İçeriğe atla

Hackney arabası

LTI TX2 cab

Kısaca Hackney veya Hackney Vagonu da denilen, ayrıca Siyah Taksi ya da Londra taksisi olarak da adlandırılan arabaların genel adı. Birleşik Krallık ve Londra kentinin simgelerinden olan siyah taksiler, Birleşik Krallık sokaklarında sıkça görülür. Hackney arabaları, müşteri almaya müsait olduklarını belirtmek için geceleri aydınlatılabilen TAXI yazılı bir ışıklı tavan lambasına sahiptirler.

Sözcüğün kökeni

Atlar ve arabalarla bağlantılı olarak hackney kelimesinin kökenleri belirsizdir.[1] Kelimanin kökeni genellikle, Eski İngilizcede Londra'nın Hackney ilçesinin ismiyle ilişkilendirilir. Bölge tarihsel olarak bataklık olduğundan ve at beslemek için pek uygun olmadığından, bu yer adından türetilmiş olup olmadığına dair bazı şüpheler vardır. American Hackney Horse Society, Norman Conquest ile İngiltere'ye getirilen ve 20. yüzyılın başlarında İngilizceye tamamen asimile edilen, kadın biniciler için önerilen orta büyüklükte bir at olan Fransızca haquenée kelimesinden kaynaklanan alternatif bir etimolojiyi ileri sürmektedir.[1]

İlk belgelenmiş hackney arabası -daha sonra adı daha yeni ve daha küçük arabaları kapsayacak şekilde genişletildi- 1621'de Londra'da işletildi. New York Şehri konuşma dilindeki "hack" (taksi veya taksi şoförü), hackstand (taksi durağı) ve hack lisansı (taksi lisansı) terimleri muhtemelen hackney kavramından türetilmiştir.

Tarihçe

"Londra, Westminster ve çevresindeki yerlerde Hackney Otobüsçülerinin ve Hackney Arabacılarının geç artışı ve büyük düzensizliği nedeniyle her gün ortaya çıkan birçok Rahatsızlık" olarak tanımladığı sorunu gidermek için 1654'te İngiliz Parlamentosu "Londra ve komşu yerlerde Hackney-Arabacılar Nizamnamesi"ni onaylandı.

İlk hackney taşıma lisansları, bunları düzenlemek için Scotland Yard Komiserlerini kuran 1662 Parlamento Yasasına dayanmaktadır. Ruhsatlar, öncelikle atlı arabalara uygulandı, daha sonra kiralık araç olarak çalışan fayton arabaları için yeniden düznelendi (1834). 1662 yasası sadece 400 lisansa izin verdi 1679'da süresi dolduğunda, 1694 tarihli bir yasa ile izin verilen araç sayısı 700'e çıktı. Bu durum daha sonraki yasalarla artırıldı ve 1832'de sınırlama kaldırıldı.

1890'larda önce elektrikli motorlu araçlar, ardından içten yanmalı motorların ortaya çıkması ile 20. yüzyılın başlarında, bu otomobiller atlı modellerin yerini aldı. 1910'da, Londra sokaklarındaki motorlu taksilerin sayısı ilk kez atlı yetiştiricileri ve faytonları geride bıraktı. Birinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde, oran motorlu taksiler lehine yediye birdi. Son atlı hackney arabası, 1947'de Londra'da hizmetine son verdi.[1]

Siyah taksiler

Londra'da taksilerinin siyah renkte olmasını zorunlu kılan hiçbir yasa olmamasına rağmen, İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan beri taksiler standart olarak siyah renktedirler.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Hackney carriage". 17 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otomobil</span> yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında -ve bundan sonra bu maddede de- "araba" olarak isimlendirilir ve bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Araba</span> Dört tekerlekli kara taşıtı

Araba, yolcu ve yük taşımaya uygun tekerlekli, motorlu veya motorsuz hareket edebilen her türlü kara ulaşım taşıtı. Motorsuz olanlar hayvanlarla ya da insanlar tarafından yürütülür. Çekçekler, el arabaları insan gücüyle yürürken, kağnı, öküz ve mandayla; fayton ve benzeri arabalar at ile, otomobil, kamyon vb. motordan aldığı güçle yürütülür. Keçilerin çektiği hafif arabalar da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Devrim (otomobil)</span> Türk otomobil

