İçeriğe atla

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Logosu

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Türkiye'de başta tıp, sağlık ve demografi alanları ile ilgili olmak üzere nüfus sorunlarını araştırmak ve bu konularda personel yetiştirmek üzere[1] 1967 yılında kurulmuş bir kurumdur.

Eğitim, araştırma, demografik veri/bilgi üretilmesi ve yayılması olmak üzere üç ana başlıkta çalışmalar yürütür. 2022 yılı itibarıyla Türkiye'de demografi ve sosyal araştırma yöntemleri alanlarında lisansüstü eğitim veren tek akademik kuruluştur.[2] 1968'den bu yana beş yılda bir Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'nı (TNSA) gerçekleştirmektedir. Enstitü binası Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'nde yer alır.[3]

Faaliyetleri

Lisansüstü programlar

  • Nüfusbilim
2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Ana Rapor Toplantısı

Enstitü tarafından yürütülen nüfusbilim lisansüstü programlarının temel amacı, toplumsal, ekonomik ve bilimsel gelişmeye katkıda bulunmak üzere akademik eğitim vermektir. Ayrıca, demografik verinin ve bilginin üretilmesi, kullanılması ve yaygınlaştırılması aracılığıyla nüfus konularında farkındalık ve duyarlılık yaratmak, ilgili alanlarda politika geliştirilmesine ve uygulanmasına destek olmak amaçlanmaktadır.

  • Sosyal Araştırma Yöntemleri

Enstitünün 2013 yılından beri yürüttüğü Sosyal Araştırma Yöntemleri lisansüstü programları, nicel ve nitel araştırma yöntemlerini kullanarak araştırma tasarlama, uygulama ve veri analizi konularında uzman yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma sonuçlarının geniş bir çerçevede, derinlemesine bir bakış açısıyla yorumlanması ve değerlendirilmesine yönelik eğitim vermek programın temel hedeflerindendir.

Araştırmalar

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünün Beytepe Kampüsü'ndeki Binası

Enstitü, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde gerek ülke çapında, gerekse daha küçük ölçekli araştırmalar gerçekleştirmektedir.[4] Araştırmalar arasında ayrı bir yer teşkil eden Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları 1968'den bu yana sayımlar arası yıllara denk gelecek şekilde her beş yılda bir yapılmaktadır.

Nüfus araştırmaları serisinin on birincisi olan 2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA-2018), Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ilişkin göstergeler için önemli bir veri kaynağıdır. Enstitü ayrıca göç,[5] aile içi şiddet[6][7][8] ve sosyo-demografi[9] ile ilgili konulara odaklanan çeşitli araştırmalar gerçekleştirmiştir.

Enstitü yaptığı araştırmalarla nüfus çalışmalarının geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmakta ve demografik çalışmalarıyla akademik ve üniversite dışı kuruluşlar arasında önemli bir köprü görevi görmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Yönetmeliği". Mevzuat.gov.tr. Erişim tarihi: 10 Mart 2022. 
  2. ^ "Tanıtım". Hacettep Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü web sitesi. 10 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2022. 
  3. ^ "İletişim". Hacettepe Üniversitesi Nüfus Enstitüleri Enstitüsü web sitesi. 10 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2022. 
  4. ^ "Nüfus ve Sağlık Araştırmaları Serisi". 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2022. 
  5. ^ "Türkiye'de Yasal Olarak İkamet Eden Yabancıların Profili ve Yaşam Koşulları Araştırması". 2016. 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2022. 
  6. ^ "Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması 2014". 2014. 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2022. 
  7. ^ "Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması 2008". 2008. 10 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2022. 
  8. ^ Kolcu, Gamze (31 Mart 2015). "Rapordaki erkekler". Hurriyet.com.tr. 10 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2022. 
  9. ^ "Diğer araştırmalar". Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü web sitesi. 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nusret Fişek</span>

Hasan Nusret Fişek, Türk hekimdir.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi (), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Adana şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta Seyhan gölü kıyısındaki kampüsünde eğitim-öğretim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin rektörlüğünü, 14 Ağustos 2020'den beri Meryem Tuncel yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray Üniversitesi</span> Aksarayda kurulu devlet üniversitesi

Aksaray Üniversitesi, Türkiye'nin Aksaray ilinde bulunan bir üniversitedir. Türkiye Bakanlar Kurulu tarafından, 2006 yılı içinde kurulması kararı alınmıştır. 17 Mart 2006 tarihli 261111 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 5467 sayılı kanunla Niğde Üniversitesine bağlı iken adı ve bağlantısı değiştirilerek, fakülte ve yüksekokullar kendi bünyesinde oluşturulan Aksaray Üniversitesi Rektörlüğe bağlanmıştır. Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş'tır

<span class="mw-page-title-main">Melahat Okuyan</span> Türk hekim ve öğretim üyesi

