İçeriğe atla

Hac diplomasisi

Hac diplomasisi veya dergâh diplomasisi[1] siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerde yeni bir terimdir. Genellikle yetkililerin veya politikacıların dost veya düşman olmayan bir ülkeye hac veya kutsal bir türbeyi ziyaret bahanesiyle, ancak siyasi tartışma veya siyasi bir ziyaret amacıyla seyahat etmelerini ifade eder. İranlı yetkililerin 1970'li ve 1980'li yıllarda Mekke'ye ve Irak'taki bir kutsal türbeye yaptıkları seyahatler bu tür hac ziyaretlerine örnek olarak verilebilir. Bir başka örnek de Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin Ajmer Şerif Dergahı'nı ziyaret etmek üzere Hindistan'a yaptığı ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in Pakistan'a gitmeyi kabul etmesiyle sonuçlanan "özel ruhani yolculuk "tur. Bazı basın kuruluşları, hac ziyaretinin iki tarafın ihtilaflı konulardaki gerginlik ve engelleri aşması için yardım sağlayabileceğini iddiasındadır.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Video | Dargah diplomacy: The Zardari visit". 8 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ [1][]
  3. ^ "رئیس جمهور پاکستان عازم هند شد". news.tebyan-zn.ir. 13 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Caynizm</span> Hindistan kökenli antik bir din

Jainizm, Cainizm veya Caynizm, geleneksel anlamda Jain Dharma olarak bilinen Güney Asya kökenli din ve felsefe. Bugün modern Hindistan'da azınlık olmakla beraber ABD, Batı Avrupa ve Afrika'da büyüyen topluluklar halinde varlığını sürdürmektedir. Jainistler hâlâ antik Şraman'ı (श्रमण) - bir tür sofu (çileci) gelenek - devam ettirmektedirler. Ruhanî özgürlük ve kurtuluş kavramı temelinde kurulmuş olan Jainizm tüm canlıların eşit olduğunu ve özellikle şiddet karşıtlığını savunur. Özdenetim Jainlerin mokşa, Keval Gnan veya ruhun gerçek doğasının anlaşılmasına giden yoldur.

<span class="mw-page-title-main">Hinduizm</span> Hindistan merkezli bir din

Hinduizm, çok kapsamlı inanç ve yaşam felsefesinin toplamıdır. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar izleyeni ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının neredeyse tüm takipçileri Hindistan ve çevresinde bulunmaktadır. Budizm ve Zen Budizmi gibi çeşitli ekoller Hinduizm'den kaynaklanıp ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hac (İslam)</span>

Hac, Müslümanlar için kutsal olan Mekke çevresinde Kâbe ve diğer kutsal yerlerin ziyaret edilmesi ve ilgili dinî gerekliliklerin yerine getirildiği ibadettir.

<span class="mw-page-title-main">Türbe</span> İslami kültürde saygın kişilere ait mezar

Türbe, devlet görevlilerinin veya din âlimlerinin mezarlarının bulunduğu oda şeklindeki yapıya verilen isimdir. İçerisinde çoğunlukla saygın kişilerin gömülü olduğu anıtsal tarihi mezarlar için de türbe kelimesi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Meşhed</span> İranda bir şehir

Meşhed, İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nin yönetim merkezi ve ülkenin ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Müslim bin Haccâc</span> Hadis Alimi

Müslim bin Haccac veya sıklıkla İmam Müslim, 9. yüzyılda yaşamış, İslam literatüründeki altı meşhur hadis kitabından ikincisi olan Camiu's Sahih veya bilinen adıyla Sahih-i Müslim’in yazarı olan din alimi.

<span class="mw-page-title-main">Hac</span> Dinî sebeplerle kutsal mekânlara ve yerlere yapılan ziyaret ve gezi

Hac, dinî sebeplerle, genellikle dinî önemi olan mekân ve yerlere yapılan ziyaret ve gezi. Hac aynı zamanda İslam dinindeki dinî bir ziyaret barındıran hac ibadetinin özel ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan pasaportu</span>

Pakistan pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Pakistan vatandaşları için verilir. Pasaport, İçişleri Bakanlığı Yabancılar Pasaport Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Pakistan'ın Makinede okunabilir biyometrik pasaportları bölgesel pasaport büro ve Pakistan elçilikleri tarafından verilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka pasaportu</span>

Sri Lanka pasaportu Sri Lanka vatandaşlarına uluslararası seyahat amaçlı verilir. Göç ve Göç Dairesi Başkanlığı Sri Lanka pasaportunun verilmesinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">I. Hindistan-Pakistan Savaşı</span>

