
Ak Hun İmparatorluğu, dördüncü yüzyılın başlarında Isığ Gölü çevresinde Avarlar'a bağlı yaşarlarken bu yüzyılın ikinci yarısında Maveraünnehir'e ve Toharistan'a yayılmış Türk devleti. Hükümdarlık 5. yüzyılda Heftal denilen aileye geçtiğinden Eftalitler olarak da bilinirler.

Karatay Medresesi, Konya'da bulunan Selçuklu dönemine ait yapı. Medrese Karatay ilçesi, Ferhuniye Mahallesi, Adliye Bulvarı'nda bulunmaktadır.

Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı. Nevruz bayramına 4 hafta kala, her salı günleri özel günler olur ki, bunlara çarşamba denir.

Eyüpspor Kulübü, 1919 yılında Eyüpsultan'da kurulan ve Süper Lig'de mücadele eden Türk spor kulübüdür. Kulüp, Eyüp İdman Yurdu adıyla kurulmuştur. Takımın renkleri eflatun ve sarıdır. Futbol karşılaşmalarını 2.500 kişilik Eyüp Stadyumu'nda oynamaktadır. Seksenli yılların sonunda bir ara Emlakbank Eyüpspor adı altında da mücadele etmiştir.

Delhi Sultanlığı ya da Sultanat-ı Hint, 1206-1526 yılları arasında Hindistan'da hüküm sürmüş olan sultanlıktır.

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

Nevruz, Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür.

Nevruz, Çanakkale ilinin Yenice ilçesine bağlı bir köydür.
Klasik Türk mûsikisinin seçkin bestekârlarından biridir. İstanbul'da doğdu ve öldü. Doğum ve ölüm tarihleri tartışmalı olmakla birlikte 1730 yılı civarında doğup 1801 ile 1812 yılları civarında öldüğü kabul edilebilir. Sultan III. Selim devri bestekârlarındandır. Yüzlerce eser bestelemiş olan Hacı Sadullah Ağa'nın günümüze kadar gelen eserlerinin sayısı 30 civarındadır. Bu eserlerin hepsi dindışı büyük formda sözlü eserlerdir. Eserleri yüksek bir lirizm ve müzikaliteye sahiptir. Özellikle Bayati-Araban takımı oluşturan eserlerin tümü klasik mûsiki repertuvarının en güzel örnekleri arasında yer alır. Diğer seçkin ve tanınmış eserlerinden bazıları şunlardır: Nevrûziyye olarak bestelenmiş olan Arazbar-Buselik kâr, Şedaraban ağır semai, Muhayyer ağır semai, Muhayyer yürük semai, Muhayyer-Sünbüle nakış yürük semai, Hicaz-Hümâyun nakış yürük semai.
Celâlî Takvimi, Güneş yılı esasına dayanan, İranlı matematikçi ve astronom olan Ömer Hayyam başkanlığındaki bir kurul tarafından düzenlenmiş bir takvimdir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Sultan Melikşah'a sunulan bu takvim, 1079 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Yılbaşını 9 Ramazan 471 yılına rastlayan Nevruz olarak almış, 1079 yılını başlangıç kabul etmiştir. Selçuklu Devleti'nin yanı sıra Babür İmparatorluğu da bir dönem bu takvimi kullanmıştır. Celâlî Takvimi sadece tarım, hayvancılık gibi ekonomik işlerin düzenlenmesinde kullanılmış, normal hayatta ise Hicrî takvim kullanılmaya devam edilmiştir.
Firuze şehristanı, İran'da Razavi Horasan Eyaleti'nin 25 şehristanından birisidir.
Firuze (Farsça:فیروزه), İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nde şehir.
Sabahattin Erbuğa ya da bazı kaynaklara göre Sabahattin Erboğa, eski Türk millî futbolcu, antrenördür. Altay'da uzun yıllar forma giymiştir. Özellikle Altay'la elde ettiği başarılardan dolayı kulübün efsane futbolcuları arasında gösterilmektedir. Sağ bek olmasına rağmen bir dinamo gibi sağ kanadı kullanırdı. O yıllarda defansda görev yapan bir futbolcu için alışılmamış bir durumdu. Altay'da 1978 senesinde o zamanlar TRT'de oynanan ve çok popüler olan Kökler dizindeki baş kahramanı Kunta Kinte'den esinlenerek samimi takım arkadaşı Nevruz Şerif'den tarafından Kunta Kinte Sabahattin diye anılmaya başlandı. Dizi'deki kahraman çok saf, iyi niyetli ve çalışkan bir zenci köle olduğundan Sabahattin Erbuğa'ya da esmerliğinden ve arı çalışmasından dolayı bu lakabı vermişti. Bir süre sonra tribünlerde bu lakabı kullanmaya başladığından bu lakapla hafızalarda kaldı. Nevruz Şerif'le olan arkadaşlığı o kadar sıkıydı ki oğluna Nevruz Eralp Erbuğa ismini verdi. Oğlu Altay'ın altyapısında yetişerek profesyonel futbolcu oldu. Türkiye 21 yaş altı millî futbol takımında Raşit Çetiner'in teknik direktörlük yaptığı dönemde Çetiner'in yanında yardımcı antrenörlük olarak görev almaya başladı. O dönemde 25 Kasım 1999 tarihinde İzmir'de Yeşilyurt Ordu Caddesindeki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Cenazesi 26 Kasım 1999 tarihinde Alsancak Hocazade Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Özdere'de toprağa verildi.

Hacı Paşa Saat Kulesi, Silifke'ye bağlı Taşucu mahallesinde yer alan saat kulesi.
Alevilik'te mübârek günler aşağıda listelenmiştir.

Ergin Kılıkçıer, Türk Sinema ve Tiyatro oyuncusu.
Bahâî takvimi veya Bahai takvimi, Bahâîlikte kullanılan bir takvimdir. Takvim 21 Mart 1844'te kabul edilmiştir.

Ümid Nevruzi, İranlı güreşçi. Londra'daki 2012 Yaz Olimpiyatları'nda grekoromen 60 kg kategorisinde altın madalya kazanmıştır. 2010 yılında ise 2010 Asya Oyunları'nda altın madalyanın sahibi olmuştur.
Nevruz Kurbanov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı

Amu Nevruz, Baba Nevruz olarak da bilinen, İranlı Noel Baba benzeri bir figür veya İran folklorunda yer alan efsanevi bir karakterdir. Folklora göre her yıl baharın başında arkadaşı Hacı Firuz ile birlikte İran Yeni Yılı olan Nevruz'un başlangıcını kutlamak için ortaya çıkar. Bazı tarihçilere göre Şehname'nin kahramanı Rüstem'ın babası Zal'i simgelemektedir.