Prof. Dr. Melahat Okuyan, Türk veteriner hekimdir. AIDS ile Mücadele Derneği'nin kurucu başkanı, bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adıyaman Üniversitesi</span> Adıyamanda kurulu devlet üniversitesi

Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ), 2006 yılında kurulmuş, Adıyaman, Türkiye'de yer alan bir devlet üniversitesidir. Günümüzde ADYÜ, 13 fakülte, 1 konservatuvar, 1 enstitü, 3 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulunda 22 bini aşan öğrencisi ve binin üzerindeki çalışanı ile eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve uygulama-hizmet faaliyetlerini sürdürmektedir. 2012 yılında ISO 9001 belgesi alarak Türkiye'nin 2. ISO 9001 belgeli üniversitesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi</span> Erzincanda kurulu devlet üniversitesi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, 1976 tarihinde Atatürk Üniversitesi'ne bağlı kurulmuş, 1 Mart 2006 tarihinde 5467 sayılı kanun ile Erzincan'da üniversite halini almıştır. Üniversite, 12 fakülte, 3 yüksekokul, 3 enstitü ve 12 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversite uluslararası alana da açılmış ve Avrupa Üniversiteler Birliği, Karadeniz Üniversiteler Birliği, Kafkasya Üniversiteler Birliği, Magna Charta ve Erasmus gibi programlara üye olmuştur. Ulaştırma Bakanlığı ve Çelebi Holding işbirliğiyle Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık Yüksekokulu 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde eğitime başlamış yüksekokulunun bulunduğu Yalnızbağ Yerleşkesinde, Fokker F27 tipi bir uçak bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'de sadece 2 üniversitede bulunan Raylı Sistemler Programlarından biri de bu üniversitede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Düzce Üniversitesi</span> Düzcede kurulu devlet üniversitesi

Düzce Üniversitesi, 1 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Düzce'de kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversite, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin Düzce çevresindeki kampüsünden ayrılarak, yeni bir üniversite kurulmasıyla meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ardahan Üniversitesi</span> Ardahanda kurulu devlet üniversitesi

Ardahan Üniversitesi; 5765 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 22 Mayıs 2008 tarihinde Abdullah Gül tarafından onaylanan üniversitedir. Ardahan ilinde bulunmaktadır.

Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 2006 yılında Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında lisansüstü eğitimi düzenlemek, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyerek lisansüstü çalışma ve projelere yön vermek, öğrencileri güncel konularda ileri araştırmalara yöneltmek amacıyla kurulmuştur. Enstitüde, bağlı anabilim dallarında 16 Profesör, 17 Doçent, 34 Yardımcı Doçent ve 51 öğretim görevlisi ve toplam 500'den fazla yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencisi bulunmaktadır. Enstitü şu ana kadar 300'e yakın öğrenci mezun etmiştir. Enstitü Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Yerleşkesi içinde hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ), eski adıyla Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara'nın beşinci devlet üniversitesi. 27648 Sayı ve 21 Temmuz 2010 tarihli T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan karar uyarınca, 7 fakülte, 1 yüksekokul ve 4 enstitü ile 1 konservatuvarla kurulmuş, 2011-2012 Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul ilinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. Üniversite, 2009 yılında Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı tarafından kurulmuştur. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 7 Temmuz 2009 tarih ve 27281 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

Tandoğan Tokgöz, Türk siyasetçidir.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Lisansüstü Enstitüsü, tüm idari ve akademik birimleriyle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde bulunan enstitüdür.

<span class="mw-page-title-main">Lokman Hekim Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Lokman Hekim Üniversitesi (LHÜ), Sevgi Vakfı tarafından 2017 yılında Ankara'da kurulmuş vakıf üniversitesidir. Lokman Hekim Üniversitesi akademik faaliyetlerine 2018-2019 eğitim öğretim yılında başlamıştır. 2022-2023 Eğitim döneminde 4015 öğrencisi bulunmaktadır.

İzmir Tınaztepe Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 18 Mayıs 2018'de kurulan üniversite, sağlık bilimleri alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ), sağlık temalı bir üniversite olarak 18 Mayıs 2018 tarihinde Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlı sağlık eğitimi veren fakülteler ve meslek yüksekokullarının birleştirilmesiyle Afyonkarahisar'da kurulmuştur. AFSÜ, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımıyla açılmıştır. AFSÜ dört fakülte, üç meslek yüksekokulu ve lisansüstü eğitim enstitüsü ile sağlık temalı eğitim veren üniversitedir.

Ferhunde Özbay feminist, sosyolog, demograf, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Alparslan Savunma Bilimleri ve Millî Güvenlik Enstitüsü</span> Askerî eğitim enstitüsü

Alparslan Savunma Bilimleri ve Millî Güvenlik Enstitüsü 2022 yılında Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü ile Millî Savunma ve Güvenlik Enstitüsünün birleştirilmesiyle kurulmuştur.

Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü 2022 yılında Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, Barbaros Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü ve Hezârfen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsünün birleştirilmesiyle kurulmuştur.