Birinci Hindistan-Pakistan Savaşı, Birinci Keşmir Savaşı ya da 1947 Hindistan-Pakistan Savaşı 1947-1948 yılları arasında Hindistan ile Pakistan arasında Keşmir toprakları için gerçekleşmiş olan ilk savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Hintler</span> Hindistan vatandaşları veya sakinleri

Hintler veya Hindistanlılar, geniş anlamda etnik vurgu yapmayan Hindistan vatandaşları, dar anlamda ise anadili Hintçe olan etnik grup. Türkçede Hint kelimesi esas olarak hem Hintler hem de Hint toprakları (Hindistan) için kullanılır. İngilizcede Hintler için kullanılan Indian kelimesi Yeni Dünya'nın keşfinden sonra Kızılderililer için de kullanılmaya başlanmış, son dönemlerde ise bu ikili karışık anlamı bertaraf etmek için Kızılderililer American Indian tamlamasından kısaltma Amerindian adıyla da anılmaktadır. 1 milyar 250 milyonluk nüfuslarıyla dünya nüfusunun %17,31 kadarını oluştururlar.

Vizeden muaf ülkelerden biri veya geçerli bir Küba vizesi ile gelindiği sürece, Küba ziyaretçileri, Küba'nın dış temsilciliklerinden, seyahat acenteleri veya yetkili havayollarının birinden seyahat etmeden önce bir turist kartı almaları gereklidir. Turist kartı 30 gün maksimum kalış süresi verir ve aynı dönem için bir kez uzatılabilir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Pakistan ziyaretçileri, Pakistan dış temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

Kutsal yerler, dinlerin özel dini önem atfettiği yerlerdir. Bunlar genellikle hacılar tarafından ziyaret edilen yerlerdir.

Hindistan-Türkiye ilişkileri, Hindistan ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Hindistan ile Türkiye arasında 1948 yılında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana, siyasi ve ikili ilişkiler genellikle sıcaklık ve samimiyet ile yürütüldü, ancak bazı sporadik gerginlikler Türkiye'nin Pakistan'a olan desteğine rağmen dostane ilişkiler devam etti. Hindistan ve Türkiye, etnik, dinsel ve dilsel çoğulculuğa dayanan seküler demokrasilerdir. Hindistan'ın Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da başkonsolosluğu var. Türkiye'nin Yeni Delhi'de bir elçiliği ve Mumbai'de bir konsolosluğu var. 2015 yılı itibarıyla Hindistan ile Türkiye arasındaki ikili ticaret 6.26 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşmiştir ve Hindistan lehine yoğun bir şekilde artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar-Pakistan ilişkileri</span>

Myanmar – Pakistan ilişkileri, Myanmar Birliği Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Myanmar ve Pakistan diplomatik ve ticari ilişkilerini aktif bir şekilde sürdürüyorlar.

İran'da turizm çeşitlilik gösterir ve Elburz Dağları ve Zagros dağlarında yürüyüş ve kayak yapmaktan, Basra Körfezi ve Hazar Denizi'nin plaj tatillerine kadar çeşitli aktiviteler sunar. İran hükûmeti, turistleri ülkedeki çeşitli yerlere çekmek için büyük çabalar sarf ediyor ve son birkaç yıl içinde varışlar artmıştır. Tek başına Kiş Adası, çoğunluğu İranlı olmakla birlikte, bölgeleri her yıl yaklaşık 1 milyon ziyaretçi çekmektedir, ancak aynı zamanda erkekler ve kadınların ayrı plajlar kullandığı İslam tarzı plajlarla plaj tatilleri yapmak isteyen pek çok İranlı olmayan Müslümanı da çekmektedir.

<i>Egeria</i> Kutsal Topraklara hac seyahati yapan ve detaylı bir seyahatname kaleme alan bir kadın yazar

Egeria Kutsal Topraklara hac seyahati yapan ve detaylı bir seyahatnâme kaleme alan bir kadın yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan'da turizm</span>

Pakistan'da turizm büyüyen bir endüstridir. 2010 yılında Lonely Planet, Pakistan'ı, hatırlamak istediğimizden daha uzun yıllar boyunca "... turizmin" bir sonraki büyük şeyi "olarak adlandırdı. Ülke coğrafi ve etnik olarak çeşitlidir ve birçok tarihi ve kültürel miras alanına sahiptir. Son birkaç yılda turizmdeki artışa, Pakistan Hükümeti'nin ülkenin belirli bölgelerini ziyaret etmek isteyen yabancı turistler için zorunlu İtiraz Yok Sertifikalarını sona erdirme kararı vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panda diplomasisi</span>

Panda diplomasisi, Çin'in dev pandaları diplomasi aracı olarak diğer ülkelere gönderme uygulamasıdır. Pandalar, Çin'in ikili ilişkileri güçlendirmek istediği ülkelere gönderdiği diplomatik hediyelerdir.