Devrim, Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobil. 1961 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda, 129 günde üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Otobüs</span> insan taşımak için üretilmiş büyük karayolu taşıtı

Otobüs, kara yolu taşıma yönetmeliğine göre sürücü dahil 17 kişiden fazla yolcu kapasitesi olan motorlu kara taşıtıdır. Ortalama araba veya furgonlardan önemli ölçüde daha fazla yolcu taşımak üzere tasarlanmıştır. Otobüslerin kapasitesi 300 yolcuya kadar çıkabilir, ortalama bir otobüs genellikle 30 ile 100 arasında yolcu taşır. Türkiye Cumhuriyeti hukuk kurallarına göre bu aracı kullanacak sürücülerin E sınıfı ehliyete, SRC belgesine sahip olması ve en az 26 yaşından gün alması gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Fayton</span>

Fayton; körüklü, dört tekerlekli, atlı binek arabası.

Bakan, bir bakanlığın başında bulunan ve diğer bakanlarla birlikte politika kararlarını alıp uygulayan bir siyasetçidir. Bazı yargı bölgelerinde hükûmet başkanı da bir bakan olup "başbakan", "şansölye" veya başka bir unvanla tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Atlıkarınca</span>

Atlıkarınca, yere sabitlenmiş bir eksen etrafında döndürülen bir platform veya askılara takılı oyuncak atlar, uçaklar, arabalar gibi nesnelerden oluşan büyük bir oyuncak ve eğlence aracı.

<span class="mw-page-title-main">Sağdan ve soldan akan trafik</span> Düzen

Trafiğin gerek sağdan gerek soldan aktığı bölgelerde esas amaç trafiği bir düzene koymaktır. Trafik akışı çoğunlukla temel kurallara göre düzenlenir. Böylece birbirine çok uzak bölgelerde bile aynı kurallar geçerlidir. Buradaki niyet trafik kazalarının önüne geçebilmektir.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv endüstrisi</span> Motorlu araçları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür

Otomotiv endüstrisi, terim anlamı olarak, motorlu taşıtları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür. 2007 yılı itibarıyla, tüm dünyada 73 milyondan fazla motorlu araç üretildi. Otomotiv sanayii, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmektedir. Sektörün ekonomideki sürükleyici-lokomotif etkisinin nedeni, diğer sanayi dalları ve ekonominin diğer sektörleri ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayii demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araçlar sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Otomotiv sektörü Motorlu Taşıt Aracı üreten bir sanayidir. Dünyada toplam motorlu taşıt seri üretiminin yaklaşık %70'ini otomobil üretimi oluşturmaktadır. Türkiye'de de bu oran geçerlidir. Otomobil üretimi, diğer motorlu taşıtlara göre çok daha yüksek adetlerde yapılır. Bu suretle otomobil üretimi, güçlü bir yan sanayiini oluşturarak diğer taşıtların üretimine de destek olur. Bu nedenle otomobil üretimi, otomotiv sanayiinin temelidir..

<span class="mw-page-title-main">Tekerlek</span> Daire veya çember şeklindeki taşımacılık aracı

Tekerlek ya da teker; daire veya çember şeklinde, bir eksen etrafında dönen ve çoğunlukla taşımacılıkta kullanılan araç. Yekpare, çok parçalı veya merkezden dışarıya parmaklıklı yapıda olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Şehri</span>

Londra Şehri, eskiden etrafı surla çevrilmiş olan 2,6 kilometre kare araziyi kapsayan ve Büyük Londra'nın küçük ama en tarihî olan kısmıdır.

