İçeriğe atla

Hacı Nuri Bey Konağı

Koordinatlar: 38°43′04″K 34°50′37″D / 38.71778°K 34.84361°D / 38.71778; 34.84361
Hacı Nuri Bey Konağı
Doktor Hacı Nuri Bey Konağı
Hacı Nuri Bey Konağı, Avanos
Hacı Nuri Bey Konağı Nevşehir
Harita
Diğer ad(lar)Avanos Doktor Hacı Nuri Bey Konağı
Genel bilgiler
Mimari tarzTaş Yapı, Çatı, kırma ve beşik çatı olarak iki kademeli düzenlenmiştir[1]
KonumKapadokya, Avanos, Nevşehir
ŞehirNevşehir
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar38°43′04″K 34°50′37″D / 38.71778°K 34.84361°D / 38.71778; 34.84361
Açılış1902

Hacı Nuri Bey Konağı, Nevşehir iline bağlı Avanos ilçesinde, 1900'lü yılların başında yapılmış olan konak.

Tarihçe

Dr. Hacı Nuri Bey tarafından 1902 yılında yaptırılmıştır. Bina uzun yıllar Tekel binası olarak kullanılmış, 1980'li yıllarda dönemin Turizm Bakanı'nın talimatıyla satın alınmış ve Avanos Belediyesi'ne tahsis edilmiştir. Son dönemde restore edilip turizm amaçlı kullanılmaya başlanan binada; eski Avanos giyim eşyaları, el sanatları ürünleri, çanak, çömlek, el dokuma halı vb. sergileri düzenlenmiştir. Yakın zamanda Kapadokya Meslek Yüksek Okulu'nun bir binası olarak hizmete girmesi beklenmektedir.

Yapısı

Bina, bölgeden çıkartılan taşlardan yapılmış bir taş yapıdır. Bir avlu içinde yer alır ve üç katlıdır. Dış cephede ahşap aksamlı balkonlar bulunur. Orta kat balkonunun sol üst köşesinde yapım yılının ve "Maşallah" yazısının bulunduğu bir kitabe vardır. Konak; Avanos'un merkezinde, Orta Mahalle'de, taş köğrünün eski Avanos tarafında, Kızılırmak'a oldukça yakın bir yerdedir.

Kapadokya bölgesinin el sanatları merkezi olarak adlandırılan Avanos ilçesini görmeye gelen turisterin uğrak yeri olan bina, eski Avanos evlerine en güzel örneklerden biridir. Son yıllarda bölgede çekilen televizyon dizilerinde görüntüsü ve yapısı nedeniyle set olarak kullanılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Nevşehir Üniversitesi Hacı Nuri Bey Konağı Sayfası". 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nevşehir (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde bir il

Nevşehir, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokya</span> Türkiyede bulunan turistik bir bölge

Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Avanos</span> Nevşehirin ilçesi

Avanos, Nevşehir İline bağlı bir ilçedir. Nevşehir'in 18 km kuzeyinde olan yerleşiminin, dönemlerine göre adları Hititler döneminde "Zuwinasa", Asurlular döneminde "Nenansa", Bizanslılar döneminde "Venessa" ve Selçuklular döneminde de "Evenüz"dür. Osmanlı dönemindeyse "Uvenez, Evenez, Avanoz" olarak adlandırılmış zamanla da Avanos'a dönmüştür. Çok sayıda çanak çömlek atölyesi bulunan ilçede seramik yapım geleneği Hititlerden beri süregelmektedir.Merkez bucağına bağlı 3, Özkonak bucağına bağlı 10 ve Topaklı bucağına bağlı 5 köyü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Zelve</span>

Avanos'a 5 km, Paşabağları'na 1 km uzaklıktaki Zelve, Aktepe'nin dik ve kuzey yamaçlarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bâb-ı Âli</span> Osmanlı Devletinde sadrazam sarayı

Bâb-ı Âlî ya da basitleştirilmiş şekli ile Bâbıâlî, Osmanlı Devleti döneminde sadrâzam sarayına verilen isimdir. Onsekizinci yüzyıl sonlarına yakın bir zamana kadar Paşa sarayı, Paşa kapısı, Bâb-ı Âsafî gibi adlarla da anılan sadrazam sarayına I. Abdülhamid zamanından itibaren Bâb-ı Âlî denilmeye başlanmıştır. Günümüzde İstanbul Valiliği valilik konağı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gordion Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

