İçeriğe atla

Hacı Ömer Lütfü Efendi

Hacı Ömer Lütfü
Doğum13 Ocak 1870
Prizren, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm25 Ekim 1928
Prizren, Yugoslavya Krallığı
MeslekŞair
MilliyetOsmanlı İmparatorluğu Türk

Hacı Ömer Lütfü (13 Ocak 1870, Prizren, Osmanlı İmparatorluğu - 25 Ekim 1928 Prizren / Yugoslavya Krallığı) Türk edebiyatçı. Bazı yayınlarda Hacı Ömer Lütfi olarak da geçer.

Hayatı

Hacı Ömer Lütfü ilk ve ortaokulu bitirdikten sonra, doğduğu kentte lise olmadığı için terziliği öğrenmek üzere zanaata verildi. Kısa bir süre sonra zanaatı öğrenmesinin çok yavaş gittiğini gören babası, onu İstanbul'da, Fatih Medresesi'nde öğrenim gören ağabeyi Mehmedali Efendi'nin yanına gönderdi. Hacı Ömer Lütfi'nin isteği Harbiye'de okumaktı. Fakat Prizrenli dostları Ekrem Efendi ve Hacı Rüstem Şporta Efendi'nin etkisi altında kalıp o da Fatih Medresesi'nde öğrenimine devam etti. 1892 yılında Prizren'e gidişinde Prizrenli Hasan Efendi ve Osmanlı subayı İsmail Efendi ile birlikte Yakova’yı ziyareti esnasında Melami Tarikatı'na girdi. Tekrar İstanbul'a döndü.[1]

İstanbul'da bir yandan öğrenimine devam ederken diğer yandan da şiirle uğraşmaya başladı. 1901 yılında ağabeyi Mehmedali'nin Prizren’e dönmesinden sonra Ömer Lütfü, Prizrenli Ali Tevfik Efendi ile birlikte Kahire’ye gitti. Türkçe ve Farsça yanında Arapçayı da çok iyi bildiğinden dolayı El Ezher Üniversitesi’nde öğrenimine devanı etmede güçlük çekmedi. 1902 yılında hacca gitti. Hac dönüşünde Sudan’ı ziyaret etti. 1905 yılında Prizren'e döndü. Prizren Melami Tekkesi'nin şeyhi oldu. 25 Ekim 1928 tarihinde Prizren'de öldü.[1]

Edebî Çalışmaları

Altmış kadar eser verdiği söylenen Hacı Ömer Lütfü’nün şiirlerinden bazıları medrese öğrenimi gördüğü yıllarda İstanbul'da "Fen ve Edep" ile "Tercüman-i Hakikat" gazetelerinde, Prizren’e dönüşünden sonra ise Üsküp’te çıkan "Hak", "Mücahede-i Milliye", "Sosyalist Fecri" gibi gazetelerde yayınlandı. Yazdığı şiirlerin çok az bir bölümü "Hac ve Kâbe"[A] ve "Hacı Ömer Lütfi-Eserlerinden Seçmeler""[B] adlı kitaplarda yer aldı. Hacı Ömer Lütfü’nün çevirileri de vardır.[1]

Notlar

A. ^ Hac ve Kâbe, Hazırlayan: Hasan Fehmi Kumanoğlu, Hasan Fehmi Yayınevi, İzmir 1976
B. ^ Tacide Hafız, Hacı Ömer Lütfi Eserlerinden Seçmeler, Tan Yayınları, Priştine 1992

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer Nasuhi Bilmen</span>

Ömer Nasûhî Bilmen, Türk din alimi ve 5. Diyanet İşleri Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Nef'î</span> hiciv şair

Nef'î,, , 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.

Molla Hüsrev d. Karkın - ö. 1480, İstanbul) Fıkıh alimi ve devlet adamı.

Kemalettin Kâmi Kamu, Gurbet Şairi olarak da tanınan Türk şair ve siyasetçi.

Kronolojik sırayla Osmanlı Devleti şeyhülislamları listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yesari Asım Arsoy</span>

Mustafa Yesâri Âsım Arsoy, Cumhuriyet dönemi Klasik Türk müziği bestekârı, söz yazarı ve yorumcu.