<i>Need for Speed: Hot Pursuit 2</i> 2002 video oyunu

Need for Speed: Hot Pursuit 2, Need for Speed serisinin altıncı oyunudur. Electronic Arts tarafından 2002 yılında satışa sunulmuştur. Altıncı nesil konsollar için çıkmış ilk Need for Speed oyunudur. 1998 yılında çıkmış olan Need for Speed III: Hot Pursuit oyununun devamıdır. Oyun Japonya'da satışa sunulmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tramvay</span> raylar üzerinde hareket eden elektrikli toplu taşıma aracı

Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Tramvay hattı tramvay veya hafif raylı sistemlerde kullanılır. Tramvay hattı, aracın çeşitli çalışma ortamlarına uyum sağlamak için farklı ray profili'ne sahip olabilir. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır. Tramvayların çift katlı tramvay, tramvay-tren, lastik tekerlekli tramvay, alçak tabanlı tramvay gibi türleri bulunmakdadır.

<span class="mw-page-title-main">Savaş arabası</span>

Savaş arabası, hızlı hareket gücü sağlamak için genellikle atların kullanıldığı, bir savaş arabacısı tarafından sürülen bir araba türüdür. Bilinen en eski savaş arabaları, günümüz Rusya'sının Çelyabinsk Oblastı'nda bulunan ve MÖ 1950-1880 yıllarına tarihlenen Sintaşta kültürüne ait mezarlarda bulunmuş ve Orta Anadolu'da Kültepe'de bulunan ve MÖ 1900 yıllarına tarihlenen silindir mühürlerde tasvir edilmiştir. Hafif, atlı savaş arabalarının yapımını mümkün kılan en önemli buluş dişli tekerlektir.

<span class="mw-page-title-main">Taşıt kayıt plakası</span>

Taşıt kayıt plakası bir taşıtın devlet mercilerince tanınır, sorumluluğunun kimde olduğu bilinir ve trafiğe çıkabilir olduğunu belirten, süphe oluşursa gerekli kayıtlara kolayca ulaşmak için gerekli bilgiyi kolay okunur şekilde teşhir eden, taşıta sağlam bir şekilde tutturulmuş küçük bir tabeladır. Genellikle araba tamponunun altında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hacktivizm</span> politik bir gündemi veya sosyal değişimi teşvik etmek için yapılan bilgisayar korsanlığı

Hacktivizm, "hack" ve "aktivizm" kelimelerinin birleşiminden türetilmiş bir terim olup, dijital araçlar ve bilgisayar korsanlığı yöntemleri kullanarak politik veya sosyal bir amacı desteklemek için gerçekleştirilen eylemlere denir. Hacktivistler, siber uzayı protesto, ifade özgürlüğü, bilgiye erişim ve sosyal adalet gibi konularda bir araç olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Şoför</span>

Şoför, yolcu motorlu araç, özellikle büyük bir sedan veya limuzin gibi lüks araç kullanan bir kişidir. Ayrıca, taksi, kamyon, otobüs gibi taşıtları kullananlara da şoför denilebilir. Türkçede şoför anlamında sürücü, haydavcı ve yöndemci gibi sözcükler de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Škoda 440</span>

Škoda 440, ve Škoda Octavia, Çekoslovak otomobil üreticisi AZNP (Škoda) tarafından 1955'ten 1971'e kadar kısmen Mladá Boleslav'daki ana fabrikada üretilen bir otomobildi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul nostaljik tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki nostaljik tramvay ağı

İstanbul nostaljik tramvayı, İstanbul'da hizmet veren nostaljik tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T2 Nostaljik Tramvay Hattı ve Anadolu Yakası'nda hizmet veren T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arabasız şehir</span>

Arabasız şehir, motorlu araçların bulunmadığı bir kentsel alandır. Arabasız şehirler, motorlu taşıtların aksine toplu taşımayı, yürümeyi ve bisiklete binmeyi tercih etmektedir. Motorlu taşıtların yasak olduğu ilçelere yaya bölgesi adı verilmektedir. Arabasız şehir modelleri, trafik sıkışıklığı ve altyapı ile ilgili sorunlar ve önerilen çevresel ve yaşam kalitesine ilişkin faydalar nedeniyle 20. yüzyılın ikinci yarısında ilgi görmeye başlamış bulunmaktadır. Asya, Avrupa ve Afrika'daki pek çok şehir, motorlu taşıtların icadından önce kuruldukları için arabasız alanlara sahipken, Asya'daki pek çok gelişmekte olan şehir altyapılarını modernize etmek için arabasız modeli kullanmaktadır.