Gordion Müzesi, Ankara'nın Polatlı ilçesinin Yassıhüyük köyündedir. Müzede Kral Midas'ın tümülüsü bulunmakla birlikte Kral Midas'ın kafatası sonradan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne götürülmüştür. İskeletinin ise sonradan kaybolduğu iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıhan Kervansarayı</span>

Sarıhan Kervansarayı, İpek Yolu'nda doğu-batı bağlantısını sağlayan Aksaray-Kayseri güzergahının Nevşehir sınırları içinde kalır. Avanos ilçesinin 5 km güneydoğusunda, Ürgüp'ün ise 6 km kuzeyinde, Damsa vadisinde yer alır. II. İzzeddin Keykavus zamanında 1249 yılında yaptırılan Sarıhan 2000 m²'lik bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çavuşin</span> Nevşehirin Avanos ilçesine bağlı bir köy

Çavuşin, Nevşehir ilinin Avanos ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Oxfordshire</span> İngilterenin Doğu Midlands bölgesinde bir "shire" tipi kontluk

Oxfordshire, İngiltere'nin orta-güney bölgesinde yer alan shire tipi idarî birim, county'dir. İdarî merkezi Oxford şehridir.

<span class="mw-page-title-main">II. Evkaf Apartmanı</span>

II. Evkaf Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir apartmandır. Ulus'taki İstiklal Caddesi üzerinde bulunur. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan ve 1930 yılında inşaatı tamamlanan yapı, günümüzde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca; Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi</span> Nevşehirde kurulu devlet üniversitesi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Ana yerleşke Nevşehir ilinde bulunmaktadır. Ürgüp, Avanos, Gülşehir, Hacıbektaş, Acıgöl ve Kozaklı ilçelerinde de fakülte ve meslek yüksekokulları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hamamönü, Altındağ</span> Ankarada tarihi bir semt

Hamamönü, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan ve Ankara'nın en eski yerleşimlerinden biri olan tarihî bölge.

Azize Tereza Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Katolik kilisesidir. İsmi, Lisieuxlü Azize Tereza'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Bey Camii</span> Kastamonu merkez ilçesinde bir cami

Kasabaköy Mahmutbey Camii (halk arasında Çivisiz Cami olarak bilinir) Kastamonu'ya 18 km uzaklıktaki Kasaba Köyü'nde bulunan 1366 tarihli cami.

<span class="mw-page-title-main">Konak Pier</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Konak Pier, 1867 yılında İzmir'de gümrük binası olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş yapıdır. Binanın projesi Fransız mimar ve inşaat mühendisi Gustave Eiffel tarafından çizildiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Hükûmet Konağı</span> İzmir, Türkiyede bir bina

İzmir Hükûmet Konağı, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan ve valilik binası olarak kullanılan yapıdır. Konağın önündeki Konak Meydanı ve bulunduğu Konak ilçesi adlarını binadan alır.

<span class="mw-page-title-main">Kadı Menteş Konağı</span>

Kadı Menteş Konağı, Kuzey Lefkoşa'nın Selimiye semtinde mahallesinde bir konaktır. Selimiye Meydanı ve İdadi Sokağı'nın kesiştiği noktada yer almaktadır ve günümüzde Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği'nin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Şairler Sokağı</span> Avanos, Nevşehirde turistik bir sokak

Avanos Şairler Yolu, Nevşehir'in Avanos ilçesinde, 2018 yılında Avanos Kaymakamlığı ve Avanos Belediyesi tarafından hayata geçirilen bir sokaktır. Bu yol, eski Avanos bölgesinde yer alan Dr. Hacı Nuri Bey Konağı'ndan başlayarak Bayramtepe'ye kadar uzanır.

Devrent Hayal Vadisi Kapadokya'nın ve Avanos'un en ilginç vadilerinden biridir. Burası, özellikle şekilli peri bacalarıyla ünlüdür ve Kapadokya'nın diğer vadilerinden farklı olarak, burada herhangi bir yerleşim bulunmaz. Vadinin adı, "Devrent" kelimesinin anlamına atıf yaparak, hayal gücünü tetikleyen doğal kaya oluşumlarından gelir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göreme Milli Parkı'nın bir parçasıdır. Bu nedenle, vadideki doğal yapının korunmasına büyük önem verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi</span>

Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren bir müze olup, Kapadokya'nın ve Avanos'un zengin kültürel mirasını yaşatmayı hedefler. Müze, 2022 yılında açılmıştır ve eski adıyla tarihi Dr. Hacı Nuri Bey Konağı'nda yer almaktadır.