İçeriğe atla

Hacı Yusuflu Camii

Koordinatlar: 39°45′44″K 46°45′19″D / 39.76222°K 46.75528°D / 39.76222; 46.75528
Hacı Yusuflu Camii
AzericeHacı Yusifli məscidi
Harita
Temel bilgiler
KonumAzerbaycan Şuşa, Azerbaycan
Koordinatlar39°45′44″K 46°45′19″D / 39.76222°K 46.75528°D / 39.76222; 46.75528
İnançİslam
MezhepŞii İslam
Mimari
Mimar(lar)Kerbelayı Sefihan Karabaği
Mimari türCami
Mimari biçimİslami mimari
Özellikler
Minare sayısı2

Hacı Yusuflu Camii (AzericeHacı Yusifli məscidi), Azerbaycan'ın Şuşa ilinde yerleşen tarihi camidir.[1]

Tarihi

XIX yüzyılda inşa edilen caminin esas girişi fasat pencerelerden ve kapı açırımından ibaret olmuştur. Bu açırımları kapsayan hilal şekilli tağbendler ve bu tağbendlerin yukarısında yerleştirilmiş birkaç taş kitabe olmuştur. Caminin ümumi salonunda kadınlar için de ibadet odası inşa edilmiş ve bura dahil olmak için esas giriş kapısı yanından başka bir kaöı daha inşa edilmiştir. Bu kapının hemen yanından başlayan nerdivenler direkt kadınlar salonuna çıkmıştır. Esas giriş kapısının üzerinde inşa edilmiş iki büyük pencee ise bu kadınlar salonuna güneş ışığıyla temin etmiştir. Caminin sutun bulunmayan büyük salonunu esas ve yan fasatlarda inşa edilmiş pencereler ışıklandırmıştır.[2]

Caminin karşısında ince şekilde hazırlanmış su pınarı bulunmaktadır.

Genel bakış

Cami, Şuşa'nın Hacı Yusifli mahallesinin G. Zakir ve G.İsmayilov caddelerinin kesiştiği noktada yer almaktadır.[3] Hacı Yusifli mahallesi, Şuşa'nın eski mahellerinden biridir. Toplamda 17 ana mahalle var. Hacı Yusuflu Camii 19. yüzyılın sonunda Şuşa'da faaliyet gösteren 17. camiden biriydi.[4][5]

Şuşa'nın ünlü maden suyunu halkın kullanımına sunan caminin yanında bir Hacı Yusifli pınarı vardı. Hacı Yusifli Camii, Yukarı Gövher Ağa Camii, Aşağı Gövher Ağa, Yeni Mahelle, Mamayi, Saatli, Köçerli Camileri, Ağa Kahraman Mirsiyab Kervansarayı, “Şirin su” hamamı, Mehmandarov'ların, Zöhrabbeyov'ların, Hurşidbanu Natevan'ın evleri ile birlikte Şuşa'nın işgalinden önce genel restavrosyandan geçirilmişlerdi. Fakat 2020 yılına kadar devam eden işğal bu tarihi eserlerin büyük tahribat görmesine neden olmuştur. Cami, Şuşa Devlet Tarihi ve Mimari Koruma Alanı'nın en değerli anıtları arasındaydı. Fakat 30 yıllık işğal caminin büyük hasar almasına neden olmuştur. İşğal dönemi sona erdikten sonra tarihi abidelerin restavrosyonuna başlanılmıştır.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ "Shusha State Historical & Architectural Reserve". 4 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2010. 
  2. ^ "Hacı Yusifli məscidi". kataloq.gomap.az. 26 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 
  3. ^ "Ministry of Tourism - Haji Yusifli mosque". 27 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2010. 
  4. ^ "SHUSHA. Geography". 14 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2010. 
  5. ^ "ŞUŞA HƏSRƏTİ". 12 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2010. 
  6. ^ "Средневековые памятники Карабаха". 27 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2010. 
  7. ^ "MIDDLE AGES GARABAGH MONUMENTS". 6 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cerrah Mehmed Paşa Camii</span> İstanbulda cami

Cerrah Mehmed Paşa Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Aksaray Mahallesinde bulunan tarihi cami. 1594'te Cerrah Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Mimar Davud Ağa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gül Camii</span> İstanbulun Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma dinî yapı

Gül Camii veya Azize Teodosya Kilisesi, İstanbul'un Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma ve fetihten sonra camiye dönüştürülmüş bir dinî yapıdır. Eski adı ve yapım tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte 10. ya da 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.Bu kilise, Bizans tarafından inşa edilen en yüksek kilise olarak bilinir. İkonoklazm akımı sırasında Büyük Saray'ın ana girişi Halki Kapısı üzerindeki İsa ikonasının indirilmesine karşı çıktığı için öldürülen Theodosia adlı kadının kutsal emanetlerinin bu kiliseye konduğu ve bu kilisenin Aya Theodosia olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ahmed Paşa Camii</span> İstanbulda 1558 tarihli cami

Gazi Ahmed Paşa Camii ya da Kara Ahmed Paşa Camii, İstanbul'un Topkapı semtinde Fatma Sultan mahallesinde 1558 yılında tamamlanmış bir camidir. Caminin banisi Kara Ahmed Paşa, Yavuz Selim'in damadıdır. Caminin yapımı 1555 yılında Edirnekapı civarında başlanmıştır. 1555'te muhtemelen Rüstem Paşa ile husumeti yüzünden idam edilmiş; ölümünen az önce yapımı başlayan caminin tamamlandığını görmemiştir. İnşaat Mihrimah Sultan'ın isteği üzerine durdurulmuştur ve bölgede Mihrimah Sultan Camii'nin inşaatına başlanmıştır. Bunun üzerine cami ve türbenin inşaatı Topkapı'daki yeni bir vakıf arazisinde yapılmuştır. Kara Ahmed'in türbesi caminin 50 metre batısında müstakil bir yapıdır. Cami, medrese, türbe ve sıbyan mektebinden oluşan bir külliye şeklinde yapılmıştır.

