Üniversitelerin yalnızca bilim üreten kurumlar değil, aynı zamanda bulundukları çevrenin sanat ve kültür merkezi olmaları gerektiği anlayışından yola çıkılarak, ilk defa 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi bünyesinde de uygulamalı heykel sempozyumları düzenlenmesine yönelik karar alındı. Güzel Sanatlar FakültesiHeykel Bölümü öncülüğünde organize edilen ve ilerleyen yıllarda gelenekselleşen bu sempozyumların büyük çoğunluğu uluslararası çapta olmakla beraber, zaman zaman yalnızca Türkiye'deki heykel bölümü öğrencilerinin katılımına açık olan ulusal öğrenci çalıştayları da yapıldı. Bugüne kadar 18 farklı ülke ve 10 üniversiteden toplamda 62 sanatçının katılım gösterdiği sempozyumlarda yapılan heykeller başta Beytepe Kampüsü olmak üzere üniversitenin farklı noktalarına yerleştirildi.
Uygulamalı heykel sempozyumlarında yapılan heykeller
Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu
Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu
Taş heykel sempozyumlarının üçüncü ayağı ise birkaç yıl aradan sonra, 2007'de gerçekleştirildi. Bulgaristan'dan Kamen Tanev, Ermenistan'dan Hayk Tokmajyan, Gürcistan'dan Irodion Gvelesiani, İtalya'dan Fabrizio Dieci, Japonya'dan Hiroki Homma ve Tayvan'dan Wu Ming Sheng'in katıldığı etkinlikte Türkiye adına Davran Erdayı, Ercan Sağlam, Fırat Engin, Mustafa Yüksel, Mümtaz Demirkalp ve Sıla Şen yer aldı.[1]
Hacettepe Üniversitesi IV. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu
2017 senesinde düzenlenen IV. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu'na Bulgaristan'dan Radoslav Sultov, İtalya'dan Francesco Mazzotta, Ukrayna'dan Lyudmyla Mysko, Türkiye'den ise Bora Türkkan, Melih Apa ve Güler Güçlü katıldı. Ayrıca; HÜGSF Heykel Bölümünden Şinasi Tek, Ayhan Yılmaz ve Engin Sarı da sempozyum süresince etkinliğe destek verdi.[3]
^Tabak, İlker (19 Mayıs 2021). Gürtaş, Fatih Bera (Ed.). "Hacettepeli Olmak Demek..."Uygarlık, 2. Academia. s. 57. 24 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2021.
^Çolakoğlu, Hamiye (2004). "İnsanın Yükselişi". Hacettepe Haber, 2. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları.|erişim-tarihi= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım)
Hacettepe Üniversitesi (HÜ), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.
Hamiye Çolakoğlu Türk seramik sanatçısı ve akademisyen.
Derman Çeşmesi; Türk seramik sanatçısı ve akademisyen Hamiye Çolakoğlu tarafından yapılmış bir çeşmedir. Günümüzde, kamuya açık alanlarda sergilenen çağdaş seramik eserleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.
Refa Emrali, Türk heykeltıraş ve akademisyen.
Rolandas Šmitas; Litvan heykeltıraş. 1967 yılında, Litvanya'nın Šiauliai kentinde doğdu. 1985 yılında M. K. Čiurlionis Sanat Okulu'ndan, 1993'te ise Vilnius Sanat Akademisi Heykel Bölümünden mezun oldu.
Ercan Sağlam, Türk heykeltıraş ve akademisyen.
Güler Güçlü; Türk heykeltıraş.
Songül Telek, Türk heykeltıraştır.
Jo Kley Alman heykeltıraş.
Turhan Çetin, Türk heykeltıraş ve akademisyendir.
Dumitru Radu; Rumen heykeltıraş ve akademisyen.
Tanzer Arığ; Türk heykeltıraş ve akademisyen.
Antonis Myrodias; Yunan heykeltıraş.
Mümtaz Demirkalp; Türk heykeltıraş ve akademisyen.
Toshinobu Sugimoto; Japon heykeltıraş.
Francesco Mazzotta; İtalyan heykeltıraş ve akademisyen.
Can Küçüktepepınar; Türk heykeltıraş ve akademisyen.
Davran Erdayı; Türk heykeltıraş ve ressam.
Carmen Tepsan ; Rumen öğretmen ve heykeltıraş.
Lyudmyla Mysko ; Ukraynalı heykeltıraş.
Bu sayfa, bu Vikipedi makalesine dayanmaktadır. Metin, CC BY-SA 4.0 lisansı altında mevcuttur; ek koşullar uygulanabilir. Görseller, videolar ve sesler kendi lisansları altında mevcuttur.