat yerinde, harim duvarlarında, pencerelerin etrafında, tromplarda, kubbede, mihrapta, minberde ve kadınlar hariminde boyalı nakışlar bulunur. Boyalı nakışlar; çiçek buketleri, vazo düzenlemeleri, perde ve kumaş tasvirleri, meyve düzenlemeleri, ağaç tasvirleri ile kubbeye yapılmış yıldız tasvirleri şeklindedir. Boyalı nakışlar arasında yazılar yer alır. Yazılarda çeşitli ayetler ve İslam dini açısından önemli kişilerin isimleri şeklindedir.

Yapıda bulunan beş duvar resmi, caminin en önemli özelliklerindendir.[1] Giriş kapısının hemen üzerindeki iki resim Hadım Camisini ve Yakova kentinin tasviridir.Kubbede de iki yapı tasviri ile bir kent panoraması bulunur. Yapı tasvirlerinin hangi yapılar olduğu bilinmemekte, kent panoramasnın Kosova bölgesinde bir yer olduğu düşünülmektedir.Resimler, 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılmıştır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Karaaslan, Muzaffer. "Osmanlı Duvar Resimlerine Balkanlar'dan Bir Örnek: Hadım Camii*". Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisii 36 (2), Aralık 2019. 5 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2020. 
  2. ^ Mermutlu, Bedri. "Yakova/Dreniça/Üsküp". Şehir ve Kültür Dergisi, 15 Ekim 2015. 5 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cami</span> Müslümanların ibadet mekânı

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara ise mescit denir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Ulu Camii</span> Bursada bir cami

Bursa Ulu Cami, Bursa'da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış ulu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Atik Ali Paşa Camii</span>

Atik Ali Paşa Camisi ve Külliyesi, II. Mahmud Türbesi'nden Çarşıkapı'ya uzanan Yeniçeriler Caddesi üzerindedir. Külliyenin inşa edildiği alan, Bizans döneminde I. Konstantin tarafından yaptırılan dikilitaşın bulunduğu Konstantin Forumu’nun sınırları içindedir. Külliyenin banisi aslen Bosnalı olan “Hadım, Tavaşi, Şehit, Eski” lakapları ile de anılan ve iki defa sadrazam olup 1511’de Şah Kulu Vakasında şehit olan Atik Ali Paşa’dır. Külliyenin Vakfiyesi 1509 tarihlidir. Cami, “Sedefçiler”, “Eski Ali Paşa”, “Çemberlitaş”, “Dikilitaş”, “Vezirhanı” ve “Sandıkçılar Camisi” isimleriyle de tanınır. Fetih sonrası İstanbul’un en eski eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hekimoğlu Ali Paşa Camii</span>

Hekimoğlu Ali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Cerrahpaşa mahallesinde Kızılelma caddesi ile Hekimoğlu Ali Paşa caddesi kavşağında Osmanlı dönemi, 18. yüzyıla özgü bir camidir. Külliyesi ile birlikte klasik Türk mimarisinin son eseri olarak kabul edilir. 1734-1735 yılları arasında inşa edilmiştir. Üç kere sadrazamlık yapmış olan Hekimoğlu Ali Paşa adına yapılmıştır. Mimarları Çuhadar Ömer Ağa ile Hacı Mustafa Ağa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hadım İbrahim Paşa Camii</span>

Hadım İbrahim Paşa Camii, İstanbul'da Silivrikapı'da Cambaziye Mahallesi'nde bir camidir. Caminin dış duvarları Silivrikapı Caddesi boyunca uzanır. Avluya üç giriş kapısı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ağa Camii</span>

Mehmed Ağa Camii, İstanbul Fatih ilçesi Çarşamba semtinde 16. yüzyılda III. Murad zamanının Dârüssaâde ağası Habeşî Mehmed Ağa tarafından yaptırılan cami.

<span class="mw-page-title-main">Takyeciler Cami</span> Heybetli bir türk tarihi eseri

Takyeciler Camii, Tokat şehrinde, Sulu Sokak'ta Yağıbasan Medresesinin karşısında, Arastalı Bedestenin bitişiğinde yer alır. Caminin banisi veya kesin inşa tarihine ilişkin bir kitabesi yoktur. Ne kadar inşa tarihi hakkında kesin bir tarih olmasa da, çok kubbeli 15. yüzyıl Osmanlı camileriyle plan benzerliği ve minare kaidesinde görülen malzeme, teknik ve biçim özellikleri 15. yüzyıl yapısı olduğuna işaret etmektedir.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziziye Camii</span> Konya, Türkiyede bir cami

Aziziye Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi camidir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Paşa Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Fatih Paşa Camii, Türkiye'nin Diyarbakır şehrinde yer alan bir camidir. Şehrin ilk Osmanlı Valisi Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516-1520 tarihleri arasında inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Salepçioğlu Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Salepçioğlu Camii İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılmış ve 1897-1905 yılları arasında inşası tamamlanmış cami.

Kemeraltı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, adını içinde bulunduğu Kemeraltı Çarşısı'ndan alan, çarşının ana güzergahlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki camidir. Yusuf Çavuşzade Ahmet Ağa Camii ve Mûsâ Bâlî Camii olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Melike Safiye Camii</span>

Melike Safiye Camii veya Safiye Sultan Camii,, Mısır'ın Kahire şehrinde Osmanlı Sultanı III. Murad'ın eşi Safiye Sultan tarafından yaptırtılan cami.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Ulu Camii</span>

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

<span class="mw-page-title-main">Safa Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Safa Camii ya da bilinen diğer adıyla Parlı Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Ayrıca Şeyh Safâ, İpariye, İparla, Palo adlarıyla da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Çarşı, Yakova</span>

Yakova'daki Eski Çarşı Kosova'daki en eski çarşıdır. Mëhalla e Hadumit tarihi semti bulunduğu şehrin 15. yüzyıldan kalma en eski camisi olan Hadım Camisi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muratlı Köyü Camisi</span>

Muratlı Köyü Camisi, Artvin'in Borçka ilçesinin Muratlı köyünde bulunan, ahşap 19. yüzyıl camisi.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Cami (İlkadım)</span>

Samsun Büyük Camii, Samsun şehir merkezinde bulunan, 19. yüzyılın son çeyreğinde yapılmış bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Bayat Köyü Camii</span>

Bayat Köyü Camii veya Bayat Köyü Eski Camii, Denizli ilinin Çivril ilçesine bağlı Bayat köyünün süslemeleriyle ünlü camisidir. Bayat Camii eski biçimi korunarak restore edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Çavuş Camii</span> Priştine, Kosovadaki tarihi bir cami

Ramazan Çavuş Camii veya Lâb Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinin eski şehir merkezinin kuzeyindeki bir Osmanlı camisidir.