Akşemseddin Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Keçeciler caddesi ile Yamak sokağının kesiştiği noktada, Hırka-i Şerif Camii'ne 200 m uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Kerbelayı Sefihan Karabaği</span>

Kerbelayı Sefihan Karabaği (Azerice: Kərbəlayı Səfixan Sultanhüseyn oğlu Qarabaği;, Azerbaycanlı mimar. O zaman Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde Şuşa kentinde dünyaya gelmiştir ve orada da ölmüştür. Kerbelayı Sefihan Karabaği, özellikle Karabağ'daki mimari eserleriyle ün kazanmışır.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Gövher Ağa Camii</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Yukarı Gövher ağa Camii, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Şuşa kentindeki bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Kokkoz Camii</span>

Kökköz Cami veya Yusupov Camii, Kırım köyü Sokolinoye'de yer alan camidir. Camiye, bulunduğu köyün adı verilmiştir. Kırım Tatar Sürgünü'nün gerçekleştiği köy Kökköz'dür. Sürgünden sonra köyün adı Sokolinoye olarak değiştirildi. Caminin ismi Kırım tatarcası'ndan mavi göz olarak çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Devlet Tarih ve Mimari Koruma Alanı</span>

Şuşa Devlet Tarihi ve Mimari Koruma Alanı, bir Azerbaycan devlet koruma alanıdır. Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin Şuşa Rayonu sınırları içinde yer alan koruma alanı Azerbaycan'ın geçici Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saatli Camii, Şuşa</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Saatli Camii Şuşa'da yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Gövher Ağa Camii</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Aşağı Gövher Ağaa Camii, de jure olarak Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde, Şuşa'da bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Ağdam Ulu Camii</span> Ağdam, Azerbaycanda bir cami

Ağdam Ulu Camii, Azerbaycanın, Ağdam şehrinde 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen cami. Cami Dağlık Karabağ Savaşı ve sonrasında hayalet kasaba haline gelen Ağdam'ın merkezinde yer almaktadır. Dağlık Karabağ Savaşı sırasında şehirdeki yıkılmayan birkaç binadan biridir.

Çöl Kale Camii, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Mercanlı Camii</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Hoca Mercanlı Camii Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan bir camidir. Başkent Bakü'ye yaklaşık 350 km uzaklıkta, Şuşa'nın Hoca Mercanlı mahallesinin Mirza Alakber Sabir caddesinde yer almaktadır. Sovyet döneminde Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın bir parçası olan Şuşa, 8 Mayıs 1992'de Ermeni kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir. 8 Kasım 2020'de Azerbaycan kuvvetleri, üç günlük bir muharebenin ardından şehri geri almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Merdinli Camii</span>

Merdinli Camii, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde yıkılmış camidir. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye yaklaşık 350 km uzaklıktadır. Cami Şuşa'nın Merdinli mahallesinde bulunuyordu. Merdinli Camii, 19. yüzyılın sonunda Şuşa'da faaliyet gösteren 17 camiden biriydi. Cami, Şuşa Devlet Tarihi ve Mimari Koruma Alanı'nın Dünya Miras Alanı'nda bulunuyordu.

Kuyuluk Camii, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bir camidir. Cami, Şuşa'nın Kuyuluk mahallesinin Ocakkulu caddesinde yer almaktadır. Kuyuluk Camii, 19. yüzyılın sonunda Şuşa'da faaliyet gösteren on yedi camiden biriydi. Caminin şu anki kesin durumu bilinmiyor.

Şuşa'daki camilerin listesi - Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Şuşa şehrinde bulunan, şu anda var olan ve bir zamanlar var olan camilerin listesidir. Şuşa'nın kültürel mirasının bir parçasıdır. Şehirdeki ilk cami, Karabağ Hanlığı'nın ilk hükümdarı Penahali Han döneminde yaptırılan iki kapılı kamışdan bir camidir. 18. yüzyılın 60'lı yıllarının sonunda, şimdi Yukarı Gövher Ağa Camii olarak bilinen bu yere "Kamış Camii" inşa edildi. 20. yüzyılın başında Şuşa'da 17 cami vardı. Şehrin Azerbaycan kesiminde, şehrin 17 mahallesinin her birinde birer tane bulunuyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Rustov Camii</span>

Rustov Köy Camii, Kuba rayonu, Rustov köyünde Hacı Zeynelabidin Tağıyev'in yardımlarıyla 1903 yılında yaptırılan tarihi-mimari bir eserdir.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Cafer Camii</span>

Hacı Cafer Camii, Azerbaycan'ın Kuba şehrinde 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiş tarihi-mimari bir anıttır.