İçeriğe atla

Hacıpaşa, Tomarza

Hacıpaşa
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Kayseri
Kayseri
Koordinatlar: 38°17′11″N 35°50′10″E / 38.2863511°K 35.83608056°D / 38.2863511; 35.83608056
Ülke Türkiye
İlKayseri
İlçeTomarza
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2007)
198
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0352
İl plaka kodu38
Posta kodu38960

Hacıpaşa, Kayseri ilinin Tomarza ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Hacıpaşa (Hacıpaşalı) Oymağı: Bu oymak Kustere Yörüklerine bağlı gösterilmiştir. Bu oymağın eski adı Keprin olan Tomarza ilçesinin Toklar bucağına bağlı Köprüköy’de oturdukları anlaşılıyor. 1500 yılında Keprin’de 15 hane nüfusa sahipti. Yine bugün Tomarza ilçesinde Hacıpaşa adını taşıyan bir köy bulunmaktadır. Hacı Paşalu oymağının 1584 yılında Gizin mahallesinde oturduğu ve 45 hane nüfusa sahip olduğu görülüyor. 1563 yılında Pınarbaşı nahiyesi Karakısık mahallesinde 6 nefer olarak bulunuyorlardı. Boynu Yoğun mezraında da ziraat yapıyorlardı.

Yani Hacıpaşa oymağı ile ilgili ilk bilgiler 1500 yılına kadar uzandığına göre, bunu boyla izah etmek çok zor; ancak Dulkadirli Türkmenleri veya Maraş Yörükleri ile izah etmek gerekir. O yıllardaki oymaklardan çok azının boylarını biliyoruz. Bu oymak, 16. yüzyıldan beri Tomarza yöresinde gözüküyor. Farklı köylere zamanla intikal etmişler ve yaylak-kışlak olarak kullanmışlar. Sonra da kendi oba adlarını taşıyan mahallesi kurmuşlar. Dikkat ederseniz o tarihte Hacıpaşa mahallesi, köy listesinde yok. Bu ismi de almaları büyük ihtimal boy beylerinin adının Hacı Paşa oluşu ile ilgilidir.

Avşar da olabilirler, Avşarlarla komşuluk etmiş de olabilirler. Lakin bizim bölgemize 18. yüzyılda gelen Oğuzların Avşar boyuna mensup insanlar da vardır. Bunlar, sonradan geldikleri için boy adlarını biliyorlar. 16. yüzyılda Anadolu'ya gelen obaların boy adlarını bilmeleri ise çok zor. Hacıpaşa için de böyle. Daha 16. yüzyılda boy adlarının yerine oba beylerinin adı olan "Hacı Paşa" adını kullanıyorlar bile. Kesin olan tek şey Türkmen oldukları ve Dulkadirlilere mensubiyetlerinin bulunuşu.

Yusuf Halaçoğlu'nun arşiv kayıtlarına göre hazırladığı "Anadolu'da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar" adlı eserinde Hacıpaşalılar, Avşar boyuna mensup olarak geçer.[2]

Coğrafya

Kayseri il merkezine 76 km, Tomarza ilçesine 20 km uzaklıktadır.

Konutlar genelde yığma, kâgir ve betonarme olup, son yıllarda betonarme yapıların sayısı hızla artmaktadır. Yeni yapı ile toplu yaşama geçiş süreci hızlanmıştır. Kısa bir süreye kadar taş yıgma evler vardı ve toprak ve taş evler köy halkının gelir seviyesinin yükselmesiyle kendini yenilemeye başladı.

Halk geleneklerine sıkı sıkıya bağlıdır.köy genelinde giyim kuşam çağdaş görünüm arz eder.

Yerleşim yerleri genel olarak toplu halde olup, kış, yaz rahatlıkla ulaşım köy içerisine sağlanmaktadır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 198
2000 247
1997 218

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ HALAÇOĞLU, Yusuf (2009). Anadolu'da aşiretler, cemaatler, oymaklar (1453-1650). TTK. ss. 960-961. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dadaloğlu</span> Türk halk ozanı

Dadaloğlu, Osmanlı Devleti'nin Anadolu Türkmenlerini iskân etme politikasına karşı koymuş bir halk ozanıdır. 18. yüzyılın son çeyreğinde Kayseri'nin Tomarza ilçesinde doğup 19. yüzyılın ortalarında öldüğü bilinmektedir. Çukurova ve Binboğa dağları arasında yarı göçebe bir hayat sürmüştür. Doğum ve ölüm tarihleri hakkında kesin bilgi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Yörükler</span> Göçebe Türk topluluğu

Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur. Balkanlar'daki Yörükler, Kuzey Makedonya'nın doğu kesimlerinden Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya'ya kadar geniş bir alana yayılmıştır. İsimleri, "yürümek" anlamına gelen "yürü" fiilinden türemiştir, yürük olarak da adlandırılırlar. Yörükler, diğer sancaklar gibi bir toprak birimi değil, Osmanlı İmparatorluğu'nun ayrı bir örgüt birimi olan Yörük Sancağına bağlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Dodurga boyu</span> Oğuz boyu

Dodurga boyu, bir Oğuz boyudur.

<span class="mw-page-title-main">Afşar boyu</span> Oğuz Türklerinin yirmidört boyundan biri

Afşar boyu veya Avşar boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden diye tanımladığı altıncısıdır. Bu boyların Bozoklar kolundan Oğuz Kağan'ın oğlu Yıldız Han'ın dört oğlundan en büyüğü olan Afşar'ın soyundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Boyalı, Boyabat</span> Sinopun Boyabat ilçesinde bir köy

Boyalı, Sinop ilinin Boyabat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Musahacılı, Yeşilhisar</span> Yeşilhisar´ın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Musahacılı, Kayseri ilinin Yeşilhisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Akçagüney, Dursunbey</span>

Akçagüney, Balıkesir ilinin Dursunbey ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çukurağaç, Tomarza</span> Tomarza´nın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Çukurağaç, Kayseri ilinin Tomarza ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Köprübaşı, Tomarza</span> Tomarza´nın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Köprübaşı, Kayseri ilinin Tomarza ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tahtakemer, Tomarza</span> Tomarza´nın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Tahtakemer, Kayseri ilinin Tomarza ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kaleköy, Sarıoğlan</span> Sarıoğlan´nın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Kaleköy, Kayseri ilinin Sarıoğlan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Beylikli, Salihli</span>

Beylikli, Manisa ilinin Salihli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıçukur, Onikişubat</span>

Sarıçukur, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Bozulus, Akkoyunlulardan kalma büyük kısmı Bayındır boyuna dayanan Türkmen halkına Osmanlı defter kayıtlarında verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Bulhasan</span> Gemerekte bir köy

Bulhasan, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür.

Bükdeğirmeni, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Türkmenleri</span> Anadoluda yaşamını sürdüren çoğunlukla Oğuz kökenli Türk halkları

Türkiye Türkmenleri ya da Anadolu Türkmenleri, Anadolu Oğuzları veya kısa söylenişiyle Türkmenler, Selçuklular döneminde Anadolu ve çevresinde Türkmeneli denen bölgelerde yerleşmeye başlayan, dilleri Türkiye Türkçesine bağlı Anadolu ağızları içinde ele alınan ve Türkiye Türklerini oluşturan Oğuz oymakları Müslüman olup, Hanefi Sünni ve Anadolu Aleviliği olarak görülür. Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde etkili olmuşlardır. Türkmen (تركمنلر) ve Yörük (يوروك) kelimeleri tarihî belgelerde eş anlamlı olarak da kullanılmıştır. Osmanlı arşiv belgelerinde, yerleşim durumuna ve şekline bağlı olarak köylü «Türk» olarak adlandırılırken, göçer veya yarı-göçer topluluklar «Türkmen» ya da «Yörük» tabiriyle anılmışlardır. Aşiretler, yerleşik veya konar-göçer olma durumlarına ve bulundukları bölgelere göre «Türkmen» ya da «Yörük» adını almışlardır. Kimilerine göre Kızılırmak'ın doğusundakilere Türkmen batısındakilere ise Yörük denir. Maraş ve çevresinde yaşayan Dulkadirli Türkmenleri için Osmanlı kaynaklarında hem Türkmen hem de Yörük tabiri birlikte kullanılmıştır. Etnik olarak akraba oldukları Türkmenistan Türkmenleri ile aynı adı taşıdıkları gibi kimi uruğ/oymak adları da ortaktır.

Peynirdere, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Büyükyıldız, Tokat</span>

Büyükyıldız, Tokat ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Emirseyit, Tokat</span>

Emirseyit, Tokat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir beldedir.