Liste, 453 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalan Kosova'da Priştine, Prizren, İpek, Yakova, Gilan, Vıçıtırın, Mitroviça, Ferizovik, Kaçanik, Dragaş, İstok, Deçan, Nobırda şehir ve köylerinde yapılan 229 Osmanlı mimari eserini kapsar. Listede günümüze kadar gelebilen esereler sıralanmıştır ve liste, eserlerin tamamını değil derlenebildiği kadarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Prizren</span> Kosovada kent

Prizren, eskiden Pürzerrin, Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">İpek, Kosova</span> Kosovada kent

İpek, Kosova'nın kuzeybatısında bir şehir ve belediye merkezi. Kosova’nın büyük yerleşim birimlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hekimoğlu Ali Paşa Camii</span>

Hekimoğlu Ali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Cerrahpaşa mahallesinde Kızılelma caddesi ile Hekimoğlu Ali Paşa caddesi kavşağında Osmanlı dönemi, 18. yüzyıla özgü bir camidir. Külliyesi ile birlikte klasik Türk mimarisinin son eseri olarak kabul edilir. 1734-1735 yılları arasında inşa edilmiştir. Üç kere sadrazamlık yapmış olan Hekimoğlu Ali Paşa adına yapılmıştır. Mimarları Çuhadar Ömer Ağa ile Hacı Mustafa Ağa'dır.

Muhammed Nur'ül Arabi, Son dönem melamiliğin piri. 1813-1887 arasında yaşamış sufi. Çeşitli sufi üstadlarından ders almış olan ve hayatının büyük kısmını Anadolu ve Rumeli topraklarında geçiren Seyyid Muhammed Nur, Abdülbaki Gölpınarlı tarafından Üçüncü Devir Melamiliği şeklindeki tanımlanan dönemin de öncüsü kabul edilmektedir.

Abdurrahman Şeref Güzelyazıcı, Türk şair, kütüphaneci, mutasavvıf, vaiz, İstanbul müftülerinden.

<span class="mw-page-title-main">Kemalpaşazâde</span> Şeyhülislam ve tarihçi

Kemalpaşazâde veya İbn-i Kemal, Osmanlı devleti şeyhülislamı ve tarihçidir.

Nimetullah Hafız Türk bilim insanı ve edebiyatçı. Başta Balkanlar olmak üzere, dünya genelinde tanınmış Türkolog.

Hasan Mercan, Türk şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi</span> İstanbulun Süleymaniye semtinde yer alan Süleymaniye Kütüphanesi, 1927de açılmıştır. Osmanlı döneminde kurulmuş olan kütüphane, önemli bir İslami koleksiyona sahiptir ve nadir eserler barındırır

Süleymaniye Kütüphanesi, İstanbul'daki Süleymaniye Camii medreselerinde, 1927 yılında kurulmuş olan kütüphane. I. Süleyman'ın oluşturmuş olduğu kütüphane bu kütüphanenin nüvesini oluşturdu.

Hasan Fehmi Efendi Osmanlı Devleti 149. şeyhülislamı, kazasker, müderris.

<span class="mw-page-title-main">Meryem Ana Kilisesi, Prizren</span>

Bogoroditsa Levişka Kilisesi, Kosova'da Prizren'in Yeni Mahalle semtinde bulunan ve bugün kullanım dışı olan tarihî bir dinî yapıdır. X. yüzyılda kilise olarak kurulup XV. yüzyılda camiye dönüştürülmüştür. XX. yüzyılın ilk yarısından sonra kiliseye dönüştürülmüş; 1999 yılından sonra da kullanım dışı olmuştur.

'Mehmed Emin Tokadî, tam adı Mehmed Emin b. Derviş Hasan b. Ömer en-Nakkaş et-Tokadî, aslen Tokatlı, lakabı Cemaleddin, künyesi Ebul Emâne ve Ebu Mansur, mahlâsı Âriftir. Dedesi Ömer en-Nakkaş aslen Diyarbakırlı idi. Şeyhi Aziz Mahmud Ermevî'nin ölümü üzerine Tokat'a yerleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Efendi Prizreni</span> Arnavut siyasetçi

Ömer Şevki Efendi (1820?-1887), Arnavut asıllı Osmanlı siyasetçi.